Zo gebruik je de saturatiemeter in de Apple Watch 6

© PXimport

Zo gebruik je de saturatiemeter in de Apple Watch 6

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:47

Justin Doornekamp

Het grote verschil tussen de Apple Watch 6 en zijn voorganger is dat het nieuwe slimme horloge van Apple een saturatiemeter heeft. Hiermee kun je het zuurstofgehalte in je bloed meten, hetgeen een beter beeld geeft van je conditie en gezondheid. Wij leggen uit hoe deze functie werkt.

In de afgelopen maanden zijn zuurstofmeters niet aan te slepen door de coronacrisis. Een laag zuurstofgehalte kan passen bij een ernstiger verloop van een infectie met corona. Ook longartsen gebruiken ze om coronapatiënten die thuis uitzieken, in de gaten te houden. Veel mensen hebben een dergelijke meter in huis gehaald om zelf een vinger aan de pols te houden, hetgeen leidde tot een stormloop op de saturatiemeters.

Een saturatiemeter op de Apple Watch 6 kon niet lang uitblijven, ook omdat veel betaalbare fitnesstrackers, waaronder de Honor Band 5 en Xiaomi Mi Band 5, er al één hebben. Maar de zuurstofsaturatiesensor in de Watch 6 werkt net even op een andere manier als die in veel fitnesstrackers. Zo moet je namelijk zelf voldoen aan specifieke criteria om de meter te gebruiken en moet je een bijgewerkte iPhone hebben.

Zo gebruik je de saturatiemeter  in de Apple Watch 6-18817701

© PXimport

Zo stel je de zuurstofsaturatiesensor in

Wil je de saturatiesensor gebruiken, dan heb je een iPhone 6s of nieuwer nodig, die bijgewerkt is tot de nieuwste versie van iOS. Werk ook je Watch 6 bij naar de laatste versie. Ook moet je zelf 18 jaar of ouder zijn om de meter te mogen gebruiken.

Voldoe je aan alle voorwaarden, open dan de Gezondheid-app op je telefoon. Je krijgt dan aanwijzingen te zien om de app te configureren en doorloop deze stappen. Zie je geen instructies? Klik dan in de app op het tabblad Gegevens en vervolgens op Ademhaling en Configureer saturatie. Nadat je de configuratie hebt voltooid, open je de Saturatie-app op je Apple Watch om de meting te beginnen. Tik op Start en houd je arm stil gedurende 15 seconde. Vervolgens duurt de meting nog eens 15 seconden. Aan het einde van de meting ontvang je de resultaten. Deze worden opgeslagen in de Gezondheid-app en daar zie je overzichtelijk het verloop van je saturatie binnen een bepaalde periode.

De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 99%, maar een saturatiewaarde van minder dan 95% hoeft voor sommige mensen met een normaal leven geen problemen op te leveren. Als een gezond persoon onder de 92% of 92% komt kan het van belang zijn om aan de bel te trekken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten