Zo werkt betalen met PayPal (en dit is waarom het zo handig is)

© Nuttapong punna

Zo werkt betalen met PayPal (en dit is waarom het zo handig is)

Geplaatst: 31 mei 2024 - 12:06

José Mast

PayPal is een online betaaldienst, die je gratis kunt gebruiken. Zo kun je in de hele eurozone betalen in webwinkels, zonder dat je een creditcard nodig hebt. PayPal heeft ook nog een paar waardevolle extra’s, zoals aflevergarantie op je internetbestelling en betalen in vreemde valuta. Lees hier hoe je een PayPal-account opent en wat je ermee kunt.

Ook interessant voor jou: Online betalen: bankpas, creditcard of iDeal?

Veel mensen hebben een PayPal-account om snel en kosteloos online te kunnen betalen. Een groot aantal webshops in binnen- en buitenland accepteert deze manier van betalen. Met een PayPal-account kun je dus wereldwijd shoppen. Betalen met PayPal is heel makkelijk. Als je het eenmaal hebt ingesteld, hoef je alleen maar in te loggen om een betaling te doen. Je hoeft dus niet iedere keer opnieuw je betaalgegevens in te voeren.

Anoniem betalen

Maar er zijn nog meer redenen om met PayPal te betalen. Zo kun je er veilig mee betalen zonder dat de verkoper je bank- of creditcardgegevens te zien krijgt. Dat vermindert het risico op fraude. Prettig als je iets koopt via Marktplaats bijvoorbeeld. Je hoeft alleen het e-mailadres van de verkoper te kennen, of de verkoper kan je een betaalverzoek sturen. Met PayPal betalen in een winkel, restaurant of op de markt kan ook als de ondernemer een QR-code aanbiedt die je kunt scannen.

Verder heb je met een PayPal-account recht op aankoopbescherming. Dat betekent dat je je geld kunt terugkrijgen als je een bestelling bij een webwinkel niet geleverd krijgt. Je moet wel altijd eerst zelf aan de bel trekken bij de webwinkel, maar als die de afleverafspraken niet nakomt of niet reageert, draait PayPal de betaling terug. Een voorwaarde is dat je binnen 180 dagen de claim hebt ingediend.

Lees ook: Dit moet je weten over aflevergarantie

Anoniem online

© Studio Romantic

0

Powered by

logo

Zo maak je een PayPal-account aan

Je kunt een account aanmaken op je computer door naar Paypal.com te gaan. Je kunt ook eerst de app van PayPal downloaden en daarmee een account openen. In beide gevallen heb je een mobiele telefoon nodig, waarmee je een beveiligingscode kunt ontvangen. Ook moet je een e-mailadres invoeren. Vervolgens krijg je een mail toegestuurd waarmee je je account kunt activeren.

Welke betaalopties zijn er?

Je kunt PayPal verbinden met je bankrekening of je creditcard. Als je een betaling doet met PayPal, wordt het bedrag afgeschreven van de gekoppelde rekening of kaart. Je kunt er ook voor kiezen om vóór je aankoop geld over te maken naar je PayPal-account. Je hebt dan een positief saldo, waarmee je betalingen kunt doen.

Met de app is het heel makkelijk om een creditcard te koppelen. Ga naar ‘Wallet’ en kies voor het toevoegen van een creditcard. Je kunt dan gewoon de creditcard scannen met de camera van je telefoon. Vervolgens hoef je alleen nog de cvc-code in te vullen en goedkeuring te geven in de app van je creditcard.

Een bankrekening koppelen is nog makkelijker. Kies in de Wallet voor het toevoegen van een bankrekening en selecteer je eigen bank. Vervolgens kun je in je eigen bankomgeving toestemming geven om je bankrekening te koppelen. Je moet wel akkoord gaan met de machtiging tot automatische incasso. Dit is nodig om PayPal toestemming te geven om het geld van betalingen die je met PayPal doet, af te schrijven van je bankrekening.

Betaal je liever van een positief saldo op je PayPal-account? Dan kun je geld overmaken naar je eigen PayPal-account via iDeal. Dat kan niet in de app, maar alleen via de website. Ga hiervoor naar je saldo. Daar vind je een link waarmee je geld kunt overschrijven via iDeal. Je kunt ieder bedrag tussen tien en duizend euro kiezen. Vervolgens kies je je eigen bank en doe je de betaling.

iDEAL op een smartphone

© vladim_ka

Extra functies van PayPal

• Je kunt in de app een QR-code vinden waarmee anderen jou makkelijk kunnen betalen. Als je dit doet om je te laten betalen door vrienden en familie, kost dit geen geld. Als je als verkoper een QR-code gebruikt, moet je hier wel een vergoeding voor betalen.
• Je kunt een PayPal.Me-link maken waarmee anderen je kunnen betalen. Je kunt de link delen zoals je wilt. Je verzint de link zelf, net zoals je e-mailadres. Het is dus geen wirwar van cijfers en letters, maar een link als ‘paypal.me/jenaam1’. De ander kan jou betalen door op de link te klikken of deze zelf in te tikken. De ander hoeft dus je telefoonnummer of mailadres niet eens te weten.
• Je kunt verschillende valuta aanhouden op je PayPal-account. Zo kun je geld ontvangen en uitgeven in een andere munt, zonder eerst te hoeven omwisselen naar euro’s. Aan internationale betalingen en het omwisselen van valuta zijn wel kosten verbonden.

Dollars en euro's

© mars58

Nadelen

Betalen met PayPal heeft weinig nadelen. Je moet wel in de gaten houden dat je je account ook echt gebruikt. Doe je dat niet, dan moet je inactiviteitskosten betalen. Als je twaalf maanden achter elkaar niet inlogt, moet je 10 euro per jaar betalen.

Als je internationale betalingen doet, moet je ook kosten betalen. Zorg dat je vooraf weet hoe hoog die kosten zijn, zodat je ze kunt vergelijken met een betaling van je eigen bankrekening of een andere betaaldienst.

Op een rijtje

Dit zijn de populairste iPhones

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten