Zó overleef je Oud & Nieuw zónder opgeblazen gevoel of oliebollencoma
De klok tikt af naar het meest sprankelende feest van het jaar: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met zoete verleidingen zoals oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips ga jij gegarandeerd gezellig het nieuwe jaar in!
Met deze tips zorg je ervoor dat je niet alleen het feest overleeft, maar er gelijk ook een gezellige, actieve en gezonde start van het nieuwe jaar van maakt.
Lees ook: Zo houd je je huisdieren veilig en rustig met Oud en Nieuw
Tip 1: Het begint al 's ochtends ...
Of je nu wel of niet met een suikerdip om 23.55 uur op de bank ligt, hangt niet alleen af van hoe de avond verloopt: al jouw keuzes gedurende dag hebben hier invloed op. Begin daarom met een stevig, maar gezond ontbijt. Sla de havermout of boterham Nutella over en ga een keer voor een hartig ontbijt. Dit stabiliseert je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel honger hebt en geen last krijgt van de bekende energiedip.
Tip 2: Eet in de juiste volgorde
Als je eerst vezels, dan eiwitten en als laatste koolhydraten eet, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Dit betekent bijvoorbeeld eerst groenten zoals broccoli of salade, gevolgd door vlees en tot slot rijst of aardappelen. Op die manier voorkom je dat je hongerig aan de oliebollen begint.
Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?
Tip 3: Hapje hier, hapje daar
Probeer tijdens het feest niet al te veel uit de band te springen. Neem kleine hapjes en geniet bewust van wat je eet. Kies voor gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Dit houdt je honger onder controle terwijl je toch van het feest geniet.
©FornStudio
Tip 4: Beweeg en dans
Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! Check de volgende dag de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel “stappen” hebt gezet tijdens het dansen?
Tip 5: Alternatieve drankjes
Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Probeer daarom ook wat alcoholvrije versies van je favoriete drankjes te maken. Mocktails zijn helemaal hip tegenwoordig: ze zien er minstens zo feestelijk uit als the real deal. Bovendien zitten vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!
Tip 6: Afleiding is altijd goed
Als de verleiding te groot wordt, zoek dan een sociale vluchtroute. Praat met anderen, speel een spelletje of ga dansen (zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉 ). Vermijd bankhangen, want daar word je heel moe van.
©Leila | Alekto_Photo
Tip 7: Hydrateer
Het is niet gek dat je tijdens de feestdagen geniet van een biertje of wijntje. Vergeet alleen niet om tussen de alcoholische drankjes voldoende water (of thee) te drinken. Daarmee blijf je niet alleen gehydrateerd, maar het kan ook helpen om je maag te vullen en voorkomen dat je te veel snackt.
Tip 8: Plan je dessert strategisch
Een energiedip ontstaat voornamelijk door de consumptie van grote hoeveelheden suiker. Overweeg daarom zorgvuldig wanneer je je dessert of die oliebol nuttigt. Direct na het avondeten kan verstandig zijn, omdat je lichaam dan nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Aan de andere kant kan het ook een optie zijn om die appelflap pas ná middernacht te eten. Op deze manier voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een energiedip belandt.
©Jfunk
Tip 9: Geniet met mate
Het draait om genieten, maar met mate. Vergeet niet dat het niet alleen om eten draait; het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!
Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!