Dit moet je weten over sparen, beleggen en belastingen

© Romolo Tavani

Dit moet je weten over sparen, beleggen en belastingen

Geplaatst: 11 augustus 2024 - 10:34

José Mast

Als je meer dan 57.000 euro spaargeld en ander vermogen hebt, moet je daarover belasting betalen. Maar wat telt er allemaal mee als vermogen en wanneer moet je je zorgen gaan maken over belastingen? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt?

Ook interessant voor jou: Op zoek naar hogere spaarrente in het buitenland? Let dan hierop

Als je niet zoveel spaargeld hebt, hoef je je ook niet druk te maken over de belastingen. De Belastingdienst gaat pas belasting heffen als je meer vermogen hebt dan 57.000 euro per persoon. Samen met je fiscale partner mag je het dubbele hebben, dus 114.000 euro.

Wat telt mee als vermogen?

Wil je uitrekenen of je boven deze grens komt, dan moet je weten wat er allemaal meetelt als vermogen. In de eerste plaats zijn dat je de tegoeden op je betaal- en spaarrekening(en). Verder tellen je eventuele beleggingen mee, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en indextrackers (ETF's). Vergeet ook de waarde van cryptomunten en goud niet. Verder moet je de waarde van een tweede huis opgeven. Ten slotte tel je ook geld dat je hebt uitgeleend mee. Dat heet een vordering.

Goudklompje

© Roman Bodnarchuk

Wat telt níet mee als vermogen?

Een eigen huis waarin je zelf woont telt niet mee bij de berekening van je vermogen. Heb je waardevolle sieraden, kunst die je gebruikt ter decoratie of muziekinstrumenten? Ook die tellen niet mee als vermogen, net als alle andere inboedelgoederen. Dure apparatuur, antieke meubels en verzamelingen hoef je dus niet bij je vermogen op te tellen. Ook je eigen auto, motor, caravan en camper tellen niet mee.

Wat trek je af van je vermogen?

Schulden mag je gedeeltelijk aftrekken van je vermogen. Dat kan gaan om schulden voor een tweede huis, een persoonlijke lening of een studieschuld. Een bedrag van 3400 euro per persoon mag je niet aftrekken, maar alles wat daarbovenuit komt wel.
Let op: je hypotheekschuld voor je woonhuis mag je niet aftrekken van je vermogen.

Hoe bespaar je belasting?

Blijf je onder de grens van 57.000 euro per persoon of 114.000 euro per stel? Dan hoef je geen belasting over je vermogen betalen en heeft het ook geen zin om belastingbesparende maatregelen te nemen. Kom je boven de grens? Dan kun je je voordeel doen met de volgend tips.

🔷 Ga groen sparen of beleggen. Als je geld steekt in een groene spaarrekening, een groen deposito of groene beleggingsprojecten met een officieel certificaat van de overheid, krijg je een extra vrijstelling van 71.251 euro in 2024. In 2025 wordt deze extra vrijstelling verlaagd naar 30.000 euro per persoon. Bovendien krijg je een extra heffingskorting van 0,7 procent. Deze korting mag je aftrekken van de belasting die je moet betalen.
🔷 Geef geld uit. Dit is vooral een tip om in de gaten te houden voor de jaarwisseling. Je vermogen wordt namelijk maar één keer per jaar gepeild en dat is op 1 januari. Als je zorgt dat je noodzakelijke uitgaven vóór 1 januari doet, verlaag je daarmee je vermogen voor het komend jaar en dus de belasting die je moet betalen. Denk aan een hoge (tandarts)rekening, de jaarpremie van je zorgverzekering, een nieuwe auto, nieuwe meubels of apparaten die je toch nodig had, een schenking aan een kind of gift aan een goed doel. Het kan ook helpen om schulden onder de 3400 euro af te lossen, want tot dat bedrag mag je schulden niet aftrekken. Ook een schuld aan de Belastingdienst kun je maar beter voor 1 januari betalen, want die mag je meestal helemaal niet aftrekken van je vermogen.

Over geld uitgeven gesproken ...

🚗 Ontdek jouw ideale elektrische auto op Kieskeurig.nl!

Auto kopen

© Studio Romantic

🔷 Leg geld opzij voor je pensioen. Als je een pensioentekort hebt, kun je sparen of beleggen voor je pensioen zonder belasting te betalen over het tegoed. Hiervoor kun je een speciale rekening openen bij een bank of beleggingsinstelling. Je mag het geld alleen gebruiken om later, als je met pensioen gaat, een lijfrente van te kopen. Dat is een aanvullende uitkering bovenop je AOW en eventueel pensioen via je werkgever. De inleg voor dit aanvullende pensioen kun je aftrekken van je inkomen, zodat je minder inkomstenbelasting betaalt. Of je een pensioentekort hebt, kun je nagaan via deze tool van de Belastingdienst.
🔷 Doe een extra aflossing op je hypotheek. Daarmee verlaag je niet alleen de vermogensbelasting, maar ook je maandlasten. Bedenk wel dat je een aflossing niet zomaar weer kunt opnemen. Let ook op dat je niet meer aflost dan je hypotheekbank boetevrij toestaat. Bij sommige hypotheekvormen is extra aflossen op je hypotheek niet gunstig. Een extra aflossing kan ook gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek en voor eventuele toeslagen die je ontvangt. Vraag zo nodig advies van een financieel adviseur. 

Blauwe enveloppen belasting belastingdienst

© A - stock.adobe.com

Hoeveel belasting betaal je eigenlijk?

In 2024 betaal je 36 procent belasting over het voordeel dat je behaalt met sparen en beleggen. Dit voordeel wordt alleen berekend over het deel van je vermogen dat boven het vrijgestelde bedrag van 57.000 euro uitkomt. De Belastingdienst rekent met fictieve rendementen. Dit zijn de fictieve rendementen voor 2024.

💶 Banktegoeden en spaargeld: 1,03%
💶 Beleggingen en tweede woning: 6,04%
💶 Schulden: 2,47% (dit percentage wordt afgetrokken)

Het percentage voor beleggingen en tweede woning staat vast, de percentages voor banktegoeden en spaargeld en voor schulden worden begin 2025 definitief gemaakt.

P.S. Nog meer geld uitgeven om je belastingaangifte te drukken? 👇🏻

Wie het breed kan laten hangen, wil het ook breed zien!

Geld over? Pracht-televisies van minimaal 2500 euro

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem