ID.nl logo
100 Tips voor Windows 10
© PXimport
Zekerheid & gemak

100 Tips voor Windows 10

Wie een pc heeft, gebruikt Windows 10 waarschijnlijk dagelijks. Toch maken we lang niet allemaal gebruik van alle mogelijkheden die het besturingssysteem biedt. Zonde, want er is echt heel veel mogelijk. Tijd om Windows eens van a tot z door te lichten. We geven je handige tips, probleemoplossingen en kleine aanpassingen die het werken met Windows een stuk efficiënter maken.

Tip 01: Toetscombinaties

We trappen af met een heel kort overzicht van toetscombinaties. Dat je met de Windows-toets het menu Start kunt openen, wist je wel. Maar wist je ook dat als je de letter E daarbij indrukt, de Windows Verkenner opent? En dat als je het pijltje omhoog erbij indrukt dat het huidige venster maximaliseert? Druk je op de Windows-toets in combinatie met Pause/Break, dan worden de systeemeigenschappen geopend.

Tip 02: Screenshots nemen

Screenshots maak je in Windows door Ctrl in te drukken in combinatie met Print Screen. Maar Windows heeft sinds enige tijd ook een ingebouwd programma hiervoor, Knipprogramma (binnenkort Knippen en aantekenen). Je vindt het door die naam in te tikken in het menu Start. Kies de gewenste modus en selecteer daarna het gedeelte waarvan je een screenshot wilt maken.

©PXimport

Tip 03: Bureaublad oproepen

Je kent het ongetwijfeld: je bent druk aan het werk en hebt daardoor een heleboel vensters openstaan. En dan heb je een document nodig dat alleen op het bureaublad staat. De eenvoudigste manier is om helemaal rechtsonder in beeld op dat kleine randje te klikken. Gevolg: alle vensters worden direct geminimaliseerd en het bureaublad komt tevoorschijn. Even gemakkelijk: als je weer op dat randje klikt, verbergt het bureaublad zich weer achter alle openstaande vensters.

Tip 04: Zoeken

De meeste Windows-gebruikers openen nog altijd Windows Verkenner wanneer ze een bestand zoeken. Begrijpelijk, want dat is lang de enige optie geweest. Zie je het vergrootglas naast de knop Start? Daar kun je dus niet alleen maar het menu Start mee doorzoeken, je kunt er ook je harde schijf mee doorzoeken naar bestanden. Dat scheelt je zomaar weer een paar keer klikken.

©PXimport

Extra tip: haal nog meer uit Windows 10 met online cursus+boek

De tips in dit artikel bieden je een inzicht in de functies van Windows 10. Maar het besturingssysteem kent nog veel meer mogelijkheden. Wil je alle uitgebreide functies van Windows 10 benutten? Neem dan eens een kijkje op Tech Academy: je vindt daar een complete online cursus Windows 10-beheer, voorzien van duidelijke uitleg van alle functies, extra howto-video's, vragen om je kennis te toetsen en de mogelijkheid om een certificaat te ontvangen. Bij de Windows 10-cursus ontvang je ook nog een 180 pagina's tellend boek als naslagwerk.

Bestel de online cursus Windows 10-beheer inclusief cursusboek voor slechts € 39,95

Tip 05: Pictogram vastzetten

Wanneer je een programma in Windows geopend hebt, zie je automatisch het bijbehorende pictogram op de taakbalk. Sluit je het programma, dan verdwijnt het pictogram ook weer. Onhandig als je het programma vaak gebruikt. Zet het daarom vast op de taakbalk door met de rechtermuisknop op het pictogram van het geopende programma te klikken vervolgens te kiezen voor Aan de taakbalk vastmaken.

©PXimport

Zet een programma vast op de taakbalk als je er veelvuldig gebruik van maakt

-

Tip 06: Tabletmodus

Wanneer je een Windows-tablet hebt, dan weet je dat Windows daarop heel anders reageert dan op je pc. Ben je zo aan die tablet-modus gewend dat je daarmee ook op je pc wil werken (met of zonder aanraakscherm), dan kun je die modus gewoon inschakelen. Klik op het Actiecentrum rechts onderin en vervolgens op Tabletmodus. Windows oogt nu precies zoals op je tablet.

Tip 07: Taakbalk verbergen

Er was een tijd waarin Windows de taakbalk automatisch verborg wanneer de muis zich daar niet bevond. Tegenwoordig staat de werkbalk vast, maar als je dat vervelend vindt, kun je heel eenvoudig terug naar die oude situatie. Rechtsklik op een lege plek in de taakbalk en klik daarna op Taakbalkinstellingen. Je kunt nu precies aangeven wat de taakbalk moet doen, en zelfs besluiten dat je hem ergens anders op het scherm wilt hebben (bijvoorbeeld bovenin).

©PXimport

Tip 08: Resolutie aanpassen

De resolutie van je beeldscherm is gemakkelijk aan te passen aan wat jij lekker vindt werken. Rechtsklik daarvoor op een lege plek op je bureaublad en vervolgens op Beeldscherminstellingen. In het menu dat verschijnt kun je een resolutie kiezen waar je ogen blijer van worden.

Tip 09: Synchroniseren

Als je meer dan één Windows 10-machine hebt, dan werkt het wel zo prettig als ieder apparaat dezelfde instellingen heeft. Klik in het menu Start op Instellingen en daarna op Accounts. Ben je ingelogd met je Microsoft-account, dan kun je hier aangeven welke instellingen gesynchroniseerd mogen worden: alles of alleen specifieke instellingen.

Tip 10: Vensters schikken

We hadden het in tip 3 al even over vensters die in de weg staan. Wat nou als je een aantal van die vensters tegelijk open wilt hebben staan? Sleep een venster dan naar de rand van het scherm, dan krijgt deze automatisch een ander formaat. Links, rechts, boven, onder of in één van de hoeken, elke positie heeft een ander effect en formaat.

Met Nachtlamp past Windows de kleuren aan als je ’s avonds laat nog aan het werk bent

-

Tip 11: Nachtlamp

Als je ‘s avonds laat een boek leest, dan doe je dat waarschijnlijk met een nachtlampje, en niet in vol licht. Eigenlijk zou het met werken op je pc hetzelfde moeten zijn, en daarom heeft Windows 10 de functie Nachtlamp in het leven geroepen. Klik op het Actiecentrum rechtsonder en vervolgens op Nachtlamp. Windows zal de kleuren nu zodanig aanpassen zodat ze minder vermoeiend zijn voor je ogen.

©PXimport

Tip 12: Concentratiehulp

Notificaties zijn handig, maar ze zorgen ook voor flink wat afleiding. Soms moet je je gewoon even kunnen concentreren en dan kun je het beste tijdelijk alle notificaties uitschakelen. Je doet dit door te klikken op het Actiecentrum en vervolgens op Concentratiehulp. Je kunt dan precies aangeven welk soort berichten je wel en niet wilt doorlaten.

Tip 13: Alarm instellen

Een wekker of alarm stellen we zonder na te denken vaak in op onze smartphone, maar Windows bevat ook gewoon zo’n functie. Klik daarvoor op Start en typ Alarm. Klik op Alarmen en klok en je komt terecht in een menu waar je zoveel wekkers kunt zetten als je wilt.

Tip 14: Eigen shortcuts

Toetscombinaties, een groot aantal zijn er in Windows voorgeprogrammeerd, maar om Windows volledig te personaliseren kun je ook je eigen combinaties maken. Stel dat je Chrome wilt openen met de toetsencombinatie Shift+Alt+C. Navigeer dan in de Windows Verkenner naar Chrome, rechtsklik op het pictogram, klik vervolgens op Eigenschappen en open het tabblad Snelkopppeling. In het veld Sneltoets kun je nu aangeven met welke toetscombinatie je dit programma wilt openen.

©PXimport

Tip 15: Achtergrond

Microsoft kiest altijd de mooiste afbeeldingen voor je bureaubladachtergrond, maar een foto van je kinderen is natuurlijk veel leuker. Rechtsklik op een lege plek in het bureaublad en kies voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Onder het kopje Achtergrond kun je een eigen foto kiezen of zelfs een diavoorstelling instellen.

Wist je dat het gebruikte lettertype in Windows geen vastomlijnd gegeven is?

-

Tip 16: Lettertype aanpassen

De in tip 15 besproken tip van het aanpassen van je bureaublad was wellicht al bekend, maar wist je dan ook dat het lettertype van Windows niet vaststaat? In hetzelfde menu, Aan persoonlijke voorkeur aanpassen, klik je deze keer op Lettertypen. Daar kun je precies aangeven welk lettertype Windows waarvoor gebruikt.

Tip 17: Notificaties

Windows 10 komt met meer notificaties dan welke versie van Windows ook. Hoewel ze meestal nuttig zijn, zijn ze soms ook strontvervelend. Klik op Start / Instellingen en vervolgens op Systeem / Meldingen en acties. Je kunt hier per Windows-onderdeel aangeven waar je wel en geen notificaties van wilt ontvangen.

©PXimport

Tip 18: Pictogrammen

Vind je de pictogrammen op het bureaublad te groot? Of juist te klein? Wat je voorkeur ook is, het is eenvoudig aan te passen. Rechtsklik op een lege plek op je bureaublad en klik vervolgens op Beeld. Vervolgens kun je in het menu kiezen voor een ander formaat van de pictogrammen.

