AirDrop voor Windows? Zo maak je draadloze bestandsoverdracht mogelijk

© Diy13

AirDrop voor Windows? Zo maak je draadloze bestandsoverdracht mogelijk

Geplaatst: 21 september 2023 - 12:08

Aangepast: 21 september 2023 - 12:09

Wesley Akkerman

Wist je dat Windows net als macOS en iOS een handige functie heeft om bestanden draadloos te delen met apparaten in de buurt? Microsoft noemt deze functionaliteit 'delen in directe omgeving'. Deze optie om snel en makkelijk bestanden te delen is beschikbaar in zowel Windows 10 als Windows 11. In plaats van bestanden via mail te versturen of opslagdiensten te gebruiken, kun je met Delen in directe omgeving rechtstreeks draadloos bestanden delen met Windows-apparaten die zich dichtbij bevinden. In dit artikel legt ID.nl het jou uit...

Voordat we dieper ingaan op de werking, is het goed om te checken of je computer aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moeten beide computers, zowel de zender als de ontvanger, uitgerust zijn met bluetooth 4.0. Deze bluetooth-versie is al wat ouder, dus het is vrij waarschijnlijk dat je Windows-computer hiermee compatibel is. Op dit moment is bluetooth de enige communicatiemethode die wordt ondersteund door Delen in directe omgeving, of Nearby Share in het Engels. Microsoft werkt echter aan de mogelijkheid om in de toekomst ook wifi of een bekabelde verbinding te gebruiken.

Daarnaast is het nuttig om te weten dat je vooralsnog alleen losse bestanden kunt versturen. Het delen van een volledige map met een andere computer zit er momenteel nog niet in. Een praktische oplossing hiervoor is het samenbrengen van meerdere bestanden in een .zip-bestand om deze vervolgens te delen.

 

© PXimport

Bestanden delen? De eerste stap is naar Instellingen gaan.

AirDrop voor Windows instellen

Nu we bekend zijn met de voorwaarden, is het tijd om te kijken naar hoe je Delen in directe omgeving activeert. Ga daarvoor naar Instellingen > Systeem > Delen in directe omgeving (Windows 11) of Instellingen > Systeem > Gedeelde ervaring > Delen in directe omgeving (Windows 10). Zet de functie aan en stel daarna in of je alleen met je eigen apparaten (waarmee je ingelogd bent met je Microsoft-account) of met iedereen in de buurt wil delen.

Ook kun je instellen in welke map de binnengekomen bestanden opgeslagen worden. De map die Windows standaard uitkiest is de Download-map. Mocht je een andere map willen gebruiken, klik dan op Wijzigen (nadat je Delen in directe omgeving geactiveerd hebt).

0

Powered by

logo
 

© PXimport

Delen is nu echt een makkie!

Delen maar!

Wanneer je alles eenmaal ingesteld hebt, kun je een bestand delen. Zoek het bestand op dat je wil delen (bijvoorbeeld via de Verkenner of het Bureaublad) en selecteer het met de rechtermuisknop. Kies de optie Delen en vervolgens de optie Delen in directe omgeving. Windows gaat nu op zoek naar apparaten die eveneens de optie geactiveerd hebben; die zie je dan in een venster tevoorschijn komen.

Kies het apparaat waarnaar je wilt versturen. Het delen start pas echt als je op het ontvangende apparaat de actie bevestigt. Daar krijg je ook een melding van, die je aan de rechterkant van je scherm zult zien. Ga akkoord met het verzoek om te delen op het tweede apparaat, en het delen wordt in gang gezet. Wanneer het klaar is, krijg je een melding dat het proces succesvol afgerond is. Daarna kun je direct het verzonden bestand of de bijbehorende map openen.

Nieuwe laptop kopen? Kijk dan deze video voor handige tips! ⮯

Watch on YouTube

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten