ID.nl logo
Test: 23 hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking
© PXimport
Huis

Test: 23 hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking

Vroeger kocht je enkel een hoofdtelefoon om te kunnen genieten van muziek zonder anderen daarmee te storen, maar tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid: met een active noise cancelling-hoofdtelefoon storen anderen jóu niet meer. Wij nemen 23 hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking onder de loep en zoeken uit welke jij moet hebben.

Actieve ruisonderdrukking, ook wel active noise cancelling (ANC) genoemd, is een techniek die ervoor zorgt dat het geluid uit de omgeving jouw oren niet bereikt. Ideaal als je een dutje wilt doen in het vliegtuig, je moet concentreren in een druk kantoor of je even helemaal wilt afzonderen van de rest van het huishouden. De techniek is te vinden in hoofdtelefoons van enkele tientjes tot honderden euro’s, met grote verschillen in kwaliteit. De dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ANC-hoofdtelefoon gaan verder dan alleen design en geluidskwaliteit. Daar komt bij dat alle hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking draadloos zijn, een eigenschap die niet bij alle modellen even goed is uitgewerkt. Over het algemeen kun je stellen dat een duurdere hoofdtelefoon beter is, maar die regel gaat niet op voor alle modellen. Daarnaast zijn er maar weinig hoofdtelefoons die het op alle vlakken goed doen. Je zult dus een keus moeten maken welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn. Alle 23 geteste exemplaren beschrijven lukt vanwege de ruimte niet. Wij hebben in dit artikel een selectie gemaakt. Daarbij is niet alleen de beste hoofdtelefoon geselecteerd, maar ook hoofdtelefoons die uitblinken in bepaalde eigenschappen. De rest van de geteste modellen vind je in de tabel.

In dit artikel vind je de beste hoofdtelefoons van dit moment.

Goedkope ANC-hoofdtelefoons ontbreken

Hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking beginnen al bij enkele tientjes, maar die goedkopere modellen vind je in onze test niet terug. De voornaamste reden is de gebrekkige kwaliteit van de ruisonderdrukking in die prijsklasse. Een bruikbare ANC kost veel tijd en geld om te ontwikkelen, en daar ontbreekt het bij de budgetmodellen vaak aan. Hierdoor werkt in veel gevallen de techniek juist averechts en ben je beter af met een draadloze hoofdtelefoon zonder actieve ruisonderdrukking. Heb je een beperkt budget en wil je toch zo veel mogelijk stilte, zoek dan een gesloten hoofdtelefoon waarvan de oorschelpen goed aansluiten op je hoofd. Met dergelijke passieve ruisonderdrukking kom je al een heel eind.

Active coise cancelling

Ruisonderdrukking komt in twee vormen: actief en passief. De passieve methode kennen we allemaal van de gehoorbeschermers die je opzet bij het gebruik van bijvoorbeeld zware machines, terwijl de actieve methode pas sinds kort meer bekendheid krijgt. Toch bestaat actieve ruisonderdrukking al een lange tijd. Zo is door Bose in 1989 al de eerste hoofdtelefoon met ANC gelanceerd: de Bose Aviation-headset. Deze werd speciaal ontwikkeld voor piloten die te maken hadden met zeer luidruchtige werkomstandigheden, maar wel met elkaar moesten kunnen praten. De basis achter de techniek is relatief simpel: met een microfoon (of meerdere) worden de geluidsgolven uit de omgeving gemeten, dit signaal wordt omgedraaid en door een speaker weer afgespeeld. Het resultaat is twee geluidsgolven die precies tegenover elkaar staan en elkaar daardoor opheffen. Maar in de praktijk blijkt het lastig om dit goed voor elkaar te krijgen. Imperfecties in de microfoons en luidspreker maken het bijvoorbeeld erg moeilijk om een exacte kopie van het omgevingsgeluid te genereren. Daarnaast werkt de techniek het beste als de bron van het geluid, de microfoon, de speaker en de luisteraar exact in één lijn staan, een situatie die in de praktijk zelden voorkomt. We zien in onze test dus grote verschillen in de kwaliteit van de ruisonderdrukking, waarbij een duurder model niet altijd beter hoeft te zijn. Met name in de lage tot middenhoge frequenties – waar onder andere stemgeluiden onder vallen – zijn grote verschillen waar te nemen.

Aanpasbaarheid

In veel hoofdtelefoons is het niet alleen mogelijk om de actieve ruisonderdrukking in of uit te schakelen, maar kan ook de intensiteit van de onderdrukking worden aangepast. Dat is een belangrijke eigenschap als de hoofdtelefoon vaak wordt gebruikt op de openbare weg. Bij de beste hoofdtelefoons is het namelijk mogelijk dat je een grote vrachtwagen of zelfs een ambulance niet meer aan hoort komen, wat voor erg gevaarlijke situaties kan zorgen. Ook op kantoor, waar je de airconditioning niet wilt horen maar je collega’s misschien wel, is aanpasbare ruisonderdrukking een groot voordeel. Een aantal hoofdtelefoons, waaronder de nieuwste modellen van Bose en Sony, kan de ruisonderdrukking overigens volledig automatisch aanpassen. De hoofdtelefoon merkt of je stilzit, loopt of aan het fietsen bent en past de intensiteit aan op basis van je activiteit.

ANC-hoofdtelefoons zijn in de meeste gevallen niet alleen voorzien van actieve ruisonderdrukking, maar ook de passieve vorm. Een combinatie van beide werkt immers het beste. Met ANC uitgeschakeld houden de meeste hoofdtelefoons daarom toch nog vrij veel geluid tegen. Een deel van de hoofdtelefoons is daarom voorzien van een zogenaamde “ambient mode”. Hierbij worden de microfoons aan de buitenzijde van de hoofdtelefoons niet gebruikt om geluid te onderdrukken, maar juist om het te versterken. Met die modus ingeschakeld kun je andere mensen goed verstaan zonder de hoofdtelefoon af te zetten.

©PXimport

Audio via bluetooth

Alle modellen in onze test zijn draadloos en maken gebruik van bluetooth voor de communicatie met je afspeelapparaat. Hoewel het via bluetooth niet mogelijk is om in lossless-kwaliteit te streamen, zijn er wel manieren om het verschil onhoorbaar klein te maken. Helaas maken niet alle modellen daar gebruik van, waardoor er een kwaliteitsverschil te horen is. Via bluetooth zijn er verschillende codecs die een hoofdtelefoon kan gebruiken voor de overdracht van muziek. De SBC-codec is de basis die alle hoofdtelefoons ondersteunen. Voor een hogere geluidskwaliteit ondersteunen veel hoofdtelefoons AAC (Apple) of aptX (Android). Om in de buurt te komen van lossless-kwaliteit heb je echter aptX HD of zelfs LDAC nodig. Die laatste codec is ontwikkeld door Sony en biedt de hoogste kwaliteit audio over bluetooth, maar vereist een sterke verbinding en is nog relatief zeldzaam.

Om te voorkomen dat de resultaten worden beïnvloed door de bronkwaliteit, gebruikten we lossless FLAC-bestanden om de geluidskwaliteit te testen. Gebruik je de hoofdtelefoon voornamelijk met een lagere bronkwaliteit zoals Spotify, dan kan het effect van een lagere kwaliteit bluetooth-codec nog groter zijn.

Kijk je veel films of video’s op je smartphone of tablet, hou er dan rekening mee dat bluetooth voor een kleine vertraging kan zorgen. Hierdoor loopt het geluid net niet synchroon met de videobeelden. In extreme gevallen kan dat erg storend kan zijn. Voor Android-gebruikers is er een oplossing in de vorm van aptX LL. Met deze codec is de verbinding sneller, maar wel ten koste van een iets lagere geluidskwaliteit.

Ruis in een ANC-hoofdtelefoon

Het gebruik van bluetooth komt naast de potentieel lagere geluidskwaliteit met nog een nadeel: ruis. Afhankelijk van de verbinding en het aantal bluetooth-apparaten in de omgeving kunnen er ruis of andere stoorgeluiden hoorbaar zijn. De aanwezigheid hiervan verschilt drastisch tussen de verschillende exemplaren. Hoewel de meeste modellen dit er uitstekend uit weten te filteren, zijn er ook een paar die het op dit vlak erg slecht doen. Daarnaast kunnen de ANC-microfoon en bijbehorende elektronica voor ruis zorgen. Een microfoon produceert zelf immers ook een beetje ruis en het is niet alle merken gelukt om die ruis goed weg te filteren. Het vervelendste is ruis die veroorzaakt wordt door de versterker. Deze vorm van ruis is zelfs aanwezig als de bluetooth-verbinding en ANC uit zijn geschakeld. Hoewel al deze vormen van ruis meestal niet meer hoorbaar zijn als je muziek afspeelt, kan het wel storend zijn bij zeer lage volumes of tijdens de pauze tussen twee nummers.

©PXimport

In-, on- of over-ear

Alle geteste exemplaren zijn onder te verdelen in drie categorieën: in-ear, on-ear en over-ear. Welke soort hoofdtelefoon voor jou het beste is, is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren. Wel kunnen we alvast stellen dat je de beste geluidskwaliteit en ANC-ervaring bij de over-ear exemplaren vindt. Deze sluiten je oren het beste af en bieden de meeste ruimte voor kwaliteitsmicrofoons en andere elektronica. Doordat de over-ear hoofdtelefoons zo goed afsluiten, worden ze wel sneller warm. Daarom kun je veel modellen af en toe maar beter een paar seconden laten luchten. Ook tijdens het sporten zijn over-ear hoofdtelefoons niet ideaal, omdat zweet geen kans krijgt om te verdampen. Sporters en brildragers kunnen daarom het beste kijken naar on-ear of in-ear hoofdtelefoons, ook al zijn hun ANC-eigenschappen vaak van mindere kwaliteit. Door de grote verschillen in formaat kan uiteraard ook het designaspect een rol spelen.

©PXimport

Opletten bij in-ear hoofdtelefoons

Hoewel het comfort belangrijk is voor alle hoofdtelefoons, is het bij de in-ear hoofdtelefoons van extra belang om er goed op te letten. Voornamelijk bij ANC-hoofdtelefoons is het uitermate belangrijk dat het siliconen dopje goed afsluit. Zonder een goede afsluiting is de actieve ruisonderdrukking niet erg effectief, maar ook de geluidskwaliteit heeft eronder te lijden. Alle in-ear hoofdtelefoons in deze test komen daarom met meerdere siliconen “inserts”, maar de variatie verschilt sterk tussen de verschillende modellen. Bose en Apple bieden weinig opties met alleen S, M en L, terwijl Sony en 1MORE je een hele collectie geven om uit te kiezen. Let ook goed op waar je de hoofdtelefoon koopt: sommige (web)winkels beschouwen in-ear hoofdtelefoons als hygiëneproduct en nemen dus alleen ongeopende verpakkingen terug.

In onze testcollectie vinden we twee soorten in-ear hoofdtelefoons: draadloos en volledig draadloos. In de eerste categorie zitten de oortjes met een kabeltje vast aan een band die in je nek rust. Dit type heeft vaak een grotere batterij en kan comfortabeler zijn doordat niet al het gewicht aan je gehoorgang hangt. Het nadeel is uiteraard dat je alsnog een hoofdtelefoon met kabeltjes hebt en dat die nekband niet met alle kledingstukken even goed werkt. De volledig draadloze in-ear hoofdtelefoons bestaan in de meeste gevallen uit drie delen: een oplaaddoosje en twee losse in-ear oortjes. De oortjes hebben zelf vaak een beperkte accuduur, maar kunnen opgeladen worden in het doosje.

©PXimport

Sony WH-1000XM3 (Best getest)

De Sony WH-1000XM3 is al meer dan een jaar op de markt, maar is nog altijd koploper als het gaat om actieve ruisonderdrukking. Over het hele spectrum van laag tot hoog weet Sony het omgevingsgeluid goed te dempen. Zo goed zelfs dat je je soms verbaast hoeveel herrie een trein eigenlijk maakt als je de hoofdtelefoon afzet. Zoals de auteur heeft gemerkt, is het daarom op kantoor aan te raden de ANC een tandje lager te zetten. Dan hoeven je collega’s niet met voorwerpen te gooien om je aandacht te trekken. Door het gebruik van extreem zachte kussens en een relatief licht gewicht is de hoofdtelefoon ook nog eens enorm comfortabel. De lichte klemkracht van de hoofdband helpt daar ook aan mee, al zit de hoofdtelefoon daardoor wel net te los voor tijdens het hardlopen. De WH-1000XM3 is een van de weinige hoofdtelefoons in deze test die ondersteuning bieden voor de LDAC-codec. Mocht je een relatief moderne Android-telefoon hebben, dan kun je dus genieten van een zeer hoge kwaliteit audiostreaming. Die hoge kwaliteit wordt onderstreept door de uitstekende geluidsweergave. Voornamelijk de basweergave is diep en krachtig zonder detail te verliezen. Hoge tonen zijn helder, maar niet pijnlijk scherp. Dat laatste is een probleem waar veel gesloten hoofdtelefoons mee kampen. De hoofdtelefoon versterkt standaard wel de bas, maar dat is in de smartphone-app eventueel aan te passen. De bouwkwaliteit is het enige punt waar Sony niet in uit weet te blinken. Door het overmatige gebruik van plastic voelt de hoofdtelefoon duidelijk minder solide dan zijn concurrenten.

©PXimport

Sony WH-1000XM3

Prijs
€ 279,-
Website
www.sony.com10Score100

  • Pluspunten

  • Geluidskwaliteit

  • De beste ANC

  • Comfortabel

  • Neutraal ontwerp

  • Minpunten

  • Veel plastic

Denon AH-GC30 (Beste comfort)

Zoek je een hoofdtelefoon die je uren aaneen op kunt houden, dan is de Denon AH-GC30 de beste keus. Dit model heeft heerlijke zachte oorkussens die perfect aansluiten op je hoofd. Na enkele minuten heb je niet meer door dat je een hoofdtelefoon hebt opgezet, een eigenschap die we bijna nergens anders terugvinden. Die uitstekende aansluiting op je hoofd zorgt er ook voor dat deze hoofdtelefoon over de beste passieve ruisonderdrukking beschikt. Het is alleen jammer dat de actieve ruisonderdrukking daar niet veel aan toevoegt. De Denon AH-GC30 is ook gelijk een van de stevigste modellen uit deze test met een constructie die veelal bestaat uit dikke stukken metaal of stevig soft-touch plastic. De geluidskwaliteit is een ander sterk punt van deze hoofdtelefoon. Hij produceert een prettig warm geluid met een uitstekende basweergave en gedetailleerde middentonen. Door de uitstekende afsluiting kunnen hoge tonen soms wel net iets te scherp zijn en ontbreekt het af en toe aan helderheid.

©PXimport

Denon AH-GC30

Prijs
€ 229,-
Website
www.denon.co.uk8Score80

  • Pluspunten

  • Zeer comfortabel

  • Prijs-kwaliteitverhouding

  • Bouwkwaliteit

  • Passieve ruisonderdrukking

  • Minpunten

  • Weergave hoge tonen

  • Toevoeging ANC

Jabra Elite 85h (Beste deal)

Jabra laat met de Elite 85h zien dat een goede ANC-hoofdtelefoon geen 400 euro hoeft te kosten. Zowel de geluidskwaliteit als de actieve ruisonderdrukking is op dit prijspunt opvallend goed. De ruisonderdrukking weet niet alleen de geluiden van een trein of vliegtuig goed te onderdrukken, ook stemgeluiden hebben moeite om binnen te dringen. Dit is eigenlijk het enige model onder de 250 euro dat daar goed mee om kan gaan. Hetzelfde geldt voor de geluidskwaliteit. Lage tonen zijn krachtig zonder te vervagen en middentonen zijn goed gedetailleerd. Zelfs de hoge tonen zijn helder zonder scherpe randjes. Wel wordt snel duidelijk dat de hoofdtelefoon beperkt wordt door de SBC-codec. Hoewel Jabra de prijs mogelijk laag heeft weten te houden door ondersteuning voor aptX HD weg te laten, gaat daardoor een beetje detail verloren. De hoofdtelefoon is verkrijgbaar in vier kleuren en is voor een groot deel bedekt met stof. Hoewel dat de hoofdtelefoon een apart uiterlijk geeft, kunnen we moeilijk voorspellen hoelang dat mooi blijft. Huidschilvers en roos kunnen de hoofdtelefoon mogelijk snel lelijk maken, maar dat zal helaas pas blijken uit een duurtest. De hoofdband drukt de zeer comfortabele oorkussens iets te hard op het hoofd en dat komt het comfort bij lange luistersessies niet ten goede. Het is mogelijk dat de hoofdband na verloop van tijd versoepelt en dus comfortabeler wordt.

©PXimport

Jabra Elite 85h

Prijs
€ 180,-
Website
www.jabra.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Prijs-kwaliteitverhouding

  • Geluidskwaliteit

  • Minpunten

  • ANC-kwaliteit

Sennheiser Momentum 3 (Beste geluidskwaliteit)

Dat Sennheiser veel ervaring heeft met het ontwikkelen van hoofdtelefoons zien we direct terug in de Momentum 3 Wireless. De hoofdtelefoon ziet er niet alleen stijlvol uit, hij is ook nog eens gemaakt van hoogwaardige materialen. Zo is dit de enige hoofdtelefoon die gebruikmaakt van echt schaapsleer. Dat maakt hem iets minder zweterig dan de andere over-ear modellen, maar zorgt er ook voor dat de hoofdtelefoon ongeschikt is voor mensen die dierlijke producten willen mijden. Ook de geluidskwaliteit behoort tot de beste uit onze test met kraakheldere en krachtige weergave over het hele spectrum. De hoofdtelefoon legt een lichte nadruk op lage tonen en dat zorgt voor een erg prettige luisterervaring. Daarnaast worden frequenties rond de 4 kHz gedempt: bij andere gesloten hoofdtelefoons kunnen die voor pijnlijke resonanties zorgen. Het was daarom een goede kanshebber voor de beste hoofdtelefoon, ware het niet dat de ANC erg tegenvalt. Ook zijn de kussens weliswaar comfortabel, maar klemt de hoofdband ze net iets te hard op het hoofd.

©PXimport

Sennheiser Momentum 3

Prijs
€ 360,-
Website
www.sennheiser.com9Score90

  • Pluspunten

  • Geluidskwaliteit

  • Materialen

  • Bouwkwaliteit

  • Prijzig

  • Minpunten

  • ANC-kwaliteit

Dali IO-6 (Opvallendste ontwerp)

Wie zijn hoofdtelefoon ook ziet als mode-item, zou eens bij Dali in de schappen kunnen kijken. De Dali IO-6 is ook verkrijgbaar in het zwart, maar het door ons geteste karamel-witte model straalt pure luxe uit. Een kleurstelling bestaande uit crème-wit en bruin wordt meestal geassocieerd met oubollig en saai, maar Dali heeft er een moderne draai aan weten te geven. In combinatie met de uitstekende afwerking en aluminium oorschelpen geeft dat echt de indruk dat je met een product van hoge kwaliteit te maken hebt. Dat geldt ook voor de geluidskwaliteit. De overdracht is neutraal en zeer gedetailleerd, waardoor de hoofdtelefoon geschikt is voor vrijwel alle genres. Helaas heeft hij wel last van statische ruis. Dali heeft ons verteld hieraan te werken, maar kan nog niet voorspellen wanneer het met een oplossing komt. De actieve ruisonderdrukking stelt bovendien teleur en is alleen effectief voor hogere frequenties zoals windruis.

©PXimport

Dali IO-6

Prijs
€ 400,-
Website
www.dali-speakers.com8Score80

  • Pluspunten

  • Stijlvol ontwerp

  • Geluidskwaliteit

  • Bouwkwaliteit

  • Minpunten

  • Ruis

  • ANC alleen voor hoge tonen

Bowers & Wilkins PX5 (Beste on-ear)

Wie op zoek is naar een stijlvolle on-ear ANC-hoofdtelefoon, kan aankloppen bij Bowers & Wilkins. Dit model is aan de buitenkant voorzien van aluminium en stof, met een spectaculair resultaat. De hoofdtelefoon valt op door de kwaliteit en gebruikte materialen, maar schreeuwt niet om aandacht met felle kleuren of opvallende logo’s. Bowers & Wilkins geeft in de producteigenschappen aan dat de stof voorzien is van een vuilwerende coating, maar toch zetten wij vraagtekens bij de duurzaamheid hiervan. In de twee maanden dat we de review-sample hebben kunnen gebruiken bleef de stof schoon en onbeschadigd, maar we kunnen niet bevestigen dat dit na een jaar intensief gebruik nog steeds het geval zal zijn. De uitstekende bouwkwaliteit vertaalt zich naar een prettig comfort met zachte kussens en een bescheiden klemkracht. Deze bescheiden klemkracht zal ook brildragers erg aanspreken, omdat de pootjes van de bril niet tegen de schedel worden gedrukt. Daarnaast is ook de geluidskwaliteit erg goed, al kan het nog niet helemaal opboksen tegen de beste over-ear hoofdtelefoons. Het geluid heeft een prettige balans tussen laag en hoog, waardoor de PX5 geschikt is voor vrijwel alle genres. Met name over de zeer diepe basweergave zijn we erg te spreken. Wie in rust wil sporten met de hoofdtelefoon zal ook erg blij zijn met de hoge kwaliteit ANC, al heeft deze wel te lijden onder de slechte passieve ruisonderdrukking van on-ear hoofdtelefoons.

©PXimport

Bowers & Wilkins PX5

Prijs
€ 300,-
Website
www.bowerswilkins.com9Score90

  • Pluspunten

  • Stijlvol ontwerp

  • Geluidskwaliteit

  • ANC-kwaliteit

  • Minpunten

  • Passieve ruisonderdrukking

Apple Airpods Pro (Beste in-ear)

De Apple Airpods Pro zijn de derde generatie Airpods van Apple en komen met een boel verbeteringen. Zo heeft Apple het ontwerp flink aangepast, waardoor de hoofdtelefoon niet meer lijkt op een Oral-B opzetborstel. Door het pootje flink te verkleinen zijn de oortjes nauwelijks meer groter dan een bedrade in-ear headset en is er ook minder gewicht dat aan je oor hangt. De Airpods Pro zijn daardoor nog comfortabeler dan hun voorgangers, al is dat comfort wel erg afhankelijk van de drie siliconen dopjes die Apple meelevert. Dat aantal is behoorlijk magertjes bij een prijs van 280 euro en niet iedereen zal er een passende variant tussen kunnen vinden. De belangrijkste verandering is de toevoeging van actieve ruisonderdrukking en een significant verbeterde geluidskwaliteit. De ANC weet over het hele spectrum geluiden weg te filteren, maar heeft nog een beetje moeite met stemgeluiden. Vergeleken met de vorige generatie heeft de basweergave een flinke sprong vooruit gemaakt met een dieper en krachtiger geluid, maar ook de midden- en hoge tonen laten meer detail horen.

