Babyfoons met camera: zijn ze het waard?

© PXimport

Babyfoons met camera: zijn ze het waard?

Uitzetlijst

Geplaatst: 29 september 2019 - 16:05

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Mocht je je baby niet alleen willen horen, maar ook willen zien, dan biedt een goede babyfoon met camera uitkomst. Dit type babyfoon is vaak echter wel duurder dan een babyfoon met enkel geluid. Je kunt je dus afvragen of een babycamera de aanschaf wel waard is. Hier geven we je extra informatie over dit type babyfoon, zodat je zelf kunt beslissen of babyfoon met camera iets voor jou en je kindje is.

Voordelen van een babyfoon met camera

Het grote voordeel van een babyfoon met beeld is dat je extra zekerheid krijgt over een situatie. Je hoeft niet voor elk geluidje naar de babykamer te lopen: je ziet immers precies of je baby echt wakker is of dat hij alleen wat slaapgeluidjes maakt. Met andere woorden: je hoort je baby bewegen en kunt dan op het scherm kijken om te zien of hij of zij wakker is of alleen maar wat beweegt in de slaap. Met een babyfoon zonder camera moet je toch vaak gokken wat er aan de hand is en eventueel een kijkje in de kamer nemen. Dat zorgt voor extra onrust, voor jou én de baby. Dit voordeel van een babyfoon met camera geldt natuurlijk dubbel en dwars als je baby wat ouder wordt en meer gaat bewegen.

Er zijn twee soorten babyfoons met camera: de een werkt met een speciale monitor, de ander werkt via je eigen tablet of smartphone. De eerste is de klassieke babyfoon met camera, de tweede is de slimme babyfoon. Hierbij wordt het ouderstation (de traditionele monitor) vervangen door een smartphone. We noemen deze slimme babyfoon ook wel eens een wifi-babyfoon, omdat het babystation (de camera) verbonden is met je thuisnetwerk. Het voordeel van deze combinatie van babyfoon, camera, wifi en app is dat je overal ter wereld naar je baby kunt kijken, mits er internet is natuurlijk. Ook is het beeld vaak wat scherper, soms zelfs in HD-kwaliteit.

Als tussenoplossing kun je kiezen voor een dual mode-babyfoon. Deze babyfoon kent zowel een babyfoon-app als een extra ouderstation met monitor. Dat klinkt misschien een beetje overbodig, maar kan zeker handig zijn wanneer de ene ouder thuis is en de ander op het werk. De werkende ouder kan de baby in de gaten houden via zijn of haar smartphone, terwijl de ouder thuis gebruik maakt van de monitor.

Babyfoons met camera

Een Alecto babyfoon met camera, een Dormi baby monitor of een Luvion Essential babyfoon: wat de beste babyfoon met camera is, is helemaal afhankelijk van je wensen. Om je op weg te helpen, bespreken we hieronder een aantal aandachtspunten. Want ongeacht of je voorkeur uitgaat naar een traditionele babyfoon met camera of naar een smartphone-oplossing, is het altijd belangrijk om op de babyfooncamera te letten. Is de resolutie hoog genoeg voor scherp beeld? Beschikt de camera over een nachtlampje of nachtzicht? Kun je inzoomen en/of bewegen? Wil je je baby graag in kleur zien of volstaat zwart-witbeeld? Is het mogelijk om te filmen en foto’s te maken?

Naast de kwaliteit van de camera is het ook belangrijk te letten op de functionaliteiten van de babyfoon. Zo is het soms mogelijk anderen uit te nodigen om mee te kijken, zoals opa en oma. Kijk daarnaast bijvoorbeeld ook naar de aanwezigheid van sensoren, die beweging, warmte en luchtvochtigheid kunnen meten. Hiermee kun je bijvoorbeeld een melding krijgen als er beweging op de babykamer gedetecteerd wordt. Een volgende optie die het overdenken waard is, is de zogenoemde terugspreekfunctie. Hiermee kun je tegen je baby praten en hem geruststellen. Ten slotte noemen we nog de accuduur. Het is natuurlijk belangrijk dat je babyfoon niet zomaar halverwege de nacht leeg raakt. Let daarbij ook op de aanwezigheid van een alarm, dat je waarschuwt wanneer de accu weer aan opladen toe is.

Vind je een babyfoon met camera te veel poespas? Onthoud dan dat beeld niet per se nodig is. Er zijn ook mensen die dit juist enorm afleidend vinden; zo gaan ze (onbewust) de hele avond naar de monitor zitten kijken. Of jij een babyfoon met camera de moeite waard vindt, is dus helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000