ID.nl logo
Huis

Veilig overklokken: Waar je op moet letten

Moderne pc-hardware is doorgaans snel genoeg voor iedere taak die je wilt uitvoeren. Toch kun je er met relatief weinig moeite net even wat meer uitpersen. Zonder risico is dat niet. Waar moet je op letten bij het veilig overklokken van je processor?

Hoe krachtig de processor in je pc of werkstation ook mag zijn, het kan altijd sneller. Met elke nieuwe generatie cpu’s een nieuw topmodel aanschaffen is echter een flinke aanslag op de portemonnee en meestal niet de moeite waard. Als je toch een paar minuten van die rendertaak wilt afschaven of net iets consistentere frametijden wilt zien bij je favoriete game, kun je altijd nog overklokken.

Elke processor staat standaard ingesteld op een kloksnelheid waarvan de fabrikant kan garanderen dat het ding zijn werk veilig en foutloos uitvoert. Overklokken is dan het configureren van de processor, zodat deze sneller werkt dan de bedoeling is. Dat betekent ook dat je niet hoeft te rekenen op een garantie in het geval dat een cpu de geest geeft. Wees daarom voorzichtig en werk zoveel mogelijk met kleine stapjes.

Als uptime belangrijker voor je is dan net iets hogere prestaties, zoals bij een server, is het opvoeren van de kloksnelheid waarschijnlijk niet de moeite waard. Overklokken brengt dus altijd een risico met zich mee, maar je moet het wel heel bont maken voordat je het silicium hart van je pc weet te breken. Als je de instructies van deze masterclass volgt, is dat nagenoeg uitgesloten.

Wat heb je nodig?

Niet alle hardware laat zich zomaar overklokken. Twee essentiële ingrediënten voor een succesvolle overkloksessie zijn de processor en het moederbord. Als deze twee geen ondersteuning bieden, gaat het hele feest niet door. Bij Intel-processors zijn de geschikte exemplaren te herkennen aan de ‘K’ aan het eind van het modelnummer, zoals de 7700K.

Non-K-processors kun je in principe nog steeds overklokken, maar daar zitten haken en ogen aan. Intel-moederborden met de gewenste ondersteuning hebben een ‘Z’ of een ‘X’ voor het modelnummer staan, zoals de Z170- of de X199-chipset. Bij deze chipsets krijg je als gebruiker toegang tot de benodigde instellingen in het bios.

Dan heb je natuurlijk ook een goede koeling nodig. De bij processors inbegrepen luchtkoeler is absoluut onvoldoende om mee te overklokken. De standaardkoelers hebben vaak al moeite met de warmte van een cpu op standaardsnelheden, laat staan die van een hoger geklokte processor. Een apart aangeschafte koeler is dus verplicht en dan kun je kiezen uit lucht- of waterkoeling.

De beste waterkoeling koelt beter dan de beste luchtkoeling, maar is ook veel duurder. Als je budget niet tot de hemel reikt, geeft een gemiddeld geprijsde luchtkoeling betere koelprestaties dan de goedkoopste waterkoeling.

AMD Ryzen overklokken

Heb je trouwens geen Intel-processor? Geen probleem, want het overklokken van recente AMD-cpu’s verloopt op praktisch dezelfde wijze. De nieuwe Ryzen-cpu’s kun je in combinatie met een moederbord met de X370- of B350-chipsets overklokken. Een interessant gegeven daarbij is dat de nieuwe AMD Ryzen-processors van bijvoorbeeld de 7-reeks precies dezelfde architectuur hebben en slechts verschillen in kloksnelheid. Als je een AMD Ryzen 7 1700X overklokt naar de snelheden van een 1800X, heb je feitelijk een 1800X. Zo bespaar je bijna honderd euro.

Geen Intel-cpu? Ook Ryzen-processoren zijn over te klokken

-

Software

Naast hardware hebt je ook software nodig om het overklokken in goede banen te leiden. Allereerst is het handig om te weten wat voor processor je precies in je kast hebt zitten. Hiervoor is de tool CPU-Z bij uitstek geschikt. Dit bescheiden programmaatje geeft je alle details die je nodig hebt, zoals de kloksnelheid, de multiplier en het voltage. Het tweede stuk software is Core Temp, waarmee je een nauwkeurige weergave van de temperaturen van je processorkernen te zien krijgt.

Aida 64 en RealBench zijn nuttig voor het stresstesten van je pc. Deze programma’s beschikken over een realistische stresstest die je cpu flink het vuur aan de schenen legt, op een manier die je bij normaal computergebruik ook zou zien. Zinvol, maar niet noodzakelijk, is het om ook een paar benchmarks te draaien voor en na het overklokken. Zo kun je eenvoudig en objectief bepalen hoeveel je bent geholpen met je noeste arbeid. Aanraders zijn GeekBench, CineBench en PCMark.

Tot slot rekenen we ook geduld tot een van de voorwaarden, want vergis je niet: overklokken kost tijd. Hoe meer tijd je neemt voor het geleidelijk opvoeren van je cpu en het vervolgens stressen van je pc, hoe beter je bent verzekerd van een stabiel systeem. Denk al gauw aan een middag voor het overklokken zelf en een urenlange stresstest om de uiteindelijke stabiliteit te bepalen.

De bios

Zodra je alle benodigdheden hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Het overklokken zelf vindt plaats in het bios (of uefi) die je bereikt door bij het opstarten van de pc op F2 of Delete te drukken, zodra het scherm van de moederbordfabrikant op het scherm verschijnt. Eenmaal in het configuratiemenu ga je op zoek naar de geavanceerde instellingen.

©PXimport

Hoe dit menu precies heet verschilt per fabrikant, maar zodra je termen als Base Clock (vaak afgekort tot bClk) en Multiplier tegenkomt, zit je goed. De meeste processors van vandaag nemen een Base Clock van honderd en vermenigvuldigen die een aantal keer om tot een uiteindelijke kloksnelheid te komen. Gebruikelijk is dat een processor twee versnellingen kent: een Turbo- en een ruststand. Aan beide standen zit een multiplier verbonden en het is de multiplier van de Turbo die je gaat verhogen.

Zoek naar CPU Core Ratio. Deze staat standaard op Sync All Cores en dat kun je zo laten. Onder CPU Core Ratio staan een aantal velden, afhankelijk van het aantal kernen dat je processor telt, met daarin een getal. Dat getal is de multiplier en kun je verhogen met stappen van één. Meer mag, maar het beste is om zo geleidelijk mogelijk de grens van je processor op te zoeken. Zoek vervolgens naar vCore, of Core Voltage. Deze staat waarschijnlijk op Auto. Zet deze op Manual, zodat het moederbord niet per ongeluk te veel spanning op je cpu zet. Sla de wijzigingen op en herstart de pc.

We noemden al dat je een Intel-processor wilt hebben met een ‘K’ in het modelnummer om te overklokken. De reden is dat bij dergelijke cpu’s de multiplier vrij is in te stellen. Als je niet zo’n processor hebt, kun je alsnog overklokken, maar dan alleen met het verhogen van de Base Clock.

Dit raden we echter niet aan, want als je de bClk verhoogt, gaan automatisch ook de frequenties waarop pci-e-bus, het werkgeheugen en de harde schijven opereren mee omhoog. Met name voor de laatstgenoemde kan dat erg slecht uitpakken.

Check de temperatuur

Bij het overklokken zijn er drie ijkpunten voor het bepalen van de stabiliteit. De eerste horde komt al direct bij het aanzetten van je pc. Dan voert het moederbord een eerste gezondheidscheck uit en als je pc niet door de keuring komt, herstart de pc, geeft het moederbord de processor een standje en schakelt de cpu terug naar de laatste stabiele instellingen. Het tweede nagelbijtmoment is bij het laden van Windows. Wacht tot alle processen zijn geladen voordat je rustig ademhaalt. Open het programma Core Temp en een stresstest naar keuze en zet je processor aan het werk.

Als je pc tijdens de stresstest vastloopt of fouten gaat maken, ben je mogelijk een stap te ver gegaan met de multiplier. Houd echter ook de temperatuur in de gaten. Als een van de kernen een temperatuur van 90 graden bereikt, remt de cpu zichzelf automatisch af. Met goede reden, want met zoveel warmte breng je de processor binnen de kortste keren schade toe. Beter is om de temperatuur consistent onder de 85 graden te houden, maar onder de 80 is pas echt veilig.

Loop je na een half uurtje geen problemen tegen het lijf en stijgt het kwik niet te ver? Dan kun je terug naar het bios en zet je de multiplier weer een tandje hoger. Ga zo door tot je foutmeldingen of crashes tegenkomt.

Troubleshooting

De eerste keer dat je pc crasht, is de koek niet op. Tot nu toe is de kans om je cpu te roosteren minimaal gebleven, maar als je bereid bent iets meer risico te nemen, ligt er nog een weg voor je open. Door het voltage van de processor op te voeren, blijft de hardware langer foutloos functioneren. De prijs is sterke toename van warmte. Als je het te bont maakt, kun je zelfs in één klap de cpu doorbranden.

Zolang je kleine stapjes zet, kom je echter veel eerder de warmtegrens tegen. Wat voor stapjes dat zijn? Verhoog de spanning bij de vCore-instelling geleidelijk met 0,01 volt. Met elke stap gooi je er weer een stresstest van maximaal een half uur tegenaan, zodat je zeker weet dat de temperatuur onder de grens van 85 graden blijft.

Gelukkig hoef je niet zelf uit te vogelen hoeveel volt je processor kan hebben, want op internet zijn levendige communities te vinden van ervaren overklokkers. Op fora zoals die van Overclock.net kun je simpelweg zoeken op je processormodel voor een overzicht van veilige voltages en verwachte resultaten. Wees niet teleurgesteld als je niet zo hoog komt als de rest. Niet elke cpu rolt even goed van de lopende band af en microscopisch kleine variaties maken soms het verschil tussen 4 GHz en 4,4 GHz.

Zolang je het voltage en de multiplier met kleine stappen verhoogt, kan er weinig misgaan

-

Zolang je het voltage en de multiplier met kleine stappen verhoogt, kan er weinig misgaan. In het geval dat je pc toch weigert te booten, hoef je jouw kostbare hardware niet mopperend op de schroothoop te gooien. Door het bios van het moederbord te resetten, zet je alles weer terug naar de fabrieksinstellingen. Afhankelijk van je moederbord zijn er twee methoden.

De eerste methode is om de cmos-jumper op je moederbord te verschuiven naar de clear-stand. Sommige luxere moederborden hebben een knopje in plaats van een jumper. De tweede manier is om de ronde cmos-batterij tijdelijk te verwijderen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je moederbord.

Zoals gezegd zul je waarschijnlijk tegen de grens van 85 graden aanlopen, voordat je processor echt in gevaar komt door een te hoog voltage. Zodra je niet hoger komt, laat je de stresstest voor langere tijd lopen – het liefst een hele nacht. Als je processor daar zonder kleerscheuren doorheen komt, zit je goed en ben je klaar voor normaal gebruik.

Houd de eerste dagen nog steeds de temperaturen in de gaten, zeker als je ook een videokaart intensief gebruikt. In de regel betekent een tien graden hogere temperatuur een halvering van de levensverwachting van de hardware. Als je van standaard 60 naar 80 graden gaat, is het mogelijk beter om iets behoudender met het voltage om te gaan.

Tekst: Wilbert Meetsma

▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips