ID.nl logo
Huis

Veilig overklokken: Waar je op moet letten

Moderne pc-hardware is doorgaans snel genoeg voor iedere taak die je wilt uitvoeren. Toch kun je er met relatief weinig moeite net even wat meer uitpersen. Zonder risico is dat niet. Waar moet je op letten bij het veilig overklokken van je processor?

Hoe krachtig de processor in je pc of werkstation ook mag zijn, het kan altijd sneller. Met elke nieuwe generatie cpu’s een nieuw topmodel aanschaffen is echter een flinke aanslag op de portemonnee en meestal niet de moeite waard. Als je toch een paar minuten van die rendertaak wilt afschaven of net iets consistentere frametijden wilt zien bij je favoriete game, kun je altijd nog overklokken.

Elke processor staat standaard ingesteld op een kloksnelheid waarvan de fabrikant kan garanderen dat het ding zijn werk veilig en foutloos uitvoert. Overklokken is dan het configureren van de processor, zodat deze sneller werkt dan de bedoeling is. Dat betekent ook dat je niet hoeft te rekenen op een garantie in het geval dat een cpu de geest geeft. Wees daarom voorzichtig en werk zoveel mogelijk met kleine stapjes.

Als uptime belangrijker voor je is dan net iets hogere prestaties, zoals bij een server, is het opvoeren van de kloksnelheid waarschijnlijk niet de moeite waard. Overklokken brengt dus altijd een risico met zich mee, maar je moet het wel heel bont maken voordat je het silicium hart van je pc weet te breken. Als je de instructies van deze masterclass volgt, is dat nagenoeg uitgesloten.

Wat heb je nodig?

Niet alle hardware laat zich zomaar overklokken. Twee essentiële ingrediënten voor een succesvolle overkloksessie zijn de processor en het moederbord. Als deze twee geen ondersteuning bieden, gaat het hele feest niet door. Bij Intel-processors zijn de geschikte exemplaren te herkennen aan de ‘K’ aan het eind van het modelnummer, zoals de 7700K.

Non-K-processors kun je in principe nog steeds overklokken, maar daar zitten haken en ogen aan. Intel-moederborden met de gewenste ondersteuning hebben een ‘Z’ of een ‘X’ voor het modelnummer staan, zoals de Z170- of de X199-chipset. Bij deze chipsets krijg je als gebruiker toegang tot de benodigde instellingen in het bios.

Dan heb je natuurlijk ook een goede koeling nodig. De bij processors inbegrepen luchtkoeler is absoluut onvoldoende om mee te overklokken. De standaardkoelers hebben vaak al moeite met de warmte van een cpu op standaardsnelheden, laat staan die van een hoger geklokte processor. Een apart aangeschafte koeler is dus verplicht en dan kun je kiezen uit lucht- of waterkoeling.

De beste waterkoeling koelt beter dan de beste luchtkoeling, maar is ook veel duurder. Als je budget niet tot de hemel reikt, geeft een gemiddeld geprijsde luchtkoeling betere koelprestaties dan de goedkoopste waterkoeling.

AMD Ryzen overklokken

Heb je trouwens geen Intel-processor? Geen probleem, want het overklokken van recente AMD-cpu’s verloopt op praktisch dezelfde wijze. De nieuwe Ryzen-cpu’s kun je in combinatie met een moederbord met de X370- of B350-chipsets overklokken. Een interessant gegeven daarbij is dat de nieuwe AMD Ryzen-processors van bijvoorbeeld de 7-reeks precies dezelfde architectuur hebben en slechts verschillen in kloksnelheid. Als je een AMD Ryzen 7 1700X overklokt naar de snelheden van een 1800X, heb je feitelijk een 1800X. Zo bespaar je bijna honderd euro.