©PXimport

Apple Airpods Pro

Prijs
€ 280,-
Website
www.apple.com9Score90

  • Pluspunten

  • Stijlvol ontwerp

  • Comfortabel

  • Gesprekskwaliteit

  • Integratie met iOS

  • Minpunten

  • Onhandige bediening

Sony WF-1000XM3 (Beste in-ear)

Een gelijkspel, dat zie je niet vaak bij Computer!Totaal. Toch is dat de enige conclusie die we hier kunnen trekken. De Apple Airpods Pro en Sony WF-1000XM3 hebben een aantal flinke verschillen, maar de keus is wat ons betreft voornamelijk afhankelijk van het apparaat dat je erbij gebruikt. De Airpods Pro matchen het beste bij Apple-producten, terwijl de WF-1000XM3’s het beste bij Android- en Windows-apparaten passen. De in-ear hoofdtelefoon van Apple heeft een compacter ontwerp en beter comfort, terwijl de Sony WF-1000XM3 het nipt wint op gebied van geluids- en ANC-kwaliteit. Als het om de prijs gaat is Sony de grote winnaar, want de WF-1000XM3 is maar liefst 90 euro goedkoper. De Airpods Pro werken overigens wel op een Android-apparaat en de WF-1000XM3 functioneert in combinatie met iPhones, maar in beide gevallen neemt de functionaliteit af, is het gebruiksgemak minder en kan er zelfs een effect zijn op de geluidskwaliteit.

©PXimport

Sony WF-1000XM3

Prijs
€ 190,-
Website
www.sony.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Geluidskwaliteit

  • ANC-kwaliteit

  • Touch-bediening

  • Minpunten

  • Groot formaat

1MORE Dual Driver BT ANC (In-ear budgettopper)

Het Chinese merk 1MORE is in Nederland nog redelijk onbekend, maar weet zich te onderscheiden met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Zo ook weer met de in-ear Dual Driver BT ANC. De bouwkwaliteit van deze hoofdtelefoon is goed dankzij de slanke, metalen in-ear dopjes. Daarnaast krijg je een grote selectie van verschillende siliconen inserts, waardoor er voor vrijwel elk oor een geschikte maat te vinden is. De geluidskwaliteit is opvallend goed met een fantastische weergave van stemgeluiden en heldere hoge tonen. Zet het volume alleen niet te hoog: behalve dat je een eventuele gehoorbeschadiging riskeert, begint dan ook het geluid te vervormen. Voor deze prijs valt ook de actieve ruisonderdrukking op. Want hoewel deze niet zo goed is als de veel duurdere Bose QC30, is het verschil kleiner dan de prijs doet vermoeden.

©PXimport

1MORE Dual Driver BT ANC

Prijs
€ 100,-
Website
www.1more.com8Score80

  • Pluspunten

  • Prijs-kwaliteitverhouding

  • Geluidskwaliteit

  • Comfortabel

  • Minpunten

  • Niet volledig draadloos

Conclusie

Wie anno 2020 op zoek gaat naar een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking heeft enorm veel keus. De techniek is niet alleen meer beschikbaar in de allerduurste modellen, maar vindt langzaam ook zijn weg naar het midden- en budgetsegment. Hoewel de goedkopere hoofdtelefoons ook steeds vaker ANC aanbieden, zouden we afraden om zo’n exemplaar aan te schaffen. De concessies die je moet doen bij ANC-hoofdtelefoons onder de 150 euro zijn te groot, waardoor je beter af bent met een model zonder ANC. Op die regel hebben we wel één uitzondering gevonden: de Chinese 1MORE Dual Driver BT ANC. Deze in-ear hoofdtelefoon biedt enorm veel waar voor het geld en krijgt dan ook ons Redactietip-keurmerk. Datzelfde keurmerk kennen we toe aan de Jabra Elite 85h – een over-ear hoofdtelefoon met een prettig comfort en een actieve ruisonderdrukking waar veel duurdere modellen niet tegenop kunnen. Het derde en laatste Redactietip-keurmerk is bestemd voor de Bowers & Wilkins PX5: deze wist ons niet alleen te overtuigen met een mooi design, maar ook met een goed comfort en uitstekende geluidskwaliteit.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog