© PXimport

Dit moet je weten over Windows 365

Geplaatst: 7 augustus 2021 - 10:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:05

Justin Doornekamp

Met Windows 365 krijg je een cloud-pc, die je kunt gebruiken op vrijwel alle computers, tablets en smartphones. Wat moet je erover weten?

Sinds de coronacrisis is digitaal werken in een stroomversnelling gekomen en clouddiensten spelen hier een grote rol in. Dat ziet ook Microsoft. Bekende suites als Office 365, Microsoft 365 en Google Workspace zijn onmisbaar geworden, net als uiteraard vergaderapps als Zoom en Teams. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele opslagdiensten als OneDrive, DropBox en Google Drive.

Toch draait ons besturingssysteem nog steeds op een fysieke computer: of dat besturingssysteem nou Windows 10 of macOS is. 

Alles in de cloud

Met de komst van Windows 365 moet dat veranderen: daarmee kun je Windows 10 en ook Windows 11 in de cloud draaien, vanaf de servers van Microsoft. Het tovert je eigen Windows-computer om in een cloud-pc. En dat niet alleen: je zult Windows ook kunnen gebruiken via de browser van je iPad en Mac.

Het voordeel daarvan is dat je het besturingssysteem, en daarmee dus alle apps en documenten, ook kunt openen en bewerken op je smartphone, tablet of andere apparaten. Je streamt de programma’s als het ware. Het nadeel is dat je wel altijd een internetverbinding nodig hebt om te kunnen werken op de cloud-pc.  

Zakelijk gebruik

Nu we steeds vaker thuiswerken is Windows 365 vooral voor zakelijk gebruik interessant. Je kunt dan vanuit huis inloggen op een pc die op kantoor staat. Dit werkt via je webbrowser, maar kan ook via de speciale Remote Desktop-app van Microsoft. Ook voor zzp’ers kan Windows 365 een oplossing zijn.

De dienst is inmiddels verschenen en richt zich vooralsnog enkel op zakelijke gebruikers. Per gebruiker moet er iedere maand worden betaald om van de mogelijkheden van Windows 365 gebruik te kunnen maken.

Door Microsoft is er een eerste indicatie gegeven van de kosten, namelijk 31 dollar per maand. Een prijs in euro’s is er nog niet. Het prijskaartje van 31 dollar is op basis van 128 GB aan opslag en 4GB aan geheugen. Deze configuratie zal vooral voor middelgrote bedrijven met minder dan 300 werknemers interessant zijn.

Voor kleingebruikers is er een configuratie van 2GB RAM-geheugen en 64GB aan opslag, voor grote gebruikers 32GB geheugen en 512 GB opslag. De prijzen hiervan zijn op dit moment helaas nog niet bekend, maar zullen in ieder geval exclusief de kosten zijn voor andere Microsoft-licenties.  

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000