Wat een massagemat doet voor je gezondheid

Wat een massagemat doet voor je gezondheid

Body & mind energy

Geplaatst: 8 oktober 2022 - 12:08

Aangepast: 1 december 2022 - 14:38

Marjolein Kats

Vervangt een massagemat een echte massage? Dat niet, maar een mat biedt wél verlichting en ontspanning. Zo helpt even liggen op de massagemat je bijvoorbeeld om spanning los te laten na een zware werkdag. Wat kunnen massage en een massagemat voor jou doen? Hoe ondersteunen ze je gezondheid? En welke matten zijn er?

Lekker ontspannend …

Om gezond te blijven, is het niet alleen belangrijk om te bewegen en gezond te eten. Een minstens zo belangrijk element is ontspanning. Massage kan daarbij helpen. Omdat er tijdens een massage druk wordt uitgeoefend op het lichaam, kunnen spieren ontspannen. Afvalstoffen worden afgevoerd en de bloedcirculatie gestimuleerd. Het zorgt voor een verbetering in flexibiliteit en soepelheid van je lijf. Je regelmatig laten masseren houdt je dus gezond!

Niets zo ontspannend als een goede massage!

© Stevica Mrdja

… maar massage doet meer

Maar een massage werkt niet alleen maar ontspannend. Het doet meer. Massage vermindert spierpijn en verbetert de weerstand. Massagetherapie kan helpen bij stress en lichamelijke en mentale pijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het ondersteunend werkt bij psychisch lijden zoals herstel van trauma. Of bij vermindering van klachten door depressie of een angststoornis.

Elk mens heeft aanraking nodig. Dat is een basisbehoefte (je leest er meer over in dit onderzoek van Psychologie Magazine). Een aanraking met liefdevolle intentie roept geluksgevoelens op en vermindert pijn.

Hoe dat kan? Bij zachte aanraking wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat gevoelens van verbondenheid toenemen. Daarnaast neemt het hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert, af. Kort door de bocht: het knuffelhormoon in je lijf neemt toe, het stresshormoon neemt af.

Verschillende massages (Zweeds of klassiek, shiatsu, sportmassage, noem maar op) waarbij je zachter of steviger wordt gemasseerd, kunnen een verschillend effect hebben op je lijf en je geest.

Hallo knuffelhormoon, dag stresshormoon!

Wat doet een massagemat?

Die menselijke aanraking mis je natuurlijk bij een massagemat. Toch kunnen massagematten ook helpen bij verlichting van stress en pijn. Afhankelijk van het soort mat wordt druk, trilling of warmte op het lichaam uitgeoefend. Dat helpt de spieren ontspannen. En daardoor kan ongezonde of pijnlijke spanning worden losgelaten.

Welke massagematten zijn er?

Er zijn verschillende soorten matten met elk hun eigen effect. Je hebt matten die werken met vibratie. Andere werken met druk of warmte. Sommige matten combineren dit allemaal. Ook zijn er matten en massage-apparaten met infrarood. Je hebt matten die gericht zijn op het hele lijf, maar ook kleinere matten voor bijvoorbeeld alleen de voeten of de nek.

Sommige matten kun je liggend en zittend gebruiken, sommige zelfs in de auto (met gebruik van een adapter).

Er zijn matten voor heel je lichaam, maar bijvoorbeeld ook voor alleen je nek.

Elektrische matten

Een trilmat werkt met vibratie en eventueel ook warmte. Soms proberen deze matten ook een shiatsu-massage na te bootsen, met functies zoals kneden, rollen of het toedienen van luchtcompressie. Er zijn vaak meerdere massageprogramma's om uit te kiezen met verschillende intensiteitsniveaus. De meeste elektrische matten worden bediend met een afstandsbediening. Wel zo handig als je tijdens het liggen de intensiteit of het programma wilt veranderen.

Een massagestoelmat van Beurer.

Spijkermat

De zogenaamde spijkermat is ook wel bekend als acupressuurmat. De scherpe puntjes prikken in de zenuwuiteinden van de huid, wat de doorbloeding stimuleert. Afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd. Er ontstaat ontspanning en er kan zelfs vermindering van pijn ontstaan. Het gebruik ervan kan bijvoorbeeld helpen bij klachten met slapen, vermoeidheid, pijnlijke spieren, stress en hoofdpijn.

Je start met een paar minuten liggen en dan kun je zo langzaam opbouwen per keer. Het is namelijk wel wat pijnlijk in het begin. Je lichaam moet wennen. Lig je er even op, dan wordt de plek waar je de druk voelt warm en uiteindelijk kom je helemaal tot ontspanning. Het is fijn met een begeleide meditatie of muziek van een meditatie-app op de achtergrond. Je kunt de mat zo vaak gebruiken als je wilt. Op bed, op de grond, op de bank.

De puntjes op de mat stimuleren je doorbloeding.

Massagemat als alternatief voor massage?

Een massagemat kan voor ontspanning zorgen en stress verlichten, maar mist wel de menselijke intentie die wordt gegeven tijdens een massage. Bij een massage voelt de masseur waar het lijf behoefte aan heeft. Waar er meer of minder druk moet worden uitgeoefend. Een massagemat is dus niet te vergelijken met een echte massage. Ook vervangt het de fysiotherapeut niet wanneer je een blessure hebt. Wel is een massagemat een goede aanvulling als je al bij een fysiotherapeut of massagetherapeut in behandeling bent.

Een grote plus van de massagemat

Je kunt de massagemat tevoorschijn halen wanneer je wilt. En dat in de vertrouwde omgeving van je eigen huis. Ideaal dus aan het einde van een drukke dag. Het helpt om opgebouwde spanning in je lijf los te laten. En sommige mensen slapen er zelfs op! Advies is om vooral uit te proberen wat voor jou het beste werkt. Ontspan ze!

Zin om te matten? Bekijk het aanbod op Bol.com!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000