ID.nl logo
Bookmarken tot de volgende zomerse dag: deze apps en tips helpen je uit de (zonne)brand!
© Sosiukin
Gezond leven

Bookmarken tot de volgende zomerse dag: deze apps en tips helpen je uit de (zonne)brand!

Het weer in Nederland is onvoorspelbaar. Hoewel het misschien lijkt of het de komende tijd weer vooral druilerig zal zijn, kan het zomaar omslaan. En zodra de zon schijnt, willen we naar buiten. Altijd doen: goed smeren. Zó geniet je veilig van de zon.

In dit artikel: ☀️ Hoe bescherm je jezelf tegen de zon? ☀️ Wanneer loop je extra risico op verbranding? ☀️ De beste kleding en zonproducten ☀️ Welke stukjes huid mag je niet vergeten? ☀️ Welke fabels over de zon gaan rond? ☀️ Veilig zonnen doe je met deze apps

Lees ook: Hehe, eind-de-lijk zomer! Dit is waarom je goed moet smeren

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon?

Zonnen gaat niet zonder risico’s. Te veel tijd in de zon doorbrengen kan zorgen voor uitslag of verbranding en op de lange termijn zelfs kanker. Jetske Ultee, onderzoeksarts in dermatologie, waarschuwt daarom om niet eindeloos in de zon te blijven zitten. “Ook niet als je je hebt ingesmeerd, want je huid kan zoveel zon simpelweg niet aan.” Of je nu naar het strand, het meer of op pad gaat: op tijd gaan heeft voordelen. Het is minder druk, de temperatuur is nog prima uit te houden en de zonkracht is te overzien. Haar advies luidt dan ook: “Blijf tussen 12:00 en 15:00 uur zoveel mogelijk uit de directe zon.”

Smeer jezelf meerdere keren per dag in met zonnebrand SPF 30 of meer en wacht daarna minimaal 15 minuten voordat je de volle zon in gaat. Zorg ervoor dat je je lichaam bedekt met een dikke laag. “Dat is misschien wel de belangrijkste tip”, benadrukt Ultee. “Veel mensen smeren niet dik genoeg, waardoor die SPF 30 eigenlijk een SPF 15 (of nog minder) wordt. Voor je hele lichaam heb je twee volle eetlepels (35 milliliter) nodig.”

"Om jezelf goed in te smeren, heb je twee volle eetlepels zonnebrand nodig"

- Jetske Ultee, onderzoeksarts in de dermatologie

Wanneer loop je extra risico op verbranding?

Jezelf tegen de zon beschermen is altijd goed, maar wist je dat jezelf beschermen in sommige situaties nóg belangrijker is? Als je alcohol drinkt, loop je sneller huidschade op door de zon. Dat komt niet door de alcohol zelf, maar door wat het met je huid doet. Na het drinken van alcohol neemt de concentratie antioxidanten zodanig af, dat je huid niet meer in staat is om de vrije radicalen veroorzaakt door zonlicht te neutraliseren. Ultee: “Hierdoor neemt het risico op verbranding toe.”

Lees ook alle bijsluiters van de medicijnen die je slikt, want ook die zorgen ervoor dat de zon snelle schade toebrengt. Kleding kan je extra beschermen tegen de zon, maar dat ligt wel aan de stof én kleur. De huid onder een wit T-shirt van katoen kan namelijk zo verbranden. 

De beste kleding om de zon te weren

Een zonnebril, -klep, pet, hoed en zonnebrand beschermen je in de meeste gevallen voor de zon. Maar wat zijn nu de beste zonproducten? Het antwoord is simpel: uv-werende (zwem)kleding waar je niet doorheen kunt kijken. Zoek naar labels met UPF of een ultraviolette beschermingsfactor, wat het kledingequivalent is van SPF. Ga voor een beoordeling van 30 of hoger voor voldoende bescherming. Er is keuze uit veel verschillende kledingstukken, bijvoorbeeld blouses, jurken en hoeden.

Zonnewerende parasols

Een parasol lijkt een goede optie en dat is het ook, maar waan je niet volledig beschermd als je eronder plaatsneemt. Uv-stralen kunnen door de meeste parasollen heen schijnen. Gelukkig bestaan er wel uv-werende parasols en zonnebestendige paraplu’s om jezelf te beschermen. We hebben de beste hieronder op een rijtje gezet:


☀️ Maibar zakparaplu
☀️ Homecall strandparasol
☀️ Costway tuinparasol

Een combinatie is daarom het beste advies. Smeer je om het uur in, zoek regelmatig schaduw op, draag speciale uv-werende kleding (inclusief hoed en zonnebril).

