ID.nl logo
Hehe, eind-de-lijk zomer! Dit is waarom je goed moet smeren
© David Franklin
Gezond leven

Hehe, eind-de-lijk zomer! Dit is waarom je goed moet smeren

Niets zo lekker (vooral na al die weken met regen) dan eindelijk lang in de zon gaan zitten. Maar (te)veel blootstelling aan zonlicht en de UV-stralen van de zon is schadelijk. Goed smeren is dus heel belangrijk. Maar hoe kies je de beste bescherming voor jouw huid? ID.nl helpt je uit de (zonne)brand!

In dit artikel: ☀️Waarom smeren belangrijk is ☀️Smeren kun je leren ☀️SPF (Sun Protection factor) ☀️Soorten zonnebrandbescherming ☀️Huidtype ☀️Zonnebrandfactor voor kinderen

Lees ook: Help! Eerste hulp bij verbranding door de zon


Met zonnebrandcrème bescherm je je huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Dat is niet alleen belangrijk op zonnige, hete dagen maar eigenlijk altijd wanneer de zon ook maar enigszins schijnt – zélfs op een bewolkte dag. Waarom is dat eigenlijk?

Grootste gevaar: huidkanker

We vallen maar meteen met de deur in huis. Door je teveel en onbeschermd in de zon te begeven, verhoog je de kans op huidkanker aanzienlijk. Tussen 1989 en 2023 is het aantal nieuwe gevallen van melanoom (huidkanker waarbij een vlek of moedervlek kan veranderen in een kwaadaardige vorm) flink gestegen: bij vrouwen is het aantal nieuwe gevallen in deze periode bijna verdrievoudigd; bij mannen is het aantal nieuwe gevallen zelfs ruim verviervoudigd! Op 1 januari 2023 hadden ongeveer 144.500 mensen huidkanker; een jaar eerder waren dat er 'nog maar' 138.000, blijkt uit cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn.

Smeren kun je leren

Het is dus heel belangrijk dat je zorgt voor goede bescherming tegen de zon en UV-straling. Als je van de zon wilt genieten, dan is jezelf goed beschermen met zonnebrand sowieso een must (bij voorkeur een half uur voordat je in de (felle) zon gaat zitten), maar er zijn daarnaast nog andere maatregelen die je kunt nemen. Draag bijvoorbeeld een hoed of pet en zet een zonnebril op.

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Zonnebrand kiezen: wat moet je weten?

Bij het kiezen van de juiste zonnebrandbescherming zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • De Sun Protection Factor of SPF: Dit getal, dat je aantreft op iedere zonnebrandverpakking, geeft aan goed het middel je beschermt tegen UV-straling. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming. Bijvoorbeeld: een crème met een SPF van 30 blokkeert ongeveer 79 procent van de UV-stralen. Een crème met SPF 50 en hoger houdt zo'n 98 procent tegen. Honderd procent bestaat dus niet, maar je kiest dus altijd voor de meest hoge SPF om je huid goed te beschermen. De SPF is ook de norm die aangeeft hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt. Verderop leggen we uit hoe dat precies zit.

  • Waterbestendigheid: Als je van plan bent te zwemmen of veel transpireert, dan kies je voor een waterbestendige zonnebrandbescherming. Houd er echter rekening mee dat geen enkele zonnebrandcrème volledig waterbestendig is – het is nog steeds belangrijk om het regelmatig opnieuw aan te brengen nadat je hebt gezwommen of bezweet bent geraakt.

  • Huidtype: Voor vrijwel elk type huid is er een zonnebrandbeschermer beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld een gevoelige huid, kies dan voor een zonnebrandproduct dat daar speciaal geschikt voor is.


UVA, UVB en UVC: de ene straling is de andere niet De zon zendt drie soorten UV-straling uit: UVA, UVB en UVC. UVC wordt volledig tegengehouden door de atmosfeer. UVA en UVB bereiken wél het aardoppervlak en kunnen schadelijk zijn voor de huid. UVB-stralen met kortere golflengten veroorzaken voornamelijk zonnebrand en spelen een grote rol bij huidkanker. Ze zijn het sterkst tussen 10-14 uur in de periode april-oktober. UVA-stralen met langere golflengten dringen dieper door in de huid en leiden tot vroegtijdige huidveroudering zoals rimpels, maar dragen ook bij aan huidkanker. Een goede zonnebrandcrème biedt brede spectrumdekking tegen zowel de UVA- als UVB-straling, omdat langdurige blootstelling aan beide soorten schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de huid.

SPF-bescherming: hoe zit dat precies?

Je denkt misschien wel: "Ik heb een zonnebrandbescherming met SPF 50+, nu kan ik zo lang in de zon zitten als ik zelf wil." Zo werkt het niet: een goede bescherming zorgt er alleen voor dat je minder snel verbrandt, maar het voorkomt verbranden van de huid absoluut niet. Ook belangrijk is de dikte waarmee je jezelf insmeert met zonnebrandbescherming. De SPF-bescherming is gebaseerd op het aantal milligram per vierkante centimeter waarmee wordt gesmeerd. Er wordt hierbij uitgegaan van 2mg per 2cm², maar de meeste mensen smeren veel dunner.

Maar hoe snel kun je verbranden? Stel dat we uitgaan van een zonnebrandbescherming met SPF 30, dan geldt dat wanneer je normaal gesproken na 10 minuten zou verbranden zonder bescherming, dan zou je met SPF 30 dertig keer 10 minuten in de zon kunnen zitten, dus 300 minuten (SPF 30 x 10). Maar ga altijd uit van het slechtste scenario. Waarom? Omdat je jezelf nooit exact zo dik en overal op je lichaam kunt insmeren zodat je aan die 2mg per 2cm² komt. Die 300 minuten of 5 uur is dus een indicatie: korter is altijd beter. Vergeet ook niet om jezelf iedere twee uur opnieuw in te smeren met hetzelfde product en met dezelfde hoeveelheid om de bescherming te behouden. Daarnaast is het ook slim om ook regelmatig de schaduw te pakken.

©Sosiukin

Soorten zonnebrandbescherming

Vaak hebben we het over zonnebrandcrème als we spreken over het middel dat je opsmeert om je tegen UV-straling te beschermen. Maar eigenlijk zijn er vier soorten: lotion, crème, gels en sprays . We bespreken ze even kort:

  • Lotion: Lotions zijn gemakkelijk uit te smeren over grote delen van de huid en worden over het algemeen goed opgenomen. Ze kunnen variëren in SPF-factor.

  • Crème: Crèmes zijn doorgaans dikker dan lotions en zijn – afhankelijk van het type – ook beter geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Met een crème ben je vaak wel wat langer bezig met insmeren.

  • Gel: Gels worden doorgaans sneller door de huid opgenomen en laten minder vaak vettig laagje achter. Dit middel is ook beter geschikt voor mensen met een vette huid of behaarde delen van het lichaam, zoals de hoofdhuid of borst.

  • Spray: Met een spray kun je beter bij plekken komen die met de bovenstaande middelen wat moeilijker zijn te bereiken, zoals de nek en de rug. Nadeel is wel dat het lastiger is om dit middel gelijkmatiger over het lichaam aan te brengen.

©Kaspars Grinvalds

Goedkoop of duur?

Vaak wordt gedacht dat hoe goedkoper het product is, des te slechter het werkt. Dat geldt niet direct voor zonnebescherming. De prijs van een zonnebeschermingsmiddel zegt niet zozeer iets over de bescherming, maar eerder iets over de luxe van het product, bijvoorbeeld het soort verpakking waarin het zit of extra geuren die zijn toegevoegd. Maar of je nou een goedkoper supermarkt-beschermingsmiddel koopt of een duurdere van een bekend cosmeticabedrijf, de SPF-bescherming zou altijd hetzelfde moeten zijn, omdat zonnebrandmiddelen moeten voldoen aan het Warenwetbesluit cosmetische producten 2011. Ook de vermelde SPF-waarde valt onder een Europese verordening.

In 2023 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht of de SPF-factor die op het etiket vermeld staat, inderdaad juist is. Vaak klopt dat inderdaad, maar helaas is dat niet altijd zo, zoals ook blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond uit mei 2024.

Let op de houdbaarheidsdatum! De meest zonnebrandmiddelen kun je maximaal één jaar na opening bewaren, daarna verliezen ze al snel hun effectiviteit. Check dus je voorraad, ook wanneer je op vakantie gaat.

Je huidtype & de juiste bescherming

Er zijn veel verschillende huidtypes met elk hun unieke eigenschappen. Kijken we naar hoe de huid reageert op de zon, dan kunnen we zes huidtypes onderscheiden:

  1. Type I: Mensen met dit huidtype hebben meestal een zeer lichte huid, rood of lichtblond haar, sproeten, en blauwe, groene of grijze ogen. Ze verbranden bijna altijd in de zon en worden zelden bruin.

  2. Type II: Mensen met dit huidtype hebben een lichte huid, blond of bruin haar, en over het algemeen blauwe, groene of hazelnootkleurige ogen. Ze verbranden meestal in de zon en worden soms bruin.

  3. Type III: Mensen met dit huidtype hebben een lichte tot olijfkleurige huid en hebben over het algemeen donkerder haar en ogen. Ze verbranden soms in de zon, maar worden meestal bruin.

  4. Type IV: Mensen met dit huidtype hebben een olijfkleurige of lichte bruine huid en hebben meestal donker haar en ogen. Ze verbranden zelden in de zon en worden gemakkelijk bruin.

  5. Type V: Mensen met dit huidtype hebben een donkerbruine huid en hebben meestal donker haar en ogen. Ze verbranden zeer zelden in de zon en worden zeer gemakkelijk bruin.

  6. Type VI: Mensen met dit huidtype hebben een zeer donkere of zwarte huid en hebben meestal donker haar en ogen. Ze verbranden bijna nooit in de zon en worden zeer gemakkelijk bruin.

Mensen met een huidtype I of II lopen het grootste risico op zonnebrand en huidschade door de zon, waaronder dus huidkanker. Ze moeten extra voorzichtig zijn in de zon, zonnebrandcrème met een hoge SPF gebruiken, de zon vermijden tijdens de piekuren van de dag (zo tussen 10.00 tot 15.30 uur), en beschermende kleding dragen, zoals hoeden en lange mouwen.

Kinderen extra goed beschermen

Jonge kinderen moeten extra goed beschermd worden tegen de zon, dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. De huid moet zich nog ontwikkelen en is veel vatbaarder voor verbranden. Kinderen smeer je in met SPF 50 en zo dik mogelijk, en vaker dan de gemiddelde tijd van twee uur. Laat ze een zonnehoedje dragen als ze pal in de zon zitten, maar bij voorkeur houd je ze wat vaker in de schaduw.

©Yavdat

Gratis smeren Op steeds meer plekken in het land, bijvoorbeeld bij scholen, sportclubs, strandtenten of tijdens festivals, kun je zuilen vinden met gratis zonnebrandcrème. Omdat er helaas nog geen site is waarop je kunt zien waar al deze zuilen staan, doe je er goed aan altijd zelf een tubetje bij je te hebben.


▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.


▼ Volgende artikel
Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien

De Dyson Ontrac is de tweede koptelefoon van het merk dat we met name kennen van stofzuigers en luchtreinigers. De Dyson Zone, of poging één, was niet slecht, maar liet veel te wensen over. Hoe vergaat het met poging twee? Dat bekijken we in de review.

Goed
Conclusie

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt. Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Premium afwerking
  • Algemene audiokwaliteit
  • Fysieke knop voor mediabediening
  • Meting blootstelling aan geluid
  • Personalisatie
  • Duurzaamheid
  • Accuduur
  • Audio mist wat dynamiek en detail
  • Aanraakgevoelig oppervlak voor anc
  • Actieve ruisonderdrukking kan beter
  • Beperkte equalizer
  • Nog steeds een hoge prijs

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Voordat we een uitgebreide blik werpen op de Dyson Ontrac-koptelefoon, is het handig om nog even kort samen te vatten wat de Dyson Zone goed en minder goed deed. Het draagcomfort, de algemene audiokwaliteit, de premium afwerking, fysieke knop voor mediabediening en de informatieve app zijn allemaal dingen waar we enthousiast van werden. Maar het aanraakgevoelige oppervlak, de ruisonderdrukking, accuduur, beperkte equalizer en de hoge prijs gooiden roet in het eten. Scoort de Ontrac beter op die vlakken?

Lees de hele review over het eerste model: Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

Het grootste verschil tussen de Dyson Ontrac en Zone is natuurlijk dat de eerstgenoemde geen luchtzuiveringssysteem heeft. Dit is een 'gewone' koptelefoon. Daarmee kaart het merk al een negatief punt aan van de Zone, die met minimaal 649 euro wel erg duur was. De Ontrac heeft een adviesprijs van 499 euro en is daarmee nog steeds niet goedkoop. Sterker nog: in vergelijking met de topmodellen van onder meer Sony, Philips en Sonos scheelt het meer dan 100 euro. Dan moet je van goeden huize komen, of unieke, overtuigende kwaliteiten hebben.

©Wesley Akkerman

Duurzaamheid en personalisatie

In vergelijking met de Dyson Zone is er qua draagcomfort weinig veranderd. De koptelefoon is gelukkig wel veel lichter, maar zit nog steeds lekker op het hoofd. Niet te strak en niet te los, en dankzij de beweegbare onderdelen kun je hem precies op jouw hoofdvorm afstellen. De buitenkant is gemaakt van aluminium, terwijl de oorkussens voorzien zijn van suède. Ook treffen we plastic aan in de hoofdband, maar over het algemeen voelt en oogt de Dyson Ontrac hoogwaardig en premium. Dit is een typisch product van Dyson.

In tegenstelling tot veel andere koptelefoons kun je zelf onderdelen vervangen wanneer die eraan toe zijn of wanneer jij eraan toe bent. Je kunt de oorkussens omwisselen wanneer ze kapotgaan of de buitenkant van de cups voorzien van andere kleuren. Daardoor scoort het merk wat punten op het gebied van duurzaamheid en personalisatie. Helaas is het niet mogelijk de kleur van de band aan te passen, waardoor je daar dus wel aan vastzit. Vooral het kunnen vervangen van de kussens is fijn, omdat die vaak sneller kapotgaan dan andere onderdelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Joystick, tikken en slaan

Je bedient de Dyson Ontrac op twee manieren: via de app (daar later meer over) en de fysieke bediening. Op de oorcup rechts zit een kleine joystick, net als op de Zone. Daarmee beheer je het volume, pauzeer je muziek en ga je naar een volgend of vorig nummer. De besturing luistert wel nauw: je moet bewust een specifieke richting opgaan om iets voor elkaar te krijgen. Na een aantal weken gebruik gebeurt het nog weleens dat je de muziek per ongeluk pauzeert of dat je opeens naar een volgend nummer gaat, terwijl dat niet de bedoeling was.

Desondanks vinden we het tof dat de Dyson-koptelefoons zulke bediening aanbieden, want het maakt de koptelefoons redelijk uniek. En in dit geval went het vanzelf. Wat niet went, is de aanraakgevoelige omgeving aan de buitenkant van de cups. Daarmee zet je de ruisonderdrukking aan en uit, door twee keer te tikken. Niet alleen klinkt dat echt extreem hard, ook werkt het niet altijd. De tijd tussen de twee tikken komt heel nauwkeurig, waardoor je soms meerdere keren slaat op dat ding. Gelukkig hebben we de Dyson-app nog.

©Wesley Akkerman

Gedoe met de magere app

Die app verraadt hoe basaal de Dyson Ontrac eigenlijk is. Niet qua comfort en ook niet per se als het om de audiokwaliteit gaat, maar wel op het gebied van extra functies. Binnen de app tref je de opties aan die je ook fysiek aanstuurt, evenals een digitale equalizer. Helaas is die, net als bij de Zone, vrij beperkt. Je hebt drie opties tot je beschikking. Een van de meest waardevolle opties is meting van het volumeniveau. De app kan aangeven of de muziek, of de herrie van buitenaf, eigenlijk te hard is voor je gehoor. Zodoende blijft gehoorschade je mogelijk bespaard.

Daar blijft het wel bij als het om extra mogelijkheden gaat. Er is geen adaptieve ruisonderdrukking, spraakherkenning, multipoint of geluid in 360 graden, bijvoorbeeld. Nu kun je beargumenteren dat niet elke functie daadwerkelijk onmisbaar is, maar voor 400 tot 500 euro mag je meer verwachten. Bovendien heeft de Dyson-winkel een frontale plek binnen de druk vormgegeven applicatie en heb je geregeld last van verbindingsproblemen. Niet met een gekoppeld apparaat, maar de app zelf. Dit zijn geen premium ervaringen.

Warm en helder

De accuduur is dat gelukkig wel: met actieve ruisonderdrukking aan kun je tot 55 uur luisteren. En met tien minuten laden kun je 2,5 uur vooruit. Dat zijn indrukwekkende getallen; daar moet de Ontrac het wel echt van hebben. De geluidsonderdrukking heeft verder geen negatieve invloed op de geluidsweergave. Over het algemeen presenteert de koptelefoon een breed en warm geluid, waar je moeiteloos onderscheid maakt tussen verschillende tonen, lagen en muziekinstrumenten. Daarnaast vinden we de sound helder en zuiver klinken.

Een wat geoefend oor zal de presentatie overigens wellicht wat minder kunnen waarderen. Want de Dyson Ontrac klinkt tegelijkertijd ook een beetje saai en veilig, vanwege het gebrek aan dynamiek en subtiliteit. De ruisonderdrukking is verder redelijk, maar niet uitmuntend. Gezien de prijs van de koptelefoon zijn dit best zware punten. Als het gaat om het aantal ondersteunde audiocodecs, dan biedt de Dyson Ontrac helaas ook een wat magere ervaring met alleen sbc, aac en lhdc (voor hi-res audio). Dit is niet de beste koptelefoon van dit moment.

©Wesley Akkerman

Dyson Ontrac kopen?

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt.

Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.