Beestjeszomer: dit kun je doen tegen insectenbeten
Bulten, vlekken, roodheid, jeuk of zelfs pijn: insectenbeten zijn bloedirritant. Dit kun je doen om ze te voorkomen – en dit helpt wanneer je toch te pakken bent genomen!
In dit artikel vertellen we: 🐝 Welke insectenbeten er zijn 🐜 Wat je kunt doen tegen of na de beet 🦟 Wanneer het echt gevaarlijk wordt en wat je dan kunt doen.
Lees ook: Deze planten helpen bij het bestrijden van muggen en andere insecten
Welke insectenbeten kun je oplopen?
Een nadeel aan de zomer zijn de vele bijtende en stekende insecten. Die kun je verdelen in giftige en niet-giftige insecten.
☣️ Giftig
Bijen
Wespen
Hommels
Horzels en steekvliegen
Sommige mieren
🩹 Niet giftig
Muggen
Vlooien
Luizen en mijten
Teken*
Giftige stekers en bijters zijn bijen, wespen, hommels, horzels en steekvliegen, en sommige mieren. Hierbij ontstaan de verschijnselen op de huid door een toxische reactie op het gif.
Niet-giftig zijn muggen, vlooien, luizen en mijten en teken (*hoewel je van een tekenbeet wel ziek kunt worden, daarover verderop meer). Deze insecten voeden zich aan je bloed. Ze veroorzaken ook een huidreactie, maar minder erg. Dat neemt niet weg dat steken en beten van deze beestjes stuk voor stuk geen pretje zijn. Sterker nog: in sommige gevallen kunnen ze zelfs gevaarlijk zijn!
©Pierre Aden
Welke beten en steken zijn gevaarlijk?
Gevaarlijk? Ja, bijvoorbeeld als je in je mond, tong of keel bent gestoken of als je overgevoelig of allergisch bent voor insectenbeten. Bel in die gevallen meteen de huisarts. Verder kunnen teken je besmetten met een gevaarlijke ziekte, zoals de ziekte van Lyme of tekencefalitis. In het uitgebreide artikel Tekenbeet? Dit moet je doen (en dit vooral niet!) lees je daar meer over. Ga ook naar de dokter als je het benauwd krijgt. Op deze website lees je precies wanneer je de dokter moet inschakelen.
Handigheidjes en middeltjes vóór de beet...
Wil je insectenbeten voorkomen? Gebruik een hor, slaap onder een klamboe (er zijn handige reisklamboes) en houd de vliegenmepper binnen handbereik. Muggen houden niet van tocht. Zet ramen tegen elkaar open of richt de ventilator op je lijf in de nacht en ze blijven op afstand. Verder kun je je insmeren met DEET. Of gebruik de meer natuurlijke eucalyptusolie. De geur vinden ze smerig en de olie verzacht ook nog eens de bult (mocht het toch zover komen). Ook een verdampingsapparaat in het stopcontact kan heel goed helpen.
Tegen bijen en wespen kun je een insectenwerende crème of spray gebruiken. Het beste kom je niet in de buurt van afvalbakken op straat, bloeiende bloemen en (over-)rijp fruit. Draag geen kleding met een bloempatroon en vermijd parfums en haarspray. Zit er een nest bij je huis of in de tuin? Laat dit altijd weghalen door een professionele imker (bijen) of insectenverdelger (wespen).
Dazen of steekvliegen houden van zweet. Dus probeer zweet zoveel mogelijk te voorkomen. Ook houden ze van donkere kleuren. Draag dus liever lichte kleding. Er zijn verschillende sprays of smeersels die ze op afstand houden.
Tekenbeten voorkomen kan door bedekkende kleding te dragen en een middel op de huid te gebruiken dat insecten weert.
©Jaromir Chalabala
...En na de beet
Eigenlijk is het enige dat echt helpt antihistaminecrèmes en koelen. Antihistaminica werken tegen de jeuk en koelen zorgt ervoor dat de zwelling minder wordt. Antihistaminica zijn anti-allergie-medicijnen. Meestal kun je ze zonder recept krijgen bij de drogist, zoals de antihistamine cetirizine (waarvoor je trouwens ook bij Bol terecht kunt). Tegen bijen- en wespensteken helpen ijskoude coldpacks. Breng deze niet direct aan op de huid, maar wikkel ze eerst in bijvoorbeeld een theedoek.
Gevaarlijke insecten op vakantie
In tropische gebieden komen muggen voor die gevaarlijke ziektes bij zich kunnen dragen zoals malaria of zikakoorts. Ook al gebruik je medicijnen tegen malaria, dan nog is het belangrijk om je goed te beschermen. Bijvoorbeeld door te slapen onder een klamboe, kleding met lange mouwen en pijpen te dragen en onbedekte huid goed in te smeren met DEET (speciaal voor het gebied waar je heen reist). Meer informatie over malaria vind je op thuisarts.nl, bij het RIVM of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
©auremar
Op reis? Laat je adviseren
Je kunt je het beste goed laten adviseren voordat je op reis gaat naar een gebied waar malariamuggen en teken voorkomen. Op Informatie voor de reiziger (LCR) vind je advies per land. Uiteraard kun je ook informatie inwinnen bij je huisarts of de GGD.