Dit weten we over Windows 11
Tijdens een speciale livestream heeft Microsoft Windows 11 uit de doeken gedaan. Van deze opvolger van Windows 10 was ‘toevallig’ een week eerder al een vroege versie ‘gelekt’ om de hype op gang te krijgen. Maar wacht eens, zou Windows 10 niet de laatste Windows-versie ooit zijn?
Alles over Windows 11
Windows 11 is onderweg. We hebben alle artikelen, al het nieuws en alle tips voor je verzameld op één handige pagina. Hier vind je 'm!
Toen Windows 10 in 2014 werd aangekondigd, beweerde Microsoft gedecideerd dat Windows 10 de laatste Windows-versie ooit ging zijn en continu nieuwe updates zou krijgen. Maar ondanks dat Windows 10 het besturingssysteem weer op het goede spoor zette na de miskleun die Windows 8(.1) heette, moest Microsoft de plannen toch flink bijsturen.
Eerst werden de twee beloofde grote jaarlijkse updates teruggeschroefd naar één. En nu blijkt Microsoft de Windows 10-update die dit jaar gaat verschijnen zo ingrijpend te vinden, dat men onverwacht terugkomt op het eerdere besluit, en de update omdoopt tot een geheel nieuwe versie: Windows 11.
Het besturingssysteem zal (net als zijn voorganger) een gratis update zijn en zal voor jou vooral in visueel opzicht zaken veranderen. Enorme ingrepen, zoals Windows XP, Vista, 7 en 8 brachten, hoef je echter niet te verwachten. Windows 12 ligt vermoedelijk wel in het verschiet, want bij de aankondiging van Windows 11 werd dit keer niets gezegd over een ‘laatste Windows-versie’.
Windows 11 staat voor de deur en speciaal daarom organiseert Tech Academy een gratis webinar: Kennismaken met Windows 11. In deze webinar krijg je een eerste kennismaking met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Je kunt je hier volledig gratis inschrijven!
Een korte terugblik op Windows 10
Nu Windows 11 is aangekondigd, kunnen we meteen even terugblikken op zijn voorganger. Windows 10 moest Microsoft weer op het goede spoor zetten na het Windows 8-debacle. Windows 8 vervreemdde gebruikers vooral met zijn nieuwe gebruikersinterface. Het besturingssysteem moest geschikt worden voor aanraakbediening, maar gebruikers konden het allerminst waarderen dat onder meer het startmenu werd vervangen door een fullscreen tegeltjesscherm. Windows 10 vond een betere balans in zijn interface. Ook kreeg iedere Windows 7- en 8-gebruiker het besturingssysteem als gratis update aangeboden, en dat droeg zeker bij aan een positieve ontvangst. Toch verliep niet alles even succesvol. Er was veel update-problematiek en als gebruiker kon je er maar weinig tegen doen: Microsoft nam dit beheer over. Windows 10 moest geschikt worden voor allerlei apparaten, inclusief smartphones. Maar die smartphones van Microsoft werden nooit geliefd, waarna de stekker uit Windows 10 Mobile (voorheen Windows Phone) werd getrokken. Spraakassistent Cortana onderging hetzelfde lot. De grootste kritiek betrof echter de privacy. Windows 10 verzamelt veel, heel veel gebruikersgegevens. Helaas lijkt Microsoft met de komst van Windows 11 niet van plan af te kicken van zijn dwang tot data verzamelen, integendeel.
©PXimport
©PXimport
Aanraakbediening
Ondanks dat Windows 11 geschikt is gemaakt voor aanraakbediening en er steeds meer Windows-apparaten met touchscreen zijn verschenen, blijft de primaire bediening gewoon via muis en toetsenbord. Windows 11’s vernieuwde interface en functies moeten het besturingssysteem wel geschikter maken voor tabletgebruik, zonder muis en toetsenbord dus. Knopjes boven vensters zijn wat breder en verder van elkaar verwijderd – een vinger is immers dikker dan een muiscursor. Ook kun je makkelijker je beeld met vensters indelen door ze aan de zijkanten vast te zetten. Zo deel je je beeld overzichtelijk in met de toepassingen die je gebruikt. Verder kun je naast extra bureaubladen, groepjes van deze toepassingen opslaan. Dat werkt niet alleen handig met touch-bediening, maar ook voor grote breedbeeldschermen is het een welkome vernieuwing.
Zoals je op de afbeeldingen ziet, is de interface gemoderniseerd. Het startmenu is opnieuw op de schop gegaan en een stuk overzichtelijker geworden omdat de tegeltjes zijn verwijderd. Die tegeltjes lijken te zijn vervangen door widgets, die je in een soort overzichtspagina oproept. Niet op je desktop dus, zoals dat destijds bij Windows Vista kon. Deze widgets kunnen, vergelijkbaar met Android-widgets, weerinformatie tonen, je agenda, nieuwskoppen enzovoort. Wil je vast een voorproefje van die widgets? Een recente Windows 10-update heeft een weericoontje in je taakbalk geplaatst; klik hier maar eens op.
©PXimport
Bètaversie Windows 11
Een week voordat Microsoft Windows 11 aankondigde, verscheen er opeens een onofficiële build van het besturingssysteem online. Deze is niet zo heel lastig te vinden, maar toch is het aan te raden nog even te wachten voordat je met Windows 11 aan de slag gaat. Er zijn veel varianten van deze Windows 11-build te vinden die vol zitten met malware. Ben je Windows-insider, dan kun je wel al met een testversie van Windows 11 aan de slag. Het besturingssysteem is echter nog niet klaar voor alledaags gebruik omdat het nog vol met bugs zit.
Android-apps
Om Windows interessanter te maken voor tabletgebruik zonder muis en toetsenbord, maakt Microsoft het mogelijk om Android-apps te draaien. Tot voorheen had je daarvoor virtuele machines nodig. Nu heeft Microsoft de Amazon App Store (de appwinkel van Amazon Fire-tablets) geïntegreerd in zijn eigen appwinkel. Zo heeft Windows 11 in een klap de beschikking over allerlei mobiele apps. Overigens maakt Microsoft het ook mogelijk om zelf Android-apps te installeren. Lang niet alle Android-apps zullen echter zomaar werken, omdat ze gebruikmaken van Google-onderdelen die Microsoft (logischerwijs) niet in Windows 11 inbouwt. Denk bijvoorbeeld aan Google Maps-kaarten.
Wellicht klinkt het gek dat een applicatiewinkel van Amazon zijn weg vindt naar de applicatiewinkel van Microsoft Windows, maar ook dit is onderdeel van een nieuw, open, beleid van Microsoft. Het biedt ontwikkelaars de mogelijkheid eigen appwinkels aan te bieden (denk bijvoorbeeld aan Steam), maar ook om eigen betaalsystemen voor apps in te bouwen. Iets waar Apple nog wat van zou kunnen leren.
De applicatiewinkel van Windows bestaat al sinds Windows 8, maar werd nauwelijks gebruikt. Ontwikkelaars mochten alleen Windows-apps in de Store aanbieden, die technisch gezien een stuk minder mogelijkheden bieden dan de traditionele Windows-toepassingen (Win32-programma’s) die al sinds de begindagen van Windows gebruikt worden door ontwikkelaars. Een gemiste kans om de Store te presenteren als een veilige bron voor al je Windowsprogramma’s, of dat nu moderne apps of klassieke programma’s zijn. Hopelijk weet Microsoft de Store op deze manier nieuw leven in te blazen.
Windows 11 is in staat Android-apps te draaien
-
Eigen diensten eerst
Net als Apple en Google dat doen, gebruikt Microsoft zijn besturingssysteem om eigen diensten een prominent plekje te geven. Zo nestelt Microsoft Teams stevig in Windows 11, en lijkt indirect het doek te zijn gevallen voor Skype (Microsoft en Skype is na de overname nooit echt een gelukkig huwelijk geweest). Ook werd bij de introductiepresentatie van Windows 11 veel aandacht besteed aan de Edge browser; Microsoft is er op gebrand om weer wat browser-marktaandeel terug te winnen. Maar of dat nog lukt na de bittere nasmaak van Internet Explorer en de valse start van Edge? Een uitdaging wordt het zeker.
De livestream-aankondiging van Windows 11 was vrij summier, waardoor het vooralsnog lijkt alsof de nieuwe Windows-versie niet zo’n ingrijpende vernieuwing is als voorgaande nieuwe edities. Ook bleven er wat heikele zaken onbesproken. Windows 10 ligt al sinds zijn introductie onder de loep vanwege z’n dataverzameling, maar het onderwerp privacy kwam nergens aan bod. Sterker nog, het lijkt er allemaal niet beter op te worden. Windows 11 Home mag je alleen gebruiken met een Microsoft-account. Lokale accounts, zoals die op Windows 10 aan te maken waren door bij de configuratie geen internetverbinding te gebruiken, zijn verbannen. Ook over Windows Updates, waar de gebruiker op dit moment nauwelijks controle over heeft, geen woord.
©PXimport
Uitrol dit jaar
Windows 11 moet nog dit jaar verschijnen; het doel is om voor de feestdagen het nieuwe besturingssysteem aan te kunnen bieden op nieuwe laptops, pc’s en tablets. Microsoft maakt er geen geheim van met Windows 11 de computermarkt weer aan te willen jagen. Een geheel nieuwe Windows-versie maakt dat makkelijker mogelijk dan een grote Windows 10-update. Huidige Windowsgebruikers kunnen de update van Windows 10 naar Windows 11 ergens in 2022 verwachten.
©PXimport
Draait mijn pc Windows 11?
De systeemeisen van Windows 11 zijn zwaarder dan die van Windows 10. Ga dus van tevoren even na of je pc de update wel aan kan. Op de Windows 11-pagina van Microsoft kun je een tooltje downloaden om na te gaan of je pc Windows 11 wel trekt. Als je pc geen Windows 11 kan draaien, vertelt het programma je echter niet waar dat aan ligt. De kans bestaat dat secure boot in je bios-instellingen uitgeschakeld is. Deze moet ingeschakeld zijn voor groen licht. Eventueel kun je ook het tooltje WhyNotWin11 gebruiken om te achterhalen waarom je pc geen Windows 11 aan kan.
©PXimport
Windows 11 systeemeisen
Processor: 1 GHz of sneller met 2 of meer cores (64 bit)
RAM: 4 GB
Opslag: 64 GB of hoger
Bios: Geschikt voor UEFI Secure Boot en Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0
GPU: Compatibel met DirectX 12 of nieuwer
Beeldscherm: HD (720p)
Internetverbinding: vereist voor account in Windows 11 Home-versie