Tip 19: Donkere modus

Wellicht heb je gehoord van de Dark Mode in macOS Mojave waar iedereen zo enthousiast over is. Goed nieuws, want Windows 10 heeft die modus al heel lang. Ga naar het menu Aan persoonlijke voorkeur aanpassen en klik op Kleuren. Wanneer je naar beneden scrolt, kun je kiezen uit de modus Licht (die standaard is geactiveerd) en Donker. Terugschakelen naar de andere modus is dus niets anders dan simpelweg de andere keuze weer te activeren.

©PXimport

De Dark Mode in macOS Mojave is helemaal niet zo speciaal, in Windows bestaat deze functie al jaren

-

Tip 20: Kolommen in Start

Het menu Start is heel overzichtelijk, maar veel mensen vinden de indeling toch wat te krap en zouden graag een extra kolom aan de zijkant zien. Dat kun je zelf realiseren door in het menu Aan persoonlijke voorkeur aanpassen te klikken op Start en daarna op Meer tegels weergeven in Start. Je krijgt er nu een volledige kolom bij.

Tip 21: Actiecentrum

Het Actiecentrum hebben we nu al een paar keer gebruikt, maar wie bepaalt eigenlijk wat er in dat gedeelte staat en waar dat staat? Nou, jij dus. Navigeer in de Instellingen naar Meldingen en acties, zoals we eerder hebben gedaan. De indeling pas je aan door de pictogrammen te verslepen, onderdelen toe te voegen en onderdelen te verwijderen. Zo bevat het Actiecentrum uiteindelijk precies wat jij wilt.

©PXimport

Tip 22: Eigen thema

Stel, je hebt inmiddels allerlei zaken aangepast, zoals het lettertype, de kleuren, een andere achtergrondafbeelding enzovoort, dan sla je dat natuurlijk op als thema. Je doet dit in het menu Aan persoonlijke voorkeur aanpassen / Thema’s. Klik op Thema opslaan en geef je thema een naam. Mocht iemand anders hebben zitten knoeien aan jouw instellingen of wil je zelf iets anders uitproberen, door op het opgeslagen thema te klikken, heb je in één keer al je personalisatie-instellingen weer terug.

©PXimport

Tip 23: Transparantie

Heb je een hekel aan die transparante effecten in Windows 10? Klik dan op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen / Kleuren. Scrol naar beneden en zet de schakelaar bij Transparantie-effecten uit. De taakbalk, het menu Start en het Actiecentrum zijn nu niet meer transparant.

Tip 24: Spelletjes

Vroeger zaten er van die leuke spelletjes in Windows. Maar de tijd van solitaire en mijnenveger lijkt inmiddels wel voorbij. In theorie is dat zo, maar de games zijn nog wel degelijk beschikbaar. Hier vind je mijnenveger en solitaire zoals je ze gewend bent. Let wel op dat je op de juiste link klikt en niet op de vele misleidende advertenties met Download-knop.

©PXimport

Tip 25: Url in taakbalk

Zo veel werk is het niet om je browser op te starten en vervolgens iets in de adres-/zoekbalk te typen. Maar elke klik die we je kunnen besparen, vinden we de moeite waard, dus wat dacht je van een adresbalk in je taakbalk? Rechtsklik op je taakbalk, klik op Werkbalken en vervolgens op Adres. Er verschijnt nu een adresbalk in je taakbalk waarin je rechtstreeks je zoekopdracht kunt invullen.

Heb je veel contact met mensen in het buitenland, dan kun je ook de tijd van dat land weergeven

-

Tip 26: Meerdere klokken

In principe is één systeemklok meestal genoeg. Maar als je veel contact hebt met mensen in het buitenland, dan kan het handig zijn om ook de tijd van het desbetreffende land weer te geven. Dat realiseer je door in Instellingen te klikken op Tijd en taal en vervolgens op Klokken voor verschillende tijdzones toevoegen. Wanneer je een klok hebt toegevoegd en je klikt op de klok rechtsonder in het systeemvak, dan zie je naast de Nederlandse tijd, ook de tijd van de klok die je hebt toegevoegd.

©PXimport

Tip 27: Volumeregeling

Windows wordt met elke versie een stukje beter, maar soms mis je oude onderdelen. Neem bijvoorbeeld de volumeregelaar, die toentertijd verticaal was in plaats van horizontaal. Om dit weer terug te halen, klik je op Start en typ je regedit. Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\. Rechtsklik in het rechterdeelvenster en klik op Nieuw / Sleutel. Noem de sleutel MTUCVC en druk op Enter. Rechtsklik weer in het rechterdeelvenster en kies voor Nieuw / DWORD (32 bits)-waarde. Noem deze waarde EnableMtcUvc en druk op Enter. Rechtsklik daarop en klik op aanpassen. Vul 0 in bij Waardegegevens en klik op OK. Nu heb je je oude volumeregelaar weer terug.

Tip 28: Contactpersonen

Windows 10 bevat de functie Snelle contactpersonen waarmee je snel een mailtje naar bepaalde personen kunt sturen of op een andere manier contact met ze op kunt opnemen. Die Snelle contactpersonen worden nog nuttiger als ze als tegels in je startmenu staan. Open het menu Start en typ Personen. Zodra je deze app hebt geopend, rechtsklik je op de contactpersoon die je als tegel wilt opnemen in het menu en klik je op Aan startscherm vastmaken. De gekozen contactpersoon staat nu als tegel vastgepind in het menu Start.

Spijker je Windows 10-kennis bij

Werk je thuis, op je werk of school veel met Windows 10? Dan is dit de uitgelezen kans om de uitgebreide functies van Windows 10 onder de knie te krijgen.Op onze online trainingsomgeving vanTech Academyvind je daar onder meer een complete online cursus Windows 10-beheer, voorzien van duidelijke uitleg van alle functies, extra howto-video's, vragen om je kennis te toetsen en de mogelijkheid om een certificaat te ontvangen. Leer meer over Windows 10 en bestel de online training voor € 29,95

Tip 29: Vergrendelingsscherm

We hebben je uitgelegd hoe je je bureaubladachtergrond kunt aanpassen, maar je kunt ook de achtergrond van het inlogscherm aanpassen. Ga hiervoor naar Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen / Vergrendelingsscherm. Niet alleen kun je hier aangeven wat voor achtergrondafbeelding je wilt, maar ook welke andere elementen je op het vergrendelingsscherm wilt terugzien.

Tip 30: Toetscombinaties

Net als in Windows in het algemeen, heeft de Windows Verkenner ook een aantal toetscombinaties die best handig kunnen zijn. Zo maak je in een bestandsmap met Ctrl+Shift+N een nieuwe map aan of druk je op F2 om de naam van een map of bestand te veranderen. Met Ctrl+Shift+1 t/m 8 verander je de weergave en met de toetscombinatie Alt+V en daarna SF zorg je ervoor dat alle items binnen de kolombreedte passen.

Tip 31: Mappictogram

Elke map die je aanmaakt in Verkenner krijgt standaard hetzelfde pictogram. Maar wil je een ander pictogram om duidelijk te maken wat voor soort bestanden er in die map zitten, klik dan met rechts op de map en kies voor Eigenschappen. Klik op het tabblad Aanpassen, onderin staat de optie Ander pictogram. Wanneer je hierop klikt, kun je kiezen uit een grote hoeveelheid pictogrammen om wat meer herkenbaarheid in je mappenstructuur te creëren.

©PXimport

In Windows Verkenner kun je aangeven dat je de verborgen mappen gewoon wilt kunnen zien

-

Tip 32: Verborgen mappen

Standaard zijn er een aantal mappen, vooral systeemmappen, in Windows verborgen. Soms heb je echter toegang tot zo’n verborgen map nodig. Via de Windows Verkenner kun je aangeven dat je de verborgen mappen gewoon wilt kunnen zien. Klik in Windows Verkenner op het tabblad Beeld in het lint en daarna op Opties / Map- en zoekopties wijzigen. In het tabblad Weergave selecteer je nu de optie Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven. Klik daarna op OK.

©PXimport

Tip 33: Snelle toegang

Al je recent gebruikte bestanden en mappen staan linksboven in het onderdeel Snelle toegang in Windows Verkenner. Maar wat als je dat helemaal niet wil? Klik dan op Beeld in het lint en daarna op Opties / Map- en zoekopties wijzigen. In het tabblad Algemeen kun je nu onder het kopje Privacy beide vinkjes verwijderen, zodat de recent gebruikte mappen en bestanden niet meer worden weergegeven onder Snelle toegang.

Tip 34: Snelle werkbalk

Een handig onderdeel dat nog te vaak over het hoofd gezien wordt, is de werkbalk Snelle toegang helemaal bovenin. Standaard vind je hier alleen de knop waarmee je de Eigenschappen kunt openen, maar wanneer je daarnaast op het pijltje naar beneden klikt, kun je allerlei andere handige opties toevoegen aan deze werkbalk.

Tip 35: Lint

Windows Verkenner zit werkelijk vol met handige snelle opties, maar ze nemen ook veel ruimte in beslag. Zo is het Lint een behoorlijk dikke balk, en niet iedereen vindt dat prettig. Nou weten we niet of het je ooit is opgevallen, maar rechtsboven in het venster, naast het vraagteken, zie je een pijltje naar boven. Door hierop te klikken, wordt het lint ingeklapt. Ideaal, want het lint is er nog steeds, maar simpelweg even uit het zicht.

Tip 36: Openen met locatie

Heel attent van Microsoft dat de Windows Verkenner automatisch opent met de map Snelle toegang, maar wie weet wil je wel dat Verkenner standaard met een eigen map opent. Rechtsklik daarvoor op een lege plek op het bureaublad en klik op Nieuwe snelkoppeling. Bij Locatie typ je nu C:\Windows\explorer.exe. Geef de snelkoppeling een naam en klik op Voltooien. Rechtsklik nu op je snelkoppeling en klik op Eigenschappen. Typ bij Doel nu: C:\Windows\explorer.exe /n, /e, LOCATIE, waarbij je LOCATIE vervangt voor de map waar je naartoe wilt linken, bijvoorbeeld: C:\Windows\explorer.exe /n, /e, C:\Windows. Wanneer je deze snelkoppeling aanklikt, opent de Verkenner automatisch in de map Windows.

Via het tabblad Beheren kun je een afbeelding draaien zonder hem te hoeven openen

-

Tip 37: Afbeeldingen draaien

Om een afbeelding te roteren, open je waarschijnlijk de afbeelding en voer je de handeling uit. Begrijpelijk, maar enigszins overbodig. Klik maar eens in de Windows Verkenner op een afbeelding. In het Lint zie je nu een tabblad Beheren verschijnen. In dat tabblad zit een optie om de afbeelding te draaien, zonder dat je de afbeelding hoeft te openen.

©PXimport

Tip 38: Kolommen aanpassen

In de Windows Verkenner zie je altijd de standaardkolommen als Naam, Grootte en Gewijzigd op. Maar bestanden hebben vaak veel meer eigenschappen. Als je die ook wilt kunnen zien, klik dan met je rechtermuisknop op de kolomkoppen / Meer voor een volledig overzicht van de opties. Zo kun je zelfs voor Word-documenten aan laten geven hoeveel woorden ze bevatten!

©PXimport

Tip 39: Configuratiescherm

Verkenner heeft toegang tot een hoop zaken in de zijbalk, maar het Configuratiescherm hoort daar normaal gesproken niet bij. Wel kunnen we daar verandering in aanbrengen. Start de registereditor via Start en het commando regedit. Navigeer nu naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MyComputer. Rechtsklik op NameSpace en klik vervolgens op Nieuw / Sleutel. Geef de sleutel de naam {21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}. Sluit de registereditor. Wanneer je nu in Verkenner klikt op Deze pc zal het configuratiescherm daar zijn toegevoegd. Als bonus kun je deze optie zelfs nog verslepen naar Snelle toegang.

Tip 40: Bestanden met ster

Je geeft bestanden een naam om ze terug te vinden, maar wist je dat je ze ook sterren kunt geven, bijvoorbeeld om aan te geven welke foto’s in een map je het mooiste vindt? Rechtsklik op een bestand in Verkenner en klik op Eigenschappen. Open het tabblad Details om sterren toe te kennen. Met behulp van tip 38 kun je nu de kolom Waardering toevoegen, zodat je precies kunt zien welke bestanden een waardering hebben.

©PXimport

Tip 41: Zoekopdracht opslaan

Dat je kunt zoeken in Verkenner hoeven we je niet te vertellen, maar wist je dat je je zoekopdrachten ook kunt opslaan? Voer hiervoor simpelweg een zoekopdracht uit en klik daarna in het Lint op Zoekactie opslaan. Ook dit bestand (met het icoontje van een map) kun je naar Snelle toegang slepen, zodat je met één klik dezelfde opdracht later opnieuw uit kunt voeren.

Met Selectie omkeren selecteer je in een handomdraai het andere deel van de bestanden in de map

-

Tip 42: Selectie omdraaien

Stel dat er honderd bestanden in een map staan waarvan je er twintig wilt bewaren en tachtig wilt verwijderen. Selecteer dan de twintig bestanden die je wilt bewaren en klik vervolgens in het Lint, tabblad Start onder het kopje Selecteren voor Selectie omkeren. Nu zijn niet de twintig, maar de tachtig andere bestanden geselecteerd en kun je ze verwijderen of er een andere actie op uitvoeren. Deze tip kan je enorm veel tijd schelen!

©PXimport

Tip 43: Favorieten importeren

Moet je echt al je favorieten opnieuw opzoeken en opslaan wanneer je besluit van browser te wisselen, bijvoorbeeld van Chrome naar Edge? Gelukkig niet, je kunt eenvoudig je instellingen en favorieten importeren. Klik daarvoor op het pictogram met de drie puntjes, en daarna op Instellingen / Importeren of exporteren. Je kunt onder Uw gegevens importeren aangeven vanuit welke browser je je favorieten wilt importeren en Edge doet de rest.

Tip 44: Leesweergave

De Leesweergave in Edge presenteert content zonder grafische afleiding, maar altijd in dezelfde lettergrootte. Als je de weergave start, verschijnt er heel even een werkbalk, maar die verdwijnt al snel weer. Rechtsklik op de tekst in de leesweergave en kies voor Werkbalk weergeven of verbergen. Nu kun je de tekengrootte en tekstafstand volledig naar wens aanpassen.

Tip 45: Notities op websites

Het is een knop die iedereen ziet staan, maar bijna niemand klikt erop: het pennetje. Toch kan hij soms goed van pas komen, want je kunt er notities mee maken op websites (zaken markeren, opmerkingen toevoegen) en die vervolgens eenvoudig delen. De ideale manier om uit te leggen hoe een site werkt of wat je wel en niet mooi vindt aan een ontwerp.

Het is een knop die iedereen ziet staan, maar bijna niemand klikt erop: het pennetje

-

Tip 46: Openen met websites

Als je je browser opstart, heb je altijd wel een paar sites die je even snel bekijkt. Dan is het wel zo handig als je browser standaard opent met die sites. Alle grote browsers kunnen dat, zo ook Edge. Ga naar Instellingen en klik in het uitklapmenu onder Microsoft Edge openen met. Selecteer Specifieke pagina of pagina’s. Je kunt hier nu alle pagina’s toevoegen die je automatisch geopend wilt hebben bij het opstarten van de browser.

©PXimport

Tip 47: Downloadmap

Bestanden die je van internet downloadt, komen standaard allemaal in dezelfde map terecht. Is dat niet de map die jouw voorkeur heeft, dan kun je handmatig een andere map instellen. Ga daarvoor naar de Instellingen in Edge, scrol naar onderen tot je het kopje Downloads tegenkomt en klik daar op Wijzigen. Geef vervolgens aan in welke map op je pc je wel de downloads wilt laten opslaan.

Tip 48: Flash uitschakelen

De Flash Player van Adobe was ooit razend populair, maar is inmiddels behoorlijk omstreden vanwege de beveiligingsrisico’s. Toch is flash in Edge nog altijd standaard ingeschakeld. Onder Instellingen / Geavanceerd zie je de mogelijkheid om de schakelaar bij Adobe Flash Player gebruiken uit te schakelen.

Tip 49: Andere zoekmachine

Standaard gebruikt Edge de zoekmachine Bing. Logisch, want Edge en Bing zijn allebei van Microsoft. Maar wat als je liever met de browser van Google surft? Ga dan naar Geavanceerd en scrol helemaal omlaag. Klik daar op Zoekmachine wijzigen. Kies Google en klik op Als standaard instellen. Is Google hier niet zichtbaar, voer dan eerst even een zoekopdracht uit bij Google in Edge en probeer het opnieuw.

©PXimport

Je kunt het beste je cookies en geschiedenis altijd laten wissen wanneer je de browser sluit

-

Tip 50: Cookies wissen

Het is verstandig om cookies en geschiedenis regelmatig te wissen, want hier zit waardevolle informatie in over je surfgedrag. Klik daarvoor op Instellingen / Privacy en beveiliging en daarna op Kies wat u wilt wissen onder het kopje Browsegegevens wissen. Het meest interessant is de optie om deze gegevens altijd te wissen wanneer je de browser sluit.

©PXimport

Tip 51: Do not track

In ditzelfde menu, onder het kopje Privacy, kun je aangeven dat je niet wilt dat bedrijven je activiteiten in Edge kunnen volgen (bijvoorbeeld voor advertentiedoeleinden). Zet hiervoor simpelweg de schakelaar aan bij de optie Niet volgen-aanvragen verzenden.

Tip 52: Pop-ups

Wederom in de Instellingen, maar dan onder Privacy en beveiliging / Beveiliging kun je aangeven dat Edge voortaan alle pop-ups moet blokkeren. We raden je aan om dat te doen, want hoewel pop-ups in eerste instantie zijn ontworpen om nuttig te zijn, worden ze tegenwoordig vrijwel alleen nog maar gebruikt voor ongewenste reclame.

Tip 53: Anoniem browsen

Echte anonimiteit op internet bestaat niet, maar Edge biedt je wel de optie om in ‘privacymodus’ te browsen, zodat je zo min mogelijk sporen achterlaat. Om hier gebruik van te maken, klik je op het pictogram met de drie puntjes en daarna op Nieuw InPrivate-venster.

Tip 54: Roteren en schalen

Ook Paint 3D is een onderdeel van Windows 10 en we merken dat veel mensen het links laten liggen omdat de titel doet vermoeden dat het heel ingewikkeld is. In werkelijkheid valt dat best wel mee. Wanneer je een 3D-object hebt gemaakt, kun je daar gewoon op klikken om de kaders te zien waarmee je de afbeelding kunt schalen en de knoppen om de afbeelding te roteren. Een 2D-object vermengt zich met de achtergrond. Deze zul je dus eerst moeten selecteren met het selectiekader, waarna dezelfde opties verschijnen.

©PXimport

Tip 55: 3D-tekst

Een optie die je zeker eens uit moet proberen, is 3D-tekst. Het kost je nagenoeg geen moeite en leidt tot fantastische resultaten. Klik in Paint 3D op Tekst bovenin en vervolgens op 3D-tekst. Kies een lettertype en een grootte en typ de gewenste tekst. Druk nu niet meteen op Enter, maar klik eerst naast het tekstveld zodat je met behulp van de knoppen de tekst driedimensionaal kunt roteren.

Let op: je kunt de tekst daarna niet meer bewerken.

Paint 3D kan op slimme wijze de achtergrond uit een afbeelding verwijderen

-

Tip 56: Weg met achtergrond

Heb je een afbeelding waarvan je de achtergrond wilt verwijderen? Ook dat vormt geen probleem voor Paint 3D. Open de afbeelding en klik op Magisch selecteren. Klik vervolgens op Volgende om de achtergrond te verwijderen (het resultaat is daarna nog te verfijnen met het potlood).

©PXimport

Tip 57: Plaatje als sticker

Een afbeelding kun je heel eenvoudig op een 3D-object plaatsen, waarna het zich ook echt vormt naar de vormen van dat object. Voeg een eigen afbeelding toe of kies er een uit het menu en geef met je muis door te slepen aan hoe groot je de sticker wilt hebben. Sleep je sticker vervolgens naar het 3D-object waar je het op wilt plakken, en voila!

Tip 58: Belichting

Een 3D-object ziet er pas goed uit als de belichting ook klopt. In Paint 3D pas je die belichting heel eenvoudig aan. Klik bovenin op Effecten, selecteer een kleur en versleep vervolgens het Licht wiel tot je het resultaat hebt dat je zoekt.

Tip 59: Paint 3D verwijderen

Nadat je het uitgeprobeerd hebt, kom je erachter dat je Paint 3D helemaal niets vind en om ruimte op je pc te besparen wil je het programma verwijderen. Eigenlijk laat Microsoft dit niet toe, maar het kán wel. Klik op Start en typ powershell. Rechtsklik op Windows Powershell en daarna op Als administrator uitvoeren. Typ eerst Get-AppxPackage Microsoft.MSPaint, druk op Enter en typ daarna Get-AppxPackage Microsoft.MSPaint | Remove-AppxPackage.

©PXimport

Tip 60: Tweede scherm

Heb je toevallig nog ergens een beeldscherm in huis liggen dat je niet gebruikt? Je kunt het eenvoudig instellen als je tweede beeldscherm. Sluit het aan, rechtsklik op een plek in het bureaublad en klik op Beeldscherminstellingen. Klik op Beeldscherm en daarna op Detecteren onder Meerdere beeldschermen. Je kunt vervolgens kiezen hoe je wilt dat dit tweede scherm zich gedraagt door te kiezen uit Uitbreiden of Dupliceren.

Het zetten van één vinkje is al voldoende om Windows sneller te laten opstarten

-

Tip 61: Snel opstarten

Windows kiest zelf een snelheid waarmee de muisaanwijzer over het scherm beweegt. Is dat voor jou te langzaam of te snel, doe hier dan wat aan. Klik op Start en typ muis. Klik nu op Extra muisopties in het menu Muis. In het tabblad Opties voor de aanwijzer kun je de snelheid bepalen waarmee de muisaanwijzer beweegt.

Tip 63: Opstarten

Je kunt je computer meestal aanzienlijk versnellen door het aantal programma’s dat automatisch met de computer mee opstart te verminderen. Druk op Ctrl+Alt+Del en klik op Taakbeheer. In het tabblad Opstarten klik je nu op de app die je wilt uitschakelen en daarna op Uitschakelen. Dit verandert niets aan het programma, het wordt alleen niet meer automatisch opgestart. Wil je weten wat een programma precies is of doet, klik er dan met je rechtermuisknop op en kies voor Online zoeken.

©PXimport

Tip 64: God-modus

Stiekem zitten er in Windows enorm veel nuttige commando’s verborgen. Je onthult ze met de zogeheten God-modus. Maak een map aan, bijvoorbeeld op je bureaublad, en noem deze GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Wanneer je deze map opent, kom je ineens in een wereld van opties terecht die Windows een stuk efficiënter voor je kunnen maken.

Tip 65: Defragmenteren

Standaard voert Windows 10 wekelijks een defragmentatie van je harde schijf uit. Maar merk je dat je computer in de loop van de week steeds trager wordt, dan kun je dit proces ook zelf uitvoeren. Zoek in Start op defragmenteren en klik op Stations defragmenteren en optimaliseren. Klik op Optimaliseren om het proces te starten. NB Dit geldt voornamelijk voor harde schijven, voor ssd’s kun je de defragmentatie beter overlaten aan het schema van Windows.

Programma’s verwijderen zorgt óók voor een snellere pc

-

Tip 66: De-installeren

Soms zoeken we naar allerlei manieren om Windows sneller te maken, terwijl de eenvoudigste manier voor onze neus ligt: rommel verwijderen. Zoek in Start op programma’s en klik op Programma’s installeren of verwijderen. Klik nu op een programma dat je niet meer gebruikt en daarna op Verwijderen. Doe dit voor alle programma’s die je niet meer gebruikt. Het is wel een tijdrovend klusje, maar het geeft wel direct wat lucht.

©PXimport

Tip 67: Processor

Windows gebruikt niet altijd 100% van je processor, maar jij kunt bepalen dat dat juist wel moet. Open daartoe het Configuratiescherm en klik op Hardware en geluiden / Energiebeheer / De schema-instellingen wijzigen / Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Klik op Energiebeheer voor processor en verander de Minimale processorstatus van 5% naar 100%. Let wel: je computer verbruikt nu wel meer stroom.

Tip 68: Apps opnemen

Probeer je iemand uit te leggen hoe een programma werkt, maar wil het maar niet lukken? Maak dan een opname van de app om het te laten zien. Open het betreffende programma en druk op de Windows-toets+G. Druk op de opnameknop en voer de handelingen uit in het betreffende programma (audio via een microfoon wordt ook vastgelegd). Wanneer je klaar bent, vind je de video terug in de map Video’s / Opnames.

©PXimport

Tip 69: Batterijverslag

Soms heb je het gevoel dat je batterij niet zo goed meer werkt. Met een gevoel kunnen we niet zoveel, met echte data wel. Daarom kan een batterijverslag uitkomst bieden. Zoek in Start op cmd en rechtsklik op Opdrachtprompt, waarna je kiest voor Als administrator uitvoeren. Typ nu het volgende commando: powercfg /batteryreport /output “C:\battery_report.html. Navigeer nu in Windows Verkenner naar C:\ en open battery_report.html. In dit rapport kun je nu zien of je batterij echt slechter presteert, waarna je kunt besluiten om deze te vervangen.

Tip 70: Mappen in taakbalk

Is er een map die je zeer vaak gebruikt? Plaats hem dan in je taakbalk zodat je niet iedere keer eerst de Verkenner hoeft te openen. Rechtsklik op de taakbalk en daarna op Werkbalken / Nieuwe werkbalk. Selecteer de gewenste map en klik op Map selecteren. Je kunt de inhout van de map nu uitvouwen op je taakbalk.

©PXimport

Hoe handig is het om je favoriete website vanaf je taakbalk te kunnen openen?

-

Tip 71: Websites in taakbalk

Wat je met mappen kunt, kun je natuurlijk ook met websites. Hoe handig is het om je favoriete website vanaf je taakbalk te kunnen openen? Open Edge, Chrome of Firefox – afhankelijk van de browser die jij gebruikt – navigeer naar de site van je keuze en open het menu aan de rechterkant (drie streepjes of puntjes). Klik op Deze pagina vastmaken aan taakbalk (Edge) of Meer hulpprogramma’s / Snelle link maken (Chrome). Edge maakt de website meteen vast aan je taakbalk, Chrome plaatst een snelkoppeling op je bureaublad die je zelf naar je taakbalk kunt verplaatsen. In Firefox sleep je het webadres naar je bureaublad waarna je ook die snelkoppeling op de taakbalk kunt zetten.

Tip 72: Meerdere bureaubladen

Heb je te weinig ruimte op je bureaublad? Dan maak je gewoon een extra bureaublad aan. Windows 10 voorziet in deze optie. Druk op de Windows-toets in combinatie met Tab en daarna op het plusteken bovenin. Je maakt nu extra virtueel bureaublad. Op die manier kun je heel veel verschillende bureaubladen aanmaken, bijvoorbeeld eentje voor werk en eentje voor ontspanning.

©PXimport

Tip 73: Multitasken

De meeste mensen kennen Alt+Tab wel als de toetscombinatie om te multitasken. Maar wist je dat als je Alt+Ctrl+Tab doet, alle miniaturen dan in beeld blijven staan? En dat als je Ctrl+Tab in een browser gebruikt, je door de geopende tabbladen kunt bladeren? Dat is pas écht multitasken.

©PXimport

Tip 74: Tijdlijn

De plek waar je nieuwe bureaubladen maakt en selecteert, zie tip 72, is ook de plek waar Windows bijhoudt wat je allemaal hebt gedaan op je pc. Soms echt een uitkomst, want zo kun je eenvoudig verdergaan met iets waar je gisteren mee bezig was. Je roept het menu op met Windows-toets+Tab en vervolgens kun je eenvoudig door de tijd bladeren om te zien wat je allemaal op je pc hebt gedaan.

Tip 75: Ouderlijk toezicht

Vind je een pc onveilig voor kinderen? Onzin, daar is het ouderlijk toezicht voor, zowel fysiek als digitaal. Zoek in Start op gezin en klik op Gezinsopties. Klik op Gezinsinstellingen weergeven en je komt terecht in een omgeving waar je precies kunt aanpassen wat je kinderen wel en niet mogen kunnen op je pc. Al moet je dan wel nog even een Microsoft-account voor ze aanmaken dat gekoppeld is aan het gebruikersaccount van het kind.

©PXimport

Tip 76: App-permissies

Het is goed om eens in de zoveel tijd te bekijken welke apps toestemming hebben voor bepaalde zaken op je pc. Klik op Instellingen (Windows-toets+I) / Privacy en bekijk daarna de verschillende onderdelen onder het kopje App-machtigingen. Je kunt nu per onderdeel machtigingen volledig uitschakelen of per app aangeven of het wel of geen toegang mag hebben tot zaken als je camera, microfoon, contactpersonen, enzovoort.

Tip 77: Updates

Een hele essentiële tip is dat Windows, en vooral ook al je programma’s, zijn bijgewerkt naar de meest recente versie. Updates worden vaak uitgebracht om beveiligingslekken te dichten, dus met het niet-updaten van je pc en software neem je een ernstig risico.

Tip 78: Versleutelde map

Wil je voorkomen dat iedereen de inhoud van een bepaalde map kan zien? Beveilig hem dan. Rechtsklik op de map, klik op Eigenschappen / Algemeen / Geavanceerd / Inhoud versleutelen om gegevens te beveiligen. De versleuteling is gekoppeld aan je gebruikersaccount. Wanneer iemand anders de map benadert, is de inhoud niet te ontcijferen.

©PXimport

Tip 79: Gastaccount

Wil je iemand toegang geven tot je pc, zonder dat hij/zij (per ongeluk) allerlei instellingen kan aanpassen? Maak dan een gastaccount aan via de volgende truc. Zoek in Start op cmd, rechtsklik op Opdrachtprompt en klik op Als administrator uitvoeren. Typ het commando net user Eregast /add /active:yes. Typ nu net localgroup gebruikers Eregast /delete. Hiermee verwijder je de Eregast uit de standaardgebruikersgroep. Typ nu net localgroup gasten Eregast /add. Hiermee maakt je van het account een écht gastaccount en kun je het selecteren bij het inloggen in Windows.

Tip 80: Firewall

Een hele eenvoudige, maar niettemin belangrijke tip: maak gebruik van de tools die Microsoft je biedt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de Windows Defender Firewall is ingeschakeld door in Start op firewall te zoeken. Klik daar op Windows Defender Firewall. Controleer of de groene vinkjes aanwezig zijn. Zijn ze dat niet, klik dan op Windows Defender Firewall in- of uitschakelen en schakel deze in.

Tip 81: Cloud

Het risico op malware is er altijd wanneer je op internet onveilige sites bezoekt of risicovolle bestanden downloadt. Malware kan ervoor zorgen dat alle bestanden op je harde schijf versleuteld worden, waardoor je ze net zo goed weg kunt gooien. Om dat te voorkomen kun je gebruikmaken van onlinediensten als OneDrive of Google Drive. Hiermee heb je in ieder geval altijd automatisch een back-up van je belangrijke bestanden.

Tip 82: Alleen Store-apps

Een goede, maar wel beperkende, beveiligingsmaatregel is ervoor te zorgen dat alleen apps uit de Microsoft Store geïnstalleerd mogen worden. Je doet dit door in Start te zoeken op apps en te klikken op Apps en onderdelen. In het uitklapmenu bovenin kies je voor Alleen apps uit de Microsoft Store toestaan.

©PXimport

Tip 83: Windows.old

Je hebt deze map misschien weleens zien staan op je harde schijf, en dan vast ook gezien dat hij veel ruimte in beslag neemt. Kun je hem wissen? Zeker weten, maar besef dan wel dat deze map alle bestanden bevat van je vorige Windows-installatie van voor de upgrade naar Windows 10. Als je de map verwijdert, kun je niet meer terug naar je vorige versie.

Tip 84: WinSXS

Hetzelfde geldt voor de map WinSXS, die eveneens veel ruimte in beslag neemt. Kun je deze map ook zomaar wissen? Absoluut niet! Wanneer je dit doet, kan Windows onherstelbaar beschadigd raken, met een herinstallatie tot gevolg. Wel kun je de grootte van de map reduceren door Schijfopruiming te draaien (zoek in Start op schijfopruiming).

©PXimport

Tip 85: Bestandsgeschiedenis

Soms wil je even terug in de geschiedenis en een eerdere versie van een bestand terugzetten omdat je een bepaalde wijziging hebt doorgevoerd die niet goed uitpakte. Met Bestandsgeschiedenis kan dat. Zoek in Start op bestand en klik op Bestanden vanuit een back-up terugzetten met Bestandsgeschiedenis. Schakel bestandsgeschiedenis in en kies een station waarop deze geschiedenis moet worden bewaard. Wanneer je nu in de toekomst een oude versie van een bestand wilt terugzetten, klik je in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op het bestand en kies je voor Vorige versies terugzetten.

Je hebt geen software meer nodig om ISO-bestanden te openen

-

Tip 86: Iso-bestanden

Vroeger had je extra software nodig om iso-bestanden (bestanden die inhoud van een cd of dvd bevatten) in te lezen. Maar wist je dat Windows 10 dat tegenwoordig ook gewoon zelf kan? Het is niet eens zo complex, de werking is namelijk hetzelfde als het openen van een zip-bestand. Wanneer je het iso-bestand op je harde schijf hebt staan, dubbelklik je erop en zal Windows het automatisch mounten als virtuele schijf van waaraf je de inhoud kunt gebruiken.

©PXimport

Tip 87: Formatteren

Wanneer je een externe schijf hebt die je zowel op je Windows-laptop als op een Mac wilt gebruiken, zul je merken dat dit niet zomaar gaat. Je kunt dit verhelpen door de schijf te formatteren in het exFAT-formaat. Rechtsklik op de betreffende schijf in Windows Verkenner en vervolgens op Formatteren. Selecteer bij bestandssysteem exFAT, geef de schijf een naam en klik op Starten. Hierna werkt je schijf zowel onder Windows als macOS.

Tip 88: Comprimeren

Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat je een programma als WinZip moet installeren om bestanden te kunnen comprimeren en uitpakken. Niets is minder waar. Je kunt gewoon een groep bestanden selecteren in Verkenner, erop rechtsklikken en kiezen voor Kopiëren naar / Gecomprimeerde (gezipte) map.

©PXimport

Tip 89: OneDrive

We stipten OneDrive al even aan in tip 81, maar naast het bewaren van je bestanden in de cloud, heeft OneDrive nog een hele handige optie aan boord: Bestanden op aanvraag. OneDrive laat hiermee wel alle bestanden zien die in de cloud staan, maar downloadt ze pas als je ze daadwerkelijk nodig hebt. En dit scheelt je enorm veel ruimte.

Heb je OneDrive geïnstalleerd, klik dan met rechts op het pictogram in het systeemvak en vervolgens op Instellingen. Plaats een vinkje bij de optie Bestanden op aanvraag.

Tip 90: Gebruiker verwijderen

Wanneer je in de knoei komt met de beschikbare opslagcapaciteit, dan zijn er diverse manieren om ruimte vrij te maken (zoals het in tip 84 besproken Schijfopruiming). Veel mensen realiseren zich echter niet dat elk gebruikersaccount ook ruimte in beslag neemt. Zijn er dus gebruikers die geen account meer nodig hebben? Ga dan naar Instellingen en klik op Accounts. Zoek het account dat u wilt verwijderen, klik erop en vervolgens kun je het Verwijderen.

De Bibliotheken staan standaard op de C-schijf, verplaatsen is echter een koud kunstje

-

Tip 91: Bibliotheken

Standaard worden Documenten, Afbeeldingen, Video’s enzovoort opgeslagen op de C-schijf, maar het is niet noodzakelijk dat ze die schijf gebruiken. Als je ruimtegebrek op je C-schijf hebt, kun je deze mappen eenvoudig van locatie veranderen. Open Windows Verkenner en rechtsklik bijvoorbeeld op de bibliotheek Afbeeldingen en daarna op Eigenschappen. Klik op het tabblad Locatie en geef aan naar welke map de afbeeldingen voortaan moeten verwijzen. Zo eenvoudig is het.

Tip 92: Slim opslaan

Windows 10 heeft een handige ingebouwde functie om ruimte te besparen, genaamd Slim opslaan. Zoek in Start op opslag en klik op Opslag. Zorg ervoor dat Slim opslaan is ingeschakeld en klik op Wijzigen hoe ruimte automatisch wordt vrijgemaakt. Je kunt nu precies aangeven hoe en wanneer Windows automatisch ruimte mag vrijmaken.

©PXimport

Tip 93: Windows repareren

Als Windows niet helemaal lekker meer werkt, hoef je niet direct het hele besturingssysteem opnieuw te installeren. Klik op Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Klik op Nu opnieuw opstarten waarna het systeem zal herstarten. Klik daarna op Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Opstartherstel. Het is geen garantie dat alles weer werkt, maar het is een goede stap om uit te voeren voordat je direct alles opnieuw moet installeren.

©PXimport

Tip 94: Geen dvd’s?

Het klinkt echt te knullig voor woorden, maar Windows 10 heeft geen ingebouwde dvd-speler meer. Leggen we ons daarbij neer? Zeker niet. De oplossing is gratis: download VLC media player. Niet alleen kun je nu gewoon dvd’s afspelen, maar daarnaast slikt deze mediaspeler ook vrijwel ieder ander bestandstype voor video dat er bestaat.

Tip 95: Gepersonaliseerde ads

Word je een tikje paranoïde van die gepersonaliseerde advertenties in Windows-apps en op de website van Windows? Windows laat het dan wel niet toe advertenties uit te schakelen, maar je kunt ze wel wat minder persoonlijk maken. Klik op Start / Instellingen / Privacy en schakel de bovenste twee schuifjes uit.

©PXimport

Geef aan welke bestanden met welke programma’s geopend moeten worden

-

Tip 96: Bestandassociatie

Wanneer je dubbelklikt op een bestand wil je natuurlijk wel dat het ook in het programma opent wat jij voor ogen hebt. Dat is echter niet altijd het geval. Gelukkig is het eenvoudig te verhelpen. Rechtsklik daarvoor maar eens op het betreffende bestand en vervolgens op Eigenschappen. In het tabblad Algemeen zie je de optie Openen met. Klik op Wijzigen en selecteer het juiste programma uit de lijst. Deze hack lost het probleem op voor alle bestanden met diezelfde extensie.

©PXimport

Tip 97: Batterijpictogram?

Het kan soms gebeuren dat opeens het pictogram van de batterijstatus van je laptop verdwenen is. Maar maak je geen zorgen, je tovert het in enkele muisklikken weer tevoorschijn. Rechtsklik op de taakbalk en vervolgens op Taakbalkinstellingen. Klik nu op Selecteren welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven. Zorg ervoor dat het vinkje bij Stroomvoorziening (weer) is ingeschakeld en het pictogram staat weer in het systeemvak.

Tip 98: Veel dataverkeer

Bij een vaste internetverbinding vormt het dataverkeer meestal geen probleem. Maar als je op je laptop, via een mobiele router surft, is dat al snel een ander verhaal. Merk je dat Windows te veel dataverkeer vreet? Schakel dan uit dat er apps op de achtergrond mogen worden uitgevoerd. Ga naar Instellingen / Privacy, klik in het linkerdeelvenster op Achtergrond-apps en zet de schakelaar uit.

Tip 99: Update terugdraaien

Als een update van Windows niet helemaal lekker uitpakt, dan is het fijn om terug te kunnen naar de vorige versie. In theorie kan dat via Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel waar je klikt op Aan de slag onder Teruggaan naar een eerdere versie van Windows 10. We zeggen bewust ‘in theorie’, want als je de map Windows.old hebt verwijderd, zoals omschreven in tip 83, dan kan dat niet meer.

Tip 100: Vergrendelingsscherm

Dit laatste probleem is meer een ergernis. Want hoe vervelend is het als je iedere keer op het vergrendelingsscherm moet klikken om in te loggen terwijl je de enige gebruiker van de computer bent? Typ regedit in Start en klik op de Registereditor. Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows. Als er nog geen sleutel Personalization is, maak deze dan door te rechtsklikken op Windows, en te kiezen voor Nieuw / Sleutel en deze Personalization te noemen. Rechtsklik in de sleutel Personalization en klik op Nieuw / DWORD (32 bits)-waarde. Noem deze waarde NoLockScreen. Dubbelklik op de nieuwe waarde en geef deze de waarde 1.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Uniforme uitstraling: leg de lay-out van je documenten in LibreOffice vast
© tzu - stock.adobe.com
Huis

Uniforme uitstraling: leg de lay-out van je documenten in LibreOffice vast

Je kunt natuurlijk voor elk document telkens opnieuw de lay-out instellen met je logo, optimale lettertypes, kleuren enzovoort, maar dit kost veel tijd én je documenten zijn waarschijnlijk niet consistent. Met opmaakprofielen en sjablonen werk je veel efficiënter.

In dit artikel richten we ons op het consistent opmaken van documenten in LibreOffice:

  • Opmaakprofielen toepassen, bewerken en nieuw aanmaken: voor als je items in je tekst dezelfde opmaak wilt meegeven
  • Sjablonen gebruiken, importeren en creëren: voor als je al je documenten dezelfde stijl moeten hebben

Lees ook: Repetitief werk? Met templates maak je het jezelf zo veel makkelijker

Van LibreOffice mag dan misschien gedacht worden dat het minder krachtig is dan de Microsoft-kantoorsuite, maar de applicaties zijn opensource, worden goed onderhouden en gesteund door een actieve gemeenschap en zijn helemaal gratis. Je kunt de suite downloaden via https://nl.libreoffice.org voor Windows (32 en 64 bit), macOS en Linux. Een aangepaste installatie is mogelijk, voor meer controle over enkele instellingen. Na de installatie beschik je over drie grote kantoorapplicaties: tekstverwerker Writer, rekenbladprogramma Calc en presentatieprogramma Impress, plus een startcentrum waarmee je de gewenste applicatie en nieuwe of recente documenten kunt openen.

In dit artikel richten we ons op bouwstenen die je helpen bij het consistent opmaken van documenten: opmaakprofielen en sjablonen. We focussen ons hier op LibreOffice Writer, maar weet dat je deze tips ook in de andere applicaties kunt toepassen.

Opmaakmenu

Een opmaakprofiel is een verzameling opmaakinstellingen die je snel kunt toepassen op geselecteerde pagina’s, tekst en andere items in je document. In plaats van afzonderlijke opmaakelementen in te stellen, pas je met een opmaakprofiel alle gewenste elementen in één keer toe. Dit maakt grote aanpassingen eenvoudiger en helpt de lay-out consistent te houden. In Writer zijn er zes profieltypes: voor alinea’s, tekens, frames, lijsten, tabellen en pagina’s (bijvoorbeeld voor de afdrukstand of voor verschillende kopteksten op linker- en rechterpagina’s).

Je kunt een opmaakprofiel op verschillende manieren selecteren en toepassen. Om een alineaprofiel toe te passen, plaats je de cursor in een alinea, open je het menu Opmaakprofielen en kies je een alinea-opmaakprofiel. In dit menu vind je ook opmaakprofielen voor tekens (plaats de cursor in een woord) en opmaakprofielen voor lijsten (selecteer een opsomming). Welk alinea-opmaakprofiel je hebt toegepast, zie je terug in de keuzelijst, helemaal links op de werkbalk.

Het menu met de opmaakprofielen voor alinea’s, tekens en opsommingen.

Opmaakprofiel toepassen

Meer profielopties vind je in het bijbehorende paneel, dat je met F11 opent. Dubbelklik op het gewenste profiel om het op de tekst toe te passen. Lukt dit niet, dan heb je mogelijk al handmatig de opmaak bepaald. Selecteer dan de betreffende alinea, klik er met rechts op en kies Directe opmaak wissen (Ctrl+M).

Onderaan dit paneel vind je de opties Voorbeelden tonen en Accentueren, waarmee je de opmaakprofielen snel herkent. Met Accentueren wordt in de marge bij elk opmaakprofiel een nummer en kleurcode geplaatst. Onder die opties vind je nog een menu waarmee je de lijst met opmaakprofielen kunt specificeren, zoals enkel de Toegepaste opmaakprofielen laten zien, of alleen Aangepaste opmaakprofielen. Met Automatisch worden de door LibreOffice voorgestelde profielen getoond.

De gietermodus, bereikbaar via het tweede icoontje van rechts, rechtsboven in het paneel, is handig als je een profiel snel op meerdere tekstgedeelten wilt toepassen. Zet je cursor in de tekst met het opmaakprofiel dat je wilt kopiëren, klik op de gietermodus en klik daarna met de muis in de gewenste tekstdelen.

Sommige profielen hebben standaard sneltoetsen, zoals Ctrl+1 tot en met Ctrl+5 voor Kop 1 tot en met Kop 5. Deze zijn niet in steen gebeiteld; je kunt ze aanpassen in eigen toetscombinaties. Open Extra / Aanpassen en ga naar het tabblad Toetsenbord. Scrol naar Ctrl+5, selecteer bij Categorie bijvoorbeeld Opmaakprofielen / Alinea en kies onder Functie voor Bijschrift. Bevestig met Toewijzen.

Aan de opmaakprofielen kun je eigen toetscombinaties toekennen.

Bestaande profielen bewerken

LibreOffice bevat vooraf gedefinieerde profielen, maar je kunt deze gerust wijzigen en ook eigen exemplaren ontwerpen. Wijzigingen aan een profiel gelden alleen in het huidige document. Wil je deze aanpassingen ook in andere documenten doorvoeren, dan kun je beter het sjabloon wijzigen. Hierover lees je meer in het deel over sjablonen.

Aanpassingen voer je door in het paneel Opmaakprofielen: klik met rechts op een profiel en kies Opmaakprofiel bewerken. Doorloop alle opties op alle tabbladen en leg je aanpassingen vast met Toepassen.

Je kunt enorm veel aanpassingen aan een opmaakprofiel doorvoeren.

Nieuw opmaakprofiel aanmaken

Heb je een opmaakprofiel aangepast of wil je een nieuw opmaakprofiel aanmaken, dan kun je deze onder een andere naam opslaan. Klik rechtsboven in het paneel Opmaakprofielen op het pijlknopje Acties voor opmaakprofielen (A met zonnetje), kies Nieuw opmaakprofiel uit selectie, vul een titel in bij Naam nieuw opmaakprofiel en bevestig met OK. Dit profiel geldt alleen voor het huidige document en wordt niet in het sjabloon opgeslagen.

Een andere manier is het aangepaste stuk tekst te selecteren en naar het paneel met de opmaakprofielen te slepen. Afhankelijk van welk profieltype (alinea, teken of opsomming) is geopend, wordt op basis hiervan een nieuw alinea-, teken- of lijstopmaakprofiel aangemaakt en kun je het meteen een naam geven. In Calc kun je zo een celselectie verslepen en in Draw en Impress een tekenobject.

Creëer een nieuw profiel op basis van de opmaak van je tekstselectie.

Profielen kopiëren

Je kunt profielen kopiëren door ze uit een sjabloon of een ander document te halen. Open het document waaruit je het profiel wilt kopiëren, ga naar het paneel Opmaakprofielen, klik weer op het pijlknopje Acties voor opmaakprofielen en kies Opmaakprofielen uit sjablonen laden. Onderaan vink je aan uit welke opmaakprofieltypes je wilt putten. Zet een vinkje bij Overschrijven als je een opmaakprofiel in je huidige document wilt vervangen door een opmaakprofiel met dezelfde naam uit het andere document. Selecteer nu het gewenste sjabloon of druk op de knop Uit bestand en navigeer naar een extern document om hieruit opmaakprofielen te kopiëren. Bevestig met OK. Mogelijk moet je in het paneel Opmaakprofielen de optie Alle opmaakprofielen kiezen om de gekopieerde profielen te zien.

Welke profieltypes wil je uit welke bron (sjabloon of document) kopiëren?

Opmaakprofielen verwijderen

Vooraf gedefinieerde opmaakprofielen uit een document of sjabloon verwijderen is niet mogelijk, maar aangepaste of nieuw gecreëerde profielen kun je wel wissen. Zorg ervoor dat deze opmaakprofielen niet worden gebruikt, anders worden alle items met dat profiel teruggezet op Standaard.

Selecteer een profiel in het paneel Opmaakprofielen, houd de Ctrl-toets ingedrukt om meerdere profielen te selecteren, klik met rechts en kies Verwijderen. Als het opmaakprofiel nog in gebruik is, krijg je hiervan een melding.

Is het te verwijderen opmaakprofiel nog in gebruik, dan wordt de tekstopmaak teruggezet naar het standaard opmaakprofiel.

Gebruik van sjablonen

Opmaakprofielen zijn handige instrumenten voor een snelle en consistente documentopmaak, maar sjablonen gaan nog een stapje verder. Een sjabloon is een model dat je gebruikt om nieuwe documenten te maken. Het kan alles bevatten wat je in normale documenten gebruikt, zoals tekst, afbeeldingen, opmaakprofielen en zelfs instellingen voor taal, printer en werkbalken.

Om een sjabloon te gebruiken als basis voor een document, ga je naar Bestand en kies je Nieuw / Sjablonen. Het dialoogvenster Sjablonen opent. Je kunt kiezen uit negen categorieën, zoals Zakelijke correspondentie en Privé-correspondentie en -documenten. Je kunt ook filteren op de toepassing waarvoor een sjabloon is bedoeld: Tekstdocumenten (Writer), Werkbladen (Calc), Presentaties (Impress) en Tekeningen (Draw). Selecteer het gewenste sjabloon en klik op Openen om een nieuw document te starten met het gekozen sjabloon.

Een andere manier om een sjabloon te openen, is vanuit het LibreOffice Startcentrum. Kies hiervoor LibreOffice in het Windows-startmenu. Dit verschijnt alleen als er geen ander document geopend is. Klik op de knop Sjablonen aan de linkerkant, selecteer bovenaan de gewenste toepassing, bijvoorbeeld Presentaties, en kies een geschikt sjabloon om het te openen in de bijbehorende toepassing.

Ook vanuit het LibreOffice Startcentrum kun je een document op basis van een sjabloon maken.

Creabea met sjablonen

Zelf mandala's maken

Sjablonen importeren

Het aantal standaard meegeleverde sjablonen in LibreOffice is beperkt, maar er zijn andere bronnen beschikbaar en je kunt ook zelf sjablonen maken. Bezoek de officiële sjablooncollectie van LibreOffice. Typ templates in de zoekbalk: dit levert ongeveer zeventig sjablonen op. Deze zijn meestal Engelstalig, maar je kunt ze altijd nog aanpassen (zie de paragraaf ‘Bewerkt’). Klik op een sjabloon voor meer uitleg en druk op Download latest om het op te halen (tekstdocumenten hebben de extensie .ott) en sla het op.

Je kunt ook googelen naar andere sjablooncollecties, bijvoorbeeld op www.libreofficetemplates.net met meer dan 400 gratis Engelstalige sjablonen, of bij een concullega als OpenOffice met wel 1500 sjablonen, die je bovendien kunt filteren op categorie en applicatie.

Na het downloaden van een sjabloon open je het venster Sjablonen, druk je op Beheren en kies je Importeren. Selecteer een categorie, zoals Mijn sjablonen, of maak een nieuwe categorie aan door een naam in te vullen. Bevestig met OK, navigeer naar het gedownloade sjabloonbestand en bevestig met Openen. Je vindt het sjabloon in de bijbehorende categorie.

Speel leentjebuur bij OpenOffice en importeer het sjabloon in LibreOffice.

Nieuw sjabloon creëren

Vind je niet wat je zoekt in het bestaande sjabloonaanbod, dan kun je een sjabloon aanpassen of er zelf één creëren. Dit kan op twee manieren: sla een document op als sjabloon of gebruik een assistent (wizard).

Voor de eerste methode stel je een document op met alles wat je in het sjabloon wilt hebben, inclusief opmaakprofielen en aangepaste documentinstellingen. Kies vervolgens Bestand / Sjablonen / Als sjabloon opslaan. Vul een naam in, kies een geschikte categorie en plaats een vinkje bij Als standaardsjabloon instellen als je dit sjabloon als standaardsjabloon wilt gebruiken. Bevestig met Opslaan.

De tweede methode, met behulp van een wizard, werkt enkel voor brieven, faxen en agenda’s. Ga naar Bestand / Assistenten en selecteer een van de drie types. Doorloop de verschillende stappen en druk op Voltooien. Geef een naam en locatie voor het sjabloon op. Standaard is dit de map C:\Users\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\LibreOffice\4\user\template, maar je kunt ook een andere locatie kiezen. Ga daarvoor naar Extra / Opties, open de rubriek LibreOffice / Paden, dubbelklik op Sjablonen, klik op Toevoegen en voeg de gewenste map toe. Herstart vervolgens LibreOffice.

Je kunt een document als sjabloon bewaren.

Bestaand sjabloon bewerken

Je hoeft niet altijd vanaf nul te beginnen, je kunt ook een bestaand sjabloon bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld de opmaakprofielen van een sjabloon aanpassen en opnieuw toepassen op documenten die op basis van dat sjabloon zijn gemaakt.

Een sjabloon aanpassen doe je als volgt. Ga naar Bestand / Sjablonen / Sjabloon bewerken of kies Sjablonen beheren, klik met rechts op een sjabloon en kies Bewerken. Bewerk het sjabloon zoals je met elk ander document zou doen en leg de wijzigingen vast met Bestand / Opslaan. Als je er een nieuw sjabloon van wilt maken, kies je Opslaan als.

Als je een document opent dat is gemaakt met een sjabloon dat je net hebt gewijzigd, verschijnt er een melding. Je kunt dan kiezen tussen Opmaakprofielen bijwerken om de gewijzigde profielen ook op dit document toe te passen, of Oude opmaakprofielen behouden als je dat niet wilt. In het laatste geval wordt de koppeling met dat profiel automatisch verbroken. Wil je dat document toch wel koppelen, kopieer het geheel dan naar een leeg document dat op het sjabloon is gebaseerd.

Het sjabloon is gewijzigd: wil je het document bijwerken of de aanpassingen negeren?

Standaardsjabloon instellen

Wanneer je een document aanmaakt via Bestand / Nieuw / <documenttype>, gebruikt LibreOffice het standaardsjabloon voor dat documenttype. Via Extra / Opties kun je weliswaar allerlei instellingen wijzigen, maar deze gelden alleen voor het huidige document. Wil je instellingen voor het documenttype aanpassen, dan doe je dat op een andere wijze.

Kies Bestand / Sjablonen / Sjablonen beheren, rechtsklik op een sjabloon en kies Als standaard instellen. Om terug te keren naar het originele standaardsjabloon, klik je op Beheren en selecteer je Standaardsjabloon herstellen.

Je kunt op elk moment een ander sjabloon als standaard instellen.

Sjablonen beheren

De sjablonen in LibreOffice werken alleen als ze zijn ondergebracht in een van de categorieën. Wel kun je zelf extra categorieën aanmaken. Open weer Bestand / Sjablonen / Sjablonen beheren, druk op Beheren en kies Nieuwe categorie. Vul een naam in en bevestig met OK. Selecteer een of meerdere sjablonen, rechtsklik op je selectie, kies Verplaatsen en selecteer de gewenste categorie.

Vanuit dit menu kun je ook een sjabloonbestand exporteren, waarna je het in een andere LibreOffice-installatie kunt importeren en gebruiken.

Een eigen categorie hernoemen of verwijderen doe je door de categorie in het uitklapmenu bovenaan te selecteren, het menu Beheren te openen en voor Categorienaam wijzigen of Categorie verwijderen te kiezen.

Creëer overzicht door nieuwe categorieën aan te maken en sjablonen daarheen te verplaatsen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
De beste Black Friday-deals van Motorola
© Motorola
Huis

De beste Black Friday-deals van Motorola

Motorola draait al een aantal jaartjes mee in de smartphonemarkt en komt jaarlijks met een mooie reeks smartphones. In 2024 zijn bijvoorbeeld de g85, edge 50 fusion en edge 50 ultra uitgebracht. Wat kun je van deze telefoons verwachten?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Motorola

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, wordt het je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. Er is enorm veel keuze, maar de voorkeur gaat vaak uit naar een gerenommeerd merk dat al een aantal jaar mooie toestellen maakt, geschikt voor elk budget. Motorola bijvoorbeeld: dit bedrijf was een van de grondleggers van draadloze en mobiele communicatie en maakt al sinds de jaren '70 mobiele telefoons. Natuurlijk andere dan we nu gewend zijn, maar het laat zien dat Motorola een rijke historie kent.

Interessante Android-toestellen

Motorola staat uiteraard niet stil en heeft onlangs drie interessante Android-toestellen uitgebracht, geschikt voor elk budget en ieder soort gebruiker. Deze toestellen zijn voorzien van de laatste versie van Android en krijgen – zoals we dat gelukkig steeds vaker zien – voor een langere periode beveiligingsupdates, tot in ieder geval 4 jaar lang voor de hier besproken telefoons. Maar over welke drie telefoons hebben we het dan? Nou, lees hieronder snel verder, want we bespreken ze even individueel.

Motorola moto g85: krachtige middenklasser

De term instapmodel gebruiken we liever niet voor de moto g85, want dat doet hem zeker tekort. Want wat krijg je? Een smartphone met een 6,67-inch P-OLED-scherm voorzien van Gorilla Glass 5.5 en een snelle 8-core Qualcomm Snapdragon 6s Gen3-processor. Het scherm biedt een resolutie van 2400x1080, een beeldverhouding van 20:9. Het scherm is geheel randloos, en heeft een achterkant die naadloos overloopt in afgeronde randen en verfijnde afwerkingen.

©Motorola

Deze telefoon heeft een geheugenconfiguratie van 12GB, de opslag is ingebouwd 256GB en uitbreidbaar tot 1TB. Ook handig is de RAM-boost-functie: hiermee kan het standaard geheugen virtueel worden uitgebreid tot 24GB. Hierbij wordt op de opslag een extra deel vrijgemaakt voor het extra geheugen, waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat het toestel traag wordt. Dankzij de accucapaciteit van 5.000 mAh kun je de hele dag met het toestel werken, mits de taken niet al te zwaar zijn. De telefoon is geschikt voor twee simkaarten: een fysieke sim en één virtuele e-sim. Mooie foto's maak je dankzij de 50 megapixelcamera met Quad-Pixel-technologie en Macro Vision.

©Motorola

Uiteraard is filmen ook geen probleem, dat kan tot 30 frames per seconde op full-hd-resolutie. 4K-video wordt echter niet ondersteund. Selfies maken doe je met de 32MP-camera aan de voorzijde van je toestel, die onder meer ook dual capture ondersteunt (zowel de camera aan de voorzijde als achterzijde tegelijk gebruiken), AI-functies biedt voor het maken van de selfie met de perfecte glimlach en een selfievideo-spiegel heeft, zodat de foto's en video's niet meer in spiegelbeeld worden gemaakt. 


Tip: handige verzekering
Koop je je nieuwe Motorola-telefoon via de webshop van Motorola? Dan is het goed om te weten dat je daar ook direct een ongevallenbescherming bij kunt afsluiten. Voor een paar tientjes is je telefoon naast de standaard twee jaar garantie fabrieksgarantie ook beschermd tegen ongevalschade. Ben je minder voorzichtig met je telefoon, dan is zo'n extra Motocare-verzekering aan te raden. En, standaard krijg je bij de Motorola edge 50 ultra en edge 50 fusion zelfs al één jaar gratis schermschadebescherming na aankoop. Komt er een barst in je scherm, dan kun je hem gratis laten repareren. Dat zien we niet vaak!

Motorola edge 50 fusion: de perfecte mix

De term fusion is meer dan ooit van toepassing op deze mooie edge 50 fusion, want het is een betaalbaar toestel met uitstekende functies. Het beste van beide werelden dus. Dat zien we al gelijk aan de snelle Qualcomm Snapdragon 7s Gen2-processor, de 512GB opslagcapaciteit, het vlotte 12GB LPDDRX-werkgeheugen en het 6,7inch randloze P-OLED-scherm. Natuurlijk heeft deze telefoon ook Gorilla Glass versie 5.5 en is hij stof- en waterdicht tot IP68. Erg fijn is dat je met deze telefoons 4K-video's kunt opnemen met 30 frames per seconde en dat werkt zowel voor camera aan de achterzijde als aan de voorzijde. De accucapaciteit van deze fusion 50 is gelijk aan die van de moto g85, maar dankzij een extra sterke 68 watt-oplader is de telefoon binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen.

©Motorola

Met een volle accu kun je het met deze telefoon ruim een dag uithouden. Voor het opnemen van geluid beschikt de edge 50 fusion over twee microfoons, zodat zowel selfievideo's als video's opgenomen via de camera aan de achterzijde van goed geluid zijn voorzien. Qua geluid zit het sowieso goed op deze telefoon, want hij heeft een stereoluidspreker die is voorzien van Dolby Atmos voor het mooiste, volste geluid. Gebruik je liever oordopjes, dan kun je alleen een usb-c-koptelefoon of Bluetooth-oortjes aansluiten; vanwege de waterdichtheid heeft dit toestel vanzelfsprekend geen koptelefoonaansluiting.

©Motorola

De My UX-schil van Motorola die over Android heen ligt, biedt verschillende handige bedieningsfuncties, zoals snel ontgrendelen door de telefoon op te tillen of juist op niet storen te zetten door de telefoon ondersteboven te leggen.


Top of the bill: Motorola edge 50 ultra

Ga je voor het beste dat Motorola te bieden heeft, dan kies je voor deze edge 50 ultra. Dit top-of-de-range-toestel heeft een schappelijke prijs, maar biedt daarvoor wel een flinke bundel aan vlotte hardware. Zo beginnen we bij de processor: hier heeft Motorola gekozen voor een (nog) snellere Qualcomm Snapdragon 8s Gen3-processor, dus weer een stukje vlotter dan de andere hier besproken toestellen.

©Motorola

Wat opvalt is dat deze telefoon dan weer een kleinere accucapaciteit heeft (4.500 in plaats van 5.000 mAh) maar de gebruiksduur van 30 uur video afspelen is gelijk aan de andere hier besproken modellen. De edge 50 ultra heeft als extra voordeel dat je je accu razendsnel oplaadt, want het ondersteunt tot 125 watt laden, waardoor je accu binnen 30 minuten helemaal vol zit. Deze telefoon kan ook draadloos worden opgeladen, maar dan met een vermogen van 50 watt. Uitbreiden van de opslag kan bij deze telefoon niet, maar standaard is de Motorola edge 50 ultra voorzien van 1TB opslag, zodat je meteen al voldoende ruimte hebt voor al je apps, documenten en foto's en video's. Kijken we naar het scherm bij dit toestel, dan krijg je een 6,7inch-shcerm, met een (iets afwijkende) resolutie van 2712x1220.

©Motorola

Opvallend is wel dat het scherm hierdoor juist een hogere pixeldichtheid heeft van 446 pixels per inch, waardoor je een mooi en scherp beeld krijgt. Het scherm ontgrendel je naar keuze met een pincode, vingerscan of irisscan. Kijken we naar de camera op deze telefoon, dan zien we dat ook Motorola gebruik maakt van de mogelijkheden van AI: hiermee worden al je foto's optimaal geanalyseerd en verbeterd.

Software met moto AI rekent bijvoorbeeld uit hoe snel je beweegt en past daar, voor het beste resultaat, dynamisch het niveau van de stabilisatie op aan. Je krijgt hierdoor onder meer betere en soepel uitziende video's. Ook bijzonder: De Motorola edge 50 ultra is 's wereld eerste smartphone met een 'Pantone Validated'-camera en -scherm. Hierdoor worden de pantone kleuren van menselijke huidtinten veel beter en natuurgetrouw weergegeven.


⭐ Deze smartphones zijn verkrijgbaar bij Motorola, Coolblue en MediaMarkt. Je ziet daar meteen wat de actuele Black Friday-deals zijn.