Verkenner-geschiedenis wissen doe je zo

© PXimport

Verkenner-geschiedenis wissen doe je zo

Geplaatst: 28 januari 2022 - 06:07

Aangepast: 25 november 2022 - 11:25

Dirk Schoofs

Windows Verkenner houdt bij welke bestanden en mappen je hebt geopend. Dat maakt het makkelijker om vandaag verder te werken aan de bestanden waar je gisteren mee bezig was. Als je dit om van privacy-redenen niet prettig vindt, kun je dit gedrag aan banden leggen. Je Verkenner-geschiedenis wissen werkt als volgt.

Mapopties

Zoals vaak in Windows zijn er meerdere manieren om verwijzingen naar recente bestanden en mappen uit Verkenner te verwijderen. De eerste methode maakt gebruik van de ingebouwde opties in Verkenner. Open Verkenner met de sneltoets Win+E. Kies in het bestandsvenster het tabblad Beeld en daar vind je rechtsboven de knop Opties. Op die manier open je Mapopties waar je het tabblad Algemeen gebruikt. 

De Mapopties zijn bedoeld om aan te passen hoe Verkenner werkt. In het onderdeel Privacy klik je op de knop Wissen om de volledige geschiedenis van Windows Verkenner te verwijderen. Je krijgt geen bevestigingsdialoog of iets dergelijks; de volledige geschiedenis wordt onmiddellijk gewist. 

Als je wilt voorkomen dat Verkenner vanaf nu de recente bestanden en mappen nog verder bijhoudt, dan haal je de vinkjes weg bij Recentelijk gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang en Recentelijk gebruikte mappen weergeven in Snelle toegang. Klik op de knoppen Toepassen en OK om de wijzigingen op te slaan.

Verkenner-geschiedenis wissen doe je zo-18633749

© PXimport

Windows Instellingen

Als alternatief kun je de ook de Windows Instellingen gebruiken, daarvoor druk je op Win+I. Daar ga je naar het onderdeel Persoonlijke instellingen. In de linkerkolom selecteer je het onderdeel Start, zodat je rechts de volgende optie kunt uitzetten: Recent geopende items weergeven in Jumplists bij Start of op de taakbalk en in de snelle toegang voor de Verkenner.

Verkenner-geschiedenis wissen doe je zo-18633751

© PXimport

Via het adresvak

Wil je doorgaans wel gebruikmaken van de geschiedenis van Verkenner en deze lijst alleen maar wissen wanneer je bijvoorbeeld aan gevoelige bestanden hebt gewerkt, dan bestaat er een iets eenvoudigere manier. 

Open Verkenner en klik in het Verkenner-venster met de rechtermuisknop op een lege plaats ergens in het adresvak. Dat is het vak bovenaan dat aangeeft waar je je in Windows Verkenner bevindt. In het contextueel menu kies je dan de opdracht Geschiedenis verwijderen.

Verkenner-geschiedenis wissen doe je zo-18633753

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000