In 3 stappen handiger navigeren door de Verkenner

© PXimport

In 3 stappen handiger navigeren door de Verkenner

Software

Geplaatst: 10 juli 2015 - 04:34

Aangepast: 14 december 2022 - 15:24

Martin Gijzemijter

De interface van Windows Verkenner zit prima in elkaar en je kunt er vrij eenvoudig doorheen navigeren. Maar hoe je met het programma werkt, is natuurlijk heel persoonlijk. Er zijn dan ook heel wat trucjes die het werken met de Verkenner nét even wat makkelijker of sneller maken.

Map omhoog

Veel mensen die Windows Verkenner gebruiken doen dat met de muis (behalve als het beroemde 'copy/paste' om de hoek komt kijken). Maar wist je dat je met de toetscombinatie Alt+PijltjeOmhoog een map omhoog kunt navigeren? Vooral handig wanneer je diep in een bepaalde mappenstructuur zit en je een aantal mappen omhoog wilt: houdt de Alt-toets ingedrukt en druk net zo vaak op de toets PijltjeOmhoog als het aantal mappen dat je omhoog wilt. Druk je op Alt+PijltjeLinks dan ga je terug naar de map waarin je zojuist was. Lees ook: Slim sorteren in Windows Verkenner.

© PXimport

Met Alt+PijltjeOmhoog kun je eenvoudig omhoog navigeren in een mappenstructuur.

Slepen met rechts

In de vorige stap hadden we het al even over kopiëren/plakken. Dat doen veel mensen ook met het toetsenbord (Ctrl+C en Ctrl+V), maar er zijn mensen die toch altijd veel liever de muis gebruiken. Wanneer je een bestand versleept, dan verplaats je het. Maar versleep je datzelfde bestand terwijl je de rechtermuisknop ingedrukt houdt, dan verschijnt er een contextmenu met de vraag of je het bestand wilt kopiëren, verplaatsen of er een snelkoppeling naar wilt maken.

© PXimport

Wanneer je sleept met de rechtermuisknop ingedrukt, kun je kiezen wat er met het bestand moet gebeuren.

Map openen

Wanneer je Windows Verkenner start, opent doorgaans automatisch de map Bibliotheken. Maar misschien wil je liever dat Verkenner opent in een andere veelgebruikte map. Klik op de taakbalk met rechts op het Verkenner-pictogram, vervolgens op de optie Verkenner / Eigenschappen. In het veld Doel zie je staan %windir%\explorer.exe. Typ hier een spatie achter en vervolgens c:\mapnaam, waarbij je 'mapnaam' vervangt door je eigen map (en je kunt uiteraard ook de stationsletter aanpassen). Klik op Toepassen en Verkenner opent voortaan standaard in deze map.

Andere sneltoetsen

Alt+D = selecteer pad in adresbalk

Alt+Enter = eigenschappen van bestand

Alt+P = open of sluit voorbeeldvenster

Alt+PijltjeLinks = vorige map

Alt+PijltjeRechts = volgende map (als je bent teruggegaan)

Ctrl+Muiswiel = verander icoongrootte

Enter = open map of bestand

F2 = bestandnaam wijzigen

F3 = open zoekbalk en toon filteropties

F4 = open adresbalk en toon keuzemenu

F11 = open of sluit fullscreen-modus

Windows+E = open Windows Verkenner

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000