Draadloos toetsenbord werkt niet op Windows, en nu?

© PXimport

Draadloos toetsenbord werkt niet op Windows, en nu?

Geplaatst: 4 augustus 2022 - 09:23

Aangepast: 25 november 2022 - 11:43

Wesley Akkerman

Werken met een draadloos toetsenbord is hemels, behalve wanneer er problemen optreden. Het is fijn dat al die draden uit het zich zijn; maar wanneer zo’n keyboard dan niet goed werkt, is dat ook weinig waard. Dit kun je doen als je draadloze toetsenbord dienst weigert.

Eén van de meest voor de hand liggende oplossingen is hardwareproblemen uitsluiten. Als je de optie hebt om het toetsenbord op een andere computer of laptop te gebruiken, dan kun je controleren of er niet iets met het toetsenbord is. Werkt het ook niet op die andere pc? Dan is er dus iets aan de hand. 

Check ook meteen of de batterijen wel vol zijn en of er wel batterijen inzitten – iemand anders kan die AA-batterijen er misschien uitgehaald hebben… Vul missende batterijen aan, laad andere batterijen op en check of de boel dan weer draait.

Het kan ook helpen om de draadloze ontvanger een keer op een andere poort aan te sluiten op je Windows-computer of -laptop. Veel draadloze toetsenborden hebben zo’n receiver nodig. Als de receiver niet werkt op poort één en wel op poort twee, dan is er dus iets mis met je usb-poort. En dan heb je helaas een ander probleem dat je moet oplossen. 

Mocht de receiver daar ook niet werken, dan kan het probleem ook daar liggen -- en dan ligt het dus niet per se aan je toetsenbord.

Lees ook: Zo los je allerlei toetsenbordproblemen op

Productfoto van NZXT's eerste Function-keyboard (MiniTKL-formaat) en Lift-muis.

© PXimport

Connectiviteitsproblemen voor het draadloze toetsenbord

Nu we de hardwareproblemen bekeken hebben, kijken we naar de problemen met de connectiviteit of draadloze verbinding. Werkt je keyboard met bluetooth? Check dan of je computer wel bluetooth heeft en of de verbinding aanstaat. 

Het kan ook zijn dat andere draadloze apparaten in de buurt voor verbindingsproblemen zorgen. Houd dus heel even je smartphone, draadloze muis en draadloze printer bij het toetsenbord vandaan en check of de problemen dan aanhouden.

Tot slot kan het helpen om te controleren of er drivers voor het toetsenbord beschikbaar zijn. Dat kun je op drie manieren checken. Soms komt een toetsenbord met een programma dat moet installeren. Via dat programma check je of er updates zijn, die je dan meteen kunt installeren. 

Je kunt ook naar de website van de fabrikant gaan en opzoeken of er optionele updates beschikbaar zijn. Zo niet, een bonustip: neem gewoon even contact op met de klantenservice.

Windows-update

De laatste optie die je hebt is controleren of Windows wellicht een update voor je hebt. In sommige gevallen brengt de Windows Update een oplossing voor veelvoorkomende problemen mee, wanneer blijkt dat een andere update de connectie met het toetsenbord (of welk onderdeel dan ook) sloopt.

 Open hiervoor Start en typ Windows Update in. Selecteer de bovenste optie. Binnen het nieuwe venster zie je staan dat je voor updates kunt zoeken. Mocht er een update zijn, dan kun je die tevens met een druk op de knop installeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000