Review Shokz Openfit-oordoppen - Prima sportaccessoires

Review Shokz Openfit-oordoppen - Prima sportaccessoires

Geplaatst: 4 augustus 2023 - 08:02

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:47

Wesley Akkerman

De Shokz Openfit is een opmerkelijke set oordoppen. Ze hebben een haakje dat je achter je oren plaatst. En ze zitten ook niet ín je oren, zoals dat bij het gros van de producten binnen deze categorie wel het geval is. De kosten: 199 euro. Hoe bevallen ze?

7,0

Shokz Openfit

Pluspunten

Heldere audio

Zitten goed vast tijdens het sporten

Gebruiksvriendelijke app

Eqaualizer-opties

Minpunten

Past niet bij elke type oor

Zitten soms oncomfortabel

Er lekt veel geluid

Duur

Conclusie

Een aantal nadelen die we benoemen in deze recensie kun je het beste bekijken als kanttekeningen. Dat komt doordat het product net even anders en daardoor slecht vergelijkbaar is. Dat de audiokwaliteit niet op gelijk niveau ligt met concurrerende modellen is iets dat je moet verwachten, vanwege het open ontwerp van de Openfit. Het product is vrij prijzig, zit niet comfortabel (maar wellicht zijn jouw oren beter geschikt) en lekken wat geluid. Maar voor sporters kunnen ze toch heel handig zijn. Ze klinken over het algemeen goed en vallen immers niet snel van je oren af....
Lees meer

Het merk Shokz staat vooral bekend om oordoppen die gebruikmaken van botgeleiding. De muziek wordt dan niet direct de gehoorgang in gestuurd, maar met een omweg kun je toch alles goed horen. Nu heeft het merk iets traditionelere oordoppen uitgebracht met de Shokz Openfit. Ook nu plaats je niet direct kleine speakertjes in je oren, maar laat je ze er een beetje boven hangen. Ze beschikken over zachte haken die om je oren schuiven, waardoor ze goed blijven zitten. Het voordeel van dit design is dat je altijd in contact blijft met je omgeving en je dus nooit afgesloten bent.

Dat is vooral voor sporters ontzettend handig. Je wilt misschien tijdens het hardlopen of wielrennen naar wat muziek of podcasts luisteren, terwijl je ook wilt letten op wat er om je heen gebeurt. Zo hoor je alsnog een auto aankomen die je wellicht over het hoofd gezien hebt of iemand toeteren of bellen.

De Shokz Openfit zijn geen nieuwe soort oordopjes. Eerder kwam onder meer de Sony Linkbuds uit en anders kun je voor een soortgelijke ervaring terecht bij de Aftershokz Aeroplex (die toevallig gebruikmaakt van botgeleiding). Beide producten zijn tevens ook wat goedkoper.

Review Shokz Openfit-oordoppen - Prima sportaccessoires-62874969

Shokz Openfit doen pijn aan de oren

Het design, waarbij er dus een deel om je oren krult, doet ons onder meer denken aan de Skullcandy Push Active-oordoppen. In beide gevallen komen we tot dezelfde conclusie: de oordoppen zitten niet lang lekker en gaan pijn doen. Vooral achter de oren wordt het oncomfortabel, omdat er een flinke bubs aanwezig is waar de accu in verwerkt zit. Het ontwerp zorgt er wel voor dat je er moeiteloos mee kunt sporten. Ook kun je behoorlijk veel snelle hoofdbewegingen maken, voordat ze ook maar een beetje verplaatsen. Ze zitten dus redelijk strak om de oren en dat is zowel positief als negatief.

Op de Shokz Openfit-oordoppen zitten aan beide kanten knoppen. Je kunt binnen de gratis en tevens overzichtelijke app instellen wat die knoppen moeten doen. Het bedienen van de aanraakgevoelige omgeving gaat echter onhandig. Je moet de dopjes namelijk vasthouden met twee vingers, terwijl je de actie uitvoert met je duim - want anders schuiven de oordoppen snel van hun plek en moet je ze daarna weer goed positioneren. En aangezien de speakertjes geluid in de gehoorgang sturen en er dus niet in zitten, luistert het behoorlijk nauw allemaal. Voor je het weet lekt er een hoop geluid weg.

Review Shokz Openfit-oordoppen - Prima sportaccessoires-62874965

Maar ze klinken eigenlijk goed

Het is logisch dat er wat geluid wegebt op het moment dat de oordoppen boven de gehoorgangen hangen. Daardoor kunnen mensen om je heen ook wat beter meegenieten van je muzieksmaak, wanneer je ze bijvoorbeeld in het openbaar vervoer zou gebruiken. Hoewel de oordoppen echt als sportaccessoires in de markt worden gezet, kunnen we ons toch voorstellen dat dit gebeurt. Niet iedereen koopt een nieuwe set oordoppen voor specifieke situaties, maar hoopt één setje juist voor alles in te kunnen zetten. Ook tijdens het bellen moet je daar rekening mee houden.

Over het algemeen zijn we tevreden over de audiokwaliteit. Binnen de app kun je een geluidsprofiel uitkiezen middels vooraf ingestelde equalizeropties. Standaard klinkt behoorlijk… standaard, en presenteert een neutrale sound, zonder duidelijke bas. Stemgeluid is bedoeld voor podcasts, terwijl Bas juist de missende laag warmte en diepte toevoegt die je elders niet aantreft. Met Treble verdwijnt die baslaag waar, en gaan de oordoppen meteen de hoogte in. Met de optie Aanpassen kun je voor jezelf een aangenaam klinkend profiel instellen. Het betreft een equalizer met vijf punten.

Review Shokz Openfit-oordoppen - Prima sportaccessoires-62874963
Review Shokz Openfit-oordoppen - Prima sportaccessoires-62874962

We hebben de Shokz Openfit voornamelijk in de basstand gebruikt. Hoewel er dan al meer warmte aanwezig is, moet je er ook rekening mee houden dat ze qua audiokwaliteit bijna niet vergelijkbaar zijn met concurrerende modellen op of onder dit prijspunt. Want je oren zijn niet afgesloten. Ook drukt het formaat van je oor en gehoorgang zijn stempel op de algemene ervaring. Het kan zijn dat de speakertjes te ver boven de opening hangen, waardoor je dus minder diepte, breedte of hoogte meekrijgt. De Shokz Openfit zijn niet voor iedereen; met een beetje pech passen ze niet bij jou.

De auteur van deze review moest de muziek bijvoorbeeld best hard zetten (rond de zeventig procent) om een aangename soundstage te horen. Dan is de muziek goed hoorbaar. Over het algemeen klinkt de muziek helder en neutraal, zelfs met de equalizer aan. Maar van een echte onderdompeling is geen sprake. Niet vreemd, gezien het ontwerp van de oordoppen, maar we willen het toch vermelden. Je haalt oordoppen in huis die bewust een open design aanhouden, dan kun je geen kwaliteit verwachten die je elders wel op dit prijspunt aantreft. Maar het klinkt dus ook zeker niet slecht.

Review Shokz Openfit-oordoppen - Prima sportaccessoires-62874961

Prima batterijduur ook

De Shokz Openfit gaan ongeveer zeven uur mee op een volle accu. En wanneer je de oordoppen in de meegeleverde (en vrij logge) case plaatst, dan kun je die tijdsduur oprekken tot 28 uur. Dat is behoorlijk gemiddeld. De accuduur is in elk geval uitstekend voor tijdens het sporten. Ga je aan het einde van de dag nog even een rondje fietsen? Of wil je in de ochtend hardlopen? Dan weet je zeker dat de oordoppen vol zijn. En via de app kun je de batterijduur altijd in de gaten houden, dus je komt niet zomaar voor verrassingen te staan. Opladen kan overigens alleen via usb-c en niet draadloos.

Shokz Openfit kopen?

Een aantal nadelen die we benoemen in deze recensie kun je het beste bekijken als kanttekeningen. Dat komt doordat het product net even anders en daardoor slecht vergelijkbaar is. Dat de audiokwaliteit niet op gelijk niveau is met concurrerende modellen is iets dat je moet verwachten, vanwege het open ontwerp van de Openfit. Het product is vrij prijzig, zit niet comfortabel (maar wellicht zijn jouw oren beter geschikt) en lekken wat geluid. Maar voor sporters kunnen ze toch heel handig zijn. Ze klinken over het algemeen goed en vallen immers niet snel van je oren af. Je koopt ze onder meer bij Bol.com. Kijk sowieso eerst even hier voor de beste deal!

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten