ID.nl logo
Haal alles uit het Windows-register
© CIDimport
Huis

Haal alles uit het Windows-register

Het register van Windows vormt het kloppend hart van het besturingssysteem en bevat alle belangrijke instellingen van de computer. Windows heeft geen geheimen meer voor wie het Windows-register kent. Tijd voor een overzicht!

Geen verrassingen

Ga je aan de slag met het register? Bedenk je dan dat het gaat om een krachtig onderdeel dat grote invloed heeft op de werking van Windows en de computer. Zorg altijd voor een back-up van je kostbare gegevens en Windows. In geval van nood kun je altijd terugkeren naar de reservekopie.

Dat doe je met behulp van Systeemherstel. In zowel Windows 10 als Windows 11 open je het Startmenu en typ je Herstelpunt. Klik op Een herstelpunt maken. Klik op Maken en geef het herstelpunt een naam. Gaat er iets mis, dan klik je in hetzelfde venster op Systeemherstel en kies je een herstelpunt uit het verleden om de situatie te herstellen.

Het register is de centrale locatie waar allerhande instellingen zijn opgeslagen en bevat o.a. de instellingen voor geïnstalleerde programma’s, aangesloten hardware, gebruikersaccounts en algemene instellingen van Windows zelf.

Je bewerkt het register met de Register-editor. Open het Startmenu en typ Regedit.exe, gevolgd door Enter. De editor is opgebouwd uit twee vensters. Links vind je de verschillende registersleutels, daar lees je straks meer over. Rechts vind je telkens de instellingen die bij een geselecteerde sleutel horen.

©PXimport

De opbouw

De informatie is opgeslagen in de vorm van registersleutels. Deze kun je vergelijken met mappen (zoals in Windows Verkenner). Hoofdsleutels kunnen op hun beurt meerdere onderliggende sleutels hebben: de subsleutels (vergelijkbaar met submappen in de verkenner).

Dubbelklik op een sleutel om deze uit te klappen en de onderliggende subsleutels te zien. Elke sleutel bevat een of meerdere waarden die de eigenlijke instelling bevatten (en vergelijkbaar zijn met bestanden in de verkenner). De waarden van de sleutel worden telkens rechts in het venster van de Register-editor getoond.

Het register kent vijf hoofdcategorieën. HKEY_CLASSES_ROOT bevat informatie over de gebruikte bestandsextensies en de programma’s die hieraan zijn gekoppeld. In HKEY_CURRENT_USER vind je instellingen voor het aangemelde gebruikersaccount, zoals actuele instellingen en gebruikersvoorkeuren. In het onderdeel HKEY_LOCAL_MACHINE vind je alle algemene instellingen voor hardware en software. 

In de sectie HKEY_USERS vind je de aparte instellingensets van elk gebruikersaccount dat op de computer is aangemaakt. En HKEY_CURRENT_CONFIG bevat alle informatie over de apparaten die momenteel worden gebruikt.

©PXimport

Registersleutel aanmaken

Soms is het nodig om zelf een nieuwe sleutel of waarde toe te voegen aan het register. Kies Bewerken / Nieuw en klik op Sleutel om een nieuwe sleutel aan te maken op de huidige positie. Het maken van een nieuwe waarde gaat via dezelfde menukeuze Bewerken / Nieuw

Er bestaan verschillende soorten waarden, zoals Tekenreekswaarde, Binaire waarde en DWORD-waarde. Maak je geen zorgen: bij het maken van een nieuwe waarde wordt altijd aangegeven om welke soort het gaat.

Spijt?

Hoewel het register en de bijbehorende Register-editor al heel wat Windows-versies meegaan (terug te voeren naar Windows 3.1), kent de editor helaas nog geen functie om een wijziging ongedaan te maken. Wees dus voorzichtig bij het doorvoeren van een aanpassing en controleer de aanpassing op typfouten.

Om het risico zoveel mogelijk te verkleinen, kun je de registerinstelling die je wilt aanpassen eerst exporteren. Voer hierna de aanpassing door. Ben je niet tevreden en wil je terug naar de oorspronkelijke situatie? Importeer dan simpelweg de oorspronkelijke instelling. In de paragraaf ‘Import en export’ van dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Register-editor inrichten

We zorgen dat we prettig met het register kunnen werken en zetten de Register-editor naar onze hand. Heb je registersleutels waarmee je vaak werkt? Voeg deze toe aan de favorieten, zodat ze snel toegankelijk zijn.

Selecteer de betreffende sleutel en kies voor Favorieten / Toevoegen aan Favorieten. Standaard wordt de naam van de sleutel gehanteerd, maar je kunt de favoriet ook een aangepaste naam geven. Klik op OK. De sleutel is vervolgens toegankelijk via het menu Favorieten. Om de lijst op een later moment aan te passen, kies je Favorieten / Verwijderen uit Favorieten.

Je kunt de weergave van de Register-editor ook verbeteren door een ander of groter lettertype te kiezen: kies Beeld / Lettertype. Maak je vaak gebruik van de Register-editor? Geef deze dan een plek op de taakbalk: klik met de rechtermuisknop op de knop van de Register-editor en kies Aan taakbalk vastmaken. Druk op de toets F3 om telkens verder te zoeken op hetzelfde trefwoord.

©PXimport

Zoeken in register

Het register is een omvangrijke database. Maak gebruik van de zoekfunctie om specifieke sleutels snel te vinden.

Kies Bewerken / Zoeken of druk op Ctrl+F. In het zoekvenster kun je opgeven waar de Register-editor op zoek moet gaan: kies in het vak In voor Sleutels, Waarden of Gegevens. Wil je dat er uitsluitend naar het volledige zoekwoord wordt gezocht (en niet naar gedeelten ervan), dan plaats je bovendien een vinkje bij de optie Hele tekenreeks. Klik op Volgende zoeken.

Import en export

Handig is de functie om gedeelten van het Windows-register te exporteren. De instelling wordt daarbij opgeslagen in een REG-bestand. Dubbelklik op zo’n registerbestand om de inhoud ervan te importeren in het register.

Je kunt hiermee een aanpassing snel doorvoeren op meerdere computers: nadat je het register op een van de computers hebt aangepast, gebruik je het exportbestand om de wijziging ook snel toe te passen op de andere computers. Bovendien kun je het bestand gebruiken als extra zekerheid en ernaar terugkeren in geval van problemen (zie het kader ‘Spijt?’).

Het exporteren gaat eenvoudig: selecteer de sleutel die je wilt exporteren en kies voor Bestand / Exporteren. Kies de gewenste locatie en geef het registerbestand een naam. In het vak Exportbereik controleer je of de geselecteerde sleutel wordt getoond. Kies voor Alles als je het volledige register wilt exporteren. Het importeren van een registerbestand is al even simpel. Dubbelklik op het REG-bestand en klik op Ja bij de vraag of je echt wilt doorgaan.

Nu je de beginselen van het register onder de knie hebt, is het tijd om ermee aan de slag te gaan en instellingen te veranderen die je normaal gesproken niet eenvoudig kunt aanpassen.

©PXimport

Compleet menu (Windows 11)

Als je in Windows 11 met de rechtermuisknop op het bureaublad klikt, verschijnt een relatief compact contextmenu. Het vertrouwde contextmenu uit Windows 10 – waarin alle opties in één keer worden gepresenteerd – verschijnt pas als je klikt op Meer opties weergeven.

Met een aanpassing in het register zorg je ervoor dat het menu weer als vanouds werkt. Ga in het register naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID. Kies nu Bewerken / Nieuw / Sleutel. Deze noem je {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}. Klik met de rechtermuisknop op de zojuist gemaakte sleutel en kies Nieuw / Sleutel. Noem deze InprocServer32. Start Windows opnieuw op. Het contextmenu werkt weer zoals je gewend bent.

Wil je de situatie herstellen? Verwijder dan de eerder gemaakte sleutel uit het register. Klik met de rechtermuisknop op {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2} en kies Verwijderen.

©PXimport

Oude verkenner (Windows 11)

De verkenner (te openen via de sneltoets Windows+E) heeft in Windows 11 een nieuwe menubalk gekregen. Die valt niet bij iedereen in de smaak: op sommige computers zorgt de balk voor een trage werking van de verkenner, vooral als je meerdere bestanden tegelijk selecteert of een andere naam probeert te geven.

Via het register kun je de vertrouwde (snelle) balk van Windows 10 terugroepen. Ga naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID en kies Bewerken / Nieuw / Sleutel. Noem deze {d93ed569-3b3e-4bff-8355-3c44f6a52bb5}. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Nieuw / Sleutel. Noem de sleutel InrprocServer32 en start Windows opnieuw op. De verkenner heeft nu weer een klassieke balk.

©PXimport

Favoriete apps (Windows 10/11)

Over het menu van de rechtermuisknop gesproken: dit contextmenu kun je met behulp van het register uitbreiden met je favoriete programma’s. Zo kun je deze apps voortaan nog sneller starten.

In het register ga je naar de sleutel HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell. Kies Bewerken / Nieuw / Sleutel. Geef de naam van het programma op, bijvoorbeeld Word. Kies nu Bewerken / Nieuw / Sleutel om een subsleutel toe te voegen. Deze noem je command. Dubbelklik op de sleutel en geef bij Waardegegevens het volledige pad en de naam van het programma op. In ons voorbeeld: C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16\winword.exe.

Tip: gebruik de zoekfunctie van Windows om de locatie van het programma te zoeken.

©PXimport

Recente items (Windows 10/11)

Klik je met de rechtermuisknop op een taakbalkknop van een programma (bijvoorbeeld de verkenner of Word), dan verschijnt een zogeheten ‘jump list’. Dit menu toont onder meer een overzicht van onlangs gebruikte bestanden en bestandslocaties. Via een registeraanpassing bepaal je zelf hoe lang deze lijst mag zijn.

Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced. Zoek in het rechtervenster naar de waarde JumpListItems_Maximum. Is de waarde niet aanwezig, dan maak je deze zelf. Kies Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde (32 bits) en noem deze JumpListItems_Maximum. Dubbelklik vervolgens op de waarde en kies Decimaal. Bij Waardegegevens geef je hierna het gewenste aantal op. Geef je de waarde 0 op, dan wordt de lijst niet meer gevuld.

Seconden tonen (Windows 10)

Met een slimme registeraanpassing zorg je ervoor dat Windows 10 ook de seconden toont in de systeemklok op de taakbalk. Helaas heeft Microsoft deze hack geblokkeerd in Windows 11, dus in die versie kan het register je niet helpen.

Ga naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced. Kies Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde. Geef als naam: ShowSecondsInSystemClock. Dubbelklik hierna op de waarde en typ 1 bij Waardegegevens. Klik op OK. Nadat je Windows opnieuw hebt gestart, worden ook de seconden getoond.

©PXimport

Openen met (Windows 10)

Via het menu Openen met, dat verschijnt als je met de rechtermuisknop op een bestand klikt, bepaal je met welk programma je het geselecteerde bestand wilt openen. Is die lijst in de loop van de tijd flink volgelopen met apps en wil je deze opschonen? Het register helpt.

Navigeer naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts. Zoek de bestandsextensie van het bestand waarvoor je de bijbehorende programma’s wilt uitdunnen, bijvoorbeeld .BMP

Open nu OpenWithList en bekijk in het rechtervenster welke programma’s momenteel als suggestie worden getoond. Klik met de rechtermuisknop op het programma dat je wilt verwijderen uit de lijst en kies Verwijderen.

Sorteren (Windows 10)

Via het register bepaal je hoe de bestanden in de verkenner worden gesorteerd. Standaard worden de bestanden gesorteerd op volgorde van oplopende nummers (numerieke volgorde). Bijvoorbeeld 1.txt, 1a.txt, 2.txt, 10.txt. Je kunt ook voor een niet-numerieke volgorde kiezen. Dan worden bestanden op basis van elk soort teken op volgorde geplaatst. Bijvoorbeeld 1.txt, 10.txt, 1a.txt, 2.txt.

Geef je de voorkeur aan de laatste methode? Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer. Kies voor Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde (32 bits) en noem deze NoStrCmpLogical. Dubbelklik erop en typ een 1 in het vak Waardegegevens.

Standaardmappen (Windows 10/11)

In de verkenner zie je onder Deze pc meerdere standaardmappen, zoals Afbeeldingen, Documenten en Video’s. Deze mappen hebben een speciale status binnen Windows. Gebruik je de mappen niet? Gelukkig kun je er via het register voor zorgen dat ze niet meer worden getoond in de mappenlijst.

In het register blader je naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\<waarde>\PropertyBag. In plaats van <waarde> kies je een van de volgende waarden, behorend bij de map die je niet meer wilt zien:

- {B4BFCC3A-DB2C-424C-B029-7FE99A87C641} Bureaublad

- {f42ee2d3-909f-4907-8871-4c22fc0bf756} Documenten

- {7d83ee9b-2244-4e70-b1f5-5393042af1e4} Downloads

- {a0c69a99-21c8-4671-8703-7934162fcf1d} Muziek

- {0ddd015d-b06c-45d5-8c4c-f59713854639} Afbeeldingen

- {35286a68-3c57-41a1-bbb1-0eae73d76c95} Video’s

Voor de map Afbeeldingen blader je dus naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FolderDescriptions\{0ddd015d-b06c-45d5-8c4c-f59713854639}\PropertyBag. Rechts in het venster zoek je naar ThisPCPolicy. Die bepaalt of de map wel of niet wordt getoond in de verkenner onder Deze pc. Verander de waarde Show in Hide. Nadat je je opnieuw hebt aangemeld bij Windows, is de map niet meer zichtbaar onder Deze pc.

©PXimport

Achtergrond weg (Windows 10)

Wil je tijdens het aanmelden bij Windows geen achtergrond meer zien, dan kun je die uitschakelen. Er wordt dan niet meer een automatische achtergrond getoond, maar ook geen zelfgekozen achtergrond.

De instelling hiervoor vind je bij de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System. Kies Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde. Je geeft de waarde de volgende naam: DisableLogonBackgroundImage. Nu is het tijd om de waarde te activeren: dubbelklik erop en typ 1 bij Waardegegevens. Bij de eerstvolgende aanmelding bij Windows wordt de achtergrond niet meer getoond.

Groepsbeleid

Als je gebruikmaakt van de Pro-versies van Windows 10 of Windows 11 (dit geldt dus helaas niet voor de Home-versies), bestaat er nog een andere manier om instellingen in Windows te veranderen. Met het onderdeel Groepsbeleid kun je in de praktijk veel instellingen aanpassen, waarvoor je normaal gesproken het Windows-register nodig hebt. Voordeel van Groepsbeleid is het relatief grote gebruiksgemak: zo vind je bij elke instelling een toelichting.

Je opent Groepsbeleid via het Startmenu: typ Gpedit.msc en druk op Enter. Links worden de beschikbare categorieën voor de instellingen getoond. Interessante instellingen zijn ondergebracht in de sectie Beheersjablonen onder zowel Computerconfiguratie als Gebruikersconfiguratie. Dubbelklik in het rechtervenster op een categorie (zoals Bureaublad) om de bijbehorende instellingen te zien. Dubbelklik op een optie om deze te veranderen.

Groepsbeleid

©CIDimport

Als je gebruikmaakt van de Pro-versies van Windows 10 of Windows 11 (dit geldt dus helaas niet voor de Home-versies), bestaat er nog een andere manier om instellingen in Windows te veranderen. Met het onderdeel Groepsbeleid kun je in de praktijk veel instellingen aanpassen, waarvoor je normaal gesproken het Windows-register nodig hebt. Voordeel van Groepsbeleid is het relatief grote gebruiksgemak: zo vind je bij elke instelling een toelichting.

Je opent Groepsbeleid via het Startmenu: typ Gpedit.msc en druk op Enter. Links worden de beschikbare categorieën voor de instellingen getoond. Interessante instellingen zijn ondergebracht in de sectie Beheersjablonen onder zowel Computerconfiguratie als Gebruikersconfiguratie

Dubbelklik in het rechtervenster op een categorie (zoals Bureaublad) om de bijbehorende instellingen te zien. Dubbelklik op een optie om deze te veranderen.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger