Nooit meer je medicijnen vergeten met deze apps en tools!

Nooit meer je medicijnen vergeten met deze apps en tools!

Meetapparatuur

Geplaatst: 15 november 2022 - 08:29

Aangepast: 18 november 2022 - 08:39

Lisse van de Groep

Als je op gezette tijden medicatie moet innemen (bijvoorbeeld elke dag of week), dan is het belangrijk dat je dat consequent doet. Maar we moeten veel, er gebeurt veel en we zijn allemaal druk. En tja… dan is het vergeten van medicijnen snel gebeurd. Gelukkig zijn er allerlei tools en apps die jou eraan herinneren om je medicatie in te nemen. In dit artikel lees je alles over deze medicatietimers.

Waarom is een medicatietimer handiger dan het ouderwetse pillendoosje?

Misschien ken je ‘m wel: het ouderwetse pillendoosje met verschillende vakjes waarop je de dagen van de week ziet staan. Dit doosje werd vroeger door veel mensen gebruikt die dagelijks medicatie moesten innemen. Waarom raden we je dan niet gewoon aan om met een pillendoosje te werken? Dat heeft de volgende redenen:

  • Een pillendoosje is vooral een handige plek om je medicatie in te bewaren en per dag klaar te leggen welke medicijnen je moet innemen, maar het vergt nog steeds denkwerk van jou om het innemen van je medicijnen niet te vergeten. Een pillendoosje helpt je dus niet herinneren aan het feit dat het tijd is voor je medicatie, zéker niet als dat meerdere malen per dag moet gebeuren.

  • Soms zul je medicijnen telkens op een specifiek tijdstip moeten innemen. Daarbij helpt een traditionele pillendoos je ook niet. Je hebt uitvoeringen met per dag vakjes voor de ochtend, middag of avond, of vakjes voor een bepaald tijdvak (bijvoorbeeld tussen 7 en 9 uur 's ochtends), maar veel fijnmaziger wordt het niet. Dit kan een probleem zijn bij medicijnen waarbij het belangrijk is dat je ze elke dag op precies hetzelfde tijdstip inneemt.

 

Losse medicatietimers

Als je een goede medicatietimer zoekt, heb je de keuze uit apparaten en apps.  Een medicatietimer als los apparaat is een soort pillendoosje met daarop een klokje. Er gaat een alarm af wanneer je je medicatie moet innemen.

 

Voordelen van een losse medicatietimer

-Je hebt er geen telefoon voor nodig.

-Dit soort apparaatjes zijn vaak klein en makkelijk mee te nemen.

-Je kunt je pillen meestal direct in het apparaat stoppen, waardoor je, nadat je het alarm uitzet, direct je medicatie bij de hand hebt om dit in te nemen.

-Het apparaat is multifunctioneel en kan ook gebruikt worden als kookwekkertje.

-Er zijn medicatietimers waarbij je wel tot 8 verschillende alarmen per dag kunt aanzetten, waardoor het apparaat ook te gebruiken is wanneer je meerdere keren per dag medicatie moet innemen.

-Vaak zijn medicatietimers heel gebruiksvriendelijk.

Nadelen van een losse medicatietimer:

-Je moet de medicatietimer altijd meenemen.

-Je moet niet vergeten om dagelijks je pillen in het apparaat te stoppen.

-Niet bij elk apparaat kun je instellen dat je meerdere keren per dag medicatie inneemt en dat er dus meerdere wekkers per dag af moeten gaan .

-Medicatietimers hebben een beperkt aantal opties en kunnen dus echt alleen als alarm of wekkertje gebruikt worden.

 

App als medicatietimer

Een andere optie is het gebruiken van een app op je telefoon als medicatietimer. De app herinnert je dan aan het innemen van je medicatie op het moment dat dat nodig is. Sommige apps kunnen zelfs gekoppeld worden aan je apotheek, waardoor je herhaalrecepten via de app kunt aanvragen.

 

Voordelen van een medicatietimer-app

-Zeer betrouwbaar.

-Je profiteert van andere opties, zoals het koppelen van je app aan je apotheek, of bijvoorbeeld het bijhouden van andere gezondheidsgegevens, zoals een symptoomdagboek, je gewicht of andere belangrijke informatie. Vaak kun je deze informatie via de app ook makkelijk delen met zorgprofessionals.

-Je kunt je inname van medicijnen registreren en bijhouden.

-Je kunt bij medicatie-apps vaak zo veel herinneringen voor medicatie-inname instellen als je maar wil. Hier zit dus geen maximum aan.

-Veel apps zijn gratis.

-Je kunt apps vrijwel altijd koppelen aan een smartwatch, waardoor je meldingen ook krijgt op je horloge en niet alleen op je telefoon.

 

Nadelen van een medicatietimer als app

-Het is altijd belangrijk om bij een app het privacybeleid te controleren. Je wilt niet dat jouw persoonlijke en medische gegevens overal beschikbaar zijn.

-Je moet altijd je telefoon bij de hand hebben.

-Werkt niet als de batterij van je telefoon leeg is.

-Een app kan – zeker voor oudere mensen – soms net iets te veel functies hebben, waardoor het te complex wordt om de app makkelijk te gebruiken.

 

Medicatietimer-apps: voorbeelden.

Klik op de naam van de app en er opent een webpagina.

iPhone:

Medicatie & Pil Herinnering

Medicijn en Pil Herinnering

Android:

Medicijn en Pil Herinnering

Welke medicatietimer past bij mijn medicijnen?

Veel van de medicatietimers en apps die online verkrijgbaar zijn, zijn te gebruiken voor verschillende soorten medicatie en ziektes. Het belangrijkste is dat de tool je helpt om het innemen van je medicijnen niet te vergeten. Welke medicijnen dat dan vervolgens zijn, doet er meestal niet toe. Wel is het goed om te controleren hoe vaak je een alarm kunt instellen met een specifieke tool. Sommige medicatietimers (met name offline apparaten) hebben een maximum aantal alarmen dat je kunt instellen. Als jij met een timer bijvoorbeeld maximaal 5 alarmen kunt instellen, maar je moet 8 keer per dag medicatie innemen, dan werkt die tool in jouw geval niet.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000