Review Philips 558M1RY – Grote monitor voor pc- en consolegamers

© PXimport

Review Philips 558M1RY – Grote monitor voor pc- en consolegamers

Geplaatst: 12 augustus 2020 - 13:03

Aangepast: 19 september 2023 - 12:34

Wesley Akkerman

De Philips 558M1RY is een gamingmonitor van 55-inch met een va-paneel. Het scherm beschikt over edge-led en dat houdt in dat de verlichting vanaf de zijkanten geregeld wordt. Hij heeft een kleinmazige local dimming van 144 zones (zijn voorganger had er 32), een maximale piekhelderheid van 1200 nits en een breed kleurbereik (95 procent van DCI-P3) voor HDR-weergave. Maar is dit een monitor waar gamers blij van worden?

Er is ondersteuning voor AMD Freesync Premium Pro, met een bereik van 48 Hz tot 120 Hz. Dat zorgt voor een ontzettend lage inputlag van 2,4 ms over één van de drie hdmi 2.0-poorten (maximaal 4K-resolutie op 60 fps) en 1,5 ms over de DisplayPort (maximaal 4K-resolutie op 120 fps). Mocht je via de hdmi-poort hardware aansluiten die een verversingssnelheid van 120 fps aankan, dan blijft de maximale resolutie steken op 2560 bij 1440 pixels. Dat komt doordat hdmi 2.0 niet gebouwd is met 4K op 120 Hz in het achterhoofd (Hdmi 2.1 kan dat dan weer wel).

Wil je als gamer het maximale uit dit display halen, dan zul je je pc of laptop moeten aansluiten via de DisplayPort. Dat is een type aansluiting die ontbreekt op moderne televisies, of we het nu over lcd of oled hebben. De matte afwerking zorgt ervoor dat je het scherm in een sterk verlichte omgeving altijd goed kunt zien. Verder zijn er nog vier usb-poorten en een koptelefoonaansluiting aanwezig. Er is overigens geen besturingssysteem of andere onderdelen van een slimme tv aanwezig. Wel treffen we op de achterkant Ambiglow aan, een variant van Ambilight waarmee Philips-televisies furore maken. Ambiglow zit aan beide zijkanten, evenals de bovenkant van het scherm.

© PXimport

Display

Monitoren en televisies met een lcd-scherm hebben nog wel eens last van zwarte vlekken in beeld. Dat heeft te maken met de local dimming en de hoeveelheid lampen die gebruikt worden achter het display. Hoe minder lampen er aanwezig zijn (of wanneer die lampen in de rand verwerkt zitten), hoe groter de kans op zwarte vlekken die vooral opvallen op effen beelden. De Philips 558M1RY heft 144 zones voor local dimming vanuit de rand, waardoor dat probleem gigantisch verminderd is. Op het scherm zelf is ons niets opgevallen; enkel in de hoeken zie je een donkergrijze waas over het scherm.

De monitor beschikt over verscheidene beeldmodi, die het beeld moeten optimaliseren voor verschillende soorten games. Het verschil tussen de modi is behoorlijk groot en in veel gevallen is het een aanvulling op de ervaring. Toch zijn we ook blij dat Philips ons de instellingen zelf laat regelen, zodat we niet helemaal zijn overgeleverd aan de goden wanneer iets echt niet bevalt. Het is het beste van beide werelden; iets zelf in de hand hebben is altijd beter.

De HDR-stand met een hoog aantal nit is ook echt een fijne aanvulling, want zo weet je zeker dat je ook in lichte omgevingen kunt genieten van high dynamic range. De matte afwerking van het scherm helpt hier ook bij. Niet alleen tegen de weerkaatsing van het licht, ook zit je niet naar je eigen hoofd te kijken tijdens donkere stukken of laadschermen. Los daarvan heeft de tv aan maximale helderheid van 1200 nit. Dat is gewoonweg prima en een goede score.

© PXimport

De beeldkwaliteit is over het algemeen goed. Het beeld is rustig en zacht voor de ogen. Ons is ook geen ghosting opgevallen, of andere vormen van graphics die tegenvallen. Hoewel het scherm prima overweg kan gaan met kleur en dat bereik best breed is, is het soms ook ietwat flets. Dat is inherent aan lcd. Als je geen oled-scherm gewend bent, dan valt dit je waarschijnlijk niet op. Bovendien kun je veel aanpassen met de beeldmodi en naar eigen inzicht.

Ambilight is een waardevolle toevoeging aan Philips-televisies, zeker wanneer je gamet of films kijkt. Ambiglow is nagenoeg dezelfde technologie, maar dan op je monitor. Helemaal dezelfde ervaring krijg je echter niet. Daar waar Ambilight heel mooi overgaat van kleur na kleur, valt op dat de lichtjes achterop deze monitor nog wel eens flikkeren of heel hard wisselen. Dat levert een vervelende en opvallende flits op die afleidt tijdens het spelen. Het komt niet vaak voor en alleen wanneer het beeld ook abrupt verandert. Desondanks blijft het vervelend wanneer het gebeurt.

Verder missen we de optie voor het uitschakelen van het scherm wanneer je gewoon naar muziek luistert bijvoorbeeld. Toegegeven, het is geen televisie, maar dat betekent niet dat je hem niet zo kunt inzetten. Zeker niet wanneer je er een Chromecast (Ultra) of mediaspeler aan hangt, waardoor je hem kunt meenemen in je multiroom speakeropstelling. Bluetooth is eveneens aanwezig, waardoor de soundbar dus alleen gebruikt kan worden als het scherm ook aanstaat.

© PXimport

Geluid

Tussen het scherm en de voet hangt nog een soundbar van audiofabrikant Bowers & Wilkins. Die soundbar heeft een maximaal vermogen van 40 watt. Het 2.1-kanaalsgeluid wordt gerealiseerd door twee tweeters, twee luidsprekers voor de tonen in het midden en één subwoofer.

Ook hier zijn verschillende standen te vinden, voor verschillende type games. Denk dan aan shooters of sportgames. Wanneer je kiest voor zo’n modus dan komen bepaalde onderdelen, bijvoorbeeld motoren van auto’s, veel beter tot hun recht. Maar je kunt ook voor een filmstand kiezen of de audio naar eigen smaak aanpassen, iets dat we aanbevelen. Heel vaak blazen de modi de audio-onderdelen net even te veel op, waardoor het geluid soms onaangenaam klinkt.

Een deel van de prijs zit hem ook in deze soundbar natuurlijk. Als je zelf goede speakers hebt staan, dan klinken die waarschijnlijk beter dan dit. Vooral de bas stelt redelijk teleur, ondanks het redelijke formaat van de klankkast. Als extra onderdeel voor het Philips-beeldscherm is het prima, maar qua geluid hebben we simpelweg beter uit speakers in het algemeen horen komen. Dit klinkt gewoon te gewoontjes, te blasé. Zeker wanneer het geluid druk is, dan klinkt het kakofonisch. Op rustige momenten komt er echter kraakheldere en goed verstaanbare audio uit.

© PXimport

Conclusie

Hoewel de Philips 558M1RY geen slechte monitor is, zitten er toch wat haken en ogen aan de ervaring. Niet alleen stellen de geluidskwaliteit en Ambiglow wat teleur, ook het feit dat hdmi 2.1 niet aanwezig gooit flink wat roet in het eten. Philips zet de monitor in de markt als een toekomstbestendige monitor (bedoeld ook voor PlayStation 5 en Xbox Series X), maar het product is hopeloos achterhaald wanneer die consoles op de markt verschijnen.

Van een beeldscherm dat bijna 1300 euro kost, mag je iets meer verwachten. Gelukkig zit het met de beeldkwaliteit wel goed en is de audiokwaliteit – mits het niet te druk wordt – van redelijke kwaliteit. Voor de huidige generatie spelcomputers en computers is de monitor dan ook prima. Maar we weten nu al bijvoorbeeld dat er later dit jaar monitors gaan verschijnen met hdmi 2.1 aan boord, waardoor die nu al meer bestendig zijn voor de toekomst dan dit product. En dat is jammer, want in de basis is de Philips 558M1RY geen slechte monitor.

Bovendien mag je je ook hardop afvragen waarom je 1300 euro wil neerleggen voor een lcd-beeldscherm, wanneer er al een hoop oled-tv’s (met 4K- en 60 Hz-ondersteuning) voor ongeveer hetzelfde bedrag te koop zijn (of net ietsjes meer). Alleen als je als pc-gamer opzoek bent naar een monitor waarmee het mogelijk wordt comfortabel vanaf de bank te gamen, dan kun je dit product overwegen. Voor de consolegamers onder ons zijn er betere opties.

7,0

ONS OORDEEL

Philips 558M1RY

Pluspunten

DisplayPort 1.4

Veel aansluitingen

Meegeleverde soundbar

Rustige, fijne weergave

Mat scherm

Minpunten

Prijs

Ambiglow kan flikkeren

Geluid stelt ietwat teleur

Geen HDMI 2.1

Conclusie

**Prijs** € 1299,- **Paneel** 55 inch va-paneel (3840 x 2160) **Helderheid** 750 cd/m² (HDR-modus: 1200 cd/m²) **Contrastratio** 4000:1 **Kijkhoek** 178° (hor.) / 178° (ver.) **Verversingssnelheid** 120 Hz **Aansluitingen** HDMI 2.0 (3x), DisplayPort 1.4 **Hoogte verstelbare voet** Nee **Draaien, kantelen en zwenken** Nee / ja / nee **Afmetingen** 1232 x 834 x 308 millimeter **Website** [www.philips.nl](https://www.philips.nl/c-p/558M1RY_00/momentum-4k-hdr-scherm-met-ambiglow)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000