Camera werkt niet in Windows 10? Dit zijn je opties

© PXimport

Camera werkt niet in Windows 10? Dit zijn je opties

Geplaatst: 28 mei 2020 - 02:09

Aangepast: 19 december 2023 - 05:48

Wesley Akkerman

Of je laptop nou een ingebouwde webcam heeft of je computer gebruikmaakt van een externe camera, met al dat thuiswerken is het maar wat handig als alles gewoon werkt. Het kan zijn dat je nu tegen cameraproblemen aanloopt op je Windows 10-apparaat, problemen waar je eerder niet mee te maken had. Dit zijn mogelijke oplossingen.

Voordat we beginnen met het oplossen van problemen, doen we er goed aan te checken of de camera wel gezien wordt voor Windows 10. Open daarvoor start en typ het woord Apparaatbeheer in. In deze lijst zie je het kopje Camera staan. Dubbelklik daarop. Staat daar je webcam of externe camera? Mooi, dan hoeven we dus geen drivers te installeren of updaten.

Staat je externe camera er niet tussen? Haal hem dan uit je usb-poort en stop hem er opnieuw in. Check of de software up-to-date is, of verwijder de software en installeer hem opnieuw. Mocht het probleem aanhouden, controleer dan of de camera op een andere pc werkt. Is dat niet het geval, dan is je camera mogelijk kapot. Interne hardware, zoals webcams, zijn moeilijker te controleren.

WIndows 10 camera werkt niet

© PXimport

Privacyinstellingen Windows 10 checken

Mocht je camera gewoon herkend worden, dan kunnen je privacyinstellingen roet in het eten gooien. Open het Startmenu en typ Privacyinstellingen in. Bovenaan verschijnen dan de instellingen voor de camera, klik daarop. Onder het kopje Apps toegang verlenen tot uw camera moet je ervoor zorgen dat de schuifregelaar naar rechts staat, blauw is en op Aan staat. Dan weet je zeker dat apps met de juiste toestemmingen de camera kunnen gebruiken.

Daaronder vind je een lijst met programma’s die de camera nodig hebben. Denk dan aan Skype, Zoom en de Camera-app. Per app kun je hier heel snel aangeven of er toestemming is of niet, door de regelaars op Aan te zetten. Werkt de camera in de ene app wel, maar de andere app niet? Dan ligt hier je probleem. Na het geven van toestemming kan het zijn dat je het programma even opnieuw moet opstarten.

WIndows 10 camera werkt niet

© PXimport

Drivers camera updaten

Lost dit het probleem ook niet op, ga dan terug naar Apparaatbeheer. Zoek de camera op en druk erop met je rechtermuisknop. Selecteer de optie Stuurprogramma bijwerken om te checken of er nieuwe updates zijn. Kies voor de geautomatiseerde optie. Als er een update is, downloadt Windows die en installeert die hem automatisch.

Mocht er geen update zijn, dan kun je altijd handmatig checken op de website van de fabrikant van je camera. De fabrikant legt dan uit hoe je de drivers vervolgens dien te updaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten