Zo kun je miniaturen herstellen of verwijderen in Windows 10

© PXimport

Zo kun je miniaturen herstellen of verwijderen in Windows 10

Geplaatst: 11 december 2020 - 07:14

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Dirk Schoofs

In plaats van de standaard pictogrammen voor documenten te gebruiken, maakt Windows 10 hele kleine weergaven van afbeeldingen of documentinhoud. Helaas raken die miniaturen af en toe beschadigd en soms zorgen ze dat je computer heel sloom de inhoud van bepaalde mappen laat zien. Dit kun je eraan doen.

Beschadigde miniatuurcache

Om het systeem niet telkens opnieuw de miniaturen te laten aanmaken, bewaart Windows die plaatjes in een speciaal databasebestand die we de miniatuurcache noemen. Helaas zie je soms foute of zelfs vervormde miniaturen. Dat betekent dat door een bug of een hardware-probleem de miniaturen in de cache beschadigd zijn. Het beste wat je dan kunt doen, is de volledige cache met miniaturen verwijderen en toestaan dat Windows de defecte miniaturen opnieuw aanmaakt wanneer je de volgende keer de computer opstart.

© PXimport

Schijfopruiming

Om de miniatuurcache in Windows 10 te wissen, heb je het programma Schijfopruiming nodig. Open het menu Start en typ “Schijfopruiming”. In de lijst van Schijfopruiming zie je verschillende gegevens die Windows heeft opgeslagen en die je veilig kunt verwijderen.

Als je alleen de cachebestanden van de miniaturen wilt wissen, zorg je dat alleen het vakje naast Miniaturen is aangevinkt. Klik op OK. Een pop-up vraagt of je zeker bent dat je deze bestanden wilt verwijderen. Bevestig je keuze. Even later zie je de voortgang van de verwijdering. Herstart je computer en je zult merken dat de juiste miniaturen opnieuw zullen verschijnen.

© PXimport

Snelheidswinst door pictogrammen

Als je merkt dat de Windows 10-miniaturen vaak niet goed werken, kun je ze uitschakelen. Vooral bij tragere computers of bij netwerkschijven die ontzettend veel foto’s of video’s bevatten, kan het navigeren irritant traag verlopen omdat Windows miniaturen moet opbouwen van deze bestanden. Hier kun je snelheidswinst halen door de miniaturen te deactiveren, zodat je alleen pictogrammen ziet.

Om de functie Miniaturen uit te schakelen ga je naar Windows Verkenner. In het tabblad Beeld klik je aan de rechterkant op Opties. In het dialoogvenster dat volgt, selecteer je het tabblad Weergave. En dan plaats je een vinkje bij Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen. Bevestig je keuze met OK. Open een map om de instelling te testen. Je zou nu uitsluitend de standaardpictogrammen moeten zien. Wanneer je van gedachte verandert, zet je deze optie weer uit.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000