Dit moet je weten over de M2-chip van Apple

© PXimport

Dit moet je weten over de M2-chip van Apple

Geplaatst: 4 maart 2022 - 06:36

Aangepast: 1 februari 2023 - 22:53

Justin Doornekamp

In november 2020 onthulde Apple de eerste Mac-modellen met Apple Silicon, waar de M1-chip onder valt. Deze chip verving de Intel-processor van eerdere modellen en zijn efficiënter, omdat ze speciaal voor macOS zijn ontwikkeld. Krap twee jaar na dato vindt Apple het tijd voor een opvolger, de M2-chip. Wat moet je over M2 weten?

De M1-chip vinden we tegenwoordig in vrijwel alle Mac-modellen, denk aan de MacBook Air uit 2020, de 14- en 16-inch MacBook Pro uit 2021 en de laatste iMac van afgelopen jaar. Sinds enkele maanden draait zelfs de iPad Pro op de M1-chip.

Velen lijken te spreken over de verbeteringen die Apple’s eigen chip met zich meebrengt en het is daarom geen verrassing dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar de opvolger. 

Marginaal sneller

De algemene verwachting is dat M2 krachtiger wordt dan M1, waardoor je zonder moeite zware games kunt spelen op de toekomstige Mac. De laatste MacBook Pro-modellen met M1 Pro en M1 Max-chips hebben zich al bewezen als sterke gamelaptop, dus dat belooft wat.

Desondanks wordt niet verwacht dat de M2 heel veel krachtiger zal zijn dan de M1 Pro en M1-Max-chips. Deze chips werden specifiek ontwikkeld voor professionals (vandaar de naam, natuurlijk), terwijl M2 vooral bedoeld zal zijn voor de reguliere Mac-modellen voor breder gebruik. Volgens journalist Mark Gurman van Bloomberg zal de M2 slechts marginaal sneller zijn dan zijn voorganger. 

© PXimport

Acht cpu-cores

De M2-chip zal net als zijn voorganger minstens acht cpu-cores krijgen, waaronder vier cores voor hoge prestaties en vier cores voor hoge energie-efficiëntie. Maar het kan wel degelijk zijn dat we meer gpu-cores krijgen dan de zeven of acht die we nu in de M1 vinden. Denk aan negen of zelfs tien gpu-rekenkernen. Ter vergelijking: de M1 Pro en M1 Max hebben respectievelijk 16 en 32 GPU-cores.

Het ligt volgens analisten redelijk voor de hand dat Apple de grafische processor van een update wil zien, omdat het niet achter wil lopen op Intel. Met de twaalfde generatie Intel Core-processors, beter bekend als Alder Lake, heeft Intel namelijk een processor ontwikkeld voor de consumentenmarkt die zeker kan concurreren met Apple’s chipset. Daarom wordt verwacht dat Apple het aantal GPU-cores wat wil opvoeren, om qua grafische kracht bij te blijven op de concurrentie.

In welke apparaten gaan we de M2-chip vinden? Een voor de hand liggende optie zal de volgende generatie MacBook Air en Mac Mini zijn, die mogelijk in de komende maanden wordt onthuld. Immers zullen beide apparaten tegen het einde van 2022 ook alweer twee jaar oud zijn, dus een update komt zeker niet te vroeg.

Mogelijk komen we op 8 maart meer te weten over de plannen van Apple. Dan organiseert het bedrijf zijn lente-event.  

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000