ID.nl logo
Vijf tips voor een platte buik (én strakke billen)
© Kamil Macniak- stock.adobe.com
Gezond leven

Vijf tips voor een platte buik (én strakke billen)

Kan je lijf nog wel een tikkeltje meer zomerproof? Met deze vijf tips verdwijnt je buikje als sneeuw voor de ... uhm ☀️ dus. Bonus: je zit niet alleen meteen beter in je vel, maar bent ook lekker gezond bezig!

Dit artikel laat zien hoe je dankzij sport en oefeningen aan een plattere buik, strakkere billen en smallere heupen kunt komen. We geven tips die je helpen om af te vallen en je lijf 'zomerklaar' te maken. Ook geven we geven tips voor apparaten en apps die het makkelijker maken je afvaldoel te bereiken.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen


Vet en je gezondheid

Zit dat buikje je in de weg als je in de spiegel kijkt? Verlang je naar een slanker postuur? Het is vaak de reden dat mensen graag willen afvallen. Daarnaast zit buikvet letterlijk in de weg. Het maakt je minder vrij in je bewegingen. Ook is het het meest ongezonde overtollig vet dat je kunt hebben . Hoe verlies je kilo's en kom je aan dat felbegeerde zomerlijf?

Wanneer heb je te veel buikvet? Te veel buikvet vergroot de kans op hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes type 2 en verschillende soorten van kanker. Daarnaast kan het slaapapneu veroorzaken. De buikomvang geeft een indicatie van de hoeveelheid buikvet: een verhoogd gezondheidsrisico geldt voor mannen met een buikomtrek van boven de 102 centimeter en voor vrouwen bij een buikomtrek van boven de 88 centimeter.

Tip 1: Regelmatig trainen

Je kunt helaas niet alleen je buik of je benen trainen en precies daar afvallen. Als je een plattere buik wilt krijgen, moet je je hele lichaam trainen zodat je overal wat afvalt en strakker wordt. Goed nieuws: als je gaat afvallen, is buikvet meestal het eerste vet dat verdwijnt. En dan bedoelen we het vet dat tussen de organen zit in de buikholte, zogenaamd visceraal vet.

Let op: het allerbelangrijkste bij afvallen is voeding. Gezond eten en het weglaten van bijvoorbeeld suikers heeft meer impact dan sporten als je wilt afvallen bij buik en billen. Zorg bijvoorbeeld dat je de juiste hoeveelheden macro-nutriënten eet.

Als je wilt afvallen, werkt regelmatig trainen het beste. Dat hoeft niet super intensief. Beter minder intensief en vaker, dan één keer in de week lang en heftig. Dat blijf je beter volhouden en geeft het beste resultaat, geeft expert en trainer Patrick van der Oord van Krachtmeesters aan. Dus het belangrijkste advies dat we je kunnen geven, is: show up! Hou vol, je bent goed bezig! Laat je bijvoorbeeld inspireren door onze Peggy en haar afval-challenge.

Tip 2: Krachtoefeningen afwisselen met cardio

Welke oefeningen kun je dan het beste doen? Het is zeker niet nodig om alleen zware buikspieroefeningen te doen. Je kunt trainingen doen waarbij je werkt aan je hele lijf en alle spiergroepen. Variatie is daarbij belangrijk. Krachtoefeningen en cardio combineren werkt het beste.

De meeste calorieën verbrand je door oefeningen waarbij je een hoge hartfrequentie hebt, af te wisselen met weerstandstrainingen. Zo zorgen intensieve intervaltrainingen (zie ook de uitkomsten van dit onderzoek) voor optimaal resultaat. Denk aan HIIT-, tabata- of metcon- (metabolische conditie) trainingen. Check ook meteen deze sporten die helpen bij afvallen.

Geen zin om de deur uit te gaan? Ook de crosstrainer combineert cardio en kracht en helpt je aan een full body work-out. Of denk aan een goede spinning fiets of een roeitrainer en bouw aan kracht en conditie in je eigen huiskamer. Wedden dat de kilo's eraf vliegen?

©Maryia - stock.adobe.com

Tip 3: Wandelen

Wandelen voor een platte buik? Ja, echt waar! Wandelen is effectief om buikvetten in de buikholte te verbranden, het al eerder genoemde visceraal vet. Een rondje wandelen na het eten helpt om je eten te laten zakken en verteren, en om van een opgeblazen gevoel af te komen. En als bonus is wandelen ook nog eens goed voor je hersenen. Probeer eens routes met lichte hellingen te lopen, zodat je de intensiteit van je wandeling vergroot. Met een stevige wandeling train je ook de spieren in je buik en je rug.

De paden op enz... ?

Dat gaat lekkerder met goede wandelschoenen!

Tip 4: Water drinken en stoppen met suikers

Extra water drinken is niet alleen goed bij het sporten. Gedurende de hele dag water drinken (zo'n acht glazen per dag) helpt afvalstoffen af te voeren. Drink meteen na het opstaan één tot twee glazen water. Een goed gehydrateerd lichaam produceert makkelijker en meer energie. En dat is weer goed voor je buikvetverbranding.

Een gebalanceerd en gezond voedingspatroon doet wonderen bij afvallen. Eet vooral veel groenten en laat de snelle suikers staan. Snelle suikers zijn snoep, koekjes, chocolade, friet, maar ook witbrood en witte pasta. Check onze tips voor een gezond eetpatroon en een gezonde leefstijl die helpen bij afvallen.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Tip 5: Verlaag stress door actieve rust

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Als je veel last hebt van stress, maak je het stresshormoon cortisol aan. Dat zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in junkfood, koek en chips. En langdurige stress zorgt ervoor dat die vetten dan weer juist bij je buik terecht komen. Stress verlagen kan prima door actieve rust, zoals yoga. Het is bewezen dat yoga positief bijdraagt aan verandering van leefstijl, het verminderen van stress en zelfs bij afvallen. En daarvoor is het niet nodig om per se een hele actieve vorm van yoga te beoefenen.

Een massagemat kan ook helpen voor stressreductie. Er zijn matten die druk, trilling of warmte op het lichaam uitoefenen. Dat helpt bij het ontspannen van de spieren. Oortjes in om meditatie-apps te beluisteren en je creëert zo je eigen wellness thuis.

Door te ontspannen en mindfulness of meditatie te beoefenen, leer je ook beter luisteren naar wat je lijf nodig heeft. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een gevoel van moe zijn beter herkent en niet verwart met een hongergevoel. Of dat je bijvoorbeeld minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Hoe dan ook, van ontspannen val je af!


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips XD5123/10-stofzuiger

De Philips XD5123/10 stofzuiger met zak biedt een uitstekende balans tussen krachtige zuigkracht, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Met de TriActive-zuigmond, geïntegreerde hulpstukken en een gebruiksvriendelijk ontwerp is deze stofzuiger een favoriet voor huishoudens met uiteenlopende schoonmaakbehoeften. We vroegen de leden van het Review.nl Testpanel naar hun mening.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Doordacht design en vormgeving

De testers waarderen het compacte en lichte ontwerp van de Philips XD5123/10. Het apparaat weegt slechts 4,6 kg en heeft een moderne uitstraling. Vooral de zachte bumper en rubber wielen vallen in de smaak, omdat ze beschermen tegen krassen op meubels en vloeren.

Volgens CGM Peters is het compacte formaat met een nette uitstraling een groot voordeel. Ook Wendy Wenning roemt het ontwerp als mooi compact en geschikt voor nauwe ruimtes. Desondanks vinden sommigen, zoals CB82, het onhandig dat het snoer niet automatisch oprolbaar is en de slang iets te stug, wat het gebruiksgemak enigszins beïnvloedt.

©Philips

Veelzijdigheid en accessoires

De veelzijdigheid van de Philips XD5123/10 wordt breed gewaardeerd. De stofzuiger bevat meerdere opzetstukken, waaronder een spleetmondstuk en een meubelmondstuk. Vooral de geïntegreerde borstel in de stang en het TriActive-mondstuk spreken de gebruikers aan. Dat laatste mondstuk tilt tapijten op, verwijdert haren en reinigt langs muren en meubels.

