Op vakantie? Trap niet in deze diefstaltrucs
Let jij altijd goed op je persoonlijke spullen en je bagage? Denk je dat een diefstal op vakantie jou niet overkomt? Je bent niet de enige. Totdat je na een onbewaakt moment opeens merkt dat je tas, portemonnee of telefoon weg is. Zorg dat je niet in deze diefstaltrucs trapt.
In dit artikel lees je over vier vakantietrucs: ⚠️ Busstationtruc ⚠️ Afleidingstruc ⚠️ Metrotruc ⚠️ Opdringtruc Ook leggen we uit wat je kunt doen om te voorkomen dat jij er slachtoffer van wordt.
Ook interessant voor jou: Ik ga op vakantie en ik neem mee.... een bagageverzekering?
Busstationtruc
⚠️ Je bent aangekomen op een internationaal busstation en alle passagiers krioelen door elkaar om de bagage uit het ruim van de bus te halen. Je weet dat je in die chaos je eigen spullen goed in de gaten moet houden. Maar je stuurt toch even snel een selfie naar de thuisblijvers om de aankomst op je reisbestemming te delen. Als je weer naar je bagage kijkt, mist er een rugzak. Eén onbewaakt moment is voor een getrainde dief genoeg om toe te slaan.
✅ Ben je met zijn tweeën of meer, spreek dan af wie de koffers uit het bagageruim haalt en wie de verzamelde bagage in de gaten houdt. Zorg ook dat je niet al je belangrijke spullen in één rugzak bewaart. Bewaar bijvoorbeeld je identiteitsbewijs, geld en pasje in een tas op je lijf of in een binnenzak.
Afleidingstruc
⚠️ Je bent je auto aan het inladen nadat je hebt uitgecheckt bij je hotel of vakantiehuis. Een nette dame of heer trekt je aandacht voor iets dat je moet zien vóór de auto. Misschien is je band zacht of ligt er glas op straat. Je denkt te maken te hebben met een attente passant en gaat kijken. Als je weer verder wilt gaan met inladen, is een deel van je bagage weg, meegenomen door een handlanger van de 'attente passant', die zelf natuurlijk ook alweer gevlogen is.
✅ Wees je ervan bewust hoe kwetsbaar je bent op dit soort transfermomenten. Ben je met twee of meer, verdeel dan de taken. En bedenk dat ook mensen die er keurig uitzien slechte bedoelingen kunnen hebben.
©wojciechkic.com
Metrotruc
⚠️ Je stapt met je bagage in de Parijse metro. Het is erg druk en je doet je best om een staanplaats te vinden voor jezelf en je koffer. In het gedrang heb je niet door dat een medepassagier je telefoon uit je zak rolt. Als je je telefoon wilt pakken, is-ie weg en de dader is op het eerstvolgende station al uitgestapt. Deze truc beperkt zich natuurlijk niet alleen tot de Parijse metro. Ook in andere drukke metro's, trams en bussen loop je het risico op zakkenrollen, net als op drukke markten en andere toeristische attracties.
✅ De beste remedie tegen deze truc is je telefoon en andere belangrijke spullen op je lijf te dragen in een buik- of halstasje, onder je kleren.
©mdyn
Draag je paspoort en geld op je lijf
Bijvoorbeeld in een moneybelt
Opdringtruc
⚠️ Je bezichtigt een populaire stad en in een drukke straat botst iemand zogenaamd per ongeluk tegen je op. Het kan ook zijn dat iemand je de weg vraagt, bedelt om geld, handtekeningen inzamelt, een enquête afneemt, een hand geeft, je helpt om vogelpoep van je kleren te halen of een goocheltruc laat zien. Of je nu wilt of niet, je aandacht gaat naar de onverwachte gebeurtenis en een handlanger gebruikt die tijd om een hand in je tas of zak te laten glijden en je telefoon of portemonnee te rollen.
✅ Ook bij deze truc is een buik- of halstasje de oplossing. En zorg dat je, juist als iemand zich opdringt, naar je meest oplettende stand schakelt.
Geen truc, wel heel vervelend: autokraak ⚠️ Je ben op doorreis met een volgepakte auto en je stopt onderweg voor een lunch in een leuk stadje. Je kunt moeilijk al je spullen meenemen, dus je laat de auto met alle bagage erin achter. Afgesloten natuurlijk, maar buiten het zicht op een parkeerplaats buiten het centrum. Als je terugkomt is de auto opengebroken en zijn er complete tassen buitgemaakt. Extra zuur is dat je de schade niet altijd terugkrijgt van je reisverzekering. Als je kostbare spullen in het zicht hebt laten liggen in een geparkeerde auto, kan de verzekeraar oordelen dat je onvoorzichtig bent geweest en een vergoeding weigeren.
✅ Laat geen kostbare spullen achter in de auto en zorg dat bagage niet zichtbaar is van buitenaf. Kun je dit niet voorkomen, houd de auto dan steeds in het oog.
©Daniel Jedzura
Toch bestolen, wat nu?
• Doe aangifte. Om aanspraak te kunnen maken op je reisverzekering moet je ter plekke aangifte doen bij de politie. Maar de politie kan je soms ook helpen om gestolen bagage terug te vinden. Agenten kennen de plekken waar dieven tassen en spullen die voor hen waardeloos zijn achterlaten. Geld en apparatuur vind je vrijwel nooit terug, maar misschien wel je make-upetui of regenjas.
• Blokkeer pasjes en creditcards. Je bank of creditcardmaatschappij heeft een speciaal telefoonnummer dat je hiervoor kunt bellen.
• Zoek je telefoon of tablet. Is je telefoon of tablet gestolen, dan kun je deze vaak op afstand zoeken en bedienen. Soms kun je de locatie van je apparaat achterhalen, een boodschap op het scherm laten zien en/of het apparaat blokkeren. Blokkeer ook de simkaart bij je telefoonprovider.