Geld overmaken in vreemde valuta, hoe doe je dat zo goedkoop mogelijk?
Als je met je eigen, traditionele bankrekening geld overmaakt in vreemde valuta, kan dat wel eens duur uitpakken. Het is slim om vooraf de kosten van geld wisselen te vergelijken, want er zijn online betaaldiensten en banken waar je veel minder betaalt.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen. 💸 Met welke kosten krijg je te maken bij een overschrijving in vreemde valuta? 💸 Hoe kun je besparen op deze kosten? 💸 Wat is de beste keuze voor betalen in een webwinkel?
Ook interessant voor jou: Dit moet je weten over betalen in een andere munt
Koop je weleens iets in een buitenlandse webwinkel of maak je geld over naar iemand buiten de eurozone? Dan heb je te maken met een andere muntsoort. Meestal kun je de rekening gewoon met je eigen bankrekening of creditcard betalen, maar daar komen wel kosten bij kijken.
©Valerii Evlakhov
Geld overschrijven binnen Europa
Maak je geld over naar een land dat de euro als betaalmiddel heeft? Dan is een overschrijving gratis, zoals je gewend bent.
Moet je een betaling doen naar een Europees land dat een andere munt als betaalmiddel heeft? Ook dan kan overschrijven voor jou gratis zijn. Het ligt eraan of je de betaling kunt doen in euro’s en of het land valt binnen het SEPA-gebied. Bij het SEPA-gebied horen alle landen van de Europese Unie plus IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Je kunt naar die landen geld overmaken in euro’s zonder extra kosten. De ontvanger moet het bedrag dat je moet betalen dan dus wel in euro’s vermelden.
Ook al zie je zelf geen kosten bij een SEPA-overboeking, de ontvanger krijgt niet altijd de volledige waarde van het bedrag dat je hebt overgemaakt. Er kan geld geld wegvloeien voor de kosten van geld wisselen door de bank in het buitenland en voor de eventuele kosten die de buitenlandse bank bij de ontvanger in rekening brengt.
Wil je een overboeking doen binnen het SEPA-gebied in een andere muntsoort? Dan moet je wél kosten betalen. Het verschilt per bank hoe hoog die kosten zijn en hoe ze worden berekend. Het kan een vast bedrag zijn per overschrijving (meestal tussen de 6 en 15 euro) en/of een percentage van het te betalen bedrag (meestal 0,1 procent met een minimum van bijvoorbeeld 5 euro). Ook betaal je kosten voor geld wisselen.
©pla2na
Betalingen buiten Europa
Wil je geld overmaken naar een land dat niet bij het SEPA-gebied hoort, zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Turkije of Oekraïne? Dan krijg je te maken met hogere kosten. Je betaalt dan niet alleen de transactiekosten van je eigen bank, maar ook de kosten van de buitenlandse bank (OUR). In totaal kan het gaan om enkele tientjes tot 50 euro en meer. Je kunt ook met de ontvanger afspreken dat de ander deze kosten betaalt.
Daarbovenop komen nog de kosten voor geld wisselen. Sommige banken bieden maar een beperkt aantal valuta aan waarin je geld kunt overmaken. Moet je geld overmaken in een valuta die je bank niet aanbiedt? Dan kun je het bedrag misschien in dollars overmaken, waarna het door de buitenlandse bank wordt omgewisseld in de valuta van het betreffende land. Dit brengt nog weer extra kosten met zich mee.
Kan het goedkoper?
Als je maar af en toe geld overmaakt naar het buitenland, houden de kosten je misschien niet zo bezig. Maar als je vaker betalingen doet naar een land met een andere muntsoort, dan is het slim om te kijken naar alternatieven.
Internationale betaaldienst
Met een internationale betaaldienst kun je online geld overmaken naar het buitenland zonder hoge kosten. Wise is een betaaldienst die openstaat voor zakelijke én particuliere gebruikers. Je kunt er in bijna heel de wereld mee betalen. Voor iedere overschrijving betaal je een vast tarief plus een percentage van het bedrag dat je overmaakt. Deze kosten hangen af van het valutapaar. Voordat je de overboeking doet, zie je precies hoe hoog de kosten zijn, zodat je ze kunt vergelijken met de kosten van je eigen bank.
Om met Wise te kunnen betalen, moet je je eerst registreren met je e-mailadres of met je Google- of Facebookaccount. Vervolgens kun je het bedrag en de valuta kiezen en de gegevens invullen van de bankrekening van de ontvanger. Je betaalt via een bankoverschrijving of met een debit- of creditcard. Als je bankiert bij Bunq kun je binnen de Bunq-app gebruikmaken van Wise.
Betaalrekening bij een andere bank
Bij sommige banken is geld overmaken in vreemde valuta erg goedkoop, bijvoorbeeld bij de online banken Revolut en N26. N26 werkt hiervoor samen met betaaldienst Wise. Ook bij Wise zelf kun je een betaalrekening openen. Bij Revolut en Wise kun je zelfs een betaalrekening hebben in een andere muntsoort, zoals Britse ponden of Amerikaanse dollars. Je kunt betalingen in ponden of dollars dan rechtstreeks van je eigen saldo doen, zonder dat er eerst gewisseld hoeft te worden. Maar ook als je alleen euro’s op je bankrekening hebt staan, ben je met zo’n speciale betaalrekening meestal veel goedkoper uit.
©Leonid Iastremskyi
PayPal of creditcard?
Voor betalen in een buitenlandse webwinkel gebruiken veel mensen PayPal of een creditcard. Ook deze betaalmethoden brengen kosten met zich mee. Bij PayPal krijg je deze kosten vooraf te zien als je de betaling in vreemde valuta instelt. Je kunt ook eerst het bedrag omrekenen met een tool in de Wallet (in de PayPal-app of op internet). Als je een creditcard hebt gekoppeld aan je PayPal-account, gelden de valutawisselkosten van PayPal.
Lees ook: Zo werkt betalen met PayPal (en dit is waarom het zo handig is)
Betalen in vreemde valuta met je creditcard is meestal duurder. Creditcards rekenen bovenop de wisselkoers nog een koersopslag van bijvoorbeeld 2 procent. Je kunt de kosten berekenen met behulp van de Wisselkoerscalculator.
Smartphones waar je iets aan hebt
Populair én minder dan 600 euro
Powered by Kieskeurig.nl