Zo bepaal je de juiste pasvorm voor je koptelefoon
Audiokwaliteit is natuurlijk belangrijk bij het uitkiezen van een nieuwe koptelefoon. Maar vergeet het aspect comfort niet. Als je een nieuw headset uitprobeert in de winkel, dan zijn dit vijf belangrijke onderdelen waar je even op moet letten.
Als je een koptelefoon op comfort uitkiest, let dan op de volgende eigenschappen:
- De klemkracht (in hoeverre de band strak om je hoofd)
- Kun je de cups of band verlengen
- Of je de cups kunt roteren
- Hoe het zit met de kussens
- En hoe groot en diep de cups zijn
Lees ook: Waar voor je geld: 5 draadloze over-ear-hoofdtelefoons van max 120 euro
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
Een koptelefoon komt bijna nooit met verwijderbare oorcups en extra hoofdbanden. Je krijgt dus waarvoor je betaalt. Dat is reden te meer om een koptelefoon uit te kiezen die perfect bij je wensen past. Audiokwaliteit is belangrijk – maar onderschat comfort niet. Je kunt koptelefoons natuurlijk online kopen, maar in een winkel kun je hem echt even goed aan de tand voelen (en dan de beste prijs online erbij zoeken). In dit artikel vertellen we kort waar je op kunt letten, als hulpje bij je aankoop.
Klemkracht: niet te strak of te los
Een koptelefoon mag natuurlijk niet te strak zitten. Als hij te strak zit, kun je pijn aan je hoofd krijgen. En als hij te los zit, valt die gemakkelijk af. Het beste is als de druk alleen uitgeoefend wordt door de kussens op de cups. Als het kan, zou je de hoofdtelefoon eigenlijk zeker 30 minuten moeten uittesten – dan krijg je een goed idee van hoe de koptelefoon in de praktijk zit. En houd er rekening mee dat koptelefoons in het begin nog een beetje stroef zijn.
Ook voor kinderen zijn er koptelefoons
Kleiner en lichter, speciaal voor hen gemaakt
Verlengen
Uiteraard moeten die cups wel je oren kunnen bereiken. Er is geen standaardmaat voor koptelefoons, dus daarom is het des te belangrijker dat je de band kunt verlengen of inkorten en de cups naar beneden of boven kunt trekken. Het is belangrijk dat de cups je oor helemaal omvatten, zonder dat je daarvoor de band helemaal uitrekt. Zo heb je nog wat speelruimte. Ook moet de hoofdband natuurlijk gewoon op je hoofd zitten en er niet net boven hangen.
©PXimport
Roteren
In het verlengde hiervan is het belangrijk dat je de oorcups kunt roteren. Zo kun je ze nog verder aanpassen aan de vorm van je hoofd. Het helpt al als ze van boven naar beneden kunnen meebewegen, maar beter is als ze linksom en rechtsom kunnen draaien. Dit kan de druk verminderen en de pasvorm verder verbeteren. Het belangrijkste is dat de oorcups natuurlijk aanvoelen op je hoofd en om je oren, en dat je geen getrek of druk voelt.
Kussentjes
Verder is het belangrijk te letten op de dikte van de kussentjes. Dan doelen we op die van de hoofdband en op de oorcups. Dunne kussens kunnen minder comfortabel zijn, omdat je oor dan eerder tegen het harde materiaal aanzit. Zo kunnen je oren sneller het raster binnen de cups voelen. Het soort kussen is eveneens belangrijk, net als het materiaal aan de buitenkant. Dit is echt een persoonlijke voorkeur en zou je per model dat je op het oog hebt moeten uitproberen.
Ook interessant: Waar voor je geld: 5 lichtgewicht (en betaalbare) on-ear-hoofdtelefoons
Diepte
Tot slot benoemen we nog even de diepte van de cups (en daarmee ook de dikte van het kussen). Als ze te oppervlakkig zijn, raak je snel de randen aan met je oren. Check ook wat je prettiger vindt qua vorm: meer ovaal of rond. Dat is afhankelijk van je oorformaat, maar ook of je oorbellen hebt of niet. Als je niets voelt drukken, duwen of prikken, dan zitten ze goed. Met ronde cups zit je meestal wel goed, dus dat is voor veel mensen het beste startpunt.