ID.nl logo
Mag het wel wat gezonder? Houd digitaal de vinger aan de pols
Gezond leven

Mag het wel wat gezonder? Houd digitaal de vinger aan de pols

Op je gewicht letten, aan je conditie werken, fitter worden … tech kan je een aardig handje helpen bij het bereiken van je doelen. Welke apps en diensten kun je hiervoor het best gebruiken?

In dit artikel geven we enkele opties waarmee je je gezondheid in de gaten kunt houden of kunt verbeteren:

  • Apple Gezondheid
  • Vaccinatieboekje
  • UV-index
  • Headspace & VGZ Mindfulness Coach
  • Slaapp
  • Water Reminder Daily Tracker
  • Map My Fitness
  • Virtuagym Food App & Mijn Eetmeter

Actiever bezig zijn? Dit zijn de 9 sporten waarmee je het makkelijkst afvalt

Van medicijnen tot emoties

Ben je in het bezit van een iPhone of iPad, dan kun je gebruikmaken van de ingebouwde gezondheids-app van Apple. De app heet Gezondheid en is standaard aanwezig op deze apparaten. De app geeft zoveel mogelijk aan gezondheid gerelateerde informatie weer op een centrale locatie. Denk daarbij aan het aantal stappen per dag, wanneer je voor het laatst hebt getraind en welke medicijnen je op welke momenten inneemt.

Flink aantal stappen zetten?

Wandelschoenen bieden comfort

Het hoofdscherm is opgebouwd uit meerdere segmenten. Bovenin vind je een snelkoppeling naar alle gezondheidsgegevens die de app van je heeft. Tik op Toon alle gezondheidsgegevens. In de sectie Haal meer uit Gezondheid kun je allerhande gegevens invoeren. Zo kun je de app laten helpen bij het op tijd innemen van medicijnen. In de sectie Configureer medicijnen tik je op Voeg een medicijn toe. Een wizard opent, waarin je de naam van het medicijn opgeeft. De app vraagt vervolgens om welk type medicijn het gaat en op welk momenten je het inneemt. Je wordt hier in het vervolg automatisch aan herinnerd.

Je bepaalt zelf hoeveel informatie je vastlegt. Het type gegevens loopt uiteen. In de sectie Je emoties en stemmingen vastleggen kun je aangeven hoe je je per moment voelt en de uitkomst door de app laten analyseren. Bovendien kun je de menstruatiecyclus door de app laten bijhouden, of de app je laten helpen met taken om je gezondheid te beschermen. Goed voorbeeld hiervan is de optie Koptelefoonmeldingen (beschikbaar via het hoofdscherm), waarmee je het maximumvolume van gebruikte koptelefoons kunt limiteren en hiermee je gehoor helpt beschermen.

Het gele boekje digitaal

Houd jij je vaccinaties nog bij in zo’n geel vaccinatieboekje? Je kunt tegenwoordig ook een digitale variant gebruiken, zodat je je gegevens altijd bij de hand hebt. Vaccinatieboekje biedt ruimte om de inentingen in het kader van de Rijksvaccinaties op te slaan, maar je kunt deze ook goed gebruiken om vaccinaties voor buitenlandse reizen in te bewaren. Krijg je nog een papieren vaccinatiebewijs, dan kun je hiervan een foto maken en deze foto koppelen aan de digitale vermelding in de app. Bovendien kun je de vaccinatiegegevens exporteren naar een pdf-bestand, bijvoorbeeld om te delen of om af te drukken.

Bescherm je huid

De app UV-index geeft aan hoe sterk de UV-straling per dag is. In de praktijk kun je hieruit bijvoorbeeld afleiden in hoeverre je je op een dag zou moeten beschermen tegen zon en verbranding van de huid. De UV-index (kortweg UVI) is een internationale standaard. Met de app UV Index kun je de index per gebied snel opvragen. De app is beschikbaar voor iPhone en iPad. Een duidelijke grafiek geeft de zonsterkte aan en boven in het venster zie je op welke momenten van de dag de UV-straling het sterkst is.

De app is opgebouwd uit verschillende tabbladen. Naast de tab UV met informatie over de zonsterkte, is er een tabblad waarop je de voorspelling voor de komende dagen kunt opvragen. Ook deze voorspelling geeft per dag op uurniveau aan wat je kunt verwachten. Op de tab My Skin kun je een aantal vragen beantwoorden en word je huidtype bepaald. Op basis hiervan krijg je persoonlijk advies, onder meer over bescherming tegen de zon, maar ook over de hoeveelheid Vitamine D die je dankzij de zon hebt binnengekregen.

Verstand op nul

Mindfulness is vooral de afgelopen jaren populair geworden. Veel app-bouwers hebben hierop ingespeeld en onder meer meditatie-apps uitgebracht. Hoewel de app betaald is, springt Headspace er in de praktijk positief uit. Headspace bevat een grote collectie meditatieoefeningen, elk met verschillende thema’s. Zo zijn er oefeningen om je concentratie te verbeteren, tot rust te komen of juist de dag energiek te starten. Je bepaalt zelf welke lengte de oefeningen hebben. Voor de app betaal je circa 13 euro per maand of 58 euro per jaar.

Hoofdpijn? Spierpijn?

Een spijkermat doet wonderen!

Een andere meditatie-app die niet in je verzameling mag ontbreken, is de VGZ Mindfulness Coach. Deze app is uitgebracht door verzekeraar VGZ, maar mag door iedereen gratis worden gebruikt. Je kiest zelf een programma, gebaseerd op je ‘ervaringsniveau’. Handig is de filterfunctie, waarmee je kunt zoeken op oefeningen met een bepaalde lengte. Je kunt veelgebruikte oefeningen opslaan als favoriet. De programma’s en oefeningen kunnen ook worden gedownload, zodat je ze offline kunt beluisteren. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Betere nachtrust

Kun je op het gebied van nachtrust wel wat ondersteuning gebruiken, bijvoorbeeld omdat je slecht in slaap komt of onrustig slaapt? Met de app Slaapp kun je je slaappatronen bijhouden in een digitaal logboek. Via een kalender kun je naar de individuele dagen schakelen.

Die subjectieve gegevens zijn uiteraard niet voldoende voor een globale diagnose. De app is daarom opgebouwd uit verschillende tabbladen. Zo vind je op de tab Vragen een aantal vragenlijsten waarmee je meer inzicht krijgt in de ernst van de slapeloosheidsklachten. De app kan een goede hulp zijn om vervolgens met een professional, zoals een huisarts, het gesprek aan te gaan en de verschillende mogelijkheden te onderzoeken om het probleem gericht aan te pakken.

Toe aan een goede nachtrust?

Met een slaapmasker sluit je je af van je omgeving

Hydrateren kun je leren

Voldoende water drinken is belangrijk voor je gezondheid. Gaan er dagen voorbij waarop je concludeert dat je te weinig hebt gedronken, dan kun je hulp van buitenaf inroepen. Met de app Waterherinnering voor iOS en Android krijg je de nodige hulp. Je kunt zelf herinneringen instellen en aangeven hoe vaak je mag worden herinnerd. Daarbij kun je per keer het type drank instellen. De app houdt bovendien een geschiedenis bij, waarmee je op dagniveau ziet wat je in het verleden hebt gedronken.

Water drinken lastig?

Wist je dat je proeft met je neus!

Alles-in-één fit-dashboard

Beoefen je een sport en heb je behoefte om je voortgang op een centrale plek vast te leggen, dan kun je gebruikmaken van Map My Fitness. Via de online omgeving kun je doelen instellen en je oefeningen vastleggen. Map My Fitness is interessant als je geen wearable (zoals een sporthorloge) gebruikt en daardoor niet over een app beschikt die je progressie bijhoudt. Ook in combinatie met andere apps kan Map My Fitness interessant zijn, omdat het meerdere activiteiten kan bijhouden. Je kunt bovendien hardlooproutes instellen (bijvoorbeeld met als doel om voor een marathon te trainen) en deze delen met de community.

Bij het invoeren van een activiteit kun je het zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Zo kun je verschillende fitnessoefeningen opgeven, maar ook hardloop- en bergklimsessies. Via de tab Routes kun je een eigen route maken en bestaande routes bekijken. Ook kun je hier favoriete routes aan de lijst toevoegen.

Controle over je voeding

Er zijn verschillende apps waarmee je kunt bijhouden wat je eet en wat hiervan de impact is op je gezondheid. Met de app Calorieën- en voedingstracker (Android) en iOS) van Virtuagym kun je een doel aangeven en bepalen hoelang je erover wilt doen om dit doel te behalen. Denk daarbij aan afvallen, op gewicht blijven of juist aankomen door spieropbouw. De app helpt je vervolgens met een specifiek voedingsplan. Om vervolgens bij te houden in hoeverre je je hieraan houdt, kun je dagelijks opgeven welke voeding je hebt geconsumeerd. De app berekent daarna onder meer hoeveel calorieën je hebt ingenomen en in hoeverre je op schema ligt.

Gebruik je liever een website om je voeding bij te houden, dan kun je ook de dienst Mijn Eetmeter overwegen. Deze omgeving is gemaakt door het Voedingscentrum. Naast inzicht in het aantal calorieën en voedingsstoffen helpt de omgeving met een BMI-meter en krijg je tips hoe je kunt afvallen.

Tot slot

Het aantal apps voor je gezondheid groeit gestaag, maar zeker bij dergelijke apps is het belangrijk om kritisch naar het aanbod te kijken. Het gaat immers om persoonlijke gegevens. Controleer allereerst of de apps regelmatig worden voorzien van updates en of er nog ontwikkeling in de app zit. Biedt de app tweefactorauthenticatie, dan activeer je deze optie. Controleer ook de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring: deze geven antwoord op hoe er met je persoonlijke gegevens wordt omgegaan.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Wanneer kun je beter een auto leasen in plaats van kopen?
Mobiliteit

Wanneer kun je beter een auto leasen in plaats van kopen?

Je bent op zoek naar een auto en wilt natuurlijk niet te veel betalen. Dat is geen denkbeeldig risico, want de auto is in Nederland een echte melkkoe. Daarom kiezen veel rijders ervoor om hun auto te leasen. Maar wanneer is dit voordeliger dan kopen? ID.nl zocht het voor je uit.

Dit artikel in het kort:

  • Een auto kopen maakt jou de eigenaar, maar brengt diverse kosten met zich mee, zoals MRB, verzekering en onderhoud.
  • Bij leasen zijn de meeste kosten in een vaste maandprijs inbegrepen, en je hebt vaak meer keuze in luxe en nieuwe modellen.
  • Private lease is een langetermijn huuroptie zonder autobezit; bij zakelijk leasen krijg je een auto van de zaak, maar betaal je bijtelling.
  • Nadelen van leasen zijn onder meer contractuele beperkingen, mogelijke BKR-registratie en soms duurdere autoverzekering.
  • Private lease kan voordelig zijn voor wie vaste routes rijdt en zorgeloos wil rijden.

Een auto kopen heeft één simpel voordeel: jij bent de bezitter! Je kunt ermee doen wat je wilt (binnen de wetgeving) en er desnoods mee naar China rijden. Als je een auto gekocht hebt, begint het betalen pas. Je moet motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen aan de overheid, verplicht een WA-verzekering afsluiten, periodiek een APK-keuring laten uitvoeren en de auto schrijft af in waarde. En dat zijn slechts de periodieke kosten, los van brandstof en onderhoud.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

De voordelen van leasen

Dan komen we bij hét grote voordeel van leasen: de meeste kosten zijn bij de vaste maandprijs inbegrepen. Dat is dan wel een fiks bedrag, maar telkens hetzelfde, dus je weet waar je aan toe bent. Leasemaatschappijen laten je ook in (zo goed als) nieuwe auto's rijden, waardoor je veel meer keuze in luxe hebt dan als je als particulier een auto zou kopen.

Een gemiddelde lease-auto heeft de volgende kosten in zijn maandprijs inbegrepen:

  • Onderhoudsbeurten en vervanging van onderdelen

  • Allrisk-verzekering voor schadeherstel, voor jou en de tegenpartij

  • Motorrijtuigenbelasting

  • Pechhulp en vervangend vervoer

  • Waardeafschrijving

Alleen verkeersboetes worden via de leasemaatschappij direct met je verrekend en ook brandstof moet je nog zelf tanken. Wel zit bij 'een auto van de zaak' soms een tankpas inbegrepen, maar dat is op rekening van de werkgever. Er is namelijk een verschil tussen zakelijk leasen en private lease.

©Prostock-studio - stock.adobe.co

Het verschil tussen zakelijk leasen en private lease

Bij private lease ben jij degene die het leasecontract aangaat en dus niet namens jouw onderneming of werkgever. In zekere zin gaat het om een langetermijn huurauto, wat steeds populairder wordt in Nederland, omdat je alleen betaalt voor je mobiliteit en niet het autobezit.

Dat doe je wél met een zakelijke leaseauto. Veel werkgevers bieden een auto van de zaak aan hun werknemers, als een extra arbeidsvoorwaarde boven op het salaris. Een slimme regeling en dat vindt de Belastingdienst ook! Daarom is het concept bijtelling in het leven geroepen.

🚘Meer weten? Lees hier verder: Wat zijn de verschillen tussen zakelijke lease en private lease?

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Zo werkt bijtelling

Als je een zakelijk leasecontract aangaat, wordt 22 procent van de cataloguswaarde van de auto gerekend boven op jouw jaarinkomen. Je betaalt hier dus inkomstenbelasting over. Volledig elektrische auto's hebben een lager bijtellingstarief over een deel van hun cataloguswaarde, maar dit voordeel wordt de komende jaren snel afgebouwd

Bij een zakelijke lease wordt een deel van de auto dus bij jouw inkomen opgeteld als verkapt loon.

Leestip: Subsidie, motorrijtuigenbelasting en bijtelling elektrische auto: zo zit het

©Alexander Filon

Andere nadelen van leasen

Leasen heeft nog meer nadelen waar je rekening mee moet houden voor je volgende autoaanschaf:

Je bepaalt van tevoren hoeveel kilometers je rijdt

Als je te weinig rijdt, wordt private leasen duur. En als je over de maximale jaarkilometrage gaat, kunnen de extra kosten snel toenemen.

Het contract vroegtijdig stopzetten kan duur zijn

Doordat de leasemaatschappij inkomsten misloopt bij het vroegtijdig stopzetten, staat er meestal een boete tegenover. Sommige maatschappijen bieden uitzonderingen op de boete, zoals een echtscheiding of plotseling overlijden.

Je autoverzekering kan veel duurder worden

De no-claim korting die je opbouwt met schadevrije jaren voor je auto, kan na een tijdje verdwijnen bij een lease, omdat de verzekering dan op naam van de leasemaatschappij staat. Daardoor kun je plots veel meer gaan betalen.

Een private lease staat in je BKR-registratie

Wie private leaset, krijgt mogelijk een notering in het BKR-register. Dit betekent dat je bij een hypotheekaanvraag waarschijnlijk veel minder geld kunt lenen.

Deze aandachtspunten zijn per leasemaatschappij anders geregeld, dus bespreek ze eerst met jouw contactpersoon voor je een handtekening zet.

Ook interessant: Private leasen, wat zijn de financiële gevolgen?

Wanneer is leasen beter dan kopen?

De standaard in Nederland lijkt te zijn: een nieuwe auto lease je, een gebruikte auto koop je. Nieuwe auto's zijn erg duur en verliezen veel waarde in hun eerste jaren. Dat kan een leasemaatschappij mooi dekken voor je.

Het goedkoopst is een occasion kopen, al rijd je dan wel vaak in een minder mooie auto. Je bent dan de bezitter en kunt zelf bepalen of je de reguliere onderhoudsbeurten doet en of je er 10.000 of 500.000 kilometer mee door blijft rijden. Als je geluk hebt, hoef je weinig onderdelen te vervangen.

Heb je geen zin in al die zorgen en keuzes, maar moet je toch regelmatig de auto pakken? Dan is private lease het voordeligst voor je, zeker als je vaste routes rijdt voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Je rijdt vaak in de nieuwste auto, hebt geen bijtelling, en weet precies wat je iedere maand kwijt bent aan de kosten. Daardoor kun je makkelijk een rekensom maken van het aantal kilometers dat je gemiddeld rijdt tegenover de leasekosten. De kans is groot dat je verrassend voordelig uitkomt en dus het meeste waar voor je geld krijgt.

Je kunt ook een gebruikte auto leasen voor een vaste maandprijs. Lees hier meer over occasionlease.


▼ Volgende artikel
Krullen maken met een stijltang: zo doe je dat (en deze stijltang heb je nodig)
Gezond leven

Krullen maken met een stijltang: zo doe je dat (en deze stijltang heb je nodig)

Het klinkt misschien gek, maar met een stijltang kun je prima krullen maken. Sommigen geven zelfs de voorkeur aan een stijltang, omdat het resultaat natuurlijker is. Maar hoe doe je dat dan: krullen maken met een stijltang? En welk type stijltang werkt hiervoor het best?

In dit artikel lees je:

  • Waarom je je haar zou willen krullen met een stijltang in plaats van met een gewone krultang
  • Welk type stijltang het meest geschikt is om krullen mee te maken
  • Hoe dat precies werkt: krullen maken met een stijltang
  • Wat de nadelen zijn van je haar krullen met een stijltang

Leestip: Welke krultang gebruik je voor welke krul?

Misschien heb je alleen een stijltang in huis en heb je geen zin om geld uit te geven aan een gloednieuwe krultang. Of wil je dit keer voor een nonchalante 'net van het strand'-look gaan in plaats van voor een klassieke, veerkrachtige krul. Wat je reden ook is om krullen te willen maken met een stijltang: wij vertellen je hoe je dit doet én welk type stijltang daarvoor het handigst is.

Wat voor stijltang?

Dat je je haar ook met een stijltang kunt krullen, betekent helaas niet dat dit met iedere stijltang zo één, twee, drie gaat. Zo glijden sommige stijltangen niet lekker door het haar, waardoor je krul ongelijkmatig wordt of je zelfs het risico loopt dat je je lokken verbrandt. Een stijltang die je gebruikt om krullen te maken, moet dus ten eerste over gladde platen beschikken die óók goed heet kunnen worden. Voor dun of breekbaar haar is een temperatuur rond de 180 graden Celsius meestal voldoende, maar heb je dik en/of stug haar, dan zijn temperaturen boven de 200 graden Celsius nodig om een mooie krul te creëren.

De gladheid van een stijltang wordt bepaald door het materiaal. Stijltangen van keramiek, titanium of een combinatie met toermalijn glijden over het algemeen soepel door het haar. Titanium is nog net wat gladder dan keramiek en is daarmee vooral geschikt voor stuggere haartypes. Toermalijn is ideaal voor pluizig of statisch haar, omdat dit materiaal helpt de haarschubben te sluiten.

🪮Check zeker dit ook: Waar voor je geld: 5 betaalbare haarföhns met een hoge reviewscore

©ID.nl

Ook belangrijk is de vorm van je stijltang. Platen met (enigszins) afgeronde hoeken zijn een must, zodat je geen rare knikken in je krullen krijgt. Verder zijn smalle platen geschikter om krullen mee te maken dan brede platen, omdat je daarmee gemakkelijker en gecontroleerder kunt krullen. Er zijn ook stijltangen waarbij niet alleen de platen, maar ook de buitenkanten van de platen warm worden. Superhandig als je krullen maakt, want op die manier wordt de lok aan alle kanten goed heet. Een stijltang waarvan je het puntje kunt vasthouden zonder je vingers te verbranden, geeft je meer controle tijdens het krullen.

Hoe maak je krullen met een stijltang?

Je haren krullen begint met een goede voorbereiding. Haar dat net gewassen is met een goede shampoo en conditioner glijdt beter door een stijltang dan haar dat erg droog of vettig is. Ook belangrijk is het aanbrengen van een heat protector, anders is de kans groot dat je haar beschadigd raakt tijdens het krullen. Vervolgens verdeel je je haar in secties, waarbij je met de onderste plukken begint. Hoe groter de pluk, hoe groter de krul uiteindelijk wordt.

Dan de techniek. Krullen maken met een stijltang is niet moeilijk, maar je moet het trucje wel even doorhebben. De bekendste techniek is de draaitechniek. Bij deze techniek plaats je een lok in de stijltang, draai je de tang vervolgens weg van je gezicht en beweeg je hem langzaam naar beneden. Daarna kam je je haren nog even door met een grove kam of borstel. Het resultaat: een speelse, nonchalante slag in je haar. Op het internet vind je nog veel meer technieken om krullen te maken met een stijltang, variërend van strak en gedefinieerd tot losse, nonchalante looks.

Nadelen van krullen met een stijltang

Natuurlijk kent krullen met een stijltang ook een paar nadelen - anders zou niemand nog een krultang kopen. Zo ligt het krulproces met een krultang voor de hand: je zet een lok vast in de tang, draait hem in een krul en klaar is kees. Krullen maken met een stijltang vereist wat meer oefening, en daarnaast is niet elke stijltang even geschikt om mooie krullen mee te maken. Ook is het met een stijltang wat lastiger om volumineuze en gedefinieerde krullen te creëren (maar onmogelijk is het niet!). Wil je het jezelf niet al te ingewikkeld maken, dan is een traditionele krultang waarschijnlijk de betere keuze voor jou.


Weinig tijd en snel aan de slag met styling?

Droog je haar dan met een speciale haarhanddoek