© PXimport

Taakbalk vergroten in Windows 11

Desktops & monitoren

Geplaatst: 27 juli 2022 - 07:03

Aangepast: 14 december 2022 - 09:51

Dirk Schoofs

In Windows 11 staat de taakbalk midden in het bureaublad. Behalve hem weer aan de linkerkant te zetten, zoals in Windows 10, lijkt het alsof je er weinig anders mee kunt. Maar met deze hacks kun je de taakbalk vergroten.

De eerste manier is via een hack in het register. Let daarvoor even goed op, want als je in het register verkeerde dingen doet, kan je systeem onstabiel of zelfs onbruikbaar worden. Gelukkig gaat het in dit geval om een erg eenvoudige hack. Open de Register-editor door via het vergrootglas naast Start te zoeken naar regedit

Open de Register-editor en navigeer via de zijbalk naar de volgende sleutel: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced. Klik met de rechtermuisknop in de linkerkolom op de map Advanced en selecteer in het contextmenu Nieuw / DWORD (32 bits)-waarde. Hierdoor maakt de Register-editor een nieuwe waarde aan.

© PXimport

Drie mogelijkheden

Klik met rechts op deze nieuwkomer en wijzig de naam in TaskbarSi. Dubbelklik erop en voer een van de volgende drie mogelijke waardegegevens in: 0, 1 of 2. 0 staat voor de kleinste weergave van de Windows 11-taakbalk, 1 betekent een gemiddelde grootte en 2 betekent het grootste formaat. Als je een formaat gekozen hebt, klik je op OK

Daarna sluit je de Register-editor en start je Windows 11 opnieuw op. Je zult zien dat de taakbalk een andere grootte heeft. Als je weer terug wilt keren naar de standaardgrootte, dan volg je dezelfde weg en je voer je waarde 1 in bij TaskbarSi.

© PXimport

Stardock Start 11

Wil je niet sleutelen aan het register, dan bestaat er ook een oplossing die je 6,99 euro kost, namelijk Stardock Start 11. Je past met deze tool niet alleen het formaat aan van de taakbalk in Small, Medium of Large, je kunt ook uit verschillende lay-outs kiezen, waaronder de Windows 7- of Windows 10-stijl. Verder kun je met deze software de startbalk bijvoorbeeld naar boven verplaatsen en de kleur, transparantie en afstand tussen de verschillende pictogrammen instellen. 

Het is zelfs mogelijk om de pictogrammen niet te laten centreren, maar ze gewoon vanaf links te laten aansluiten. De wijzigingen die je doorvoert, worden onmiddellijk toegepast, maar je moet wel zorgen dat in de instellingen de schakelaar Gebruik het Start 11 Start-menu is ingeschakeld om ermee te kunnen werken.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000