TimH prijst het gemak van het opzetstuk dat direct aan de slang vastzit, terwijl Wendy Wenning aangeeft dat het apparaat dierenharen met gemak verwijdert. MarkintheDark1974 is positief verrast door de robuuste werking van het grotere hulpstuk voor dierenharen. Een klein nadeel is volgens sommige reviewers dat de hulpstukken niet allemaal in het apparaat zelf kunnen worden opgeborgen.

©Philips

Krachtige prestaties op diverse vloeren

De Philips XD5123/10 blinkt uit in zuigkracht. Of het nu gaat om laminaat, tapijt, plavuizen of dierenharen, het apparaat levert indrukwekkende resultaten. De AirflowMax-technologie garandeert een constante zuigkracht, zelfs als de stofzak voller wordt.

Het compacte formaat en de krachtige zuigkracht maken het een plezier om te gebruiken

- CGM Peters

MLassche beschrijft de prestaties als 'extreem goed' en benadrukt hoe effectief het TriActive-mondstuk werkt. CGM Peters merkt op dat het HEPA-filter allergenen uitstekend opvangt, wat het ideaal maakt voor mensen met allergieën. Hoewel de zuigkracht overwegend positief wordt beoordeeld, is het geluidsniveau voor sommigen, zoals Troost en CB82, een nadeel.

©Philips

Gebruiksgemak en bediening

Met een snoerlengte van 9 meter en een lichtgewicht ontwerp is de Philips XD5123/10 ontworpen voor moeiteloze bediening. Veel testers waarderen de eenvoudige installatie en de verstelbare steel, die geschikt is voor gebruikers van verschillende lengtes.

Volgens MarkRombaut zorgen het lichte gewicht en de wendbaarheid ervoor dat stofzuigen geen zware klus is. Echter, CB82 en andere testers vinden het snoer wat kort voor grotere ruimtes, en sommigen hadden liever een automatische oprolfunctie gezien.

✅ Pluspunten

  • Krachtige zuigkracht

  • Compact en lichtgewicht ontwerp

  • TriActive-mondstuk en geïntegreerde hulpstukken

❌ Minpunten

  • Geluidsniveau aan de hoge kant

  • Geen automatisch oprolsysteem voor het snoer

Eindoordeel

De Philips XD5123/10 biedt krachtige prestaties, een breed scala aan hulpstukken en een compact ontwerp, wat het een uitstekende keuze maakt voor de meeste huishoudens. Met een gemiddelde totaalscore van 8,1/10 is dit een solide investering, vooral voor mensen met huisdieren en verschillende vloertypes. Kleine nadelen zoals het geluidsniveau en het niet automatisch oprolbare snoer doen weinig af aan de algehele prestaties.

Meer weten over deze stofzuiger?

Kijk op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
Verrassend handig: hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken
© Maksims_Liene | fotoduets
Huis

Verrassend handig: hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wist je dat een vaatwastablet niet alleen ideaal is voor het schoonmaken van vuile vaat? Dit kleine blokje, dat bestaat uit bleek, vetoplossers en enzymen, is ook een redder in nood bij deze 12 schoonmaaktaken!

Dit artikel in het kort: • Vaatwastabletten helpen bij het verwijderen van vet uit frituurpannen, ovens en magnetrons. • Ze zijn effectief tegen zweetvlekken in kleding. • Vieze geurtjes in de koelkast of prullenbak? Een vaatwastablet biedt uitkomst.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

1: Pannen

Aangebrande etensresten kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Schrobben of hard poetsen met een afwasborstel helpt vaak niet. Gelukkig kun je dit vuil eenvoudig losweken met een vaatwastablet. Vul de pan met een laagje water, voeg een vaatwastablet toe en laat het een nacht staan. Voor een sneller resultaat kun je de pan op het vuur zetten. Daarna is het vuil gemakkelijk te verwijderen.

2: Oven, ovenroosters en bakplaten

Oeps, de lasagne die je in de oven hebt gezet is over de ovenschotel gelopen tijdens het bakken. Vul de gootsteen met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat ovenroosters of bakplaten hierin weken. Voor de oven zelf kun je een licht vochtig vaatwastablet gebruiken. Trek schoonmaakhandschoenen aan en wrijf met het blokje over de vuile plekken.

©Manuel faba- R.L

3: Magnetron

De magnetron is ideaal als je snel even wat eten wilt opwarmen. Het scheelt je meestal een hoop afwas – maar niet als er per ongeluk iets in de magnetron terechtkomt tijdens het opwarmen. Vul een magnetronbestendig bakje met water, voeg een vaatwastablet toe en verwarm het bakje 10 minuten op vol vermogen. De etensresten veeg je daarna eenvoudig weg.

4: Waterkoker

Je kunt kalkaanslag in je waterkoker aanpakken met een klein stukje vaatwastablet. In een vaatwastablet zitten namelijk antikalkmiddelen. Voeg dit stukje toe aan een volle waterkoker en laat het water koken. Is 'ie klaar met koken? Spoel de waterkoker daarna goed uit (zo'n drie keer) met schoon water.

5: Koffiezetapparaat

Voor kalk in je koffiezetapparaat breek je een klein stukje van een vaatwastablet af. Doe dit in het waterreservoir, vul het met water en zet hem aan om het water door de machine te laten gaan. Spoel daarna meerdere keren na met schoon water, zodat alle restjes van het vaatwastablet zijn weggespoeld.

6: Toilet ontkalken

Heb je last van kalkaanslag in de toiletpot? Gooi een vaatwastablet in de pot en laat het minstens een uur of een nacht inwerken. Doe het dus nadat iedereen naar het toilet is geweest. Schrob daarna met de toiletborstel en spoel door. Voilà: je wc ziet er weer kalkvrij uit. Let op: je mag een vaatwastablet nooit tegelijkertijd gebruiken met bleek (of azijn). Doe je dat wel, dan kunnen er potentieel gevaarlijke chemische reacties ontstaan.

Handig om in huis te hebben:

Een voorraadje vaatwastabletten

7: Frituurpan ontvetten

Tijd om je frituurpan te reinigen. Haal al het vet uit de frituurpan en vul de pan met water (maar niet te vol) en een vaatwastablet. Zet de pan aan zodat het water borrelt en het vet loskomt. Daarna kun je de pan eenvoudig schoonmaken.

8: Witte kleding met zweetvlekken

Vaak zijn zweetvlekken lastig te verwijderen uit witte kleding. Soms helpt een vaatwastablet om de vlekken eruit te krijgen. Gooi de kleding in de wasmachine, voeg een vaatwastablet toe en start een geschikt wasprogramma. Nieuwe en kleine vlekken verdwijnen moeiteloos.

©africaimages.com (Olga Yastremsk

9: Bruine aanslag uit een koffie- of theekan

Bruine aanslag die ontstaat door koffie of thee in een kan is meestal niet zo eenvoudig te verwijderen. Je raadt het al: met een vaatwastablet lukt het je wel. Vul de kan met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat het meerdere uren weken. Spoel daarna goed na, zodat de smaak van het tablet verdwijnt. Alle vlekken zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

10: Schone wasmachine

Wanneer je wasmachine een vervelende geur heeft, komt dit waarschijnlijk door een zeepbacterie of vetluis. Doe twee vaatwastabletten in het zeepbakje en laat een leeg programma van 90°C draaien. Daarna is de wasmachine weer schoon en ruikt weer fris.

11: Vaatwasser reinigen

De vaatwasser zelf kan soms ook na loop van tijd vies worden en naar gaan ruiken. Leg een vaatwastablet op de bodem en draai een heet programma zonder vaat. Het vet en vuil is weg, waardoor de vaatwasser beter werkt en een stuk frisser ruikt.

©Fox

12: Vuilnisbak en koelkast

Stinkt je vuilnisbak? Vul deze met heet water en een vaatwastablet. Laat het enkele uren weken en spoel goed na. Voor koelkastlades en planken kun je een vaatwastablet oplossen in water en hiermee schoonmaken. Ga er daarna met een schone, natte doek overheen en droog alles goed af.

⚠️ HIER MAG JE GEEN VAATWASTABLETTEN VOOR GEBRUIKEN

Voor materialen zoals aluminium, natuursteen en hout kun je beter geen vaatwastablet gebruiken. Aluminium kan verkleuren of dof worden, natuursteen kan zijn beschermende laag verliezen, hout kan uitdrogen of kromtrekken.