Geen Intel-cpu? Ook Ryzen-processoren zijn over te klokken

-

Software

Naast hardware hebt je ook software nodig om het overklokken in goede banen te leiden. Allereerst is het handig om te weten wat voor processor je precies in je kast hebt zitten. Hiervoor is de tool CPU-Z bij uitstek geschikt. Dit bescheiden programmaatje geeft je alle details die je nodig hebt, zoals de kloksnelheid, de multiplier en het voltage. Het tweede stuk software is Core Temp, waarmee je een nauwkeurige weergave van de temperaturen van je processorkernen te zien krijgt.

Aida 64 en RealBench zijn nuttig voor het stresstesten van je pc. Deze programma’s beschikken over een realistische stresstest die je cpu flink het vuur aan de schenen legt, op een manier die je bij normaal computergebruik ook zou zien. Zinvol, maar niet noodzakelijk, is het om ook een paar benchmarks te draaien voor en na het overklokken. Zo kun je eenvoudig en objectief bepalen hoeveel je bent geholpen met je noeste arbeid. Aanraders zijn GeekBench, CineBench en PCMark.

Tot slot rekenen we ook geduld tot een van de voorwaarden, want vergis je niet: overklokken kost tijd. Hoe meer tijd je neemt voor het geleidelijk opvoeren van je cpu en het vervolgens stressen van je pc, hoe beter je bent verzekerd van een stabiel systeem. Denk al gauw aan een middag voor het overklokken zelf en een urenlange stresstest om de uiteindelijke stabiliteit te bepalen.

De bios

Zodra je alle benodigdheden hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Het overklokken zelf vindt plaats in het bios (of uefi) die je bereikt door bij het opstarten van de pc op F2 of Delete te drukken, zodra het scherm van de moederbordfabrikant op het scherm verschijnt. Eenmaal in het configuratiemenu ga je op zoek naar de geavanceerde instellingen.

©PXimport

Hoe dit menu precies heet verschilt per fabrikant, maar zodra je termen als Base Clock (vaak afgekort tot bClk) en Multiplier tegenkomt, zit je goed. De meeste processors van vandaag nemen een Base Clock van honderd en vermenigvuldigen die een aantal keer om tot een uiteindelijke kloksnelheid te komen. Gebruikelijk is dat een processor twee versnellingen kent: een Turbo- en een ruststand. Aan beide standen zit een multiplier verbonden en het is de multiplier van de Turbo die je gaat verhogen.

Zoek naar CPU Core Ratio. Deze staat standaard op Sync All Cores en dat kun je zo laten. Onder CPU Core Ratio staan een aantal velden, afhankelijk van het aantal kernen dat je processor telt, met daarin een getal. Dat getal is de multiplier en kun je verhogen met stappen van één. Meer mag, maar het beste is om zo geleidelijk mogelijk de grens van je processor op te zoeken. Zoek vervolgens naar vCore, of Core Voltage. Deze staat waarschijnlijk op Auto. Zet deze op Manual, zodat het moederbord niet per ongeluk te veel spanning op je cpu zet. Sla de wijzigingen op en herstart de pc.

We noemden al dat je een Intel-processor wilt hebben met een ‘K’ in het modelnummer om te overklokken. De reden is dat bij dergelijke cpu’s de multiplier vrij is in te stellen. Als je niet zo’n processor hebt, kun je alsnog overklokken, maar dan alleen met het verhogen van de Base Clock.

Dit raden we echter niet aan, want als je de bClk verhoogt, gaan automatisch ook de frequenties waarop pci-e-bus, het werkgeheugen en de harde schijven opereren mee omhoog. Met name voor de laatstgenoemde kan dat erg slecht uitpakken.

Check de temperatuur

Bij het overklokken zijn er drie ijkpunten voor het bepalen van de stabiliteit. De eerste horde komt al direct bij het aanzetten van je pc. Dan voert het moederbord een eerste gezondheidscheck uit en als je pc niet door de keuring komt, herstart de pc, geeft het moederbord de processor een standje en schakelt de cpu terug naar de laatste stabiele instellingen. Het tweede nagelbijtmoment is bij het laden van Windows. Wacht tot alle processen zijn geladen voordat je rustig ademhaalt. Open het programma Core Temp en een stresstest naar keuze en zet je processor aan het werk.

Als je pc tijdens de stresstest vastloopt of fouten gaat maken, ben je mogelijk een stap te ver gegaan met de multiplier. Houd echter ook de temperatuur in de gaten. Als een van de kernen een temperatuur van 90 graden bereikt, remt de cpu zichzelf automatisch af. Met goede reden, want met zoveel warmte breng je de processor binnen de kortste keren schade toe. Beter is om de temperatuur consistent onder de 85 graden te houden, maar onder de 80 is pas echt veilig.

Loop je na een half uurtje geen problemen tegen het lijf en stijgt het kwik niet te ver? Dan kun je terug naar het bios en zet je de multiplier weer een tandje hoger. Ga zo door tot je foutmeldingen of crashes tegenkomt.

Troubleshooting

De eerste keer dat je pc crasht, is de koek niet op. Tot nu toe is de kans om je cpu te roosteren minimaal gebleven, maar als je bereid bent iets meer risico te nemen, ligt er nog een weg voor je open. Door het voltage van de processor op te voeren, blijft de hardware langer foutloos functioneren. De prijs is sterke toename van warmte. Als je het te bont maakt, kun je zelfs in één klap de cpu doorbranden.

Zolang je kleine stapjes zet, kom je echter veel eerder de warmtegrens tegen. Wat voor stapjes dat zijn? Verhoog de spanning bij de vCore-instelling geleidelijk met 0,01 volt. Met elke stap gooi je er weer een stresstest van maximaal een half uur tegenaan, zodat je zeker weet dat de temperatuur onder de grens van 85 graden blijft.

Gelukkig hoef je niet zelf uit te vogelen hoeveel volt je processor kan hebben, want op internet zijn levendige communities te vinden van ervaren overklokkers. Op fora zoals die van Overclock.net kun je simpelweg zoeken op je processormodel voor een overzicht van veilige voltages en verwachte resultaten. Wees niet teleurgesteld als je niet zo hoog komt als de rest. Niet elke cpu rolt even goed van de lopende band af en microscopisch kleine variaties maken soms het verschil tussen 4 GHz en 4,4 GHz.

Zolang je het voltage en de multiplier met kleine stappen verhoogt, kan er weinig misgaan

-

Zolang je het voltage en de multiplier met kleine stappen verhoogt, kan er weinig misgaan. In het geval dat je pc toch weigert te booten, hoef je jouw kostbare hardware niet mopperend op de schroothoop te gooien. Door het bios van het moederbord te resetten, zet je alles weer terug naar de fabrieksinstellingen. Afhankelijk van je moederbord zijn er twee methoden.

De eerste methode is om de cmos-jumper op je moederbord te verschuiven naar de clear-stand. Sommige luxere moederborden hebben een knopje in plaats van een jumper. De tweede manier is om de ronde cmos-batterij tijdelijk te verwijderen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je moederbord.

Zoals gezegd zul je waarschijnlijk tegen de grens van 85 graden aanlopen, voordat je processor echt in gevaar komt door een te hoog voltage. Zodra je niet hoger komt, laat je de stresstest voor langere tijd lopen – het liefst een hele nacht. Als je processor daar zonder kleerscheuren doorheen komt, zit je goed en ben je klaar voor normaal gebruik.

Houd de eerste dagen nog steeds de temperaturen in de gaten, zeker als je ook een videokaart intensief gebruikt. In de regel betekent een tien graden hogere temperatuur een halvering van de levensverwachting van de hardware. Als je van standaard 60 naar 80 graden gaat, is het mogelijk beter om iets behoudender met het voltage om te gaan.

Tekst: Wilbert Meetsma

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.