Welk type koptelefoon past bij jou?

© PXimport

Welk type koptelefoon past bij jou?

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:30

Justin Doornekamp

Koptelefoons zijn er in vele soorten en maten, maar grofweg kunnen we ze indelen in drie categorieën: oordopjes, hoofdtelefoons die je op je oor draagt en modellen die je over je oor draagt. Wat zijn de verschillen precies en wanneer kies je voor het ene type koptelefoon en wanneer voor het ander?

Elk type hoofdtelefoon heeft zijn voor- en nadelen, die vooral te maken hebben met het moment waarop je er een draagt. Is dat tijdens het hardlopen in de regen of een relaxmomentje in huis? De hoofdtelefoon die je uiteindelijk kiest hangt daarnaast samen met je voorkeuren en luistergewoontes.

Laten we de verschillende hoofdtelefoons kort behandelen. 

Over-ear

Dit zijn de hoofdtelefoons die je over je oor heen plaatst. Ze zijn vaak wat groot en log, waardoor ze wat zwaarder zijn, met een brede hoofdband en grote oorkussens. Comfortabel zitten ze wel. Dit soort hoofdtelefoons kies je dus als je lekker op de bank naar muziek wilt luisteren. Je neemt ze namelijk niet zo makkelijk ergens mee naar toe. Door het design hoor je omgevingsgeluiden automatisch al minder goed, maar tegenwoordig hebben veel modellen ook actieve ruisonderdrukking. Dit is een techniek, waarmee omgevingsgeluiden nog minder hoorbaar zijn. Van over-ear koptelefoons is wel bekend dat ze soms wat geluid “lekken” naar de buitenwereld. Zit je in een stiltecoupé, dan kan het dus zijn dat je medereizigers mee kunnen genieten van jouw muziek. 

Welk type koptelefoon past bij jou?-18713133

© PXimport

On-ear

Deze koptelefoons plaats je juist op je oren, waardoor ze ook wat compacter zijn dan de over-ear modellen. Het nadeel hiervan is, is dat je de omgevingsgeluiden wat meer hoort dan bij modellen die over je oor heen gaan. Vaak is de geluidskwaliteit ook, waarbij vooral zal opvallen dat de bastonen veel minder diep zijn. Nog meer dan bij over-ear modellen lekken on-ear hoofdtelefoons geluid naar buiten. 

Welk type koptelefoon past bij jou?-18713315

© PXimport

In-ear

Oordopjes lenen zich voor bijna ieder moment: of je nou gaat sporten of lekker op de bank hangt. Ze zijn erg compact en licht, waardoor je ze gemakkelijk meeneemt. Bovendien zijn er veel uitvoeringen denkbaar. Zo zijn er oordopjes met een beugel, die je om je oor heen klemt, wat vooral voor sporters ideaal is. Ook zijn er modellen met een vinnetje, die je in je oorschelp steekt, waardoor ze niet zo snel uit je oren vallen. Zo’n vinnetje zit vaak comfortabeler dan een beugel. Doordat de oordopjes vrij diep in je oren gaan, hoor je omgevingsgeluiden ook minder goed.

Verder heb je de keuze tussen draadloze en volledig draadloze oordopjes. In het eerste geval zit er nog een kabel in je nek. Dit zit misschien niet altijd lekker, maar heeft wel als voordeel dat de accu doorgaans wat langer meegaat, het prijskaartje wat lager ligt en dat je ook een afstandsbediening in de kabel hebt zitten. Dit laatste is bijvoorbeeld handig als je aan het sporten bent. 

Welk type koptelefoon past bij jou?-18713318

© PXimport

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Conclusie

Welk type hoofdtelefoon bij jou past, hangt dus af van de situatie en je persoonlijke voorkeuren. De geluidskwaliteit hangt niet puur samen met het type, dus staar je daar niet blind op en doe onderzoek naar het aanbod hoofdtelefoons of oordopjes. In dit artikel zette we de beste koptelefoons van nu op een rijtje.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten