De beste sport- en beweegapps voor een gezonde leefstijl
Sporten is gezond, dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar de motivatie om op de fiets te springen of de sportschool in te duiken is er niet altijd, zelfs bij de fanatieksten onder ons. Dan is het fijn om te weten dat er apps zijn die je voortgang kunnen bijhouden. Niets motiverender dan een uitgebreide analyse van je prestaties en je progressie. Deze apps mag je niet missen.
⏱ In dit artikel bespreken we de volgende sport- en beweeg-apps:
Sport-apps: -Runkeeper (hardlopen) -Pacer (wandelen) -Strava (wielrennen/fietsen/hardlopen/zwemmen) -MySwimPro (zwemmen) -Nike Traing Club (fitness)
Apps met oefeningen: -Daily Yoga (yoga) -Strong (fitness)
Stappentellers: -Google Fit
Ook interessant: Afvallen: met deze tech-gadgets vliegen de kilo's eraf.
©feliks szewczyk/pikselstock - stock.adobe.com
Sport-apps
Laten we beginnen bij pure sport-apps. Die zijn erop gericht om je gegevens bij te houden, zodat je je progressie over langere tijd kunt bijhouden. Dat is goed voor de motivatie, en het helpt je ook om beter en een tikkeltje serieuzer te trainen.
Er zijn ontzettend veel van zulke apps. De meeste zijn gericht op een of enkele specifieke sporten. Zo is Runkeeper (Android/iOS) een van de bekendste hardloop-apps, waar je je progressie kunt bijhouden, of je nu een volkomen beginner of een topatleet bent. Meer een wandelaar? Dan is een app als Pacer (Android/iOS) een goede optie. Pacer is niet puur gericht op wandelen, maar vooral op je algehele fitheid, compleet met stappenteller, een calorieënteller en een afstandsmeter.
Wielrenners kunnen terecht bij Strava. Strava (Android/iOS) is ontzettend populair, mede door de KOMs of QOMs die je er kunt behalen. Dat staat voor King/Queen of Mountain, oftewel een record op bepaalde stukjes weg over de hele wereld. Ook veel professionele wielrenners gebruiken Strava, wat het extra leuk maakt om jouw prestaties te vergelijken met, bijvoorbeeld, Mathieu van der Poel – al moet je het vooral niet demotiverend laten werken als de profs drie keer zo hard als jij de Cauberg op rijden. Strava kun je overigens ook prima gebruiken voor hardlopen en zwemmen.
Een goede app voor zwemmers is MySwimPro (Android/iOS). Daarmee kun je heel precies je zwemtraining bijhouden, maar ook doelen stellen en zelfs video’s kijken om je techniek te verbeteren.
Tot slot nog het vermelden waard: Nike Training Club (Android/iOS). Dat is een app om je fitness-prestaties bij te houden. De app is ontzettend uitgebreid. Niet alleen houd je je training bij, je kunt ook volledige trainingsprogramma’s downloaden op basis van je doelen. Er zitten meer dan 200 workouts in de app, waarvan je een deel ook gewoon op een matje in je slaapkamer of in het bos kunt doen.
Apps met oefeningen
Via de Nike Training Club komen we bij een andere categorie apps uit: apps die niet zozeer zijn bedoeld voor het bijhouden van gegevens of motivatie, maar je vooral helpen bij het bedenken van oefeningen. Niet iedereen vindt het immers prettig om naar de sportschool te gaan en een trainer aan te spreken. De Nike Training Club kan wat overweldigend overkomen, dus we doen even een stapje terug.
Daily Yoga (Android/iOS) is zo’n laagdrempelige app. Als je de app voor het eerst gebruikt, kun je kiezen voor een serie oefeningen die je in twee weken kunt voltooien, om zo je eerste yoga-stapjes te zetten, maar ook daarna kun je kiezen uit meer dan honderd oefeningen en meditatiesessies. Fijn is ook het community-gedeelte, waar je anderen kunt volgen, inspiratie en motivatie kunt opdoen en nieuwe oefeningen kunt leren.
Een soortgelijke app die een stuk meer op fitness is gericht, is Strong (Android/iOS). Strong heeft een uitgebreide database met workouts die je ofwel thuis of in de sportschool kunt doen. De oefening wordt duidelijk uitgelegd, en je leert precies wát je aan het doen bent, en waarom. Strong is perfect geschikt voor als je best naar de sportschool wil, maar wel een beetje een leuke workout wilt doen.
Even doorstappen!
Tel je stappen met een stappenteller
Stappenteller
Ook zonder meteen naar de sportschool of het zwembad te gaan kun je prima fit blijven. Wandelen is een van de beste dingen die je kunt doen om blessurevrij te blijven en toch je lichaam een boost te geven. De sweet spot is al sinds jaar en dag een aantal van 10.000 stappen. Dat lijkt belachelijk veel, maar met een tripje naar de supermarkt, een beetje ijsberen door de woonkamer en een wandelingetje na het avondeten kom je al een heel eind.
Heb je een iPhone? Dan heb je al een gebouwde stappenteller in je telefoon. Je vindt hem via Instellingen / Privacy / Beweging en conditie, en vervolgens Houd conditie bij. Via de Gezondheid-app kun je de gegevens van de stappenteller bekijken.
Ook de meeste Android-telefoons hebben de hardware voor het tellen van stappen aan boord. Je kunt met een app als Google Fit precies doormeten hoeveel stappen je zet, al kun je ook prima je bestaande sport- of gezondheidsapp gebruiken.
Ook interessant voor jou: Stappenteller: op naar de 10.000 per dag!
🍎 Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten. 🍎