ID.nl logo
Apple Watch Series 6 (2020) - De beste allround smartwatch
© Reshift Digital
Gezond leven

Apple Watch Series 6 (2020) - De beste allround smartwatch

De Apple Watch van vorig jaar (Series 5) was tot nu toe de beste allround smartwatch. Dit jaar heeft de 6e generatie van de Apple Watch dat stokje overgenomen. Veel is hetzelfde gebleven maar met een snellere processor, een helderder scherm en een extra sensor die het zuurstofgehalte in je bloed meet is de Apple Watch Series 6 toch weer flink beter geworden.

Het is bizar hoe snel de smartwatch-lijn van Apple is gegroeid. De eerste Apple Watch werd eind 2014 geïntroduceerd en volgens onderzoeksbureau Asymco was Apple in 2017 al de grootste horlogefabrikant ter wereld. IDC becijferde zelfs dat Apple in het laatste kwartaal van 2017 meer horloges had verkocht dan de hele Zwitserse horloge-industrie in dat kwartaal. Vorig jaar deed Apple het voor het eerst het hele jaar beter dan die Zwitserse horlogebedrijven. En dan hebben we het maar niet over Fitbit, Samsung en andere smartwatch-fabrikanten: Apple is voorlopig de smartwatch-koning. Dus wat doe je als Apple bij je jaarlijkse modelupdate? Niet te veel veranderen!

Vertrouwde vorm, nieuwe kleuren

Qua afmetingen en vorm is er niets gewijzigd ten opzichte van de Series 4 en 5. Groot voordeel: oude bandjes blijven nog steeds passen. Wel zo verstandig want zo houdt Apple bestaande gebruikers tevreden want losse bandjes zijn best prijzig. Qua kleuren is er naast de bekende grijze, zilveren en gouden variant nu ook de keuze voor een blauwe en rode. Je moet goed opletten welke variant je kiest want niet elk bandje past overal bij. Op Apple’s website vind je een uitgebreide selector waarmee je kunt zien hoe een bandje bij het klokje staat. Overigens zijn er nog (veel duurdere) versies beschikbaar in titanium en roestvrij staal, alleen worden die niet in Nederland geleverd. Dat komt doordat het versies met 4G zijn dat in ons land nog niet wordt ondersteund. Snellere processor en helderder scherm

©PXimport

Snellere processor en helderder scherm

De Watch Series 6 heeft een nieuwe processor gekregen, de S6. Deze is gebaseerd op de A13 Bionic-processor uit de iPhone 11 en volgens Apple is de S6 20 procent sneller dan de S5 uit de Apple Watch Series 5 en de Apple Watch SE. In de praktijk merk ik er amper wat van in vergelijking met de Series 5. Wat ik wel duidelijk merk is dat het opladen weer een stuk sneller gaat en het verbeterde scherm. Deze is als hij ‘aan’ staat net zo helder en duidelijk als het scherm uit de Series 5 maar de verbetering zit vooral in de ruststand. Dan dimt het scherm (dat kun je uitzetten) en deze stand is bij de Series 6 een stuk helderder en bruikbaarder dan bij de Series 5.

©PXimport

Extra sensor meet zuurstofgehalte

Een nieuwe sensor is de saturatiemeter, je kunt het aan de achterkant goed zien door de rode lampjes naast de groene. Daarmee wordt het zuurstofgehalte in je bloed gemeten. Dat wordt ook wel bloedzuurstof of SpO2 genoemd. In deze corona-tijden is het wel een gewilde functie omdat je ongemerkt een te lage saturatiewaarde kunt hebben terwijl er misschien wel wat aan de hand is. Het is overigens geen medisch goedgekeurde sensor zoals de ECG-functie, je moet het gewoon gebruiken om je eigen nieuwsgierigheid te bevredigen. Of de sensor goed meet kan ik dus niet zeggen, bij mij schommelden de waarden tussen 86% en 100% waarbij duidelijk te merken was dat ‘in rust’ en dus bij rustig ademhalen de saturatie lager was dan bij actievere momenten. Ook bewust wat sneller en dieper ademen vlak voor een meting deed wonderen voor de score. Ik verklaar mezelf dan ook voorlopig nog ‘corona-vrij’ op dat gebied.

©PXimport

Dagelijks gebruik

In het dagelijks gebruik is de Apple Watch Series 6 geweldig, net als de voorgaande modellen. Het heldere always-on-scherm en de saturatiemeter zijn de grootste merkbare veranderingen. De rest van de verbeteringen komen voornamelijk op het conto van WatchOS 7, maar die gelden ook voor de Series 4 en 5. Zelfs Series 3 wordt nog door WatchOS 7 ondersteunt, maar niet alle nieuwe functies.

Qua duurzaamheid is er nog wel een kritische kanttekening te plaatsen. Een Apple Watch gaat best lang mee, mits je hem niet laat vallen op een harde ondergrond. Het scherm is gemaakt van Ion-X-glas en is bij normaal gebruik behoorlijk krasvast. Maar doordat de kast zwaarder is dan de bandjes valt hij altijd met het scherm of zijkant van het scherm naar beneden. En bij een barst in het scherm is het einde oefening. Repareren kan niet, je krijgt dan een vervangende unit. Die ‘schermreparatie’ kost voor het niet-4G-model ruim 325 euro. De accu vervangen kost net geen 100 euro. Houd dus een reserve-spaarvarken achter de hand.

©PXimport

Conclusie

De verregaande integratie met iOS en vooral de moeiteloze en logische werking maken de Apple Watch 6 veruit de beste allround smartwatch. Net als zijn voorgangers overigens. Want alleen als je geen iPhone hebt of specifieke sport-doeleinden hebt. Dan komen andere smartwatches in beeld. En dan nog ben je vaak het beste uit met een relatief eenvoudige en veel goedkopere fitnesstracker dan welke Android-compatible smartwatch ook.

Heb je al een Apple Watch Series 4 of 5, dan is upgraden naar de Series 6 niet erg nodig of je moet de vernieuwingen ten opzichte van de Series 5 de moeite waard vinden. Heb je een Series 3 of ouder, dan zou ik toch heel erg gaan twijfelen of het niet eens tijd is om te upgraden.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 429,- (40mm) / € 459,- (44mm) **Kleuren** Zilver, grijs, goud, blauw, rood **Display** 324 x 394 (40mm) of 386 x 448 (44mm) pixels LTPO OLED always-on Retina **Gewicht** 30,5 gram (40mm), 36,5 gram (44mm) **Processors en geheugen** 64 bit dual-core S6, W3 en U1, 32GB opslagcapaciteit **Accu** Tot 18 uur gebruiksduur **Afmetingen** 40 x 34 x 10,4mm (40mm), 44 x 38 x 10,4mm (44mm) **Overig** Zuurstofsaturatie- en hartslag + ECG-sensoren, GPS, kompas, always-on hoogtemeter, microfoon en speaker, waterdicht tot 50 meter **Website** [www.apple.com](https://www.apple.com/nl)

Plus- en minpunten
  • Supersnel
  • Prachtig scherm
  • Zeer compleet
  • Integratie met iOS
  • Prijzig
  • Speciale draadloze oplader
  • Kwetsbaar scherm bij val
▼ Volgende artikel
AI-tip: zo maak je zelf (heel snel!) een geïllustreerd kinderboek met Storybook
Huis

AI-tip: zo maak je zelf (heel snel!) een geïllustreerd kinderboek met Storybook

Word de held van je (klein)kinderen door hen te verrassen met een uniek, zelfgemaakt verhalenboek. Laat hen zelf de grote lijnen van het verhaal bedenken en zie hoe je dankzij Storybook in een handomdraai een prachtig digitaal boekje creëert, compleet met een mooie cover en bijpassende illustraties.

Dit gaan we doen

In dit artikel laten we zien hoe je met Google Storybook een persoonlijk prentenboek maakt. Je leest hoe je een goede prompt schrijft, hoe het boek automatisch wordt opgebouwd met tekst en illustraties en welke extra opties er zijn, zoals voorlezen, delen en downloaden als pdf. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en hoe je het resultaat afstemt op je (klein)kind.

Lees ook: Handige AI-apps voor mobiel

Stap 1: De prompt

Storybook draait op de Gemini AI-chatbot van Google. De functie is gloednieuw en op dit moment alleen te gebruiken via het web, niet via de Gemini-apps voor Android of iPhone. Het goede nieuws: Storybook is helemaal gratis. Je hoeft dus geen betaald abonnement te nemen om het uit te proberen. Wel moet je ingelogd zijn met je Google-account. Surf vervolgens naar: https://gemini.google.com/gem/storybook

Net als bij andere generatieve AI-tools start je met een tekstopdracht, de zogeheten prompt. In een paar zinnen beschrijf je het onderwerp. Of je kiest voor een uitgebreidere instructie, bijvoorbeeld: "Kun je een verhaal maken dat aan een kind uitlegt hoe het leven van een vlinder eruitziet?"

Geef Storybook een tekstopdracht.

Stap 2: Prentenboek van 10 pagina's

Boven het tekstvak vind je alvast enkele inspirerende voorbeelden van recente prompts, compleet met het bijbehorende verhaal. Denk aan: 'Mijn kind van 7 wil niet logeren bij oma. Maak een Storybook om haar te helpen hiermee om te gaan.' Je kunt je eigen prompt typen, maar ook inspreken: klik op het microfoontje, geef Gemini toegang tot je microfoon en vertel je opdracht. Enkele seconden later verschijnt het prentenboek op het scherm. Elk boek telt tien pagina's, inclusief een prachtige omslag én een door Gemini bedachte titel. Met iedere klik blader je door het verhaal. De tekst is verzorgd opgemaakt en de illustraties zijn verrassend sfeervol. Wij waren aangenaam verrast door de kwaliteit.

Naast iedere tekst staat een bijpassende illustratie.

Stap 3: Lezen of luisteren

Je kunt het verhaal natuurlijk gewoon lezen, maar Storybook heeft nog een extra troef: een ingebouwde voorleesfunctie. Daarbij kun je kiezen om alleen de huidige pagina te beluisteren of om vanaf de eerste pagina te beginnen. De hoogte van de stem is instelbaar, zodat je een toon kunt kiezen die het best bij het verhaal of de luisteraar past. En het plezier stopt daar niet: via de Deel-knop krijg je een unieke link naar jouw persoonlijke Storybook. Die kun je eenvoudig doorsturen naar familie, vrienden of de kinderen zelf, zodat ze het boekje op hun eigen toestel kunnen bekijken en beluisteren. Bovendien kun je het boekje ook downloaden als pdf. Wil je dat je kind ook offline kan bladeren, dan kun je het dus voor hem of haar printen.

Je ontvangt een link om het geïllustreerde verhaal te delen.

🧚Sprookjesboek geschreven?

👑 Daar hoort een prinsessenjurk bij!
▼ Volgende artikel
Gourmetten zonder stank: 10 ideeën die écht werken
© NilsZ - stock.adobe.com
Huis

Gourmetten zonder stank: 10 ideeën die écht werken

Gourmetten is misschien wel dé nationale volkssport tijdens de feestdagen. Maar hoe leuk de avond ook is, de ochtend erna is vaak minder feestelijk. Die doordringende vetlucht die in je gordijnen, bank en kleding is getrokken, ben je liever kwijt dan rijk. Met deze tien tips – verdeeld over wat je eet en wat je doet – blijft je huis een stuk frisser!

Dit gaan we doen

Stankvrij gourmetten is een kwestie van goede voorbereiding én de juiste nazorg. We splitsen de tien tips daarom op. We beginnen bij de basis: ingrediënten en spullen die nauwelijks rook veroorzaken. Vervolgens geven we je praktische hacks om, mocht er toch wat gourmetlucht blijven hangen, die direct weer uit je woonkamer te krijgen, zodat je de volgende ochtend wakker wordt in een fris huis.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist

Ingrediënten & materialen

De meeste stank ontstaat niet door het gourmetstel zelf, maar door wat we erop leggen. Verbrande boter, karamelliserende suikers en spetterend vet zijn de grote boosdoeners. Met een paar slimme aanpassingen aan je boodschappenlijstje ben je de rookwolken voor.

Tip 1: Investeer in hittebestendige olie

De fout die bijna iedereen maakt: bakken in roomboter of standaard olijfolie. Deze vetten verbranden snel bij de hoge temperaturen van het gourmetten, wat zorgt voor die zware, scherpe walm. Kijk in de supermarkt eens schuin boven de olijfolie; daar vind je rijstolie of arachideolie. Deze oliesoorten hebben een veel hoger rookpunt en blijven stabiel als ze heet worden. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Koop dan een bakspray. Daarmee nevel je de pannetjes of de plaat licht in, waardoor je nooit te veel gebruikt en het vet niet onnodig staat te walmen.

Tip 2: Laat de kant-en-klare marinades staan

Die voorgemarineerde schotels uit de supermarkt zijn makkelijk, maar funest voor de luchtkwaliteit. De marinades zitten namelijk vaak vol suiker en water. Zodra dat de hete pan raakt, verbrandt de suiker en verdampt het vocht, met veel rook tot gevolg. Je kunt beter ongemarineerd vlees of vis kopen. Wil je toch smaak? Gebruik dan een dry rub (een droog kruidenmengsel) om het vlees vooraf te kruiden. Als je echt van sausjes houdt, kun je die beter koud op je bord toevoegen dan warm in het pannetje.

Tip 3: Kies voor 'droger' vlees en meer groente

Hoe meer vet er in het vlees zit, hoe meer het spettert en rookt. Hamburgers, worstjes en speklapjes zijn in feite kleine rookbommen. Kies liever voor magere opties zoals biefstuk, kipfilet, kalkoen of witvis. Daarnaast kun je de geuroverlast flink beperken door de verhouding vlees/groente om te draaien. Plakjes courgette, paprika, champignons en aubergine bakken vrijwel geurloos. Met een goede mandolineof groentesnijder maak je in een handomdraai dunne plakjes die snel gaar zijn, waardoor je minder lang hoeft te bakken.

Tip 4: Vervang die oude, bekraste pannetjes

Kijk voordat je begint eens kritisch naar je huidige gourmetstel. Zitten de pannetjes vol krassen en is de antiaanbaklaag versleten? Dan koekt je eten sneller aan, wat zorgt voor verbrandingsluchtjes die je de dag erna nog ruikt. Het is vaak helemaal niet nodig om een compleet nieuw apparaat te kopen; veel fabrikanten verkopen losse pannetjes of nieuwe bakplaten. Voor een paar tientjes bak je weer op een glad oppervlak, heb je minder olie nodig en ben je niet de hele avond bezig aangekoekte resten weg te schrapen.

Tip 5: Gebruik een gourmetstel met keramische coating

Ben je toch toe aan een heel nieuw apparaat? Let dan goed op de coating. Tegenwoordig zijn er gourmetstellen met een keramische bakplaat. Deze kunnen vaak hogere temperaturen aan zonder dat de laag beschadigt en ze zijn veel makkelijker schoon te maken.

Watch on YouTube

Zo ga je de strijd aan met de luchtjes in huis

Zelfs met de beste ingrediënten ontkom je niet aan enige baklucht. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te voorkomen dat die geur permanent blijft hangen.

Tip 6: Zet een aromadiffuser aan

Een geurkaars maskeert de lucht vaak alleen maar, waardoor je een weeïge mengeling krijgt van lavendel en hamburger. Een betere optie is een elektrische aromadiffuser (ook wel vernevelaar genoemd). Dit apparaat verspreidt via koude waterdamp een constante, frisse geur naar keuze door de kamer, zonder dat er verbranding aan te pas komt. Kies voor essentiële oliën die bekend staan om hun verfrissende werking, zoals citroengras, eucalyptus of dennen. De waterdamp helpt bovendien meteen tegen de droge lucht in huis als de verwarming hoog staat.

Tip 7: Laat de luchtreiniger draaien

Misschien heb je er al eentje staan, en anders is dit het moment: de luchtreiniger. Let er bij aanschaf op dat het apparaat een koolstoffilter heeft, want alleen HEPA is niet genoeg voor kookluchtjes. Een koolstoffilter absorbeert gassen en geuren. Zet het apparaat niet pas aan als je naar bed gaat, maar laat hem al draaien zodra het gourmetstel aangaat. Heb je een modern exemplaar met een app? Zet hem dan alvast op de hoogste stand voordat de eerste walm ontstaat.

Tip 8: Ventileer flink

Ramen openzetten klinkt logisch, maar doe het wel slim. Eén raampje op een kier doet weinig. Je hebt trek nodig. Zet aan weerszijden van de woning een raam of rooster open zodat de luchtstroom de damp direct meeneemt. Vind je het te koud worden? Zet de verwarming gerust tijdelijk wat hoger; de kosten daarvan wegen niet op tegen de stomerijkosten van je gordijnen. Plaats eventueel een simpele tafelventilator in de buurt van het gourmetstel (niet erop gericht, maar richting het open raam) om de rook een handje te helpen de juiste kant op te gaan.

Tip 9: Azijn & koffie

Het is een klassieker uit grootmoeders tijd, maar hij werkt nog steeds: azijn neutraliseert. Je kunt bakjes azijn neerzetten, maar voor het zware werk kun je na het eten beter even een pannetje water met een flinke scheut schoonmaakazijn op het fornuis koken. Laat de afzuigkap uit en laat de damp door de kamer trekken. Vind je de azijnlucht zelf te heftig? Gooi er dan wat citroenschillen, een kaneelstokje of kruidnagel bij. Zo ruikt je huis direct weer naar winterse gezelligheid in plaats van naar een snackbar. Wat ook kan, is koffie. Zet na het eten een paar schaaltjes met gemalen koffie (snelfiltermaling) in de woonkamer. De koffie neutraliseert de zware baklucht en vervangt deze door een neutraal, aards aroma. Voor een nog sterker effect kun je wat koffiebonen op een warme onderzetter leggen; door de restwarmte verspreiden ze een subtiele geur die de gourmetlucht naar de achtergrond verdrijft.

Tip 10: Maak meteen met schoon

Het is verleidelijk om na het eten uit te buiken op de bank en de ravage te laten voor wat het is. Doe het niet. Zolang het gourmetstel vet en warm in de kamer staat, blijft het geur verspreiden. Haal direct na het eten een stuk keukenrol over de plaat. Gebruik daarna een sopje van afwasmiddel en warm water om de plaat en de tafel (want ja, vetnevel komt overal) af te nemen. Geloof ons, door hier na het eten even een paar minuten tijd voor vrij te maken, bespaar je jezelf de volgende ochtend een hoop gourmetluchtfrustratie!