Van zonnehoed tot strandtent: allemaal met UV-bescherming! 👇

Welke stukjes huid mag je niet vergeten?

Sommige plekken op het lichaam vergeten veel mensen in te smeren. Laat dit een extra reminder zijn om de volgende stukjes huid voortaan wél mee te pakken tijdens je smeersessie:

 •   De huid rond de ogen, vooral de hoekjes bij de neusbrug
•    Lippen
•   Tussen je haren
•   Oren
•   Onder of langs de bandjes van je (zwem)kleding
•   Zijkanten van je lichaam (plekken waar je zelf vaak niet bij kunt)
•   Wreven en voetzolen
•   Bovenkant handen

©Kaspars Grinvalds

Welke fabels over de zon gaan rond?

Er wordt veel onzin over zonnen en zonnebrand de wereld in geholpen. Die onzin wil Jetske Ultee graag de wereld weer uit helpen. “Een fabel die je vaak hoort is dat je je niet hoeft te smeren als de zon niet schijnt.” Maar liefst 80 procent van de uv-straling gaat gewoon door lichte bewolking heen. Smeer je dus ook op bewolkte dagen goed in. Ja, óók in de lente, herfst en winter. “En helaas gaat uv A-straling ook door glas heen. Dus als je naast een raam werkt of met de auto op pad gaat, is een laagje zonnebrand wel degelijk nodig.” 

"Maar liefst 80 procent van de uv-straling gaat gewoon door lichte bewolking heen. Ook op bewolkte dagen moet je dus goed smeren."

- Jetske Ultee

Veilig zonnen doe je met deze apps

 De nieuwste technologie komt altijd goed van pas, ook bij het zonnen (of juist het vermijden van de zon). Deze apps zorgen ervoor dat jij deze zomer geniet, maar niet verbrandt:

UVLens (iOS & Android)

De gekleurde klok laat zien wanneer je moet oppassen voor de zon. Ook krijg je een herinnering als je je opnieuw moet insmeren. Ideaal!

UV Index Widget - Worldwide (iOs)

Deze app vertelt precies hoe lang je in de zon kunt blijven en wanneer het tijd is voor een nieuwe smeersessie. Het mooie is dat-ie het overal op de wereld doet, dus ook op vakantie.

Sunface (iOS & Android)

Voor wat extra smeermotivatie: deze app laat je namelijk zien hoe je er over 15 jaar uitziet als je je niet goed insmeert.

Zonopjebakkes (iOS & Android)

Via deze app check je in een handomdraai of je lievelingsplek op het terras straks in de zon óf schaduw staat.

SkinVision (iOs & Android)

Toch te veel in de zon gezeten en vind je een plekje of moedervlek op je huid verdacht? Met deze app controleer je makkelijk en snel moedervlekken op je huid.

Heeft het niet mogen baten en zie je tóch rood? Kom meteen in actie met deze 5 tips die verbranding door de zon verzachten.

 

Om die handige apps op te zetten 👇

Bronnen: Healthline, Jetske Ultee

▼ Volgende artikel
Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)
© Sara Winter
Gezond leven

Zó overleef je Oud & Nieuw (zónder oliebollencoma of opgeblazen gevoel)

Het is bijna zo ver: Oud & Nieuw. Het vuurwerk knalt, de champagne vloeit en de tafels staan vol met oliebollen, appelflappen en ander lekkers. Maar hoe overleef je dit feest zonder vroegtijdig in een voedselcoma te liggen? Met deze tips begin jij fris en vrolijk aan het nieuwe jaar!

Oud & Nieuw-overlevings-stappenplan:

  1. Start je dag goed
  2. De juiste volgorde maakt verschil
  3. Kleine hapjes, groot plezier
  4. Dans je fit
  5. Feestelijke drankjes zonder alcohol
  6. Zoek afleiding
  7. Vergeet niet te drinken (water!)
  8. Slim omgaan met je toetje
  9. Geniet bewust**

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: dit moet je absoluut (niet) doen

Tip 1: Start je dag goed

Of je om 23.55 met een suikerdip op de bank belandt, hangt niet alleen af van je avond, maar van alle keuzes die je overdag maakt. Begin daarom met een stevig en gezond ontbijt. Laat de havermout of Nutella-boterham een keer staan en kies voor een hartig ontbijt. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, heb je langer een verzadigd gevoel en voorkom je de welbekende energiedip.

Tip 2: De juiste volgorde maakt verschil

Eet je eerst vezels, daarna eiwitten en pas als laatste koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Begin bijvoorbeeld met groenten zoals broccoli of salade, eet daarna vlees en sluit af met rijst of aardappelen. Zo voorkom je dat je met honger aan de oliebollen begint.

Lees ook: Calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten: hoe zit dat nou eigenlijk allemaal?

Tip 3: Kleine hapjes, groot plezier

Houd het tijdens het feest rustig en geniet bewust van wat je eet. Eet kleine porties en probeer af te wisselen met gezonde opties zoals groentesnacks met humus of vers fruit. Zo blijf je in balans en geniet je toch volop van het feest.

©petrrgoskov

Tip 4: Dans je fit

Dansen is een geweldige manier om calorieën te verbranden én plezier te hebben. Dus gooi die heupen los en dans het nieuwe jaar in! En kijk dan op 1 januari eens voor de lol bij de stappenteller op je smartwatch. Wedden dat je onwijs veel 'stappen' hebt gezet tijdens het dansen? Kijk, dat is nog eens gezond het nieuwe jaar beginnen!

Tip 5: Feestelijke drankjes zonder alcohol

Als je de hele avond wijn, bier of cocktails drinkt, kan de alcohol er ineens in kicken. Wissel daarom af met alcoholvrije versies van je favoriete drankjes. Mocktails zijn tegenwoordig helemaal in en minstens zo feestelijk uit als het origineel. Bovendien zitten er vaak veel minder calorieën: je maakt ze makkelijk met bruisend water, vers fruit en kruiden. Proost! P.S. Op zoek naar recepten? In dit boek vind je er 100!

Tip 6: Zoek afleiding

Wordt de verleiding te groot? Zoek een sociale afleiding. Klets met anderen, speel een spelletje of ga dansen – liefst zo ver mogelijk van de snacktafel vandaan 😉. Blijf niet op de bank hangen, dat maakt je alleen maar slaperig.

©Vorona | Liubomir

Tip 7: Vergeet niet te drinken (water bedoelen we!)

Tijdens de feestdagen genieten van een biertje of wijntje is heel normaal. Zorg er wel voor dat je tussendoor voldoende water of thee drinkt. Zo blijf je gehydrateerd, vul je je maag een beetje en voorkom je dat je te veel gaat snacken.

Tip 8: Slim omgaan met je toetje

Een energiedip ontstaat vaak door te veel suiker. Denk daarom goed na over het moment waarop je een dessert of oliebol eet. Direct na het avondeten kan slim zijn, omdat je lichaam nog bezig is met de vertering van je maaltijd. Een andere optie is om die appelflap pas na middernacht te nemen. Zo voorkom je dat je vlak voor het hoogtepunt van het feest in een dip raakt.

©GalakticDreamer

Tip 9: Geniet bewust

Het draait om genieten, maar met mate. Eten en drinken zijn niet het belangrijkste: het is vooral een tijd om samen te zijn en te vieren. Geniet van het gezelschap en de festiviteiten!

Dus daar heb je het: jouw ultieme gids om oud & nieuw te overleven zonder in een voedselcoma te belanden. Geniet van het feest, dans, lach en proost op een sprankelend nieuw jaar!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?
© Sara Winter
Huis

Zelf oliebollen bakken of oliebollen kopen: wat is voordeliger?

De laatste dagen van het jaar brengen vaak dezelfde vraag met zich mee: bakken we zelf oliebollen of halen we ze bij de kraam? Voor veel mensen is het bakken van oliebollen een gezellige traditie. Het huis ruikt heerlijk en zelf maken is vaak een stuk voordeliger. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk als je zelf 40 oliebollen bakt in plaats van ze te kopen?

🍪In dit artikel rekenen we uit wat voordeliger is: zelf oliebollen bakken of ze bij de kraam halen. Spoiler alert: zelf bakken is voordeliger – we laten je ook zien hoeveel je precies kunt besparen!

Lees ook: Oliebollen in de airfryer: ja of nee?


Wat betaal je bij de kraam?

Oliebollen van een kraam kosten doorgaans tussen de 1,25 euro en 1,50 euro per stuk. Voor 40 stuks betekent dat een bedrag tussen de 50 euro en 60 euro.


Zelf bakken: wat kost dat?

Zelf bakken brengt drie kostenposten met zich mee: de ingrediënten, olie en elektriciteit. Zo ziet dat eruit:

Ingrediënten

Oliebollenmix: Eén pak kost gemiddeld 1,85 euro en levert ongeveer 20 oliebollen. Voor 40 stuks heb je twee pakken nodig, samen goed voor 3,70 euro.

Rozijnen: 500 gram rozijnen is ruim voldoende en kost je 2,00 euro.

Zonnebloemolie: Een frituurpan van normaal formaat gebruikt ongeveer 4 liter olie, wat je rond de 6,00 euro kost.

Elektriciteit

De frituurpan speelt ook een rol in de kosten. Een pan met een vermogen van 2.500 watt verbruikt per uur 2,5 kWh aan stroom. Het bakken van 40 oliebollen duurt ongeveer een uur. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (bron: ANWB) komt dit uit op 0,75 euro.

Totaal betaal je dus 3,70 euro + 2,00 euro + 6,00 euro + 0,75 euro = 12,45 euro voor 40 zelfgebakken oliebollen.

Hoeveel bespaar je?

Vergelijk je dit met de kraam, dan bespaar je dus ongeveer tussen de 37 en 47 euro euro. Naast de lagere kosten heb je ook controle over wat je in je oliebollen stopt: meer of minder rozijnen, of misschien iets heel anders (zie kader).

Wat als de stroomprijs hoger ligt?

De kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per contract en leverancier. Stel, de stroomprijs ligt hoger dan 0,30 euro per kWh. Dit zijn de mogelijke kosten bij verschillende prijzen:

Stroomprijs per kWh Kosten voor 1 uur (2,5 kWh)

Stroomprijs per kWhKosten voor 1 uur (2,5 kWh
0,35 euro0,88 euro
0,40 euro1,00 euro
0,45 euro1,13 euro

Zelfs met een hogere stroomprijs blijven de totale kosten voor zelf bakken aanzienlijk lager dan bij de kraam.

🍎🌰🍫🍊WAT KUN JE NOG MEER IN JE OLIEBOLLEN STOPPEN?

Rozijnen zijn de klassieker, maar je kunt eindeloos variëren met vullingen om je oliebollen extra lekker te maken: • Stukjes appel: Voor een frisse, fruitige bite. • Gehakte noten: Zoals walnoten of amandelen voor een knapperige twist. • Chocoladestukjes: Smelten heerlijk in het beslag tijdens het bakken. • Kaneel: Voor een warme, kruidige smaak. • Oranje zest: Geeft een subtiele citrusfrisse smaak. Met deze toevoegingen geef je je oliebollen een persoonlijke touch, helemaal afgestemd op jouw smaak.

Of toch naar de kraam?

Oliebollen halen bij een kraam heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Je hoeft zelf niet in de keuken te staan, geen beslag te maken of met hete olie te werken. Het is simpelweg een kwestie van bestellen en genieten. Bovendien biedt de kraam vaak meer variatie qua vullingen en kun je er ook appelflappen of berlinerbollen halen. Helemaal als iedereen thuis een andere smaak heeft (5 met krenten, 5 zonder, 5 met dit, 5 met dat) is kopen in plaats van zelf bakken makkelijker. Ook als je maar een paar oliebollen nodig hebt, is naar de kraam gaan vaak handiger. En niet onbelangrijk: je huis blijft vrij van vetlucht.

©PixelBiss - stock.adobe.com

Vergelijking: kraam versus zelf bakken

KostenpostOliebollenkraamZelf bakken
Oliebollen (40 st.)50,00 euro - 60,00 euroN.v.t.
OliebollenmixN.v.t.3,70 euro
RozijnenN.v.t.2,00 euro
ZonnebloemolieN.v.t.6,00 euro
ElektriciteitN.v.t.0,75 euro
Totaal50,00 euro - 60,00 euro12,45 euro

De moeite waard?

Zelf bakken vergt iets meer tijd en voorbereiding, maar het levert een flinke besparing op. Bovendien kun je zelf bepalen wat je erin stopt: meer rozijnen, stukjes appel of een vleugje kaneel? Het enige wat je nodig hebt is een frituurpan, een beetje geduld en een goed recept. En met de besparing op 40 oliebollen houd je misschien nog wel genoeg over voor een fles champagne om het nieuwe jaar in te luiden!