Daan Doedens
SEO-specialist, wielrenfanaat. Je kunt Daan bereiken op redactie AT id.nl
Zo gebruik je meerdere e-mailaccounts in de Gmail-app
Gmail is al ruim twintig jaar onderdeel van ons digitale leven, dus het is niet zo gek als je er inmiddels meerdere e-mailadressen van hebt. In dat geval is de kans ook groot dat je weleens tussen het ene en het andere account wil switchen, bijvoorbeeld om op meerdere accounts je mail wil checken. Je kunt in de Gmail-app meerdere accounts toevoegen, zodat wisselen een fluitje van een cent is.
Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen
Googles online tekst- en spreadsheet-bewerkers zijn een fijne, gratis alternatief voor Microsofts Office-suite. De mogelijkheden zijn vrijwel net zo uitgebreid. Het delen en samenwerken in bestanden is misschien nog wel makkelijker dan bij Word en Excel, maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten voor je ongebreideld je bestanden gaat delen.
Gebroken glas in de vaatwasser? Dit kun je doen
Drinkglazen kun je natuurlijk makkelijk schoonmaken in de vaatwasser, maar het kan een keer gebeuren dat er een glas omvalt of meegenomen wordt door de bewegende onderdelen in de machine. Geen lekker klusje om op te ruimen, maar met de tips in dit artikel is het zo gebeurd, en weet je voor de volgende keer ook hoe je glasbreuk kunt voorkomen.
Finder-instellingen voor mappen in macOS: zo werkt het
Mappen in macOS werken niet heel anders dan in Windows, maar af en toe lijkt je Mac zijn eigen willetje te hebben. Bestanden en mappen worden soms als grote snelkoppelingen getoond, dan weer schier willekeurig door elkaar gesorteerd. Je kunt dat in de instellingen behoorlijk goed rechttrekken, en er zijn nog wat andere opties die je kunt toepassen. Hoe dat allemaal werkt, lees je hier.
Wayback Machine: een archief van het hele internet
Dat het internet de afgelopen decennia nogal is veranderd, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Zelfs je favoriete websites lijken in weinig meer op hoe ze er in de begintijd uitzagen. Veel content is inmiddels verdwenen, en foutmeldingen op oude links zijn eerder uitzondering dan regel. Met de Wayback Machine kun je die oude pagina's toch weer even terughalen. Zo werkt het.
Rechtsklikken op de Windows-knop: alle instellingen bij de hand
Snel naar de instellingen van Windows zonder eerste door allerlei menu's te moeten klikken? Maak dan nader kennis met de Windows-knop. Daarmee kun je niet alleen je computer uitzetten, maar je kunt er ook tal van instellingen en vensters snel mee bereiken. Zo werkt het.
Zo maak je een extra gebruikers- of gastaccount aan op Android
Je telefoon is in veel gevallen natuurlijk je eigen persoonlijke apparaat, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een extra gebruikersaccount op je Android-smartphone of -tablet wilt zetten, of een gastaccount wilt toevoegen. In dit artikel leggen we je uit waarom dat handig is, en hoe je dat doet.
Wa.me: handige links voor je WhatsApp-nummer
Mensen die contact met je willen opnemen via WhatsApp hebben in principe je telefoonnummer nodig, die ze dan moeten toevoegen aan hun contacten voor ze je een appje kunnen sturen. Maar dat hoeft niet per se. Er zijn een paar manieren om standaardlinks van je telefoonnummer te maken, zodat mensen je met één druk op de knop kunnen bereiken.
Zo werkt de ‘Ik doe een gok’-knop op Google
Hij staat er al een tijdje, en toch kunnen we het ons best voorstellen als je er nog nooit op hebt geklikt: de ‘Ik doe een gok’-knop binnen Google. Wat gebeurt er precies als je op die knop drukt, en wat als je hem wel wilt gebruiken maar, net als veel mensen, liever de adresbalk gebruikt om te zoeken? Dat lees je hier.
Volg de Nijmeegse Vierdaagse live
Ook de Nijmeegse Vierdaagse is niet alleen maar analoog meer te beleven. Het evenement is bijvoorbeeld via live cams te volgen. Hier volgt een aantal mogelijkheden waarmee je digitaal op de hoogte blijft van 4Daagse 2024, van een livestream tot handige feeds op social media en een tracking-app.
Zo werkt de Reisapp van de overheid en de douane
Het is (bijna) zomervakantie, dus grote kans dat je koffer al klaar staat. Reizen is heerlijk, maar er komt nog wel het een en ander bij kijken. Daarom heeft de Rijksoverheid samen met de douane een app laten bouwen, waarin je veel informatie vindt over het land waar je naartoe gaat, de douaneregels, en wat je kunt doen in noodgevallen. Zo werkt de Reisapp van de overheid.
Multi-Touch-gebaren op je Mac: tips voor je trackpad
Het trackpad op je MacBook is veel meer dan alleen een simpele muis. Niet voor niets gaat hij door het leven onder de naam Multi-Touch: hij herkent namelijk tot wel vier vingers tegelijkertijd. Daarmee kun je bewegingen maken die je een stuk productiever laten werken. Welke gebaren dat zijn en hoe je ze gebruikt, lees je hier.
In Nederland én in Europa: zo werkt de ANWB Onderweg-app
Je eigen routeplanner, een parkeer-app, het telefoonnummer van de ANWB ergens op een papiertje gekrast: je hebt nogal wat nodig als je de auto pakt. Zou het niet handiger zijn om dat allemaal in één enkele app te hebben? En voilà, daar is ANWB Onderweg, waarin je alles vindt wat je nodig hebt. Zo werkt 'ie.
Focus in Windows 11: zo blijf je geconcentreerd
De wereld staat bol van de verleidingen, en dat geldt zeker niet in de laatste plaats voor je computer. Het is erg verleidelijk om even snel je mail te checken of je Facebook-feed door te nemen tijdens het werken of studeren. Maar ook in Windows zelf zitten genoeg afleidingen. Met de tool Focus kun je je aandacht beter richten op de taak waar je aan werkt.
Artiest of nummer blokkeren op Spotify (of toch niet?)
Een nummer of artiest blokkeren op Spotify zou een fluitje van een cent moeten zijn, en we keken zelf ook een beetje vreemd op toen we erachter kwamen dat dat helemaal niet zo eenvoudig is. De mogelijkheden zijn beduidend minder uitgebreid dan je zou denken. Waarom is dat, en wat kan er wel? Dat lees je hier.
Zo laad je elke e-maildienst in macOS Mail
macOS Mail is een prettig e-mailprogramma en je hebt er meer aan dan je misschien zou denken. Je kunt namelijk vrij gemakkelijk je eigen e-mailaccounts in het programma laden, zodat je niet telkens je webmail hoeft te openen. Dat geldt voor Outlook en Gmail, maar ook voor je werkmail of mail via je eigen domein. Hoe je dat doet, lees je hier.
Dit is de Spotify Miniplayer en zo gebruik je 'm
De smeekbede van veel Spotify-gebruikers is eindelijk verhoord: sinds kort heeft de muziekdienst een heuse minispeler in de desktop-apps gebouwd. Daarmee kun je Spotify omtoveren tot een handige, kleine speler die altijd op de voorgrond van je scherm staat, wat je ook aan het doen bent. Dit is de nieuwe Spotify Miniplayer, en zo werkt 'ie.
Handige Safari-instellingen die je nog niet gebruikt
Safari is voor Mac-gebruikers een begrip, en hoewel externe browsers als Chrome en Firefox aan populariteit blijven winnen, houdt ook Safari een vaste schare fans. Grote kans dat je als Mac-gebruiker de instellingen in Safari grotendeels hetzelfde hebt gelaten, maar er zijn een paar opties die van Safari een nog betere browser maken dan hij al is. In dit artikel leggen we de opties aan je uit.
Website maken: .com, .nl of toch iets anders?
Bij het maken van je eigen website moet je met allerlei zaken rekening houden. Een van die dingen is het top-level domain, of kortweg TLD. Dat is het laatste deel van de hoofd-url: vaak is dat .com of .nl, maar er zijn veel meer opties mogelijk. Hoe belangrijk is het TLD en wat zijn de verschillen tussen die opties? Dat lees je in dit artikel!
Notepad++: Microsoft Kladblok, maar dan écht handig
Het Kladblok in Windows (Notepad in het Engels) is een simpele tool om bestanden in platte tekst op te slaan en te lezen, maar daar is ook wel zo’n beetje alles mee gezegd. Hoe anders is Notepad++, in de basis eveneens een tekstverwerker voor platte tekst, maar met een breed scala aan extra functies en handigheden. In dit artikel lichten we er een paar voor je uit.