Achteraf betalen, hoe doe je dat verstandig?

© Mymemo

Achteraf betalen, hoe doe je dat verstandig?

Geplaatst: 24 juni 2024 - 08:36

José Mast

Achteraf betalen heeft een slechte naam en dat is niet voor niets. Het brengt mensen in de verleiding om iets te kopen met een lege bankrekening. Als terugbetalen dan niet lukt, loopt de schuld snel op, want de kosten zijn hoog. Maar soms is een beetje uitstel van betaling ook gewoon handig. Hoe regel je dat op een verantwoorde manier?

Ook interessant voor jou: Zo werkt betalen met PayPal (en dit is waarom het zo handig is)

Bij veel webwinkels kun je achteraf betalen met een dienst als Klarna, Riverty, In3 of Billink. Op de websites en in de apps van deze betaaldiensten vind je de winkels die deze betaalmethode aanbieden. Sommige webwinkels bieden uitgesteld betalen zelf aan, dus zonder betaalpartner.

Als je kiest voor achteraf betalen, kun je altijd online shoppen, ook als je platzak bent. Deze manier van betalen heet Buy Now Pay Later, oftewel BNPL. Onder BNPL vallen alle regelingen waarbij je achteraf betaalt, in één keer of in termijnen, maar in ieder geval binnen drie maanden. 

iDEAL op een smartphone

© vladim_ka

Zo werkt BNPL

Bij een webwinkel die BNPL aanbiedt, winkel je zoals je gewend bent. Als je je aankopen hebt verzameld in je winkelmandje, kies je voor achteraf betalen en vul je je persoonsgegevens in. Aan de hand hiervan kan de betaaldienst een kredietcheck uitvoeren. De uitkomst kan zijn dat je niet achteraf mag betalen, bijvoorbeeld omdat je nog een openstaande rekening hebt. Mag je wel achteraf betalen, dan wordt je bestelling afgerond en krijg je een bevestiging.

Vervolgens kun je rustig afwachten tot de bestelling wordt bezorgd. Krijg je het product thuisbezorgd en bevalt het? Dan moet je betalen binnen de tijd die je hebt afgesproken, bijvoorbeeld 14 of 30 dagen. Krijg je het product niet geleverd? Of ben je er niet tevreden over en wil je het terugsturen? Dan kun je soms een betaalpauze instellen. Als de webwinkel de retourzending binnen die tijd verwerkt, hoef je helemaal niet meer te betalen of alleen voor de producten die je hebt gehouden.

Klarna en Billink helpen je ook als je een probleem hebt met de webwinkel. Wordt je bestelling niet geleverd of is het product stuk? En wil de webwinkel je niet helpen? Dan staan Klarna of Billink je bij om een oplossing te vinden. 

Pakket bezorgen

© Leika production

Voordelen van achteraf betalen

✅ Gemoedsrust

Vooraf betalen bij een webwinkel is eigenlijk helemaal niet zo logisch. Je geld is al afgeschreven, maar je hebt het product nog niet in handen. Zo bezien is het helemaal niet zo gek om even rustig af te wachten of een bestelling wel wordt geleverd voordat je betaalt. Zeker als het gaat om een groot bedrag, kan het een gerust gevoel geven om achteraf te betalen.

✅ Eerder kunnen bestellen

Ook als je het geld op dit moment niet hebt, maar over een paar weken wel, kan achteraf betalen handig zijn. Je hoeft je aankoop dan niet uit te stellen. Gaat het om een grote aankoop en kun je die niet in één keer betalen? Dan is achteraf betalen in termijnen een uitkomst. Dit wordt aangeboden door Klarna, Riverty en In3. Meestal betaal je de eerste termijn meteen, de tweede een maand later en de derde weer een maand later. 

Vrouw schulden geld lenen

© KMPZZZ

Wat zijn de nadelen van achteraf betalen?

❌ Verleiding

De mogelijkheid van achteraf betalen kan je in de verleiding brengen iets te kopen terwijl je er geen geld voor hebt. Je kunt daardoor in de financiële problemen komen.

❌ Minder overzicht

Als je achteraf betaalt, moet je er rekening mee houden dat je daar geld voor reserveert. Dat is geen probleem als je voldoende geld op je bankrekening hebt en een goed financieel inzicht hebt. Maar als je de neiging hebt om uit te geven wat je hebt, dan is achteraf betalen minder geschikt.

❌ Hoge kosten

Als je de rekening achteraf toch niet kunt betalen, krijg je één keer een herinnering zonder kosten. Daarna moet je wel kosten betalen, van bijvoorbeeld 15 procent van het openstaande bedrag met een minimum van 40 euro. Als je dan nog niet betaalt, lopen de kosten verder op.

❌ Risico op schuld

Gebruik je achteraf betalen om spullen te kopen waarvoor je het geld niet hebt? Dan loop je het risico op schuld. De aanbieders van achteraf betalen mogen je geen nieuwe mogelijkheid tot achteraf betalen aanbieden zolang je een openstaande rekening nog niet hebt voldaan, dus de schulden kunnen zich niet opstapelen. Maar één schuld is al erg genoeg. 

Payday

© Olga Yastremska, New Africa, Afr

Goed inzicht in je geld?

Gebruik een budgetplanner

Zo gebruik je achteraf betalen verstandig

💡 Betaal alleen achteraf voor spullen die je al van plan was te kopen en die je nu of over een paar weken ook echt kunt betalen.

💡 Houd de mails en/of notificaties van de aanbieder van achteraf betalen in de gaten. Zo mis je de uiterste datum waarop je moet betalen niet.

💡 Zorg dat je op je telefoon de push-notificaties van de app aan hebt staan.

💡 Zet de uiterste betaaldatum voor de zekerheid ook in je agenda.

💡 Achteraf betalen kan ook met een creditcard. Heb je al een creditcard, dan is het handig om daarmee alle betalingen te doen die je even wilt uitstellen. Zo houd je een beter overzicht. Bovendien heb je met een creditcard vaak recht op aflevergarantie en kun je gebruikmaken van een aankoopverzekering.

Lees ook: Zo haal je alles uit de aflevergarantie van je creditcard


(want het leven is al duur genoeg)

8x: Android onder de 200 euro

Powered by

Kieskeurig

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten