Welke verschillende soorten babyfoons bestaan er?

© PXimport

Welke verschillende soorten babyfoons bestaan er?

Geplaatst: 29 september 2019 - 16:28

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Met een babyfoon kun je je baby in de gaten houden. Je babyfoon laat je weten of je baby nog lekker ligt te slapen of wakker is geworden. Het kiezen van een babyfoon klinkt zo simpel, maar is in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Er is eigenlijk geen beste babyfoon; het is eerder de vraag welke babyfoon het beste bij jouw wensen past. Er zijn namelijk nogal wat soorten babyfoons op de markt. Elk van deze babyfoons heeft zijn eigen kenmerken. Om je op weg te helpen bij het vinden van een goede én goedkope babyfoon bespreken we hier de verschillende soorten babyfoons.

Eenvoudige babyfoon

Babyfoons zijn er in allerlei soorten en prijsklassen: van 25 tot 300 euro en alles daartussenin. Dit prijsverschil wordt voornamelijk verklaard door de functionaliteiten. Over het algemeen kun je drie soorten babyfoons onderscheiden: babyfoons met alleen geluid, babyfoons met camera en beeldscherm, en babyfoons waarbij je gebruik maakt van je smartphone. Daarnaast zijn er nog allerlei extra functionaliteiten, zoals een babyfoon met muziek of een babyfoon met rustgevende slaapliedjes.

Een goedkope babyfoon is vaak de eenvoudigste babyfoon, die enkel gebruik maakt van geluid. Een eenvoudige babyfoon heeft over het algemeen geen camera. Binnen deze categorie babyfoons met geluid kun je twee soorten babyfoons onderscheiden: de analoge babyfoon en de digitale babyfoon, ook wel de DECT-babyfoon genoemd. Op die laatste gaan we verderop uitgebreid in, nu eerst aandacht voor de analoge babyfoon.

Een analoge, draadloze babyfoon maakt gebruik van radiofrequenties. Het nadeel is dat deze babyfoon vrij storingsgevoelig is. Ook is het geen babyfoon met groot bereik, zodat je hem alleen in en om het huis kunt gebruiken. Het grote voordeel is echter dat dit type babyfoon goedkoop in de aanschaf is. Als een babyfoon volgens jou niet teveel poespas nodig heeft en je gewoon moet laten horen of je baby wakker is, dan kun je prima kiezen voor een eenvoudig, analoog model.

Babyfoons met camera

Mocht je je baby niet alleen willen horen, maar ook willen zien, dan is een babyfoon met camera en beeldscherm een goede optie. Als je overweegt dit type babyfoon te kopen, is het belangrijk om te kijken naar het bereik, de afmeting van het scherm, de kwaliteit van de camera en (eventueel) de batterijduur. Hoe luxer de uitvoering van de babyfoon (ver bereik, kleurenscherm en HD-beeld bijvoorbeeld), hoe hoger het prijskaartje vaak is. Sowieso is een goede babyfoon met camera vrijwel altijd duurder dan een babyfoon met alleen geluid.

Binnen deze categorie babyfoons zijn er verschillende functies te onderscheiden, zoals een nachtlampje of een infraroodlampje, waarmee je je baby ook in het donker kunt zien. Ook is het vaak mogelijk om beelden op te slaan op een SD-kaart en een extra camera toe te voegen als je meerdere kinderen hebt. Een andere optie is de mogelijkheid om (op afstand) in te zoomen of de camera te bewegen.

Het voordeel van een babyfoon met camera is dat je meer informatie krijgt dan wanneer je je baby alleen kunt horen. Dit kan extra geruststelling bieden, vooral in de situaties waarin geluid je niet het hele verhaal vertelt. Je hoort je baby bewegen, maar twijfelt of hij echt wakker is. Een blik op de camera geeft dan duidelijkheid. Sommige mensen ervaren de toevoeging van beeld echter als afleidend: ze kijken de hele avond alleen nog maar naar het beeldscherm.

Media has no description

© PXimport

Slimme babyfoon

Onder de slimme babyfoon worden vaak verschillende soorten babyfoons geschaard. Over het algemeen bedoelen mensen echter een babyfoon, waarbij je je baby via je smartphone (of tablet) bekijkt. Deze babyfoon bestaat alleen uit een babystation, dat je vervolgens via wifi met je thuisnetwerk verbindt. Zodra er verbinding is, kun je via je smartphone overal ter wereld je kindje monitoren. Met andere woorden: je smartphone doet dienst als ouderstation. Zodoende worden deze babyfoons ook wel smartphone-babyfoons genoemd.

Veel slimme babyfoons zijn uitgerust met sensoren, zoals sensoren die beweging opmerken. Dankzij deze bewegingsdetectie krijg je een melding als er beweging in de babykamer is. Daarnaast kan deze babyfoon uitgerust zijn met een thermometer en een sensor voor de luchtvochtigheid. Ten derde noemen we de terugspreekfunctie, waarmee het mogelijk is om je baby gerust te stellen.

Het grote voordeel van een slimme babyfoon is dat je geen rekening hoeft te houden met het bereik. Je kunt overal ter wereld naar je baby kijken. Ook de melding bij beweging in de babykamer wordt door velen als groot voordeel omschreven. Er zijn echter ook mogelijke nadelen. Voordat je een slimme babyfoon koopt, doe je er goed aan om te kijken of je verbinding veilig is en er bijvoorbeeld geen beelden opgeslagen worden in de cloud van de producent.

DECT babyfoon

We schreven eerder al dat de eenvoudigste babyfoons vaak geen camera kennen. Deze babyfoons gebruiken dus alleen geluid. Binnen deze babyfoons met geluid kun je twee soorten babyfoons onderscheiden: de analoge babyfoon en de digitale babyfoon, ook wel de DECT babyfoon genoemd. DECT is specifiek bedoeld voor draadloze telecommunicatie over korte afstand.

Het voordeel van een DECT-babyfoon is dat de communicatie digitaal en versleuteld verloopt, waardoor anderen niet mee kunnen luisteren. Ook zijn deze babyfoons storingsvrij, omdat de babyfoon geen last heeft van analoge stoorzenders. Het nadeel is echter dat DECT-babyfoons niet uit te breiden zijn met extra stations. Ook zijn er mensen die zich zorgen maken over de straling die vrijkomt. Fabrikanten springen daarop in met eco-versies van deze babyfoons: babyfoons die zichzelf alleen inschakelen als er geluid opgepikt wordt. Bijkomend voordeel is dat je natuurlijk ook energie bespaart.

De DECT-technologie is niet alleen voorbehouden aan babyfoons die alleen met geluid werken; er zijn ook DECT-babyfoons met camera.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten