Sony LinkBuds - Concept-oortjes

© PXimport

Sony LinkBuds - Concept-oortjes

Geplaatst: 16 maart 2022 - 10:56

Aangepast: 25 november 2022 - 11:30

Joris Peterse

Met de Sony LinkBuds durft het merk te innoveren met bluetooth in-ears. Dankzij een speciale opening in het oortje kun je muziek luisteren en bewust zijn van je omgeving. Hoe dat in praktijk werkt lees je in deze Sony LinkBuds review.

De Sony LinkBuds beschikken over een eigenzinnig ontwerp, met een bolletje en een ringetje. Het ringetje gaat over je gehoorkanaal, terwijl het bolletje in je oorschelp wordt geplaatst en vastgezet wordt met een beugeltje. Het ringetje heeft een opening in het midden en heeft daarmee wat weg van een sierraad. Ook is het ontwerp uiterst klein en licht.

Dankzij dit ontwerp kun je je bewust blijven van je omgeving terwijl je gelijktijdig naar muziek, podcasts, luisterboeken of andere audio luistert. Het ronde speakertje speelt het geluid gewoon in het oor af, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Aftershokz Aeropex, die via botgeleiding afspeelt om zo bewust te blijven van je omgeving. Dit maakt de Sony LinkBuds handig op bijvoorbeeld de werkvloer of in het verkeer.

Sony LinkBuds

© PXimport

Sony LinkBuds

© PXimport

Draagcomfort

Toch blijkt het draagcomfort, ondanks het gewicht en formaat, niet optimaal. De oortjes gaan niet je gehoorkanaal in, maar het geluid komt uit een speakertje daarop. Dit zorgt ervoor dat de LinkBuds niet stevig zitten en alleen worden vastgehouden door een beugeltje in de oorschelp. Gebruik je de LinkBuds op je werk bijvoorbeeld, dan is dat geen enkel probleem. Bij beweging blijven ze niet vast zitten vanwege dit systeem, ondanks dat de beugeltjes verwisselbaar zijn in verschillende maten.

Dat houdt dus in dat je voor specifieke situaties je LinkBuds gebruikt, zoals gezegd: op de werkvloer is het ideaal. Ook bijvoorbeeld op de fiets zijn de oortjes prima geschikt. Voor een wandelingetje is al wat veel beweging. Laat staan sporten.

Geluidsbeleving

Ook de geluidsbeleving heeft te lijden onder het ontwerp, de geluidsprojectie is toch net even anders dan bij een speakertje dat op traditionele manier op of in het oor geplaatst zit. Hierdoor klinkt geluid wat scheller en minder gedetailleerd dan je van Sony-koptelefoons gewend bent. Het lijkt er niet op dat dit aan de gebruikte audio-onderdelen ligt, maar dat ze door het ontwerp niet optimaal tot hun recht komen. Wellicht zou Sony met een software-update de geluidsbeleving een klein tikje op kunnen schroeven.

Om de oortjes te configureren en het geluid naar eigen wens af te stellen is er een app beschikbaar. Ook kun je hier terecht voor firmware-updates van de Sony LinkBuds. Fijn is dat de app je ook begeleidt om de beste pasvorm voor je oortjes te vinden.

Sony LinkBuds

© PXimport

Sony LinkBuds

© PXimport

Sony LinkBuds

© PXimport

Kleine oortjes, kleine accu

Het kleine formaat heeft ook zijn keerzijde: een kleine accu. Omdat er geen ambient modus of ruisonderdrukking is, hebben deze afspeelmodi geen negatieve invloed op de afspeeltijd. Dat houdt in dat je de oortjes zo’n vijf en een half uur in praktijk op een acculading mee kunt laten gaan. Precies ook zoals Sony adverteert op zijn site. Daar kunnen andere fabrikanten nog wat van leren.

Het houdt wel in dat je oortjes niet een gehele werkdag op een acculading mee gaan, dat is wat jammer. Het oplaaddoosje biedt genoeg accucapaciteit om de oortjes twee keer op te laden, waardoor je maximaal zo’n zestien à zeventien uur kunt luisteren voordat je het doosje weer moet opladen. Dat opladen kan helaas niet draadloos, alleen via de usb-c-poort. Snelladen is wel mogelijk.

Sony durft te innoveren, terwijl de concurrentie vooral kijkt naar AirPods

-

Sony LinkBuds

© PXimport

Conclusie: Sony LinkBuds kopen?

Met de Sony LinkBuds durft Sony te innoveren terwijl de concurrentie juist gefocust lijkt op het zoveel mogelijk (na)maken van AirPods-alternatieven. Dat het concept vooralsnog niet optimaal uit de verf komt op het gebied van pasvorm en geluidsbeleving houdt niet in dat de LinkBuds het verdienen afgefakkeld te worden in deze review. Integendeel! Het ontwerp waarbij je je op een natuurlijke manier bewust blijft van je omgeving en muziek kunt luisteren is ontzettend waardevol. Daarom hoop ik dat Sony met firmware-updates de geluidsbeleving iets weet te verbeteren en Sony blijft investeren in een tweede generatie LinkBuds.

6,0

Ons oordeel

Sony LinkBuds

Pluspunten

Gewicht

Omgevingsgeluid

App

Minpunten

Pasvorm

Geluidsbeleving

Conclusie

**Adviesprijs** € 179,- **Kleur** zwart, wit **Verbinding** bluetooth 5.2 **Accu** 32 mAh (oortje), 300 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 4 gram (oortje), 34 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, IPX 4, stembediening **Opladen** Usb-c **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/volledig-draadloze-oordopjes/wf-l900)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten