Zo bepaal je de juiste pasvorm voor je oortjes

© Philips

Zo bepaal je de juiste pasvorm voor je oortjes

Geplaatst: 26 mei 2024 - 17:31

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:29

Wesley Akkerman

Een goede pasvorm uitkiezen voor je oortjes kan in de meeste gevallen pas wanneer je ze al gekocht hebt. Vanwege hygiënische redenen kun je ze niet eerst even uitproberen in de winkel. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. ID.nl legt uit hoe je toch de juiste pasvorm voor jezelf kunt vinden.

Lees ook: Zo bepaal je de juiste pasvorm voor je koptelefoon

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

De juiste pasvorm voor je oortjes vinden gaat heel anders dan bij een koptelefoon. Heel vreemd is dat niet, omdat de audioapparaten twee totaal verschillende ontwerpen hebben. De juiste pasvorm vinden is niet alleen belangrijk voor het comfort, maar ook voor de geluidskwaliteit en de grip. Daarmee bedoelen we dat ze niet zomaar uitvallen wanneer je ermee gaat sporten of wanneer je te hard met je hoofd beweegt als je favoriete nummer opstaat.

De dopjes en de vleugels

Oortjes bestaan vaak uit twee onderdelen: de dopjes (die in je oren gaan) en vleugels (het apparaat zelf). Omdat geen enkele gehoorgang hetzelfde is, kan het lastig zijn de perfecte pasvorm voor jezelf te vinden. Oortjes die niet goed zitten, kunnen mettertijd fysiek pijn doen, uitvallen of een slechtere audiokwaliteit leveren. Dat zijn tekenen die je tijdens het gebruik niet mag negeren. Maar hoe vind je dan de juiste vorm voor jouw gehoorgang?

LG TONE Free FP8 wireless earbuds

© LG

Eerst moet je je bewust zijn van de soorten dopjes. Er zijn dopjes gemaakt van kunststof (siliconen), memory foam en een combinatie daarvan. De eerste soort is vaak verkrijgbaar in verschillende formaten, terwijl de tweede soort zich kan aanpassen aan de vorm van de gehoorgang. Doppen gemaakt van dergelijke foam zitten veelal strak (maar niet té strak), sluiten het geluid van buiten goed af en houden het geluid binnen vast. Vaak zijn ze wel duurder in de aanschaf.

Oké, en wanneer zitten oortjes dan goed?

In heel veel gevallen worden oordoppen geleverd met meerdere dopjes (deze worden ook wel eartips genoemd). Meestal zijn dit er vier, waarvan het formaat medium alvast op de vleugels zelf zit. Je kunt ze er dan gemakkelijk afhalen en er een ander formaat op plaatsen. Zorg ervoor dat je de juiste vleugel in het juiste oor hebt zitten; dat doe je door op de letters R en L te letten. L moet vanzelfsprekend in het linkeroor, terwijl R rechts moet. Klinkt superlogisch, maar dit gaat nog wel eens fout.

Oortjes met verschillende maten dopjes?

Kijk (luister?) en vergelijk

Zo bepaal je de juiste pasvorm voor je oortjes-22547309

© Oppo

Lees ook: 5 draadloze oordopjes van max 100 euro

Pak nu een oortje erbij en stop het enigszins naar beneden gericht in je oor. Draai de vleugel nu voorzichtig heen en weer totdat je het idee hebt dat alles goed zit. Dit kun je voorzichtig blijven doen totdat je tevreden bent. Mocht je dan alsnog het idee hebben dat je te weinig bas hoort of dat de dopjes te los zitten, dan moet je een ander formaat uitproberen en het proces herhalen. Dat doe je net zo lang totdat je zeker weet dat de dopjes helemaal goed en comfortabel zitten.

Geef jezelf wel even de tijd voordat je besluit of ze goed zitten of niet. Soms voel je het meteen, maar het kan ook zijn dat je dit pas opmerkt na een tijdje luisteren. Daarbij komt dat je linker- en rechteroor allebei een ander formaat gehoorgang kunnen hebben. Dan moet je dus per oor even checken of een bepaald formaat dop beter is. Het kan zijn dat je links medium en rechts large hebt, bijvoorbeeld. Daar is niets vreemds aan, dus let vooral op audiokwaliteit en comfort.

(On)gehoord goed

Oortjes, oortjes, oortjes

Powered by

Kieskeurig

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten