Dit zijn de 9 sporten waarmee je het makkelijkst afvalt

© ER | ID.nl

Dit zijn de 9 sporten waarmee je het makkelijkst afvalt

Geplaatst: 29 mei 2024 - 08:02

Marjolein Kats

Bewegen is belangrijk wanneer je wat kilo's kwijt wilt. Maar met welke sport kun je het beste afvallen? ID.nl heeft het voor je uitgezocht. Met deze 9 sporten verbrand je de meeste calorieën en krijg je het snelste resultaat!

Lees ook: 10 makkelijke sporten voor in het voorjaar en de zomer


1: Intervaltraining

Bij intervaltrainingen worden korte periodes van intense activiteit gecombineerd met korte periodes van lichte oefeningen. De intense oefeningen moeten je hartslag verhogen naar minimaal 80 procent van je maximale hartslag. Val je hier dan goed van af? Het gaat erom dat je op een dag meer calorieën verbrandt dan dat je er binnen krijgt. Ook je voeding aanpassen is dus belangrijk, maar sporten ondersteunt dit. Vooral sporten waarbij je krachtoefeningen afwisselt met snelheid. Tabata (een complete workout in korte tijd), een metcon-workout (metabolische conditie) en HIIT (High Intensity Interval Training) zijn voorbeelden van intervaltrainingen waarbij je veel verbrandt. En, bonus: ook na de training, in rust, blijf je calorieën verbranden. Dat komt door verhoogd zuurstofverbruik na de training, ook wel afterburn genoemd. Ons lichaam gebruikt brandstof en zuurstof om energie te produceren. Hoe groter de inspanning, hoe meer calorieën je verbrandt en hoe hoger de zuurstofopname is. Na de training is je lichaam nog aan het werk om te herstellen. En ook dat kost energie.

Door de korte, heftige inspanningen zijn intervaltrainingen ook nog eens goed voor je hart. Wil je je hartslag en je voortgang goed monitoren? Lees welke apps, smartwatches en smartbands je hierbij kunnen ondersteunen.

2: Bootcampen

Burpees, squaten, opdrukken, planken en dan weer een stuk rennen door het park of bos: bootcampen is ook een vorm van intervaltraining. Uitbarstingen met veel energie worden afgewisseld met lichtere activiteiten. Dus hier geldt ook: deze sport is de snelweg naar een gezonder lijf. Je traint je hele lichaam en door de piek- en herstelmomenten is het super-effectief en ondersteunend als je wilt afvallen.

Bootcamp

© Scott Griessel/Creatista

3: Circuittraining

Een circuittraining is vergelijkbaar met een intervaltraining op hoge intensiteit. Het is een fitnesstraining die gemiddeld zo'n tien oefeningen in een circuitje bevat. Je doet het in de sportschool of buiten. Een oefening voer je meerdere keren achter elkaar uit. Daarna loop je (in hoog tempo) door naar de volgende oefening. Je creëert er kracht en uithoudingsvermogen mee en je verbrandt er veel calorieën mee. Het hele lichaam wordt getraind en het is voor iedereen toegankelijk. Het is een training in groepsverband.

4: Crossfit

Crossfit is een vorm van fitness waarbij je functionele lichaamsbewegingen uitvoert zoals roeien, rennen, springen, klimmen, gooien, duwen, trekken, gewichtheffen en zware objecten versjouwen. Het zorgt voor een allround work-out waarbij je aan conditie, kracht, snelheid, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, mobiliteit en balans werkt. Crossfit kan in de sportschool, in een speciale crossfithal en zelfs thuis. Crossfit is een goede manier om af te vallen en vet te verbranden, maar eigenlijk helpt het vooral met het verlagen van je vetpercentage en het opbouwen van spiermassa. Je verbrandt er tussen de 500 en 800 calorieën mee in een uur.

5: Boksen

Boksen is een van de sporten waarbij je de meeste calorieën verbrandt. Het is een intensieve en explosieve contactsport. Touwtjespringen is bijvoorbeeld onderdeel van de warming-up en daarmee verbrandt je al enorm veel calorieën. Je gebruikt al je spieren en krijgt er een heel goede conditie van. Ook is het veel minder makkelijk om blessures te krijgen dan je zou denken (minder dan bij voetbal). En het is niet alleen goed voor je lijf, voor balans, kracht en coördinatie, maar ook voor een sterke geest. Eigenlijk zijn heel veel vechtsporten goed en ondersteunend als je wilt afvallen. Denk aan kickboksen, jiujitsu, taekwando, judo, karate of MMA (Mixed Martial Arts). De dojo of boksring in dus.

Boksende vrouw

© Kzenon

6: Hardlopen

Bouw hardlopen rustig op en loop op een snelheid waarbij je hartslag optimaal is voor het verbranden van vet. Dat hoeft niet meteen snel te zijn. Een laag tempo is al goed om te ondersteunen bij afvallen. Heel belangrijk : zorg voor goede schoenen. Dat is heel belangrijk om blessures te voorkomen. We schreven al eerder over goede sport- en beweegapps : in dat artikel staan ook een aantal fijne hardloopapps.

Hardloopschoenen nodig?

In digitale draf naar Bol.com

7: Spinning

Spinning is een intensieve cardio workout. Je verbrandt er heel veel calorieën mee en het is goed voor de spieren, het uithoudingsvermogen en je conditie. Een groot voordeel ten opzichte van hardlopen is dat het minder belastend is voor je gewrichten. Je kunt het in de sportschool doen in een groep, maar ook thuis op de thuistrainer. Onze zustersite Kieskeurig helpt je bij het kiezen van een goede spinningfiets ofwel spinbike voor thuis. 

0

Powered by

logo

Spinning

© Sabine Hürdler

8: Roeien

Roeien kan buiten, maar ook heel goed in huis. Een goede roeitrainer helpt bij afvallen en fitter worden. Roeien is mega-zwaar door de weerstand die het apparaat biedt en die de weerstand van het water nabootst. Dankzij die weerstand bouw je spiermassa op. Met roeien werk je aan kracht én aan conditie. Door te roeien verbrand je vet en calorieën. Het is ondersteunend als je wilt afvallen. Een indoorroeier, roeiapparaat of roeitrainer schaf je al aan vanaf zo'n honderd euro.

9: Trainen op de crosstrainer

De crosstrainer combineert cardio en kracht. Het apparaat geeft je een full-body workout. Daarmee kun je snel veel calorieën verbranden. Je traint armen, buik- en rugspieren. Je onder- en bovenlichaam zijn er de hele tijd mee in beweging en je werkt aan je conditie.

Het is voor je voortgang goed om verschillende programma's op het apparaat met elkaar af te wisselen. Nog beter voor afvallen: gebruik een schema voor intervaltraining op de crosstrainer. Het grote voordeel van trainen op de crosstrainer is dat je het altijd kunt doen. Het is eenvoudig en kan gewoon lekker thuis.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten