Bookmarken tot de volgende zomerse dag: deze apps en tips helpen je uit de (zonne)brand!
Het weer in Nederland is onvoorspelbaar. Hoewel het misschien lijkt of het de komende tijd weer vooral druilerig zal zijn, kan het zomaar omslaan. En zodra de zon schijnt, willen we naar buiten. Altijd doen: goed smeren. Zó geniet je veilig van de zon.
In dit artikel: ☀️ Hoe bescherm je jezelf tegen de zon? ☀️ Wanneer loop je extra risico op verbranding? ☀️ De beste kleding en zonproducten ☀️ Welke stukjes huid mag je niet vergeten? ☀️ Welke fabels over de zon gaan rond? ☀️ Veilig zonnen doe je met deze apps
Lees ook: Hehe, eind-de-lijk zomer! Dit is waarom je goed moet smeren
Hoe bescherm je jezelf tegen de zon?
Zonnen gaat niet zonder risico’s. Te veel tijd in de zon doorbrengen kan zorgen voor uitslag of verbranding en op de lange termijn zelfs kanker. Jetske Ultee, onderzoeksarts in dermatologie, waarschuwt daarom om niet eindeloos in de zon te blijven zitten. “Ook niet als je je hebt ingesmeerd, want je huid kan zoveel zon simpelweg niet aan.” Of je nu naar het strand, het meer of op pad gaat: op tijd gaan heeft voordelen. Het is minder druk, de temperatuur is nog prima uit te houden en de zonkracht is te overzien. Haar advies luidt dan ook: “Blijf tussen 12:00 en 15:00 uur zoveel mogelijk uit de directe zon.”
Smeer jezelf meerdere keren per dag in met zonnebrand SPF 30 of meer en wacht daarna minimaal 15 minuten voordat je de volle zon in gaat. Zorg ervoor dat je je lichaam bedekt met een dikke laag. “Dat is misschien wel de belangrijkste tip”, benadrukt Ultee. “Veel mensen smeren niet dik genoeg, waardoor die SPF 30 eigenlijk een SPF 15 (of nog minder) wordt. Voor je hele lichaam heb je twee volle eetlepels (35 milliliter) nodig.”
"Om jezelf goed in te smeren, heb je twee volle eetlepels zonnebrand nodig"
- Jetske Ultee, onderzoeksarts in de dermatologie
Wanneer loop je extra risico op verbranding?
Jezelf tegen de zon beschermen is altijd goed, maar wist je dat jezelf beschermen in sommige situaties nóg belangrijker is? Als je alcohol drinkt, loop je sneller huidschade op door de zon. Dat komt niet door de alcohol zelf, maar door wat het met je huid doet. Na het drinken van alcohol neemt de concentratie antioxidanten zodanig af, dat je huid niet meer in staat is om de vrije radicalen veroorzaakt door zonlicht te neutraliseren. Ultee: “Hierdoor neemt het risico op verbranding toe.”
Lees ook alle bijsluiters van de medicijnen die je slikt, want ook die zorgen ervoor dat de zon snelle schade toebrengt. Kleding kan je extra beschermen tegen de zon, maar dat ligt wel aan de stof én kleur. De huid onder een wit T-shirt van katoen kan namelijk zo verbranden.
De beste kleding om de zon te weren
Een zonnebril, -klep, pet, hoed en zonnebrand beschermen je in de meeste gevallen voor de zon. Maar wat zijn nu de beste zonproducten? Het antwoord is simpel: uv-werende (zwem)kleding waar je niet doorheen kunt kijken. Zoek naar labels met UPF of een ultraviolette beschermingsfactor, wat het kledingequivalent is van SPF. Ga voor een beoordeling van 30 of hoger voor voldoende bescherming. Er is keuze uit veel verschillende kledingstukken, bijvoorbeeld blouses, jurken en hoeden.
Zonnewerende parasols
Een parasol lijkt een goede optie en dat is het ook, maar waan je niet volledig beschermd als je eronder plaatsneemt. Uv-stralen kunnen door de meeste parasollen heen schijnen. Gelukkig bestaan er wel uv-werende parasols en zonnebestendige paraplu’s om jezelf te beschermen. We hebben de beste hieronder op een rijtje gezet:
☀️ Maibar zakparaplu
☀️ Homecall strandparasol
☀️ Costway tuinparasol
Een combinatie is daarom het beste advies. Smeer je om het uur in, zoek regelmatig schaduw op, draag speciale uv-werende kleding (inclusief hoed en zonnebril).
Van zonnehoed tot strandtent: allemaal met UV-bescherming! 👇
Welke stukjes huid mag je niet vergeten?
Sommige plekken op het lichaam vergeten veel mensen in te smeren. Laat dit een extra reminder zijn om de volgende stukjes huid voortaan wél mee te pakken tijdens je smeersessie:
• De huid rond de ogen, vooral de hoekjes bij de neusbrug
• Lippen
• Tussen je haren
• Oren
• Onder of langs de bandjes van je (zwem)kleding
• Zijkanten van je lichaam (plekken waar je zelf vaak niet bij kunt)
• Wreven en voetzolen
• Bovenkant handen
©Kaspars Grinvalds
Welke fabels over de zon gaan rond?
Er wordt veel onzin over zonnen en zonnebrand de wereld in geholpen. Die onzin wil Jetske Ultee graag de wereld weer uit helpen. “Een fabel die je vaak hoort is dat je je niet hoeft te smeren als de zon niet schijnt.” Maar liefst 80 procent van de uv-straling gaat gewoon door lichte bewolking heen. Smeer je dus ook op bewolkte dagen goed in. Ja, óók in de lente, herfst en winter. “En helaas gaat uv A-straling ook door glas heen. Dus als je naast een raam werkt of met de auto op pad gaat, is een laagje zonnebrand wel degelijk nodig.”
"Maar liefst 80 procent van de uv-straling gaat gewoon door lichte bewolking heen. Ook op bewolkte dagen moet je dus goed smeren."
- Jetske Ultee
Veilig zonnen doe je met deze apps
De nieuwste technologie komt altijd goed van pas, ook bij het zonnen (of juist het vermijden van de zon). Deze apps zorgen ervoor dat jij deze zomer geniet, maar niet verbrandt:
UVLens (iOS & Android)
De gekleurde klok laat zien wanneer je moet oppassen voor de zon. Ook krijg je een herinnering als je je opnieuw moet insmeren. Ideaal!
UV Index Widget - Worldwide (iOs)
Deze app vertelt precies hoe lang je in de zon kunt blijven en wanneer het tijd is voor een nieuwe smeersessie. Het mooie is dat-ie het overal op de wereld doet, dus ook op vakantie.
Sunface (iOS & Android)
Voor wat extra smeermotivatie: deze app laat je namelijk zien hoe je er over 15 jaar uitziet als je je niet goed insmeert.
Zonopjebakkes (iOS & Android)
Via deze app check je in een handomdraai of je lievelingsplek op het terras straks in de zon óf schaduw staat.
SkinVision (iOs & Android)
Toch te veel in de zon gezeten en vind je een plekje of moedervlek op je huid verdacht? Met deze app controleer je makkelijk en snel moedervlekken op je huid.
Heeft het niet mogen baten en zie je t óch rood? Kom meteen in actie met deze 5 tips die verbranding door de zon verzachten.
Om die handige apps op te zetten 👇
Bronnen: Healthline, Jetske Ultee