ID.nl logo
Energiebeheer optimaal instellen in Windows 10
© PXimport
Zekerheid & gemak

Energiebeheer optimaal instellen in Windows 10

Energiebeheer van Windows 10, het is meestal iets waar de meeste mensen niet naar omkijken. Jammer, want je kunt best wat zaken naar wens aanpassen. En extra jammer omdat er ook wat onlogische maar soms essentiële zaken aangaande systeemstabiliteit zijn terug te vinden.

Eigenlijk merk je over het algemeen niet zo heel veel van het Windows 10 energiebeheer. Behalve dan, dat je pc of laptop met enige regelmaat in slaap valt als er geen gebruikersinteractie is. En misschien is dat nou wel precies wat je niet wilt: die desktop-pc moet gewoon aan blijven! Al was het maar omdat slaap- en sluimerstanden van Windows niet altijd even betrouwbaar blijken te zijn. Soms gaat het mis en crasht er iets, waardoor je alle eventueel geopende documenten kwijt bent. Dat wil je dus niet als je midden in iets belangrijks zit en even snel een pak melk bij de supermarkt om de hoek gaat halen. Precies daarom is het naar wens aanpassen van energiebeheer best handig. Ook servers en dergelijke wil je niet de hele tijd in slaap zien vallen. Je bereikt energiebeheer door in het menu Start op Instellingen te klikken. Klik vervolgens in het hoofdpaneel van de app op Systeem en dan in de kolom links op Energiebeheer en slaapstand.

Afhankelijk van het soort computer - laptop of desktop - zie je nu alvast een paar veelgebruikte instellingen. Het beeldscherm kun je natuurlijk best uit laten schakelen na een kwartier of desnoods langer. In een laptop is het een grote energievreter, dus zet hier de uitschakeltijd bij niet gedetecteerde gebruikersactiviteit (toetsdruk, muisbeweging) op bijvoorbeeld 5 minuten. Op de netspanning aangesloten mag het scherm natuurlijk best langer aanblijven, kwestie van smaak. De slaapstand is eigenlijk vooral van belang op batterijgebruik. Kies dan voor schakelen naar de slaapstand iets van een kwartier. Op netspanning zou je ook voor Nooit kunnen kiezen. Daarmee vermijd je eventuele bijwerkingen van de slaapstand, wel zo prettig.

Snel starten: wég ermee

Windows zou Windows niet zijn als de meest interessante en (of) elementaire functies niet wat dieper verstopt waren. Klik maar eens op Extra energie-instellingen rechts. Ten eerste zie je nu mogelijk wat extra opties die door de fabrikant van - meestal - je laptop zijn geïmplementeerd. Denk dan aan een tool die op de achtergrond je batterij fit houdt door deze zo af en toe eens te ontladen en weer herladen. Ook kun je soms een profiel instellen. Gebruik je de laptop vooral thuis, hangend aan de netspanning of juist veel onderweg? Voor beide scenario's wordt dan een ander laadschema gebruikt, waarbij in het geval van hoofdzakelijk stationair gebruik de accu op iets van bijvoorbeeld 75% lading wordt gehouden.

Wil je meer controle over het gedrag van de aan/uit-knop en (of) wat er gebeurt als je het deksel van je laptop sluit, klik dan op Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen. De diverse opties onder het kopje Instellingen voor aan/uit-knop, slaapstandknop en deksel spreken voor zich. Wat we hier vreemd genoeg óók aantreffen is een functie die voor heel veel ellende zorgt als deze is ingeschakeld: Snel opstarten. Microsoft heeft deze standaard aan staan. De reden? Wel, het systeem start razendsnel op, wat natuurlijk verschrikkelijk leuk is voor tijdens een verkooppraatje. De truc werkt door een deel van het geheugen op de harddisk of ssd te dumpen voor afsluiten. Dat scheelt laden van drivers en dergelijke. Tegelijkertijd geldt - je raadt het al - dat 't afsluiten daardoor langer duurt. Ook blijkt Snel starten bepaald niet heel stabiel. Maar al te vaak leidt deze optie - indien actief - tot een niet meer afsluitende laptop. Je merkt daar weinig van omdat alles pas op het allerlaatste moment blijft hangen. Stop je zo'n niet uitgeschakelde laptop in je tas, dan kan dat (zeker op warme dagen) tot een defect leiden. Verder geldt dat de optie tegelijkertijd ook nogal eens leidt tot een spontaan opstartende laptop. Zet je de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) uit, dan verdwijnen al die problemen als sneeuw voor de zon. Om dat voor elkaar te krijgen moet je wel eerst even op de blauwe link Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn klikken. Wij hebben deze zin ook niet bedacht... Hoe dan ook zet de optie uit, en doe dat opnieuw na elke upgrade van Windows 10. De opstarttijd - zo zal je merken - wordt er niet eens bijster veel langer door, zeker niet als je start vanaf een SSD.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Ontdek de Miele Guard-serie: voor elk huishouden een stofzuiger
© Miele
Huis

Ontdek de Miele Guard-serie: voor elk huishouden een stofzuiger

Maak kennis met de Miele Guard-serie: drie stofzuigers die elk uitblinken in hun eigen klasse. Van de lichtgewicht en wendbare S1 tot de veelzijdige M1 en de luxe L1 met geavanceerde filtersystemen – Miele combineert innovatieve technologie met doordacht design. Ontdek hieronder welke Guard-stofzuiger het best bij jou past!

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu dagelijks door een druk gezinshuis beweegt of in alle rust een minimalistische studio onderhoudt, een goede stofzuiger maakt het verschil. Met de Guard-serie biedt Miele drie modellen die elk op hun eigen manier uitblinken in comfort, gebruiksgemak en duurzaamheid. De compacte Guard S1, de veelzijdige M1 en de luxe L1 zijn stuk voor stuk uitgerust met doordachte technologie en hoogwaardige materialen. Wat ze met elkaar delen? De kwaliteit en betrouwbaarheid die je van Miele mag verwachten.

Guard S1: verrassend sterk, opvallend compact

De Guard S1 is het instapmodel binnen de serie, maar zeker geen lichtgewicht als het op prestaties aankomt. Met een krachtige 890 watt-motor, vier zuigstanden en een universele zuigmond reinigt hij moeiteloos diverse vloertypen. Dankzij het lichte gewicht en het compacte ontwerp is hij ideaal voor kleinere woningen of mensen die op zoek zijn naar een wendbare stofzuiger. De bediening is intuïtief via twee knoppen en een centrale draaischakelaar, en met zijn grijs gemarkeerde elementen is hij zelfs zonder handleiding volledig logisch in gebruik.

©Miele

De S1 maakt gebruik van de HyClean Pure TU-stofzak en het ComfortFit-systeem zorgt voor een hygiënisch klikmechanisme: geen ontsnappend stof, wel een gerust gevoel. En met standaard accessoires zoals een meubelzuigmond, kierenborstel en reliëfborstel (bevestigd via de VarioClip) heb je alles bij de hand.

Waarom de sledestofzuiger nog altijd onverslaanbaar is

Hoewel draadloze steelstofzuigers tegenwoordig de toon lijken te zetten, bewijst de klassieke sledestofzuiger keer op keer zijn waarde. Niet alleen bieden sledemodellen doorgaans een krachtigere en constantere zuigkracht, ze hebben ook een aanzienlijk grotere stofcapaciteit. Je hoeft dus minder vaak te legen of zakken te vervangen. Bovendien zijn ze stiller, ergonomischer in gebruik en betrouwbaarder op de lange termijn. En waar steelstofzuigers vaak na een paar jaar al kuren vertonen, gaan sledestofzuigers zoals die van Miele gerust twintig jaar mee. Soms is klassiek gewoon beter.

Guard M1: veelzijdige krachtpatser met slimme opbergruimte

Een stapje luxer is de Guard M1, ontworpen voor elk type ondergrond en elk type huishouden. Deze stofzuiger beschikt over een verstelbare zuigkracht met vier vermogensniveaus, die je met de voet bedient – handig als je tussendoor niet wilt bukken. De 4,5 liter-stofzak (HyClean Pure CO) gaat extra lang mee en het ComfortFit-systeem garandeert maximale hygiëne én prestaties, zelfs bij een lagere zuigkracht.

©Miele

Ook het design spreekt aan: fris, modern en met een geïntegreerd accessoirevak waarin je de meegeleverde meubelzuigmond, kierenborstel en reliëfborstel netjes opbergt. De universele draaibare zuigmond is geschikt voor tapijt, hout en tegels, en volgt soepel elke beweging.

Guard L1: comfort, stilte en duurzaamheid in één

De Guard L1 is het topmodel binnen de serie en is ontworpen voor mensen die geen concessies willen doen aan comfort, prestaties of uitstraling. Met een fluisterstil geluidsniveau van slechts 75 dB en een royale actieradius van 12 meter is dit model klaar voor elke schoonmaakklus, hoe groot of klein ook. Het robuuste ontwerp is niet alleen stijlvol, maar ook uitzonderlijk duurzaam: de L1 is getest op een levensduur van maar liefst 20 jaar.

©Miele

Net als de M1 beschikt ook de L1 over de draaibare universele zuigmond, maar onderscheidt zich met slimme details. Zo is de 2-in-1-zuigmond (voor meubels en kieren) geïntegreerd in de achterkant van het toestel en is de reliëfborstel ingebouwd in de ergonomische handgreep. Ook deze L1 werkt met de HyClean Pure TU-stofzak en het ComfortFit-systeem, waardoor hygiëne en gebruiksgemak gegarandeerd zijn.

Voor wie nóg een stap verder wil gaan, is er de Guard L1 Comfort. Deze luxere uitvoering voegt enkele premium extra's toe. Het geïntegreerde LCD-kleurendisplay toont in één oogopslag de reinigingsmodus, de vullingsgraad van de stofzak en de status van het uitblaasfilter. Zo heb je altijd direct inzicht in de prestaties van je stofzuiger. Daarnaast ondersteunt de L1 Comfort Miele@home, waarmee je het apparaat via wifi kunt verbinden met je smarthome-netwerk. Bediening via app, spraak of slimme automatisering? Met Miele is het slechts een kwestie van instellen.

Ga voor meer witgoeddeals naar Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube