ID.nl logo
10 makkelijke sporten voor in het voorjaar en de zomer
© WavebreakmediaMicro - stock.adobe.com
Gezond leven

10 makkelijke sporten voor in het voorjaar en de zomer

Lekker weer? Dan heb je vast geen zin in de sportschool. Maar je wilt wel fit en gezond blijven. Dat kan: naar buiten en bewegen is namelijk de ideale combinatie! ID.nl heeft 10 leuke sporten en buitenactiviteiten verzameld waarmee je moeiteloos in zomervorm komt - én blijft.


In dit artikel: Hardlopen | Wandelen | Strand & duinen | Touwtjespringen | Buitenzwemmen | Skaten | Basketbal | Frisbeeën | Yoga | Tai chi

☔ Dagje regen? Fit zonder tools: de beste oefeningen voor thuis


1: Hardlopen

Als jouw lichaam het toelaat (want deze sport is zwaar voor knieën en gewrichten) dan is hardlopen een buitentopper! Natuurlijk kun je deze sport het hele jaar door beoefenen, maar dat zonnetje op je gezicht is wel erg fijn. Ook kun je je korte broek weer aan. Voor hardlopen kun je je kleden alsof het 7 graden kouder is. Je krijgt het gauw genoeg warm. Hardlopen kun je makkelijk altijd doen, zelfs op vakantie: je hebt alleen de juiste schoenen nodig en je kunt van start. Voor deze sport zijn er veel handige en leuke gadgets op de markt die jouw hardloopplezier vergroten. We zetten ze voor je op een rijtje.

Hardloopschoenen nodig?

'Loop' dan even naar

2: Wandelen

Hardlopen te zwaar? Wandelen is misschien nóg beter. De wandelsport is erg populair in Nederland: het is de meest beoefende sport. Wandelen is niet alleen goed om je lijf fit en vitaal te houden, maar is ook goed voor je brein. Bekijk bijvoorbeeld eens dit filmpje van Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, die precies uitlegt hoe dat werkt.

Wandelen kun je altijd en overal doen. Bijvoorbeeld ook tijdens de lunchpauze op je werk, samen met collega's. Handig: tel je stappen met een stappenteller of de Fitbit. En ID.nl schreef eerder al over de beste wandelapps, bijvoorbeeld de populaire Ommetje app van de Hersenstichting.


🏊 Altijd handig: apps die je motiveren om mee te bewegen. ID.nl heeft de beste voor je op een rij gezet.


3: Het strand op, de duinen in

Nog net iets te koud om de zee in te duiken? Het strand en de duinen zijn altijd een goed idee. Je kunt hier niet alleen zelf voldoende beweging vinden, maar ook de kinderen kunnen mee. Je hebt meteen een leuke activiteit met het hele gezin. Dat kan gaan van wandeltochten, speurtochten en duinhikes tot zandkastelen maken met allerlei strandspeelgoed, of beachvolley of een andere balsport.

4: Touwtjespringen

Touwtjespringen met de kinderen. Je kunt er een sociale activiteit van maken met een groot springtouw, samen met de kinderen uit de buurt. Twee vliegen in één klap: je beweegt zelf en je doet iets samen met de kinderen.

Met touwtjespringen verbeter je je kracht, uithoudingsvermogen en conditie. Het is superintensief en zorgt ervoor dat je veel calorieën verbrandt in een korte tijd. Afhankelijk van je gewicht en de intensiteit van het springen, kun je al 150 calorieën verbranden in tien minuten. Dit is dus de perfecte activiteit als je graag wilt afvallen.

©Ndabcreativity - stock.adobe.com

5: Buitenzwemmen

Fiets eens (ook supergezond) naar een meertje in de buurt en duik erin. Laat je niet tegenhouden als het te koud is. Zwemmen in koud water is bewezen goed voor je hart en het stimuleert de bloedsomloop. Je geeft je immuunsysteem een opkikker en verbrandt ook nog eens calorieën. Denk maar eens aan de methode van Wim Hof, de bekende Iceman die graag in een ijsbad plonst.

Lees ook: Beginnen met zwemmen, zo doe je dat

6: Skaten

Inlineskaten of skeeleren is een goed alternatief voor hardlopen. De spieren worden door de vloeiende beweging minder belast. Toch is skaten erg intensief. Afhankelijk van het tempo waarop je skate en van je gewicht, verbrand je er veel calorieën mee. Goed om af te vallen, om aan je conditie te werken en enorm goed voor het versterken van je beenspieren. 

Let wel op een goede bescherming voor je lichaam. Skates zijn te koop tussen de 25 en 300 euro, afhankelijk van de kwaliteit en wat precies je doel ermee is (lange afstanden rijden, alleen voor de hobby wat toeren door de stad, of tricks mee uithalen op de skatebaan). In elke stad is wel een vereniging of school waar skatelessen worden gegeven, maar je kunt ook zelf proberen. Vergeet je Fitbit of smartwatch niet voor onderweg!


©sementsova321 - stock.adobe.com

7: Basketbal

Een basketbalpleintje in de buurt? Basketbal is een leuke activiteit om te doen met volwassenen, maar ook samen met kinderen. Als er geen basketbalpleintje in de buurt is, kun je ook je eigen court maken, bijvoorbeeld op de oprit.

Basketbal is goed voor heel veel dingen: kracht, wendbaarheid, flexibiliteit, snelheid, conditie en motoriek. Basketbal is voor alle leeftijden en is makkelijk te spelen. Je hebt weinig uitrusting en materialen nodig en weinig spelers. Een basketbalteam heeft vijf spelers in het veld. Maar je kunt ook één tegen één spelen. Of in je eentje je dunk-skills perfectioneren.


8: Frisbeeën

Frisbeeën is een officiële sport (ja, echt!), overgewaaid uit Amerika, en is laagdrempelig om mee te beginnen. Het enige dat je nodig hebt is een frisbee. Het is voor alle leeftijden, je bent in beweging en zet er veel stappen mee. Stappenteller aan en gooien maar! Frisbeeën kan ook een groepsactiviteit zijn. Het is in ieder geval een sociale sport en een leuke buitenactiviteit voor het voorjaar en de zomer.

©Jelena - stock.adobe.com

9: Yoga

Buitenyoga is geweldig! Yoga vergroot je flexibiliteit, versterkt je spieren en je botten, verbetert je lichaamshouding en je bloedsomloop, het helpt ontspannen en zo zijn er nog enorm veel voordelen van het beoefenen van deze bewegingsleer. Beoefen je dit in de buitenlucht in het park, dan geeft het je nog meer rust in je hoofd en een berg energie. Daarnaast ondersteunt yoga bij afvallen. Het enige dat je nodig hebt is een mat en makkelijk zittende kleding.

10: Tai chi

Je kent misschien het beeld van al die soepele opa's en oma's in China die tai chi staan te beoefenen in het park. Tai chi is een vechtsport in slow motion. Een martial art die wordt beoefend vanwege gezondheidsvoordelen. Tai chi bevordert namelijk je balans: niet alleen van je lijf, maar ook mentaal. Het zijn vechtbewegingen die worden uitgevoerd op een ontspannen, vloeiende manier. Je spieren blijven er soepel van, het is goed voor de gewrichten en organen, en het kan helpen bij het verliezen van buikvet.

Omdat je alles met aandacht doet tijdens de beoefening van deze bewegingsvorm, helpt tai chi je om meer bewust te worden van je lichaam. Zo leer je je energie efficiënter te gebruiken en voel je je fitter. Het is laagdrempelig: iedereen kan meedoen. En je hebt alleen makkelijk zittende kleding nodig. In veel steden zijn groepen waarmee je kunt trainen, maar je kunt het ook alleen doen.

Ook lekker om buiten te doen 👇


▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen