ID.nl logo
Mag het wel wat gezonder? Houd digitaal de vinger aan de pols
Gezond leven

Mag het wel wat gezonder? Houd digitaal de vinger aan de pols

Op je gewicht letten, aan je conditie werken, fitter worden … tech kan je een aardig handje helpen bij het bereiken van je doelen. Welke apps en diensten kun je hiervoor het best gebruiken?

In dit artikel geven we enkele opties waarmee je je gezondheid in de gaten kunt houden of kunt verbeteren:

  • Apple Gezondheid
  • Vaccinatieboekje
  • UV-index
  • Headspace & VGZ Mindfulness Coach
  • Slaapp
  • Water Reminder Daily Tracker
  • Map My Fitness
  • Virtuagym Food App & Mijn Eetmeter

Actiever bezig zijn? Dit zijn de 9 sporten waarmee je het makkelijkst afvalt

Van medicijnen tot emoties

Ben je in het bezit van een iPhone of iPad, dan kun je gebruikmaken van de ingebouwde gezondheids-app van Apple. De app heet Gezondheid en is standaard aanwezig op deze apparaten. De app geeft zoveel mogelijk aan gezondheid gerelateerde informatie weer op een centrale locatie. Denk daarbij aan het aantal stappen per dag, wanneer je voor het laatst hebt getraind en welke medicijnen je op welke momenten inneemt.

Flink aantal stappen zetten?

Wandelschoenen bieden comfort

Het hoofdscherm is opgebouwd uit meerdere segmenten. Bovenin vind je een snelkoppeling naar alle gezondheidsgegevens die de app van je heeft. Tik op Toon alle gezondheidsgegevens. In de sectie Haal meer uit Gezondheid kun je allerhande gegevens invoeren. Zo kun je de app laten helpen bij het op tijd innemen van medicijnen. In de sectie Configureer medicijnen tik je op Voeg een medicijn toe. Een wizard opent, waarin je de naam van het medicijn opgeeft. De app vraagt vervolgens om welk type medicijn het gaat en op welk momenten je het inneemt. Je wordt hier in het vervolg automatisch aan herinnerd.

Je bepaalt zelf hoeveel informatie je vastlegt. Het type gegevens loopt uiteen. In de sectie Je emoties en stemmingen vastleggen kun je aangeven hoe je je per moment voelt en de uitkomst door de app laten analyseren. Bovendien kun je de menstruatiecyclus door de app laten bijhouden, of de app je laten helpen met taken om je gezondheid te beschermen. Goed voorbeeld hiervan is de optie Koptelefoonmeldingen (beschikbaar via het hoofdscherm), waarmee je het maximumvolume van gebruikte koptelefoons kunt limiteren en hiermee je gehoor helpt beschermen.

Het gele boekje digitaal

Houd jij je vaccinaties nog bij in zo’n geel vaccinatieboekje? Je kunt tegenwoordig ook een digitale variant gebruiken, zodat je je gegevens altijd bij de hand hebt. Vaccinatieboekje biedt ruimte om de inentingen in het kader van de Rijksvaccinaties op te slaan, maar je kunt deze ook goed gebruiken om vaccinaties voor buitenlandse reizen in te bewaren. Krijg je nog een papieren vaccinatiebewijs, dan kun je hiervan een foto maken en deze foto koppelen aan de digitale vermelding in de app. Bovendien kun je de vaccinatiegegevens exporteren naar een pdf-bestand, bijvoorbeeld om te delen of om af te drukken.

Bescherm je huid

De app UV-index geeft aan hoe sterk de UV-straling per dag is. In de praktijk kun je hieruit bijvoorbeeld afleiden in hoeverre je je op een dag zou moeten beschermen tegen zon en verbranding van de huid. De UV-index (kortweg UVI) is een internationale standaard. Met de app UV Index kun je de index per gebied snel opvragen. De app is beschikbaar voor iPhone en iPad. Een duidelijke grafiek geeft de zonsterkte aan en boven in het venster zie je op welke momenten van de dag de UV-straling het sterkst is.

De app is opgebouwd uit verschillende tabbladen. Naast de tab UV met informatie over de zonsterkte, is er een tabblad waarop je de voorspelling voor de komende dagen kunt opvragen. Ook deze voorspelling geeft per dag op uurniveau aan wat je kunt verwachten. Op de tab My Skin kun je een aantal vragen beantwoorden en word je huidtype bepaald. Op basis hiervan krijg je persoonlijk advies, onder meer over bescherming tegen de zon, maar ook over de hoeveelheid Vitamine D die je dankzij de zon hebt binnengekregen.

Verstand op nul

Mindfulness is vooral de afgelopen jaren populair geworden. Veel app-bouwers hebben hierop ingespeeld en onder meer meditatie-apps uitgebracht. Hoewel de app betaald is, springt Headspace er in de praktijk positief uit. Headspace bevat een grote collectie meditatieoefeningen, elk met verschillende thema’s. Zo zijn er oefeningen om je concentratie te verbeteren, tot rust te komen of juist de dag energiek te starten. Je bepaalt zelf welke lengte de oefeningen hebben. Voor de app betaal je circa 13 euro per maand of 58 euro per jaar.

Hoofdpijn? Spierpijn?

Een spijkermat doet wonderen!

Een andere meditatie-app die niet in je verzameling mag ontbreken, is de VGZ Mindfulness Coach. Deze app is uitgebracht door verzekeraar VGZ, maar mag door iedereen gratis worden gebruikt. Je kiest zelf een programma, gebaseerd op je ‘ervaringsniveau’. Handig is de filterfunctie, waarmee je kunt zoeken op oefeningen met een bepaalde lengte. Je kunt veelgebruikte oefeningen opslaan als favoriet. De programma’s en oefeningen kunnen ook worden gedownload, zodat je ze offline kunt beluisteren. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Betere nachtrust

Kun je op het gebied van nachtrust wel wat ondersteuning gebruiken, bijvoorbeeld omdat je slecht in slaap komt of onrustig slaapt? Met de app Slaapp kun je je slaappatronen bijhouden in een digitaal logboek. Via een kalender kun je naar de individuele dagen schakelen.

Die subjectieve gegevens zijn uiteraard niet voldoende voor een globale diagnose. De app is daarom opgebouwd uit verschillende tabbladen. Zo vind je op de tab Vragen een aantal vragenlijsten waarmee je meer inzicht krijgt in de ernst van de slapeloosheidsklachten. De app kan een goede hulp zijn om vervolgens met een professional, zoals een huisarts, het gesprek aan te gaan en de verschillende mogelijkheden te onderzoeken om het probleem gericht aan te pakken.

Toe aan een goede nachtrust?

Met een slaapmasker sluit je je af van je omgeving

Hydrateren kun je leren

Voldoende water drinken is belangrijk voor je gezondheid. Gaan er dagen voorbij waarop je concludeert dat je te weinig hebt gedronken, dan kun je hulp van buitenaf inroepen. Met de app Waterherinnering voor iOS en Android krijg je de nodige hulp. Je kunt zelf herinneringen instellen en aangeven hoe vaak je mag worden herinnerd. Daarbij kun je per keer het type drank instellen. De app houdt bovendien een geschiedenis bij, waarmee je op dagniveau ziet wat je in het verleden hebt gedronken.

Water drinken lastig?

Wist je dat je proeft met je neus!

Alles-in-één fit-dashboard

Beoefen je een sport en heb je behoefte om je voortgang op een centrale plek vast te leggen, dan kun je gebruikmaken van Map My Fitness. Via de online omgeving kun je doelen instellen en je oefeningen vastleggen. Map My Fitness is interessant als je geen wearable (zoals een sporthorloge) gebruikt en daardoor niet over een app beschikt die je progressie bijhoudt. Ook in combinatie met andere apps kan Map My Fitness interessant zijn, omdat het meerdere activiteiten kan bijhouden. Je kunt bovendien hardlooproutes instellen (bijvoorbeeld met als doel om voor een marathon te trainen) en deze delen met de community.

Bij het invoeren van een activiteit kun je het zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Zo kun je verschillende fitnessoefeningen opgeven, maar ook hardloop- en bergklimsessies. Via de tab Routes kun je een eigen route maken en bestaande routes bekijken. Ook kun je hier favoriete routes aan de lijst toevoegen.

Controle over je voeding

Er zijn verschillende apps waarmee je kunt bijhouden wat je eet en wat hiervan de impact is op je gezondheid. Met de app Calorieën- en voedingstracker (Android) en iOS) van Virtuagym kun je een doel aangeven en bepalen hoelang je erover wilt doen om dit doel te behalen. Denk daarbij aan afvallen, op gewicht blijven of juist aankomen door spieropbouw. De app helpt je vervolgens met een specifiek voedingsplan. Om vervolgens bij te houden in hoeverre je je hieraan houdt, kun je dagelijks opgeven welke voeding je hebt geconsumeerd. De app berekent daarna onder meer hoeveel calorieën je hebt ingenomen en in hoeverre je op schema ligt.

Gebruik je liever een website om je voeding bij te houden, dan kun je ook de dienst Mijn Eetmeter overwegen. Deze omgeving is gemaakt door het Voedingscentrum. Naast inzicht in het aantal calorieën en voedingsstoffen helpt de omgeving met een BMI-meter en krijg je tips hoe je kunt afvallen.

Tot slot

Het aantal apps voor je gezondheid groeit gestaag, maar zeker bij dergelijke apps is het belangrijk om kritisch naar het aanbod te kijken. Het gaat immers om persoonlijke gegevens. Controleer allereerst of de apps regelmatig worden voorzien van updates en of er nog ontwikkeling in de app zit. Biedt de app tweefactorauthenticatie, dan activeer je deze optie. Controleer ook de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring: deze geven antwoord op hoe er met je persoonlijke gegevens wordt omgegaan.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review HMD Fusion – Bijzondere smartphone voor weinig geld
Huis

Review HMD Fusion – Bijzondere smartphone voor weinig geld

De HMD Fusion is een van de opvallendste smartphones van 2024. Je kunt namelijk speciale hoesjes om de telefoon doen om extra functies te gebruiken. Zo kan de budgettelefoon opeens betere selfies maken of draadloos opladen. In deze HMD Fusion-review zoomen we in op de accessoire en de smartphone zelf.

Oké
Conclusie

De HMD Fusion is een interessante smartphone, omdat je hem kunt uitbreiden met hoesjes vol extra functies. Een bijzonder concept, al hebben we helaas nog niet alle hoesjes kunnen testen. Als toestel zelf maakt de Fusion minder indruk: hij is weliswaar prima te repareren, maar heeft eenvoudige specificaties en krijgt korter updates dan de concurrentie. Daarmee is de HMD Fusion een opvallende telefoon voor een select publiek.

Plus- en minpunten
  • Zelf te repareren
  • Optionele hoesjes bieden extra functies
  • Lange accuduur
  • Speciale hoesjes laten op zich wachten
  • Matige specificaties
  • Mager updatebeleid

De HMD Fusion is te koop in twee versies, met respectievelijk 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit en 8 GB / 256 GB. Wij hebben het eerste model getest, dat een adviesprijs van 270 euro draagt. Voor dertig euro meer koop je het betere model, wat wij een nette meerprijs vinden.

In de doos vind je naast een usb-c-oplaadkabel ook een stevig transparant hoesje, dat geen functies toevoegt behalve je toestel beschermen tegen krassen en een valpartij. HMD verkoopt het hoesje ook in het blauw, groen en roze.

Speciale hoesjes

Interessanter zijn de accessoires die wél extra’s bieden, via de stroompinnetjes in het hoesje en op de achterkant van de telefoon. HMD presenteerde in september een hoesje met uitklappende ledring voor betere selfies in het donker, een extra stevig hoesje met een SOS-knop en een hoesje dat draadloos opladen mogelijk maakt.

Met de verkrijgbaarheid van die hoesjes schiet het vooralsnog niet op: die met de selfiering en SOS-knop komen volgens de HMD-website 'later dit jaar beschikbaar' en het oplaadhoesje ontbreekt begint november nog op die website. Wat de hoesjes gaan kosten, is ook nog onduidelijk.

Gelukkig kon HMD ons wel al een hoesje met selfiering opsturen om te testen in combinatie met de Fusion. Dat hoesje is stevig en biedt veel grip. De ledring rond de cameramodule op de achterkant is met een vrije hand makkelijk – maar niet té makkelijk – omhoog te klappen en prijkt dan boven het scherm uit. Vervolgens vind je in de camera-app een instelling voor de aparte flitser, die dus stroom krijgt via het toestel. Je kunt in die instelling onder andere de kleurweergave en helderheid van de flitsring aangeven. De flitsring werkt naar behoren.

📱Leestip: Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro

©Rens Blom

Hieronder vind je twee selfies, gemaakt in het donker op straat. Op de linkerfoto gebruikten we de HMD Fusion als een normale smartphone, waarbij het scherm oplicht om je gezicht in beeld te brengen. Op de rechterfoto stond de flitsring boven het scherm. Wij kregen gemengde reacties op het nut en de kwaliteit van de flitsring, met name omdat hij je gezicht minder natuurlijk weergeeft.

©Rens Blom

Interessant initiatief

Hoewel we dus nog niets kunnen zeggen over de prijzen en de kwaliteit van de andere hoesjes, vinden we het initiatief van HMD interessant. Het doet ons terugdenken aan Motorola, dat jaren geleden al smartphonehoesjes met boeiende functies uitbracht. Denk aan een extra accu, krachtige luidspreker of zelfs miniprinter. HMD pakt het vooralsnog minder exotisch aan, maar belooft wel meer speciale hoesjes. Wij zijn benieuwd.

Positief in ieder geval is dat HMD alle benodigde technische informatie opensource gemaakt heeft, waardoor bedrijven en hobbyisten zelf hoesjes en accessoires kunnen maken die werken met de Fusion.

De HMD Fusion als smartphone

Als smartphone is de HMD Fusion ook noemenswaardig. In lijn met HMD's duurzaamheidsfilosofie is het toestel grotendeels zelf uit elkaar te halen met een schroevendraaier. Op die manier kun je het scherm, de accu, usb-c-poort en andere belangrijke onderdelen vervangen.

HMD verkoopt die onderdelen (straks) zelf via zijn website en stelt reparatiehandleidingen beschikbaar. Een mooi pluspunt van het toestel, zeker ten opzichte van concurrerende telefoons die alleen door een professionele partij te repareren zijn. De prijzen van vervangende onderdelen vinden we schappelijk. Een nieuwe accu kost 25 euro, een nieuw scherm 50 euro.

©Rens Blom

Als 270 euro kostende telefoon biedt de HMD Fusion echter minder goede specificaties dan je verwacht in deze prijsklasse. Weliswaar voelt het toestel stevig aan, het 6,56inch-LCD-scherm met lage resolutie van 1612 x 720 pixels maakt het beeld niet scherp. En de Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2-processor is oud en eenvoudig, waardoor de telefoon merkbaar trager is dan de concurrentie. Dat belooft weinig goeds voor de prestaties na een jaar gebruik.

Ook op de camera's is bezuinigd. De Fusion mist een groothoekcamera om extra wijde foto’s te schieten, bijvoorbeeld. Daar staat tegenover dat HMD de Fusion wel een prima selfiecamera met een 50megapixel-resolutie geeft. De camera achterop heeft maar liefst 108 megapixels, maar is kwalitatief niet bijzonder.

©Rens Blom

De 5000mAh-accu gaat wel lekker lang mee, geholpen door de eenvoudige processor en lage schermresolutie. Je kunt de HMD Fusion bijna twee dagen gebruiken voordat je de oplader moet pakken.

Mager updatebeleid

Het updatebeleid van de Fusion is helaas mager. HMD belooft upgrades naar Android 15 en 16 en drie jaar beveiligingsupdates. In dit prijssegment kun je telefoons met vier of vijf jaar updates kopen, onder andere van Samsung.

Conclusie: HMD Fusion kopen?

De HMD Fusion is een interessante smartphone omdat je hem kunt uitbreiden met hoesjes vol extra functies. Een bijzonder concept, al hebben we helaas nog niet alle hoesjes kunnen testen. Als toestel zelf maakt de Fusion minder indruk: hij is weliswaar prima te repareren, maar heeft eenvoudige specificaties en krijgt korter updates dan de concurrentie. Zo is de HMD Fusion een opvallende telefoon voor een select publiek.


▼ Volgende artikel
Whatsappen in je eigen stijl: zo maak je je appjes op
Huis

Whatsappen in je eigen stijl: zo maak je je appjes op

WhatsApp gebruikt standaard het lettertype Helvetica. Dat is een duidelijk lettertype dat al bestaat sinds 1957, maar de letters zijn wel heel saai. Net als andere socialmediaplatformen, blinkt WhatsApp niet uit in mogelijkheden voor tekstopmaak. Toch kun je je tekst opleuken: als je deze trucjes kent.

Voel jij je weleens beperkt in de opmaakmogelijkheden van je appjes? We laten zien wat er allemaal mogelijk is in WhatsApp:

  • Vet, cursief, doorhalen
  • Monospacen
  • Opsommingstekens toevoegen
  • Tekst markeren met een quotes
  • Externe websites en apps die je tekst voor jou opmaken

Dol op mooie dingen maken? Lees dan ook: Adobe Express: snel stijlvolle ontwerpen creëren

Het was in WhatsApp al mogelijk om tekst vet, cursief of doorgehaald te plaatsen. Sinds februari 2024 heeft Meta het in WhatsApp ook mogelijk gemaakt om bullets, genummerde lijsten, blockquotes en inline code toe te voegen. Al deze functies zijn beschikbaar in gesprekken op iOS, Android, web en Mac. Je moet alleen even weten hoe je dat precies doet.

Vet, cursief, doorhalen

In WhatsApp kun je tekst prima vet, cursief en doorgehaald weergeven. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je tekst tussen speciale tekens plaatsen. Om een stukje tekst vetgedrukt te maken, plaats je een asterisk/sterretje (*). Deze zet je voor en na de tekst die je vetgedrukt wilt hebben. Tijdens het typen zie je dat de tekst tussen de asterisken vetgedrukt wordt, nog voordat je hem hebt verzonden. De ontvanger ziet de sterretjes natuurlijk niet.

Om een tekst cursief te maken, gebruik je voor en na de tekst die je schuingedrukt wilt hebben, het onderstrepingsteken/underscore (_). Dat is bijvoorbeeld handig als je citaten typt in WhatsApp. Het is ook mogelijk om een stukje tekst door te halen. Hiervoor plaats je een tilde (~) aan beide kanten van de tekst.

Hier passen we zowel de stijlen vet, cursief en doorgehaald toe.

Tekstopmaak combineren

Uiteraard kun je deze teksttrucjes mixen in hetzelfde bericht. Zet bijvoorbeeld het ene woord in cursief en het andere in vet. Het is zelfs mogelijk om stijlen te combineren op hetzelfde stukje tekst. Als je bijvoorbeeld _*tekst*_ typt, dan komt dit woord zowel cursief als vet in beeld. Voeg je voor en achter nog een tilde toe, dus ~_*tekst*_~, dan krijg je dit: tekst.

Het is mogelijk om verschillende stijlen te combineren op hetzelfde stukje tekst.

Monospace

Monospacing is een opmaaktechniek die de focus op een stukje tekst legt. Hierdoor komt er meer ruimte tussen de tekens. Elke letter krijgt daarmee dezelfde verticale en horizontale ruimte, wat bij de meeste lettertypes niet het geval is. De i neemt bijvoorbeeld normaal gesproken minder plaats in dan de w en de m.

Om deze teksttruc te gebruiken, plaats je drie backticks voor en na het stukje tekst waarop je monospace wilt toepassen. De backtick staat ook bekend als backquote en accent grave. Dit is het streepje op een letter dat van linksboven naar rechtsonder wijst, zoals in de woorden carrière en crème.

Met drie backticks zet je een stukje tekst om in monospace.

Brushpen, gelpen, potlood of kalligrafiepen

Teksten opmaken kan ook met de hand!

Snelkoppelingen

Het kan lastig zijn om al deze WhatsApp-opmaaktrucjes te onthouden. De mobiele app heeft gelukkig zelf een aantal ingebouwde snelkoppelingen die je kunt gebruiken tijdens het typen. Tik en houd het gebied vast zodat je een selectietool krijgt. Selecteer het stukje tekst dat je op een speciale manier wilt opmaken. Tik hierop en dan krijg je bij de bekende opdrachten te zien zoals Knip, Kopieer en Plak. Klik nu op het pijltje rechts tot je bij de optie Structuur komt. Daar herken je het kleine menu om de opmaak aan te passen. Als je dit selecteert, krijg je de opties Vet, Cursief, Doorgestreept en Monospace te zien die je vanaf daar rechtstreeks kunt toepassen. Deze mogelijkheid is niet beschikbaar in de desktop-app.

Je kunt de basisstijlen ook uit de opmaaksnelkoppelingen halen.

Opsommingstekens

Wil je een lijstje naar iemand of naar jezelf sturen, dan kun je heel gemakkelijk opsommingstekens of bullets plaatsen. Sommige mensen gebruiken WhatsApp als notitie-app en sturen een bericht naar zichzelf om dingen niet te vergeten. Typ eerst een asterisk of een liggend streepje, dat maakt in dit geval geen verschil. Daarna moet je eraan denken om een spatie te typen en vervolgens typ je het eerste item. Tik vervolgens op Return of Enter. Daar zie je nu direct de tweede bulletpoint die wacht op het volgende item. Vanaf nu hoef je niet meer een liggend streepje met een spatie te typen, WhatsApp doet dit voor je.

Typ een asterisk of een liggend streepje gevolgd door een spatie en WhatsApp maakt er automatisch een opsommingsteken van.

Genummerde lijst

Heb je liever een genummerde lijst? Dat kan ook. Typ een nummer, bijvoorbeeld 1, gevolgd door een punt en een spatie en schrijf daarna het eerste item van je lijst. Wanneer je nu op Enter na het eerste item tikt, verschijnt het volgende nummer dat wacht op het volgende item in de lijst. Als je zou beginnen met een ander getal, bijvoorbeeld 7, gevolgd door een punt, dan plaatst WhatsApp meteen het volgende getal (dus 8) als je op Enter tikt.

Met een cijfer gevolgd door een punt en een spatie krijg je een genummerde lijst.

Quoteblokjes

Een quoteblokje of blockquote gebruik je om een stukje tekst te markeren. Je plaatst hiermee een vette verticale streep voor een stukje tekst. Om deze opmaak te krijgen, typ je eerst > gevolgd door een spatie. De boodschap die je daarna typt, wordt voorafgegaan door een grijs verticaal balkje.

Tot slot kun je ook tekst als inline code opmaken. Je begint en eindigt dan met de backticks. Daartussen zet je de tekst die je wil highlighten (`tekst`).

Net alleen het balkje maar ook de tekst daarachter (de quote) komt in het grijs.

Lettergrootte aanpassen

Worden je ogen er niet beter op en vind je het moeilijk om de WhatsApp-communicatie te lezen op je telefoon? Pas dan de lettergrootte aan. Op een Android-telefoon ga je hiervoor naar de Instellingen van WhatsApp. Dat doe je door op het pictogram met de drie stippen bovenaan te tikken. Onder het scherm Chatinstellingen staan verschillende opties. Kies de knop Lettergrootte. Daar kies je tussen kleine, middelgrote en grote tekstgrootte.

WhatsApp heeft op dit moment alleen in Android een optie om de lettergrootte binnen het programma aan te passen. Als je de letterweergave wilt vergroten op iOS, dan open je de Instellingen van iOS (dus niet de instellingen van WhatsApp). Daarna tik je op Scherm en helderheid. Selecteer de optie Tekstgrootte en sleep vervolgens de schuifregelaar om de lettergrootte aan te passen.

Op Android-smartphones regel je de lettergrootte in WhatsApp zelf. In iOS wijzig je de algemene tekstgrootte.

WhatsApp Editor

Wil je je WhatsApp-boodschappen af en toe wat meer glans geven en heb je geen zin om de speciale toetsen te onthouden? Gebruik dan de WhatsApp Editor. Deze online editor werkt op twee manieren.

Je kunt de tekst gewoon in het tekstvak typen. Met de formatteerknoppen zet je stukjes tekst vervolgens in vet, cursief, onderstreept of monospace. In deze editor voeg je ook eenvoudig emoticons toe. Als de boodschap klaar is, klik je op de balk Copy to clipboard. Daarna plak je de opgemaakte boodschap in de app of de webversie van WhatsApp.

Nog interessanter is het als je deze webtoepassing koppelt aan je WhatsApp-id. Daarvoor klik je bovenaan op de knop WhatsApp Link, zodat je op een pagina komt waar je je telefoonnummer ingeeft met de juiste landcode. Daarna komt de blauwe balk Create Link tevoorschijn. Als je daarop klikt, verschijnt er een QR-code die je scant met je smartphone. Er is ook een speciale WhatsApp-link om met je WhatsApp-contacten te delen. Vanuit de webpagina kun nu rechtstreeks WhatsApp openen. Er is verder nog een Speech-To-Text-pagina, maar daarvan viel het resultaat ons dik tegen.

WhatsApp Editor plaatst de speciale tekens voor jou.

Fonts For WhatsApp

Een leuke oplossing voor als je af en toe verrassend uit de hoek wilt komen met een leuke uitnodiging, een stijlvolle invitatie of een fleurige felicitatie, is Fonts For Whatsapp.

Eerst typ je de boodschap in het tekstvak en vervolgens zie je dat er automatisch een heleboel voorbeelden worden gegenereerd. Ze voorzien de tekst niet alleen van een leuk lettertype, er worden ook hartjes, krulletjes, emoticons en ornamenten bij geplaatst. In de linkerbovenhoek kun je de thematische categorieën openen zoals Cute, Crazy, Ugly, Box, Sad, Thankyou, Asian en meer. Heb je de tekst vormgegeven, dan is het weer een kwestie van kopiëren en plakken. Deze combinaties kun je trouwens bij alle sociale-mediasites toepassen.

Naar gelang het thema plaatst Fonts For Whatsapp de juiste versieringen.

Generatieve websites

Om berichten op sociale mediasites nog stijlvoller te maken, is er een aantal generatieve websites beschikbaar. Open zo’n site met de webbrowser. Typ de tekst in het hoofdvak en zie hoe de verschillende lettertypen en stijlen de webpagina vullen. Blader er doorheen en als er een stijl je bevalt, klik je op de knop Kopiëren.

Als generatieve websites tippen we YayText waar het aanbod aan stijlen onuitputtelijk lijkt. Gelukkig zijn er in de linkerbalk de categorieën waardoor de keuze gemakkelijker wordt. Er is ook een bibliotheek met emoji voor de meest uiteenlopende onderwerpen.

Bij Lingojam kom je bij de Fancy TextGenerator. Weer typ je eerst je tekst en rechts verschijnt de fancy text. Hier moet je gewoon door de lange lijst resultaten scrollen, want die zijn niet thematisch geordend.

De laatste generatieve website de we al tip noemen, is Igfonts. De naam komt van de Instagram-lettertypen. Ook deze site creëert een massa verschillende stijlen met behulp van een groot aantal unicode-tekens. Dat betekent dat je niet echt lettertypes kiest, maar verschillende unicode-tekens combineert die de letters op het scherm vormen.

Het aanbod van de generatieve website YayText is overweldigend.

Vijf luiken van Glyphy

Een bijzondere generatieve website is Glyphy. Glyphy begint met een leuke Font Generator waar je de thema’s in de bovenbalk vindt. Het tweede luik zijn Cool Symbols die geordend zijn in sterren, pijltjes, hartjes, bloemen en sneeuwvlokken. Het derde luik gebruik je om een sterke gebruikersnaam voor sociale media te verzinnen. Je typt een naam, een woord en een gevoel en je bekijkt wat deze Username Generator ervan bakt.

Dan is er nog het luik Emoticons, Je komt niet bij de glad afgewerkte emoticons, maar bij de oorspronkelijke emoticons die nog uit letters, boogjes en streepjes bestaan. Het laatste luik is in nog in ontwikkeling, de PFP Maker, om een originele profielfoto samen te stellen.

Glyphy, een generatieve website, heeft op dit moment vier bruikbare luiken.

Populaire opmaakapps

Naast de standaardopmaakopties in WhatsApp en de generatieve websites kun je ook talloze mobiele apps van derden gebruiken. Enkele populaire WhatsApp-opmaakapps zijn Blue Words, Font Keyboard, Stylish Texts en Fonts.

Eerst moet je de app downloaden, daarna zorg je via de instellingen van je smartphone dat de app als extra toetsenbord beschikbaar wordt. Wanneer je daarna een boodschap wilt typen, kun je dit extra toetsenbord selecteren en vervolgens kies je uit de honderden stijlen en kant-en-klare sjablonen.

Voor alle apps die we hebben getest, moet je betalen. Ze zijn behoorlijk prijzig, om niet te zeggen te duur, voor wat ze te bieden hebben. Bij sommige gaat er elke maand een bedrag van je rekening, bij andere elke week. Ze hebben allemaal een proefperiode van drie tot zeven dagen, maar dan moet je wel eerst een abonnement afsluiten met je creditcard. Tijdens de proefperiode kun je het abonnement nog annuleren. Alleen we merkten dat er zelfs geld van onze rekening ging nadat we het abonnement hadden geannuleerd bij Fonts. Voel je vrij om deze apps te gebruiken, maar je bent gewaarschuwd.

Dit is de app Fonts die je een extra toetsenbord geeft om je WhatsApp-berichten op te leuken.

Watch on YouTube