Hometrainer: waarom en welke moet je kopen?

Hometrainer: waarom en welke moet je kopen?

Geplaatst: 12 oktober 2022 - 06:12

Aangepast: 18 oktober 2022 - 10:33

Daan Doedens

Trainen op een hometrainer is de ideale manier om vanuit huis toch aan je conditie te kunnen werken. Met de herfst onderweg en de winter op komst kunnen we ons voorstellen dat je weinig zin hebt om naar buiten te gaan. Bovendien kan hardlopen blessures opleveren, en sowieso vindt niet iedereen joggen even leuk. Een hometrainer biedt in dat geval uitkomst.

Wat is een hometrainer?

Een hometrainer in de puurste vorm van het woord is een fitnessapparaat waarmee je een fietsbeweging nabootst. Een hometrainer ziet er ook uit als een fiets, met een ‘stuur’ en een zadel, maar dan zonder wielen. De trappers zijn verbonden aan een vliegwiel binnen in de machine. Je simuleert dus een normale fietsbeweging, maar je blijft wel lekker op je plek staan.

Wat train je met een hometrainer?

Hometrainers zijn vooral gebouwd om aan je conditie te werken en aan vetverbranding te doen. Omdat je in de meeste gevallen op een zadel zit, kun je een langere training doen zonder je spieren al te zeer te belasten. Natuurlijk gebruik je vooral je benen, maar omdat je langere tijd in een relatief lage hartslagzone zit, ben je ook je longen aan het trainen. Niet voor niets hebben wielrenners een zeer goede conditie, en met een hometrainer kun je daar op dezelfde manier aan werken.

Senioren in de sportschool op een hometrainer

© "ANDOR BUJDOSO "

Bovendien zorgen een lage hartslag en een lange training ervoor dat je lichaam overgaat op vetverbranding. Zo’n lange, rustige training is ideaal voor een regenachtige zondagmiddag, en met een leuke serie op de tv of een muziekje op de oren merk je amper dat je bezig bent. Je kunt de weerstand ook extra hoog zetten om aan je beenspieren te werken, maar er zijn betere manieren om voor gespierde dijen te zorgen.

In plaats van een serie op tv of een muziekje kun je ook een VR-bril op je hoofd zetten om die aan Google Earth te koppelen, om zo lekker door een stad naar keuze te kunnen fietsen.

View post on Instagram
 

Slimme functies

Veel hometrainers, vooral de iets duurdere modellen, hebben een ingebouwd beeldscherm. Dat scherm gebruik je om de lengte en zwaarte van je training in te stellen, maar ook tijdens je training heb je er veel aan. Veel hometrainers hebben een hartslagmeter in de handgrepen ingebouwd. Zo kun je op het scherm precies zien in welke hartslagzone je zit en of je meer aan je hart-longfunctie of juist meer aan je gewicht aan het werk bent.

Een andere functie die soms in hometrainers is ingebouwd, is een kracht- of wattagemeter. Daarmee zie je met welke kracht je op de trappers drukt. Bijna iedere wielrenner gebruikt wattagemeters: het is de beste manier om je progressie bij te houden. Zowel je spierkracht als je conditie helpt mee aan een hoger wattage.

Hometrainers in de sportschool

Hometrainer kopen

Wil je een hometrainer kopen? Bepaal dan eerst welk budget je beschikbaar hebt. Hometrainers kun je grofweg in drie klassen indelen. Er zijn de goedkope stoelmodellen van soms maar een paar tientjes. Die bestaan alleen uit een vliegwiel en een paar trappers, en zijn soms wat lastig te gebruiken, maar zijn wel weer makkelijk op te bergen. Gewone hometrainers kosten meestal tussen de 200 en 400 euro. Let in die prijsklasse wel goed op welke functies er allemaal zitten ingebouwd. Ben je bereid nog meer te betalen? Boven de 500 euro zit het apparaat meestal bomvol extra features, zoals het bijhouden van je progressie, een televisiescherm, een koptelefoonpoort en draadloze koppelingen met je gezondheids-app.

Wat je budget ook is, een hometrainer is voor iedereen een perfecte toevoeging aan je wekelijkse training. Bekijk hier welke hometrainers Bol.com in het assortiment heeft, of vergelijk hometrainer-prijzen via Kieskeurig.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten