WhatsApp schroeft privacy-opties op: dit moet je weten

© PXimport

WhatsApp schroeft privacy-opties op: dit moet je weten

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 24 augustus 2022 - 11:05

Aangepast: 25 november 2022 - 11:45

Justin Doornekamp

WhatsApp-eigenaar Meta blijft naar manieren zoeken om je privacy in de chatapp te verbeteren. Er komen voor WhatsApp drie nieuwe privacy-opties aan. Dit verandert er.

Een poosje geleden introduceerde WhatsApp al de optie om te bepalen wie van je contacten precies kan zien wanneer je de app voor het laatst hebt geopend, wat je status en profielfoto zijn en meer. De volgende gerelateerde privacy-opties worden ook uitgerold:

1. Onopgemerkt uit groepen stappen

Je weet hoe het gaat met WhatsApp-groepen. In het begin is het leuk om allerlei grappige foto’s en filmpjes te ontvangen, maar op een gegeven moment is het wel klaar. Als je nu uit een groepsgesprek stapt, dan is dit direct in de chat zichtbaar: Pietje heeft de groep verlaten. Dat valt mogelijk niet bij iedereen in de groep even goed. 

Om wrijving binnen de groep te voorkomen, kun je binnenkort onopgemerkt uit een groepsgesprek stappen, zo maakte CEO Mark Zuckerberg van Meta recent bekend. Uiteraard kun je nog steeds zien dat iemand niet langer in de groepsapp zit, maar er komt standaard geen melding meer van binnen. Alleen groepsbeheerders krijgen de melding te zien. 

© CIDimport

2. Online-status verbergen

In de nieuwe update van WhatsApp kun je zelf bepalen wie kan zien dat jij online bent. Zet je deze optie aan, dan kan niet iedereen meer zien dat je in de app zit om een bericht te lezen. Het woordje ‘online’ verschijnt niet langer onder je naam bovenin een chatvenster. 

Het was al mogelijk om leesbewijzen uit te schakelen, zodat anderen niet kunnen zien of je een bericht hebt gelezen. De optie om je status te verbergen verscheen in juli van dit jaar al in een testversie van de app. Binnenkort komt de functie dus naar alle versies van de chatdienst. 

3. Geen screenshots meer

Een andere nieuwe privacy-optie heeft betrekking op de eenmalige weergave in WhatsApp. Zoals de naam al zegt kun je in WhatsApp foto’s en video’s versturen, die door de ontvanger slechts één keer bekeken kunnen worden. De verstuurde media worden niet opgeslagen op het toestel van de ontvanger en kunnen ook niet doorgestuurd worden.

De eenmalige weergave-optie is nu helaas niet volledig waterdicht. Zo kun je een screenshot of schermopname maken van de media voordat de foto’s en filmpjes verdwijnen. En dan is er natuurlijk niet echt meer sprake van een eenmalige weergave. 

Om dit tegen te gaan gaat WhatsApp voortaan screenshots blokkeren bij eenmalige weergaven, op een vergelijkbare manier als in Snapchat. Hoewel het in principe nog steeds mogelijk is om een schermafbeelding te maken, bijvoorbeeld met een tweede telefoon, is het wel een stuk omslachtiger geworden om een eenmalige foto of filmpje op te slaan.  

© PXimport

WhatsApp-gebruikers krijgen nieuwe functies vaak niet allemaal tegelijk. Zie je de opties nog niet, dan heb je nog even geduld nodig. Zorg er in ieder geval voor dat je de nieuwste versie van WhatsApp op je toestel hebt staan, dat scheelt altijd!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000