© PXimport

Dit moet je weten over Windows 10X

Geplaatst: 8 juni 2021 - 12:53

Aangepast: 14 december 2022 - 10:25

Justin Doornekamp

Windows 10X is een nieuwe editie van het bekende besturingssysteem, speciaal ontworpen voor apparaten met twee schermen. 10X moet niet een geheel nieuw besturingssysteem worden, maar een aangepaste versie van Windows 10. De laatste geruchten wijzen erop dat Microsoft de stekker uit het project haalt. Wat moet je weten over Windows 10X?

Het idee achter 10X

Windows 10X is bedoeld als afgeslankte versie van Windows 10 voor tablets.  Als je een app opstart, dan zie je deze aan één kant van je device. Dit lijkt op de manier waarop je in Windows 10 een programma aan de linker- of rechterkant van je scherm open hebt staan. Open je vervolgens een andere app, dan zal deze juist op het andere scherm te zien zijn. Een applicatie kun je vervolgens naar het midden van de twee schermen schuiven, om het programma op beide schermen te zien. Volgens Microsoft wordt de app dan niet alleen groter afgebeeld, maar verandert de interface mee, waardoor het programma optimaal gebruikmaakt van beide schermen.

Windows 10X herkent ook direct als je een toetsenbord aan één van de twee schermen zou koppelen. Bovendien is er binnen het besturingssysteem een ‘Wunderbar’ te vinden, een gedeelte met emoticons, een virtuele trackpad en ruimte om te schrijven.

Windows 10X zou veel gelijkenissen vertonen met Chrome OS van Google. Het lijkt er dus op dat Microsoft consumenten wil wegtrekken bij Google, door met een alternatief te komen voor Chromebooks, die nog steeds enorm in trek zijn.

Net als Chrome OS zal Windows 10X vooral web-apps draaien, die je kunt downloaden in de Edge-browser en direct aan je taakbalk kunt toevoegen. De taakbalk lijkt op die van Windows 10 met directe toegang tot Edge en het startmenu. Verwacht verder een afgeslankte versie van de Verkenner met toegang tot enkele lokale folders alsook tot je OneDrive.

 

© PXimport

Uitstel is afstel?

Het kan nog even voordat we aan de slag kunnen met Windows 10X en apparaten met twee schermen. Vorige maand maakte Microsoft bekend dat het besturingssysteem dit jaar in ieder geval niet zal verschijnen.

Daarop verschenen er geruchten dat Windows 10X helemaal niet zal worden uitgebracht in de vorm zoals we die hierboven beschreven. Onder meer de coronacrisis zou roet in het eten hebben gegooid met betrekking tot de ontwikkeling van het besturingssysteem. Ook zou het besturingssysteem niet langer relevant zijn. Wel wordt er gesproken over het overhevelen van bepaalde functies uit 10X naar Windows 10. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000