Wil je én rente én belastingvoordeel? Ga groen sparen!
Als je duurzaamheid belangrijk vindt, dan let je er vast ook op bij welke bank je je spaargeld onderbrengt. Zo verdien je rente met een goed gevoel. Maar soms kun je met een groene manier van sparen ook nog eens belasting besparen. Win-win dus! We leggen uit hoe dat werkt en waar je precies op moet letten.
Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: 🌱 Wat is groen sparen? 🌱 Wat zijn de voordelen en nadelen van groen sparen? 🌱 Voor wie is groen sparen interessant? 🌱 Hoe vind je een groene spaarrekening of groen spaardeposito?
Ook interessant voor jou: Op zoek naar hogere spaarrente in het buitenland? Let dan hierop!
Groen sparen is niet hetzelfde als sparen op een gewone spaarrekening bij een duurzame bank. Als je spaart bij een duurzame bank, mag je ervan uitgaan dat je geld niet wordt gebruikt voor zaken die slecht zijn voor het milieu en voor het klimaat. Maar waar je geld wel en niet naartoe gaat, hangt af van het beleid van de bank.
Geld op een gewone spaarrekening telt mee voor het vermogen dat je moet opgeven aan de Belastingdienst. Als je in 2024 meer dan 57.000 euro aan spaargeld en beleggingen hebt, dan moet je daar belasting over betalen. Met je partner samen mag je het dubbele hebben. Heb je samen meer dan 114.000 euro, dan betaal je belasting over je vermogen.
Wat maakt groen sparen anders?
Een groene spaarrekening of groen deposito is een rekening die voldoet aan de eisen van de fiscus om 'groen' te mogen heten. Dat betekent dat minimaal 70 procent van het geld van spaarders wordt ingezet voor groene projecten die zijn goedgekeurd door de overheid. Het geld dat spaarders inleggen gaat bijvoorbeeld naar windenergie, zonne-energie of natuurprojecten. Daarmee doe je als spaarder dus nog meer voor de toekomst van de planeet.
Een ander verschil is dat je voor je groene spaargeld een extra belastingvrijstelling krijgt. Bovenop de vrijstelling van 57.000 euro komt een extra vrijstelling van 71.251 euro per persoon. Dit bedrag mag je op een groene rekening hebben staan zonder dat je er belasting over hoeft te betalen. Dat scheelt om te beginnen aan vermogensbelasting. Daar bovenop krijg je een extra heffingskorting van 0,7 procent. Deze korting mag je aftrekken van de belasting die je moet betalen.
🚨 LET OP Per 1 januari 2025 wordt de extra vrijstelling voor groen sparen en beleggen verlaagd naar 30.000 euro per persoon.
©Mike Mareen
Groen sparen en een groen deposito: dit is het verschil
Groene deposito's worden op dit moment het meeste aangeboden. Een deposito is een spaarrekening waarop het spaargeld gedurende een bepaalde tijd vaststaat, bijvoorbeeld een jaar. Je mag het geld in dat jaar niet opnemen. Wil je dat toch, dan betaal je kosten. Alleen in bepaalde situaties kan de bank een kosteloze opname toestaan, bijvoorbeeld bij een scheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Tijdens de looptijd kun je ook geen bedrag bijstorten. Het bedrag op het deposito blijft de hele looptijd gelijk. Pas aan het eind van de looptijd krijg je het met rente terug.
Verschillende banken bieden groene deposito's aan. De Rabo Groen Bank is de enige bank met een groene spaarrekening waarvan je wel geld mag opnemen en waarop je geld mag bijstorten. Maar ook deze spaarrekening heeft als voorwaarde dat ingelegde bedragen pas na een jaar opneembaar zijn.
➕ Wat levert een groen deposito op?
Naast belastingvoordeel levert een groen deposito ook rente op. Die rente is misschien niet de hoogste die je kunt krijgen, maar daar komt het belastingvoordeel dus nog bij. Zet je bijvoorbeeld 20.000 euro op een groen deposito, dan krijg je een heffingskorting van 0,7 procent over 20.000. Dat is 140 euro. Daarnaast krijg je rente over 20.000 euro, bijvoorbeeld 2 procent. Dat is 400 euro. Zo verdien je in een jaar dus 540 euro aan je spaargeld in plaats van 400 euro. Je kunt ook zeggen dat je werkelijke rendement 2,7 procent bedraagt.
Betaal je op dit moment vermogensbelasting, dan kan je voordeel nog groter worden als je een deel van je belaste spaargeld naar een groen deposito verhuist. Hoeveel dat precies oplevert, hangt af van het rendement op spaargeld dit jaar. Hoe hoger dit werkelijke rendement, hoe hoger ook het fictieve rendement waarmee de Belastingdienst straks de belastingaanslag gaat berekenen. Over een spaarsaldo tot 71.251 euro op een groen deposito betaal je deze aanslag niet.
©A - stock.adobe.com
➖ Wat zijn de nadelen van een groen deposito?
• De rente op een groen deposito is niet de hoogste in de markt. Dat komt omdat banken beperkt zijn in de projecten waar ze het geld voor kunnen inzetten.
• De rente stijgt niet gedurende de looptijd. De rente in de markt kan wel stijgen en dalen, net als de rente op vrij opneembare spaarrekeningen. Het kan dus gebeuren dat de rente op je spaarrekening hoger wordt en dat het gunstiger zou zijn om je spaargeld daarop te zetten. Je kunt het geld dan niet van het groen deposito afhalen en op je gewone spaarrekening zetten.
• Groen sparen kan geld kosten. Banken kunnen geld vragen voor het beheer van een groen deposito. Het kan ook verplicht zijn om een betaalrekening aan te houden bij de bank waar je spaart.
• Je moet een minimum bedrag inleggen van bijvoorbeeld 5.000 euro.
• Tijdens de vaste looptijd kun je je spaargeld niet opnemen.
• Groene deposito's staan niet altijd open voor nieuwe spaarders. Dat komt omdat banken niet altijd genoeg goedgekeurde groene projecten kunnen vinden. De rekening gaat dan even dicht voor nieuwe stortingen. Pas als er weer nieuwe projecten gevonden zijn, kan er weer geld bij.
💡 Wanneer is een groen deposito slim?
Sparen op een groen deposito is alleen verstandig als je het minimum bedrag dat je moet storten gedurende de looptijd kunt missen. Dat betekent dat je voldoende reserves moet hebben om verwachte en onverwachte uitgaven mee te kunnen doen.
Om voordeel te kunnen behalen met groen sparen, is het niet per se nodig dat je nu vermogensbelasting betaalt. Sparen op een groen deposito kan ook interessant zijn als je geen vermogensbelasting betaalt. Dat komt door de extra heffingskorting en daar heeft iedere groene spaarder recht op.
Een groen deposito is niet aan te raden als een hoog rendement je enige drijfveer is. Zelfs als je rekening houdt met het belastingvoordeel, vind je waarschijnlijk wel hogere rentes in de markt, of dezelfde rente tegen gunstigere voorwaarden. Maar als je groen sparen belangrijk vindt, geeft dat een extra reden om in een groen deposito te stappen.
Hoe vind je een groen deposito?
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Rvo) heeft op de website een overzicht van fondsen en beleggingen met belastingvoordeel. Hierop staan bijvoorbeeld ING Groenbank, ABN AMRO Groenbank en Rabo Groen Bank. Je hebt bij deze banken een betaalrekening nodig om er groen te kunnen sparen.
Goed om te weten
Een groen deposito helpt niet om je vermogen te verkleinen voor de huurtoeslag, zorgtoeslag of het kindgebonden budget.
Spaargeld op een groene spaarrekening of groen deposito van ING Groenbank, ABN AMRO Groenbank en Rabo Groen Bank valt onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat het tot 100.000 euro beschermd is als de Groenbank omvalt.
Zelf berekenen wat groen sparen voor jou kan betekenen? 👇