Nieuwe privacy-functie WhatsApp : Wie ziet wat?

© PXimport

Nieuwe privacy-functie WhatsApp : Wie ziet wat?

Geplaatst: 22 juni 2022 - 04:54

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Wesley Akkerman

De populaire communicatiedienst WhatsApp heeft een update ontvangen die je privacy bevorderen. Met de nieuwe opties bepaal je namelijk wie je profielfoto, informatiepagina en laatst gezien-status ziet, en vooral ook: wie niet. Hoe werkt het?

Voor de drie genoemde onderdelen heb je nu een extra instelling tot je beschikking. Naast Iedereen, Mijn contacten en Niemand, krijg je nu toegang tot Mijn contacten, behalve.

Wanneer je op die laatste optie tikt, dan kom je lijst met contactpersonen in beeld te staan. De contactpersonen die je uit deze lijst kiest, zien dus voortaan je gegevens, profielfoto en laatste moment online niet meer. Zo heb je dus iets meer zeggenschap over wie wat ziet binnen de app.

Een volgende stap zou kunnen zijn dat WhatsApp de boel omdraait en een optie als Niemand, behalve zou aanbieden. Dan kun je veel gemakkelijker voor jezelf bepalen wie wat ziet en houd je al snel een belangrijk clubje mensen over die alles van je ziet wat je wil delen, terwijl je voorkomt dat de rest ook van alles meekrijgt. 

Nu kun je dat alsnog regelen met de huidige optie, maar het kost wat meer tijd. Nu selecteer je de contactpersonen die iets dus niet mogen zien, in plaats van de mensen die juist iets wel mogen zien. Enfin, het zal wellicht net een bepaalde voorkeur zijn.

© PXimport

WhatsApp-privacyopties instellen

De nieuwe privacyopties voor WhatsApp instellen gaat behoorlijk simpel. Wanneer je de app opent en naar de instellingen gaat, dan neem je de onderstaande stappen om te selecteren wie voortaan niet meer mag zien wat voor coole foto je op je profiel hebt.

  • Ga naar Account en selecteer de optie Privacy

  • Onder het kopje Wie kan mijn gegevens zien zie je vier opties staan: Laatst gezien, Profielfoto, Info en Status

  • Selecteer één van de optie (of ga ze allemaal een keertje langs)

  • Kies nu Mijn contacten, behalve… uit

  • Selecteer vervolgens de mensen die je wil uitsluiten

  • Druk nu op de grote, groene knop die je rechts onderin beeld ziet staan

Op de pagina waarop WhatsApp uitlegt hoe de nieuwe functie werkt, zie je nog een aantal tips staan. Nu je toch door de instellingen bladert, loop dan een keertje alles na. 

Vind je het nog wel fijn dat anderen kunnen zien dat je hun berichten gelezen hebt? Als het antwoord nee is, zet dan het knopje bij Leesbevestigingen om. Let sowieso altijd op wat je precies deelt online, ook op WhatsApp. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000