Babyfoon kopen: waar moet je op letten?

Babyfoon kopen: waar moet je op letten?

Geplaatst: 11 maart 2021 - 14:45

Aangepast: 5 december 2022 - 11:43

Redactie

Benieuwd welke babyfoon je het beste kunt kopen? Kieskeurig.nl heeft uiteenlopende informatie over babyfoons voor je verzameld.

Direct babyfoons vergelijken

bekijk het aanbod

Wat is een babyfoon?

Een babyfoon is een apparaat waarmee je het geluid van een baby kunt horen die zich in een andere kamer bevindt. Zo hoef je niet constant te gaan kijken in de kamer of alles nog goed gaat, maar kun je op afstand volgen of je kindje rustig ligt te slapen. Een babyfoon bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de zender dat het basisstation wordt genoemd. Het andere deel van de babyfoon is de ouderunit: een ontvanger die voorzien is van een luidspreker. Diverse babyfoons beschikken tegenwoordig ook over een beeldscherm, zodat je niet alleen kunt horen maar ook kunt zien wat er zich afspeelt in de kamer waar je kindje ligt te slapen.

Direct babyfoons vergelijken


De belangrijkste eigenschappen van een babyfoon

Als ouder vind je het natuurlijk belangrijk om over een goede babyfoon te beschikken. Zo weet je zeker dat je je baby of peuter goed in de gaten kan houden en of hij of zij een veilige nachtrust heeft. De belangrijkste eigenschappen van een babyfoon zijn: het geluid, het bereik, de accuduur, het wel of niet aanwezig zijn van een camera en de mogelijkheid om de beelden op je smartphone te bekijken.


Geluid, bereik en accuduur

De meest eenvoudige babyfoons zijn de babyfoons zoals eerder al beschreven: twee apparaatjes waarvan de ene de zender met een microfoon is (het babystation) en de andere de ontvanger met een luidspreker (het ouderstation). Tegenwoordig kun je vrijwel altijd terugpraten vanuit het ouderstation naar het babystation.

Geluid

De hoofdfunctie van een babyfoon is natuurlijk dat je het geluid van je kindje in een andere kamer kunt horen. Is dat voor jou de belangrijkste voorwaarde bij je keuze voor een babyfoon en heb je verder geen aanvullende opties nodig? Dan heb je voldoende aan een basis babyfoon die alleen het geluid overbrengt.  

Bereik

Qua bereik heb je vaak de beste ontvangst bij een ouderwetse alleen-geluid-babyfoon. Met name in een huis met betonnen vloeren laten babyfoons met camera het afweten. Heb je een goede geluidsbabyfoon, dan werkt die nog als er vijf verdiepingen tussen het baby- en ouderstation zitten. Nieuw en duurder hoeft dus niet altijd beter te zijn.

Accuduur

De batterijduur kan ook van belang zijn bij het kopen van een babyfoon. Je wilt nu eenmaal dat je babyfoon na opladen lang genoeg meegaat voor de tijd dat je hem nodig hebt. Sommige babyfoons bevatten ook een eco-modus. Dat zorgt ervoor dat het systeem pas wordt ingeschakeld als je baby geluid maakt.

Babyfoon kopen: waar moet je op letten?-22352301

Verschillende soorten babyfoons

Je kunt dus verschillende soorten babyfoons aanschaffen. De meest gangbare babyfoons zijn de geluidsbabyfoon, de babyfoon met camera en de smartphone babyfoon. Daarnaast zijn er ook nog speciale soorten camera’s die je als babyfoon kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld een IP-camera.

Beeldbabyfoon: de babyfoon met camera

Babyfoon kopen: waar moet je op letten?-22352302

De ouderwetse maar degelijke geluidsbabyfoon kent iedereen wel. Nieuwere babyfoons bevatten tegenwoordig bijna allemaal een camera. Zo’n camera zorgt ervoor dat je zicht hebt op je kindje op het moment van slapen. Vaak biedt een beeldbabyfoon meer dan dat. Behalve een terugspreekfunctie (zoals die ook op geluidsbabyfoons aanwezig is) kan een beeldbabyfoon ook opties bevatten als infrarood (nachtzicht), een temperatuurmeter, een muziekfunctie en een zoomfunctie, maar ook de beeldkwaliteit van de babyfoon kan per model verschillen.

Bekijk en vergelijk


IP-camera als babyfoon

Babyfoon kopen: waar moet je op letten?-22352304

Tegenwoordig kun je ook steeds meer internet- of IP-camera’s kopen. In principe zijn dit soort camera’s bedoeld als beveiligingscamera, maar de modellen die beeld en geluid doorgeven doen ook prima dienst als babyfoon. Qua prijs zijn ze ongeveer even duur als een beeldbabyfoon, maar ze beschikken vaak over uitgebreidere opties. Het voordeel is dat je ze voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Daarnaast is de beeldkwaliteit van IP-camera’s beter dan die van een beeldbabyfoon.

Bekijk en vergelijk


Apps

Babyfoon kopen: waar moet je op letten?-22352309

Met behulp van een babyfoon-app maak je van twee smartphones of twee tablets eenvoudig een babystation en een ouderstation. De verbinding loopt dan via het internet en je kunt deze apps zowel voor iOS als voor Android aanschaffen. Het werkt in principe prima en is niet zo prijzig. Een nadeel is wel dat je het apparaat dat in de babykamer ligt op dat moment niet voor iets anders kunt gebruiken. Daarnaast ben je buitenshuis afhankelijk van een betrouwbaar Wi-Fi-signaal. Is dat er niet, dan moet je je mobiele data aanspreken en dan kan het alsnog een redelijk kostbaar avontuur worden.

Bekijk en vergelijk

Extra's bij je babyfoon

Babyfoon kopen: waar moet je op letten?-22352313

De ene babyfoon is de andere niet en ze onderscheiden zich vaak door middel van handige extra’s. Zo zijn de meeste babyfoons storingsvrij door het gebruik van DECT-technologie. Bovendien zorgt DECT ervoor dat je niet het verkeerde signaal oppakt, bijvoorbeeld dat van de babyfoon van je buren. Sommige babyfoons beschikken over lampjes om het volume aan te geven wat handig is als er veel mensen in de huiskamer zijn, bijvoorbeeld bij een verjaardag. De terugspreekfunctie vind je tegenwoordig in bijna elke babyfoon terug. Het babystation kan ook dienst doen als nachtlampje, dat via het ouderstation aan en uit te zetten is. Denk verder ook nog aan babystations die slaapliedjes kunnen afspelen en de temperatuur in de slaapkamer weergeven. Met een infraroodcamera kun je op een beeldbabyfoon meer details zien in het donker.

Bekijk en vergelijk


Zo kies je de juiste babyfoon

Om de juiste babyfoon te kiezen, dien je vooraf te bepalen waar een babyfoon in elk geval aan moet voldoen. Vind je het alleen belangrijk dat je het kunt horen of je kindje wakker is of wil je ook zicht hebben op de kamer waarin hij of zij slaapt? Als je kiest voor een beeldbabyfoon, wil je dan dat de beelden via internet naar je toegezonden worden? De extra functies die een babyfoon kan bevatten, die eerder besproken zijn, zijn voor de ene persoon belangrijker dan voor de andere.

Wat bepaalt de prijs van een babyfoon?

Je zult begrijpen dat een babyfoon zonder beeldmogelijkheid in de meeste gevallen goedkoper zal zijn dan eentje waar je wel via video je kindje in de gaten kunt houden. Het aantal extra opties dat de babyfoon van je voorkeur bevat, zal ook voor een groot deel de prijs bepalen. Toch kunnen er ook prijsverschillen zitten tussen babyfoons met dezelfde eigenschappen. Stel daarom voor jezelf een lijstje samen met de eigenschappen waaraan jouw ideale babyfoon moet voldoen en ga dan de verschillende modellen vergelijken. Dat doe je heel eenvoudig met onze babyfoon vergelijker.

Eenvoudig babyfoons vergelijken

De nieuwste ontwikkelingen bij babyfoons

In de toekomst kan de babyfoon ook ingezet worden voor nieuwe toepassingen. Bijvoorbeeld voor ouderen die in een zorgcentrum verblijven. Maar er is nog veel meer mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld een directe verbinding worden gelegd tussen een couveusekamer in het ziekenhuis en de woonkamer van de ouders. Op die manier zijn de ouders meer verbonden met hun kindje. Verder kun je nog denken aan een lamp die je ademhaling begeleidt om tot rust te komen. Voor kinderen is het vaak lastig om te snappen hoe ze dit moeten doen maar doordat de lamp (die op de babyfoon zit) de ademhaling volgt, kan deze aanwijzingen geven aan kinderen zodat ze precies weten wat ze precies moeten doen.

De beste babyfoons

Populairste babyfoons

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000