Energiebeheer optimaal instellen in Windows 10
Energiebeheer van Windows 10, het is meestal iets waar de meeste mensen niet naar omkijken. Jammer, want je kunt best wat zaken naar wens aanpassen. En extra jammer omdat er ook wat onlogische maar soms essentiële zaken aangaande systeemstabiliteit zijn terug te vinden.
Eigenlijk merk je over het algemeen niet zo heel veel van het Windows 10 energiebeheer. Behalve dan, dat je pc of laptop met enige regelmaat in slaap valt als er geen gebruikersinteractie is. En misschien is dat nou wel precies wat je niet wilt: die desktop-pc moet gewoon aan blijven! Al was het maar omdat slaap- en sluimerstanden van Windows niet altijd even betrouwbaar blijken te zijn. Soms gaat het mis en crasht er iets, waardoor je alle eventueel geopende documenten kwijt bent. Dat wil je dus niet als je midden in iets belangrijks zit en even snel een pak melk bij de supermarkt om de hoek gaat halen. Precies daarom is het naar wens aanpassen van energiebeheer best handig. Ook servers en dergelijke wil je niet de hele tijd in slaap zien vallen. Je bereikt energiebeheer door in het menu Start op Instellingen te klikken. Klik vervolgens in het hoofdpaneel van de app op Systeem en dan in de kolom links op Energiebeheer en slaapstand.
Afhankelijk van het soort computer - laptop of desktop - zie je nu alvast een paar veelgebruikte instellingen. Het beeldscherm kun je natuurlijk best uit laten schakelen na een kwartier of desnoods langer. In een laptop is het een grote energievreter, dus zet hier de uitschakeltijd bij niet gedetecteerde gebruikersactiviteit (toetsdruk, muisbeweging) op bijvoorbeeld 5 minuten. Op de netspanning aangesloten mag het scherm natuurlijk best langer aanblijven, kwestie van smaak. De slaapstand is eigenlijk vooral van belang op batterijgebruik. Kies dan voor schakelen naar de slaapstand iets van een kwartier. Op netspanning zou je ook voor Nooit kunnen kiezen. Daarmee vermijd je eventuele bijwerkingen van de slaapstand, wel zo prettig.
Snel starten: wég ermee
Windows zou Windows niet zijn als de meest interessante en (of) elementaire functies niet wat dieper verstopt waren. Klik maar eens op Extra energie-instellingen rechts. Ten eerste zie je nu mogelijk wat extra opties die door de fabrikant van - meestal - je laptop zijn geïmplementeerd. Denk dan aan een tool die op de achtergrond je batterij fit houdt door deze zo af en toe eens te ontladen en weer herladen. Ook kun je soms een profiel instellen. Gebruik je de laptop vooral thuis, hangend aan de netspanning of juist veel onderweg? Voor beide scenario's wordt dan een ander laadschema gebruikt, waarbij in het geval van hoofdzakelijk stationair gebruik de accu op iets van bijvoorbeeld 75% lading wordt gehouden.
Wil je meer controle over het gedrag van de aan/uit-knop en (of) wat er gebeurt als je het deksel van je laptop sluit, klik dan op Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. De diverse opties onder het kopje Instellingen voor aan/uit-knop, slaapstandknop en deksel spreken voor zich. Wat we hier vreemd genoeg óók aantreffen is een functie die voor heel veel ellende zorgt als deze is ingeschakeld: Snel opstarten. Microsoft heeft deze standaard aan staan. De reden? Wel, het systeem start razendsnel op, wat natuurlijk verschrikkelijk leuk is voor tijdens een verkooppraatje. De truc werkt door een deel van het geheugen op de harddisk of ssd te dumpen voor afsluiten. Dat scheelt laden van drivers en dergelijke. Tegelijkertijd geldt - je raadt het al - dat 't afsluiten daardoor langer duurt. Ook blijkt Snel starten bepaald niet heel stabiel. Maar al te vaak leidt deze optie - indien actief - tot een niet meer afsluitende laptop. Je merkt daar weinig van omdat alles pas op het allerlaatste moment blijft hangen. Stop je zo'n niet uitgeschakelde laptop in je tas, dan kan dat (zeker op warme dagen) tot een defect leiden. Verder geldt dat de optie tegelijkertijd ook nogal eens leidt tot een spontaan opstartende laptop. Zet je de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) uit, dan verdwijnen al die problemen als sneeuw voor de zon. Om dat voor elkaar te krijgen moet je wel eerst even op de blauwe link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn klikken. Wij hebben deze zin ook niet bedacht... Hoe dan ook zet de optie uit, en doe dat opnieuw na elke upgrade van Windows 10. De opstarttijd - zo zal je merken - wordt er niet eens bijster veel langer door, zeker niet als je start vanaf een SSD.
©PXimport