Welke apps gebruiken mijn webcam?

© PXimport

Welke apps gebruiken mijn webcam?

Software

Geplaatst: 9 december 2019 - 04:15

Aangepast: 14 december 2022 - 11:08

Dirk Schoofs

Sinds de Windows 10-update 1903 kun je eenvoudig zien welke apps je webcam op dit moment gebruiken. Bovendien kun je achterhalen welke toepassingen de camera hebben aangesproken en je leest het precieze tijdstip wanneer dat voor het laatst is gebeurd.

Stap 1: Privacy

In oudere versies van Windows moest je jezelf een weg banen door actieve processen en informatie over je apparaten om na te gaan welke applicaties je via de webcam in de gaten houden. Vanaf de fameuze Windows-update 1903 zit de controle over de apps die de webcam aanspreken, vervat in de standaard privacy-instellingen. Deze nieuwe functie werkt zowel voor usb-webcams als voor camera’s die zijn ingebouwd in laptops en tablets. Je gaat naar Instellingen en vandaar naar het onderdeel Privacy. Hier zie je meteen of de toegang tot de camera überhaupt is toegestaan op dit apparaat. Wil je dat niet, dan klik je op Wijzigen zodat je de toegang kunt afsluiten.

© PXimport

Stap 2: Toegang voor apps

Als je de toegang uitzet, kunnen de applicaties de camera niet langer gebruiken, maar hackers kunnen dit verbod omzeilen. De webcam loskoppelen, een webcamcover gebruiken of de lens tijdelijk afplakken blijft daarom een drastische maar meer veilige oplossing. Met malware zoals Ratten kunnen hackers zich vanop afstand toegang tot je computer en de webcam verschaffen. Een Remote Access Trojan (Rat) komt zonder je medeweten op je computer en vertraagt het systeem eigenlijk niet. Legitieme software die samenwerkt met de cam krijg je in dit panel wel te zien. Scrol naar beneden en bekijk de toepassingen die toegang krijgen tot je camera. Hier krijg je twee lijsten: één voor Microsoft Store-apps en één voor de traditionele desktop-apps. Je kunt de toegang tot de webcam per toepassing aan- en uitzetten.

Stap 3: Geschiedenis

Wanneer een app op dat ogenblik toegang heeft tot je webcam, zul je dat hier lezen in rode tekst: Momenteel in gebruik. Als je wilt weten welke toepassingen recent toegang hebben gehad tot de webcam dan merk je dat hier in het grijs bij Laatst geopend op. Je leest de naam van applicatie die webcam heeft gebruikt en krijgt het tijdstip te zien wanneer de webcam actief was.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000