© PXimport

Chromecast Ultra met 4K en HDR

Geplaatst: 26 januari 2017 - 05:16

Aangepast: 24 november 2022 - 12:22

Rens Blom

De Google Chromecast heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot één van de beste tv-mediaspelers. Het nieuwste model, de Chromecast Ultra, voert vernieuwingen door als ondersteuning voor 4K en HDR maar is twee keer zo duur als de Chromecast uit 2015. Is de Ultra innoverend genoeg om de verkoopprijs van 79 euro te rechtvaardigen?

Ontwerp

De Chromecast Ultra heeft een herkenbaar ontwerp. Het apparaatje is net als zijn voorgangers rond, compact en voorzien van een geïntegreerd hdmi-kabeltje. In vergelijking met de Chromecast (2015) valt op dat de Ultra-uitvoering iets groter is en een glanzende afwerking heeft in plaats van mat. Een ander verschil zit 'm in de connectiviteit. De Chromecast (2015) heeft een micro-usb-naar-usb-kabel met losse adapter en kan zijn voeding zowel uit het stopcontact als een usb-poort van de tv halen. Bij de Chromecast Ultra is dat niet het geval: omdat hij maximaal in 4K-resolutie streamt en dat meer stroom vraagt dan een usb-poort kan leveren, moet hij worden aangesloten op het stopcontact.

Google levert een oplader mee, die ook ruimte biedt voor een ethernetkabel. Die kabel dien je zelf te regelen, en zorgt indien aangesloten op de Chromecast en router voor een stabielere en snellere internetverbinding dan het wifi-netwerk. De ethernet-stroom-adapter is ook los te koop voor de Chromecast (2015).

Chromecast Ultra met 4K en HDR-18634450

© PXimport

Chromecast Ultra met 4K en HDR-18634451

© PXimport

Chromecast Ultra met 4K en HDR-18634452

© PXimport

4K en HDR

De twee grootste vernieuwingen die de Chromecast Ultra doorvoert ten opzichte van zijn voorganger, zijn ondersteuning voor 4K-streaming en HDR (High Dynamic Range). Deze twee technologieën zijn vooralsnog voorbehouden aan duurdere tv's (+500 euro), waar de Ultra zich dus op richt.

De afgelopen weken hebben we de Chromecast getest op een Philips 4K-tv met HDR-ondersteuning. We keken films en series in full-hd en in 4K met en zonder HDR om tot een vergelijking te komen. De toegevoegde waarde van 4K vinden we klein: het beeld oogt nauwelijks scherper, wat op veel tv's het geval zal zijn. De HDR-ondersteuning valt wel op en zorgt voor een mooiere en natuurlijkere kleurweergave. Een 4K HDR-film spat meer van het scherm af dan een 'normale' film, maar het aanbod is vooralsnog schaars.

Netflix, Amazon en YouTube zijn in Nederland de enige (bekende) partijen die 4K-content aanbieden. Bij Netflix en Amazon heb je de keuze uit eigen producties en wat 'losse' films, terwijl het bij YouTube voornamelijk demovideo's en natuurfilms zijn. 4K-media met HDR is nog zeldzamer en beperkt tot wat nieuwe films en series. Bij Netflix dien je bovendien het duurste abonnement te hebben (12 euro per maand) om in 4K te kijken.

Chromecast Ultra met 4K en HDR-18634453

© PXimport

Gebruiksvriendelijke app

De Chromecast Ultra kan ook samenwerken met Google Home, de digitale speaker die vooralsnog alleen in de VS wordt verkocht. Met een stemcommando kun je Home de Chromecast laten bedienen en bijvoorbeeld een Netflix-film opstarten of pauzeren.

Volgens Google is de Ultra tevens 1,8 keer sneller dan de Chromecast (2015), vermoedelijk door snellere hardware. Alhoewel het nieuwe model inderdaad sneller is, valt het verschil in de praktijk mee. je bedient de Chromecast Ultra (en andere Chromecasts) via de Google Home-app voor Android en iOS, die zeer gebruiksvriendelijk is.

Chromecast Ultra met 4K en HDR-18634454

© PXimport

Chromecast Ultra met 4K en HDR-18634455

© PXimport

Chromecast Ultra met 4K en HDR-18634456

© PXimport

Conclusie

De Chromecast Ultra is een verbeterde versie van de populaire en fijne Chromecast (2015). De mediaspeler is iets sneller in gebruik, ondersteunt Google Home en wordt standaard geleverd met een ethernet-adapter. De belangrijkste vernieuwingen, 4K-streaming en HDR-ondersteuning, zijn vooral interessant voor de toekomst. Het aanbod van 4K HDR-films en -series is nog mager, en enkel nieuwere en duurdere tv's ondersteunen het. De Chromecast Ultra is daarom vooral interessant voor de gadgetliefhebber met een geschikte tv, terwijl de Chromecast (2015) nog steeds een goede allrounder is voor het overgrote deel van de gebruikers.

8,0

Pluspunten

Ethernet-ondersteuning

Gebruiks-vriendelijke app

4K en HDR

Minpunten

Aanbod 4K en HDR is nog beperkt

Dubbel zo duur als - goede - Chromecast 2015

Conclusie

Chromecast Ultra ---------------- **Adviesprijs**€79,- **Website** [google.nl](https://www.google.com/intl/nl_nl/chromecast/?utm_source=chromecast.com)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten